stov написа:HoUs4oOL написа:FLANKER написа:„Крим все още е украинска територия и е наша обща отговорност – на Киев и на останалата част от света, да поправим несправедливостта де факто и де юре и да накараме агресорът да си отиде. Рано или късно Крим ще се върне там, където му е мястото, а нашият дълг е да направим това по-рано – заради правата на нашите граждани, международните закони и глобалната сигурност“, пише държавният глава.
П.П.На Поро, няма ли кой да му лисне една кофа студена вода ,та да се събуди?
Абсолютен олигофрен, 90% от населението гласува за присъединяване към Русия, ама той щял да ги спасява?![]()
Но като се има предвид, къде е дал интервюто е нормално да говори глупости.
Ако 90% от населението на Кърджалийска област и лудогорието гласуват за присъединяване към Турция, бих искал и нашите премиер и президент да са такива, че и по-големи олигофрени!!! Но аз съм българин де...
А ако 90% от населението на Западните Покрайнини или Бесарабия (примерно) поиска да се присъедини към България дали ще искате политиците в съответните държави да са на мнението на Порошенко? Всичко е въпрос на гледна точка, която се мени според това на кого колко изнася дадена ситуация.
Като цяло мисля, че ако подобен процент от населението на дадена област не желае да е част от една държава то няма смисъл от опитите да се пречи на хората. Защото единствения начин тогава да контролираш този регион е със сила, де факто поддържане на окупационни сили. А местните със сигурност ще противодействат колкото могат, дори с насилие. Оттам до гражданската война колко е? Не мисля, че това е нормалния начин да поддържаш която и да е държава.
Отговорът със сила на подобни желания има смисъл само ако местните от дадения регион започнат директно с терора, ако не опитат да уредят въпроса мирно преди да посегнат към оръжието... трябва да се реагира твърдо и ако става дума за външна, дори индиректна намеса. Но да започнеш със сила диалога с тези хора, докато те са на ниво мирно изявяване на желания, без въпроса даже да се обсъди, да им се даде шанс да изразят гласно желанията си - това си е чиста проба незачитане дори на правото им да имат мнение по въпроса.
Задача на дадена държава е да направи така, че регионите да не желаят да се цепят от нея. И пак на държавата се пада задачата да парира външната намеса, пак на нея се пада въпреки това да намери баланса, при който удовлетворявайки различните етноси и региони, гарантирайки им правата същевременно да не накърни интереса на останалите хора в страната.
И съответно ще използвам твоя пример: ако хората в Кърджалийско и Лудогорието твърдо не желаят да са част от България какво друго освен насилствено задържане на регионите в границите и практическа окупация би им попречило?
Този въпрос.. не може да има един верен отговор докато човек има пристрастия. А ако има пристрастия - колкото страни толкова и гледни точки, истини.