Стойчо: Има надежда Мартин Петров да остане в ЦСКА, вършим аматьорщина по селекцията![]()
![]()
Стойчо Младенов даде пространно интервю пред вестник "Преса" и говори за всички процеси в клуба на армейците.
- Г-н Младенов, как се стигна до завръщането ви в ЦСКА?
- Все още не съм преговарял, нямам договор. Александър Томов и Александър Тодоров ме потърсиха и разкриха идеята си за спасението на клуба. Приех да работя, без да коментирам каквото и да било.
- Само преди дни опасността тимът да стартира от аматьорските групи бе напълно реална. Щяхте ли да водите "червените“ и там?
- Излишно е да отговарям, защото не е факт. Важното е, че това не стана и в момента ЦСКА е спасен, съществува, не е фалирал. Сега от значение е да се справим, ще разчитаме на всички, които обичат клуба.
- До старта на сезона остават дни, а вие нямате отбор. Какво начало на първенството очаква ЦСКА?
- За цели в момента е непрофесионално и неточно да говорим. Тази година ще е оздравителна във всяко отношение. Нямаме основа, на която да стъпим. Другите си имат терени, селекция, финансова стабилност, организация. Ние нямаме футболисти, нямаме "Панчарево“, стадионът ни е в окаяно състояние - цяла седмица се борим да играем в първия кръг на „Армията“. Започваме от нулата. Преди дни имахме четирима полеви футболисти. Сега са петима. Дай Боже, утре вече да са 10-11. Нямаме възможност да наблюдаваме играчи и да оценяваме качествата им. Вършим аматьорщина - избираме по видеозаписи и по информация от мои приятели, бивши съотборници в чужбина, които сега са треньори и директори. Дано уцелим с привлечените. Затова и върнах някои от напусналите. Бъдете сигурни, че лека-полека ЦСКА ще стъпи на крака и пак ще бъде страшилище за всички. Началото на първенството - какво да го коментираме? Всеки вижда в какво състояние сме.
- Има ли шанс Мартин Петров и Емил Гъргоров (б.р.-Гъргоров вече подписа) да останат в отбора?
- Говорих с тях, има надежда. Вярвам, че разговорите ще продължат в следващите дни.
- Точно преди година бяхте в подобна ситуация...
- Тогава започнах с деветима полеви футболисти, сега съм с петима. Днес е по-трудно. Тогава разполагах с играчи, с които тренирахме един месец, докато получат разрешение за картотека. Сега такива няма.
Викаме хора директно от плажа.
Нито един шампионат не е в ход, а повечето от идващите са от страни, в които не е започнала и подготовка. Тепърва трябва да ги подготвяме едновременно физически, спортно-технически и тактически. Другите клубове вече тренираха по 40 дни, играха по десетина контроли, а няколко участваха и в Европа. Ние нямахме този шанс. Срещу "Локо“ Пловдив трябва да изляза с петима юноши, което е възможност за тях.
Имиджът на клуба трябва да се възстанови по най-бързия начин
- Какво се случи миналата година в ЦСКА? Защо започнаха раздорите с "Титан“?
- Не искам да се връщам назад. Някой ден много неща ще се разберат. Сега не е моментът. Каквото направили - направили. Добро или лошо, историята и хората ще преценяват.
- Все още действащият изпълнителен директор Георги Илиев наскоро каза, че е формирал страхотен тандем с вас, но само заради "Титан“ е трябвало да го развали. Майкъла увери, че е готов пак да работите заедно...
- Ще видим. Нека да се узакони сделката, после ще решим.
- Ще имате пълната спортна власт в ЦСКА. Това значи ли, че вече няма място в отбора за Аспарух Никодимов?
- Неговият пост повече няма да съществува. До седмица-две обаче ще изградим скаутско звено, нищо чудно Паро да го оглави. Аз нямам проблеми нито с него, нито с някого другиго в клуба.
- Не се ли притеснявате, че ще ви се бъркат в работата?
- Не. Вярвам в дадената ми възможност, защото вече съм работил с Томов и тогава пак контролирах спортно-техническата част.
- Имахте и конфликти, на една ваша съвместна пресконференция го нападнахте открито.
- Тогава ставаше въпрос за друго. Нека загърбим миналото,
всички сме допускали грешки.
- Какво си казахте с Христо Стоичков, когото видяхте в Хасковските минерални бани? Има ли надежда той да се върне?
- Лични неща си говорехме. Той е иконата на българския футбол и няма по-хубаво от това да е в ЦСКА. Но Александър Томов ви каза - на този етап той няма как да се върне.
- Познавате ли се с новия президент Лоурънс Дейвис?
- Не. Надявам се да си поговорим, когато дойде тук през септември.
- Как гледате на обявения от Томов план? Смятате ли, че е приложим за ЦСКА?
- Много хора са мнителни, но аз гледам положително. Това, което ще се случи с ЦСКА, е революция в българския футбол, но не е ново по света - ще се копира моделът на работа в големи английски клубове. Не бива всичко да зависи от един собственик, в един ден бизнесът му ще се влоши, ще има проблеми и за клуба, и за милионите фенове. Аз няма да подведа запалянковците - уверявам ги, че идеята на Томов е много добра.
- Преди дни Стоичков намекна, че "Титан“ са докарани в ЦСКА с благословията на експремиера Бойко Борисов, при това с цел да съсипят клуба. Вие също в началото на 2012 г. говорехте за една директива. Имало ли е според вас политическа намеса в съдбата на клуба?
- С политика никога не съм се занимавал, предпочитам и сега да не взема отношение.
- Защо ЦСКА се отказа от евротурнирите, при това с решение в последния момент?
- В течение съм за случилото се тогава, но нямам понятие защо стана така. Трябва собствениците да отговорят. Предполагам е свързано с намерението им да фалират клуба.
- Очаквате ли санкция от УЕФА?
- Надявам се да проявят разбиране и да ни помилват с оглед смяната на собствеността. Защото, доколкото знам, наказанието е от една до три години. Но не съм специалист - каквото и да кажа, само ще подведа някого. Важното е занапред ЦСКА да е професионален във всяко отношение, да спрем с аматьорщината, която бе досега. Имиджът ни трябва да се възстанови по най-бързия начин. Ще имаме крещяща нужда от феновете. Винаги 12-ият играч е бил най-добрият ни.
- На какво се дължи крахът на Левски в Европа?
- Те си знаят. Предполагам, че осъзнаха грешките си и ще ги коригират. И там станаха промени, влезе доказан специалист като Сираков, човек с нюх на добър ръководител. И при нас, и при тях нещата ще потръгнат.
- Какъв ще е таванът на заплатите?
- Това е непрофесионално. Защо не питате Левски или Лудогорец какъв им е таванът?
- Защото Александър Томов обеща прозрачност в ЦСКА и увери, че всички заплати ще бъдат обявени.
- Ще бъдат обявени в институциите, които се интересуват, а не пред журналистите. Този таван бе мое изискване. Няма смисъл да ти обещават баснословни суми, а после да не си ги вземаш и да водиш съдебни дела.
- На места вече обявиха и вашата заплата.
- Аз още не знам колко ще вземам, те откъде разбраха? Мисля, че е време ние, българите, да забравим стаената злоба и да спрем да гледаме в чуждото канче. Обвиняват и Стойне Манолов, че източва ЦСКА. А той опрости всички задължения на клуба към него. Всеки футболист, който дойде в "Царско село“ при нас на проби, спи, яде и пие на сметката на Стойне. Нахвърлиха се и върху мен, задето назначих сина ми. Той обаче ми е помощник и ще бъде такъв, където и да отида. Има виждания и качества, затова му подавам ръка. Ето, днес един човек - няма да крия, Чезари (новият член на УС Лъчезар Николов - б.а.) – даде 6000 лв., за да купим топки, помага ни и за витамините. Такава е цесекарската общност. Хора, които знаят, че новото ръководство още не може да оперира с пари, и помагат.
- Спрягаха ви за назначение в египетски клуб, имахте ли други оферти?
- Имах, но изчаквах ситуацията с ЦСКА. Бях длъжен да изчакам.
Малко старо ми се види тва интервю...
26-годишен исполин парафира с ЦСКА
Никола Байо си тръгна от Борисовата градина
Договорът на Джаксън Менди с ЦСКА вече е факт, съобщиха пред БЛИЦ от управата на 31-кратните шампиони. Както вчера информирахме, сенегалецът с френски паспорт бе одобрен от Стойчо Младенов, а днес преди обяд той е уточнил до детайлни личните си условия. Малко по-късно Менди е изкарал успешно медицинските тестове, след което е подписал с ЦСКА.
26-годишният тъмнокож исполин е играл за последно в гръцкия Левадиакос.
Другият французин Никола Байо няма да подписва с ЦСКА. Той си е тръгнал днес в ранния следобед с надеждата да си намери нов отбор.
По-рано днес договори с ЦСКА сключиха Емил Гъргоров и Неманя Милисавлевич.