Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

HEATSEEKER
Контакти:

Re: Кой е най-старият и регистриран футболен клуб в България?

Мнениеот HEATSEEKER » 30 дек 2010 15:27

В един мой предишем пост бях дал примера с ''1860 Мюнхен'',тогава през 1860г, се основало някакво дружество, десетки години по-късно почват да развиват футбол, значи ли , че трябва да твърдят че от 1860 година, години преди да бъде основана Английската футболна асоциация , те са едва ли не 2-ят най-стар клуб в света...
“Това показва колко интелигентни и учени хора са основали футбола в България”, обяснява Милчев. Малко по-късно през 1909 година, във Варна се появява и “Спортист”, който е предшественик на “Тича” и днешния “Черно море”

Потребителски аватар
silverbg
Контакти:

Мнениеот silverbg » 30 дек 2010 15:29

@иги, дай да ги видим тия протоколи де. Щом твърдиш, че ги има, вземи ги покажи вече.

Тва от кога е книгата няма никакво значение, аз ти показвам какво е мнението на хората за футбола по онова време.

Ти хубаво ми показваш снимката, ама колко такива са запазени до ден днешен? Ако искаш пусни всичкио подобни данни с които разполагаш за футбола от онава време, да ги видим. Аз чакам и за Славия, Тича, Левски и т.н.
Да търсим подобни антики в днешно време си е трудна работа, мен ми стига че когато е било възможно през 20-те години примерно спорове е нямало. И тогава е имало други клубове, ама някой да е възроптял? Сега 100 години по-късно да си вадиш тези от малкото останали данни е крайно грешно. Естествено на теб ти е удобно, просто е нужно да отречеш всички сведения на съвременниците.

@heatseeker, като казвам доказателства имам предвид нещо черно на бяло, изрезка от вестник или нещо подобно. Държа да отбележа, че не отричам да ги има, но нека всички са поставени на равни начела.
Through the worst we prevail, so our voices will be heard.
http://www.bultras.com

Потребителски аватар
Пловдив1926
Контакти:

Мнениеот Пловдив1926 » 30 дек 2010 15:38

Протокола на Славия примерно беше показан нееднократно в тази тема. Не е сериозно да отвориш на 105 страница и да изискваш от начало да ти се дава всичко, което е било поместено. Върни се малко назад, ще видиш и на Славия и на Левски учредителните протоколи. Този на Славия даже носи подписа на Димитър Благоев.

И как да няма значение кога е писана книгата?! Вече разбрахме, че клубните ви издания писани 20,25 и тн години по-късно са пълни с неточности и неистини. Какво да говорим за нещо, което се базира на тези източници писано още едно десетилетие отгоре? Не е сериозно да се опитвате да убедите футболната общественост, че сте най-стария отбор в България създаден 1912 година при положение, че нямате една снимка на тоя отбор от тогава, че няма изигран мач този отбор.

Футболните историци отричат 1911 като година на създаване на Левски защото тогава били по на 15 години, нямали футболни срещи и тн, ама Ботев го имало, дето били по на 10-12 години :mrgreen:

Почваме да се въртим в един кръг - пак ти казвам - има сериозно съмнение в тази 1912 година и в твърдението, че сте най-стария отбор съществуващ в България. Единствения начин да разбуните съмненията е да покажете някаква информация от тогава поне за изигран мач на тоя отбор или някакъв протокол. Щото по твоята логика и Векта са 1912 година, нищо, че до преди пет години не са играли футбол, на единия Дядо му бил тогава гледал как става, е такава и ваща...
[wrapimg=]http://napoletani.org/wp-content/uploads/2015/03/muslims1.png[/wrapimg]

HEATSEEKER
Контакти:

Мнениеот HEATSEEKER » 30 дек 2010 15:44

За мача с 21 ПОМЕРАНСКИ ПОЛК, има снимка и статия във''Варненска поща''
за първото дерби с ''Атлас'' цитат от ''История на Тича'' стр26.
''Понеже досега всички пишещи за футбола във Варна утвърждават че''Спортист''в една единственна среща победи с ''Атлас'' с 1-0,който след поражението престава да съществува като отбор''
....
“Това показва колко интелигентни и учени хора са основали футбола в България”, обяснява Милчев. Малко по-късно през 1909 година, във Варна се появява и “Спортист”, който е предшественик на “Тича” и днешния “Черно море”

Потребителски аватар
Raoul_Duke

Мнениеот Raoul_Duke » 30 дек 2010 15:45

Пловдив1926 написа:Върни се малко назад, ще видиш и на Славия и на Левски учредителните протоколи.

А на Левски от коя година е протокола,а? Или за тях не е проблем...

Пловдив1926 написа:Футболните историци отричат 1911 като година на създаване на Левски защото тогава били по на 15 години, нямали футболни срещи и тн, ама Ботев го имало, дето били по на 10-12 години .

Пак твоите тъпотии си знаеш... През 1911 левскарите не са били на по 15, а на 11-12 !!! През 1912 нашите са били на по 15 повечето !!! Ако твърдиш нещо друго, трябва да го докажеш.
Велин Терзиев - Нежния (понастоящем кебапчия и шеф в Локо Пд), през 90-те, като част от жълто-черната агитка ---> http://prikachi.com/images/207/7355207A.jpg

[offtopic][wrapimg=]http://s13.postimg.org/o7a1f66sn/3838681m.gif[/wrapimg]
Изображение[/offtopic]

Потребителски аватар
silverbg
Контакти:

Мнениеот silverbg » 30 дек 2010 15:56

Тоя протокол на Славия не се чете първо и второ къде е доказателството, че е автентичен. По-горе съм питал от кога го притежават и т.н., но досега никой не ми е казал. Така де, ползвам вашите методи. :) За Левски нямаше нищо май.

А и като са проблем тия години, се надявам да ми се представят годините на учредители на Славия, Тича, Левски да ги сравним. По-горе славията_форевър каза за 17 годишен някъв.

По - горе съм ти пуснал изрезка от вестник за 15 годишнената, а не от клубно издание. А дай да видим тия издание с толкова много неточности (пълни според теб). Тва на базата на снимката ли си го правиш, за мен е недостатъчно.

Второ нямам никакво намерение да убеждавам никой, тука по-големите напъни са да ни разубеждават нас, а ние си защитаваме традициите.

Твоите съмнение сега 100 години по-късно не значат нищо, едно че е късно вече, второ че ти като локомотивец не си безпристрастен в случая. Както и по-голяма част от другите фенове, все пак много хора не ни обичат, да не каже нещо повече. :) Навремето когато е нямало такава вражда между клубовете съмнения е нямало, даже обратното, хората са пращали поздравителни писма за годишнените на клуба.

Потребителски аватар
silverbg
Контакти:

Мнениеот silverbg » 30 дек 2010 16:03

Пускам писмо на Недко Каблешков - бележит българин, няколко пъти изнасящ реч на празнинства на Ботев, роден 1867г. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0% ... 0%BE%D0%B2 Уви, явно и той е бил заблуден от жълто-черната конспирация за годината, кому ли нужна де. :lol: Още един от хората, чието мнение е отритнато в днешно време, като недостоверно, понеже по библиотеките и архивите не била намерена снимка или протокол на отбора от 1912г.

Нека някой ми каже и обясни, защо ние не трябва да слушаме този човек примерно, а някои хора в днешно време с не добри намерения спрямо клуба ни?

Изображение
Последна промяна от silverbg на 30 дек 2010 16:08, променено общо 4 пъти.

Потребителски аватар
Пловдив1926
Контакти:

Мнениеот Пловдив1926 » 30 дек 2010 16:04

Спри да се излагаш. За последен път ти отговарям защото няма смисъл да се говори с хора, които си нямат ЕЛЕМЕНТАРНА представа от историята на футбола в Пловдив и България. На всичкото отгоре не можеш и да смяташ.

Борис Василев-Боркиша:

Кога и как основахте Левски?

- Това стана на 24 май 1914 година. Събрахме се на "Могилката" - игрището на бившата II мъжка гимназия, където днес се пресичат бул. "П. Славейков" и ул. "Н. Славков". Бяхме на възраст между 15 и 18 години, имаше и 13-годишни момчета. С голямо въодушевление основахме своя спортен клуб. Приехме устава, където като цел на клуба се сочеше работата за здравното, физическото и интелектуалното развитие на младежта чрез всички видове спорт. Избрахме управителен съвет, като всичките му членове бяха играчи от първия ни футболен отбор. За цветове избрахме червено и жълто на райета, но след войната, през 1919 г., такива фланелки вече нямаше и започнахме да играем със сини ризи. Оттам дойде и синият цвят, който стана традиционен. "Канцеларията" на клуба дълго време беше млекарницата на бай Трайче на "Витошка". Въведохме и ред: който не си е платил членския внос, няма право да рита топката...

Ето и на Славия учредителния протокол, да не се мъчиш Силвъре.

Изображение
[wrapimg=]http://napoletani.org/wp-content/uploads/2015/03/muslims1.png[/wrapimg]

Потребителски аватар
Пловдив1926
Контакти:

Мнениеот Пловдив1926 » 30 дек 2010 16:06

Хахх, още документи от 51. До скоро от 45 пускахте...посоката е обратната - дай нещо от 1912-та, иначе и от 2010 много разкази може да се извадят :)

Тоя протокол на Славия не се чете първо и второ къде е доказателството, че е автентичен. По-горе съм питал от кога го притежават и т.н., но досега никой не ми е казал. Така де, ползвам вашите методи. :) За Левски нямаше нищо май.

Автентичен е, автентичен е, и в тогавашната преса е отбелязано и тн :) Хората и игрище си имат, и екипи, че и топка, а на всичкото отгоре с цялата си наглост и футбол играят. Сякаш не са знаели, че за да си футболен отбор не е задължително да играеш футбол...

Потребителски аватар
Raoul_Duke

Мнениеот Raoul_Duke » 30 дек 2010 16:08

Пловдив1926 написа:Кога и как основахте Левски?

- Това стана на 24 май 1914 година. Бяхме на възраст между 15 и 18 години, имаше и 13-годишни момчета.

Абе ти четеш ли въобще какво ти пиша? Щом 14-та са били на 15, то на колко са били 11-та??? На 12!
А повечето в Ботев са били на по 15!
Велин Терзиев - Нежния (понастоящем кебапчия и шеф в Локо Пд), през 90-те, като част от жълто-черната агитка ---> http://prikachi.com/images/207/7355207A.jpg

[offtopic][wrapimg=]http://s13.postimg.org/o7a1f66sn/3838681m.gif[/wrapimg]
Изображение[/offtopic]

Върни се в “Архив”