1982 написа:Добре, хубаво разсъждаваш, ама по тая логика, в Русия има много територии, в които местният етнос е мнозинство, на тях защо не им се позволява референдум и сами да решат дали искат да бъдат част от Русия ??! Значи за Крим може, ама за руските територии не може хората сами да решават съдбата си ??! Някак доста двулично и нечестно изглежда.
И, ако тръгнем по твоето предложение, то само на Балканите ще стане миш-маш ..... източните Родопи ще се отцепят от България, Република Сръбска ще се отцепи от Босна, Херцеговина също, Санджак ще се отцепи от Сърбия, сенерозападна Македония и тя и т.н., ще настане едно разцепване.![]()
Не мисля, че това е решението ....
Така.. относно разцепването: като не могат да живеят заедно ако не се разцепят един ден ще започнат да се колят помежду си. Така и така си дал за пример Югославия, ще ти я дам и аз (за по-лесно).
И още нещо: ако тези процеси минават по мирен път и при взаимно разбиране и уважение.. не е изключено "малките" да започнат да си съдействат за да оцелеят в света на "големите". Това е добро начало към нови обединения, базирани на общи цели. Защото най-големия проблем и причина малките държави и региони да се присламчват към големите сили е именно враждата им и борбата за власт на дребно с другите "малчугани". Например по тази схема Великите сили години наред са манипулирали балканските народи.
Продължавам и с другия ти пример: Русия. Аз не оспорвам правото на тези етноси... ако имат желания по СВОЯ ВОЛЯ да се отцепят да го направят. Но не визирам действия като на чеченците, на които първата им работа беше да спретнат етническа чистка (тук не оспорвам и греховете на царската, после и на съветската власт към тях). Визирам да речем нещо като определянето на отношенията между Дания и Гренландия. Разбира се, ако един народ в Русия поиска да живее извън Федерацията.. и му бъде отказано да решава съдбата си той вече ще има право на бунт. Но само след като стане ясно, че по мирен път не може да стане.
И въобще не е уместно когато комуникираш с мен да използваш стандартните примери, характерни за противоречията на русофилите и русофобите. Давам ли мнение то е обективно, затова и честичко звучи странно или направо грозно за хората.