Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Re: Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?

Мнениеот slavia_forever » 25 яну 2011 22:55

Май наистина трябваше да заключа темата... Нагледах се и се наслушах на неща от потребители, все едно са очевидци на събитията, а единствените факти, до които могат да се докоснат, да видят и прочетат и са реални, са именно тези тези за Славия. Много по-реални от твърденията за фуболно начало 1912-та на въздържателно дружество без футбол до 1917-та, или книги на изявени историци - деятели на друг отбор, които без аргументи твърдят, че в туристическото им дружество е имало футболен отбор и какво ли не още, а никой не желае да погледне фактите и документите. Един казва, "имай търпение", друг до архива все ходи, трети "разкри" "мустакатия 24-годишен" Пухтев и никой не показа нищо "черно на бяло", освен някакви твърдения за всевъзможни събития вече 2 години и няколко месеца, от както съществува темата.

На базата на всичко изчетено дотук се радвам, че отворих преди години тази тема!
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит!" М.Генин
[wrapimg=]http://www.pfcslavia.com/images/slaviasmall.gif[/wrapimg]

staria
Контакти:

Мнениеот staria » 26 яну 2011 09:50

Теоретически, Спартак Пловдив също имат основания за най-стар футболен клуб. Левски Пловдив (за разлика от Ботев) имат документи за създаването си през 1911 година. Имайки предвид, че след реорганизацията на футбола през 40те години Спартак Пловдив се води наследник на Левски Пловдив... Ще се радвам фенове на Спартак или просто хора заинтересувани от историята на българския футбол да си кажат мнението.

HEATSEEKER
Контакти:

Мнениеот HEATSEEKER » 26 яну 2011 10:26

Ами това е удобен момент , ако могат да се намерят тези документи за ''Левски''-Пловдив
“Това показва колко интелигентни и учени хора са основали футбола в България”, обяснява Милчев. Малко по-късно през 1909 година, във Варна се появява и “Спортист”, който е предшественик на “Тича” и днешния “Черно море”

Потребителски аватар
Pupper_
Контакти:

Мнениеот Pupper_ » 26 яну 2011 11:30

Две години, през които заглавието на темата претърпя няколко корекции ...
И въпреки всичко, Ботев Пд си остава най-стария футболен клуб в България съществуващ и до днес, а и е регистриран освен това! ;)
Aко автора на темата (Slavia_Forever) иска, нека да го промени още веднъж, за да отговаря най-точно на търсения от него отговор! Предложение: махни "и"-то от заглавието ;) Така ще насочиш дебата в желаната от теб насока! Не всеки може да се похвали, че пази документи от преди 100 години. Славия пази - похвално! Това автоматично ги прави клубът, който има най-стария документ за регистрация. Но дали са най-стария клуб в България? Имало е клубове преди тях, а някои (като Ботев Пд) дори съществуват и до днес.

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 26 яну 2011 13:02

Pupper_ написа:Две години, през които заглавието на темата претърпя няколко корекции ...
И въпреки всичко, Ботев Пд си остава най-стария футболен клуб в България съществуващ и до днес, а и е регистриран освен това! ;)
Aко автора на темата (Slavia_Forever) иска, нека да го промени още веднъж, за да отговаря най-точно на търсения от него отговор! Предложение: махни "и"-то от заглавието ;) Така ще насочиш дебата в желаната от теб насока! Не всеки може да се похвали, че пази документи от преди 100 години. Славия пази - похвално! Това автоматично ги прави клубът, който има най-стария документ за регистрация. Но дали са най-стария клуб в България? Имало е клубове преди тях, а някои (като Ботев Пд) дори съществуват и до днес.

Единствената промяна, която е претърпяло заглавието през това време е, че големите букви са редактирани на малки, за да бъде то в контекста на правилата. Това е видно от първата страница и мнения от тогава. Няма насока, която да е давана във времето, въпросът е конкретен и точен, а другите заглавия в отделни мнения в темата са поради сливането на сходни теми с тази. Ако заглавието е проблема на ботевистите и не става въпрос за "и регистриран", ще можеш ли да докажеш, че сте по-стар клуб от Доростол например, които също не пазят документи от 1902-ра година?

Потребителски аватар
Pupper_
Контакти:

Мнениеот Pupper_ » 26 яну 2011 13:42

slavia_forever написа:Единствената промяна, която е претърпяло заглавието през това време е, че големите букви са редактирани на малки, за да бъде то в контекста на правилата. Това е видно от първата страница и мнения от тогава. Няма насока, която да е давана във времето, въпросът е конкретен и точен, а другите заглавия в отделни мнения в темата са поради сливането на сходни теми с тази. Ако заглавието е проблема на ботевистите и не става въпрос за "и регистриран", ще можеш ли да докажеш, че сте по-стар клуб от Доростол например, които също не пазят документи от 1902-ра година?

Може паметта ми да изневерява, няма да споря! Аз проблем с доказването на каквото и да било - нямам! За мен Ботев е създаден 1912. Нито сме най-стария създаден клуб в света, нито в България! Твърдя само, че сме най-стария клуб в България, съществуващ и към момента! Не отричам за Силистра, напротив. Запознат съм с фактологията. Знам и за Варна и за София, Пловдив ... Нали не смяташ, че Славия е най-стария софийски клуб? Славия е най-стария софийки клуб, съществуващ и до днес!
Опитвам се да ти посоча едно логическо разминаване в заглавието: съюза "и" предполага изброяване на критерии, които в случая са: да е "най-стария" и да е "регистран". И понеже всички клубове към момента са регистрирани, остава само спора за най-стар! Което теб като фен на Славия, не те устройва, понеже ние сме създадени 1912 ;) Ок, не съм виждал копие от протокола, но колко още документи са загубени през годините ... Ние през призмата на цял един век, не може да сме точния критерий, затова се доверявам на издания от 1920-1930 в които е отбелязана годината на създаване на Ботев Пд. Ако съвременниците на това събитие, не са имали повод и възможност да опровергаят такива публикации, кой съм аз, че да го сторя?
Затова смятам, че заглавието, което би задоволило личното ти Его е: Кой е първия регистриран клуб в България! (който може да го докаже с документ) :)

Потребителски аватар
1913
Контакти:

Мнениеот 1913 » 26 яну 2011 13:54

Pupper_ написа:За мен Ботев е създаден 1912.

Много правилно е казано - "за мен". А за мен Малеш Микрево е създаден през 1492. Мога да докажа моето твърдение точно толкова, колкото ти можеш да докажеш твоето.

Поздрави!
[center][wrapimg=]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s350x350/1782155_10203359119959520_2077530093_n.jpg?oh=d835df5c333af43a2432f0d8305f9166&oe=586C0965[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 26 яну 2011 13:57

Моето твърдение е, че съюзът "и" е съществувал от самото начало на темата. А и като говорим за най-стар клуб, то следва да се обърнем към документите, за да се види кой е всъщност този клуб. Всичките предания и думи във въздуха са плод на суета и откровенна подмяна на историята. Ти на базата на какво твърдиш, че Ботев са създадени 1912-та година?

Потребителски аватар
Pupper_
Контакти:

Мнениеот Pupper_ » 26 яну 2011 14:06

1913 написа:А за мен Малеш Микрево е създаден през 1492. Мога да докажа моето твърдение точно толкова, колкото ти можеш да докажеш твоето.

Поздрави!

А първо ти докажи, че Малеш Микрево е създаден 1492-ра, пък после ще ти пратя на е-мейл, копие от нашата регистрация!
Успех!

Потребителски аватар
slavia_forever
Контакти:

Мнениеот slavia_forever » 26 яну 2011 14:18

Pupper_ написа:
1913 написа:А за мен Малеш Микрево е създаден през 1492. Мога да докажа моето твърдение точно толкова, колкото ти можеш да докажеш твоето.

Поздрави!

А първо ти докажи, че Малеш Микрево е създаден 1492-ра, пък после ще ти пратя на е-мейл, копие от нашата регистрация!
Успех!

Разбрахме ги и твоите доводи. Разликата между сарказма и историята (по скоро подмяната й) оставам на теб.

Върни се в “Архив”