Алтернатива на автомобила ?!
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- калпазанчо
- Контакти:
Алтернатива на автомобила ?!
Здравейте, драги съфорумци! Отскоро ми се въртят разни идеи и идейки в главата за това дали има алтернатива на колите за придвижване в големите градове в България. Дали може евентуално да се случи така един ден в големия град всички да карат колела, ришки, мотопеди, ролери и т.н. Освен необходимата инфраструктура обаче се изисква и промяна в мисленето на хората. Та въпроса ми към вас е - имате ли идея която да е толкова атрактивна, че да заплени българина да смени любимата си кола и да се придвижва с автобус, метро,влак, велосипед,ролери, рикша,мотопед? Ако имате такава и искате да я споделите - моля - вие сте на ход! Идеята е да се подобри градската среда и да се намали трафика и замърдяването на въздуха.
[center]Member of Old School Boys [/center]
Re: Алтернатива на автомобила ?!
Ако горивата скочат на 9-10 лева литъра, ще видиш как всички ще се откажат от колите си и ще почнат да се придвижват с метро и колела!

Алтернативата е измислена отдавна и това е велосипеда,но за жалост придвижването му по нашите пътища е истинско изпитание
Няма нито вело алеи нито достатъчно културни шофьори за да пазят колоездачите
Иначе цял Амстердам се движи на колела 
[rimg]https://dl.dropboxusercontent.com/u/31972793/androidbg/10628155_946991171983886_3440970175867167846_n.jpg[/rimg]
- george_speed75
- Контакти:
Камион...
Няма шанс да накараш българин да смени колата с нещо ,от което се изисква повече физическа сила ,от колкото да управляваш кола.
Mюлдер тромав ми звучи като Иво бърз
- калпазанчо
- Контакти:
Една от тези ми идеи, която ми се струва атрактивна на мен ще я споделя с вас. Аз съм от Бургас, тук вече се направиха първите велоалеи и се радват на страхотен интерес. Но все пак си мисля че трябва да има и друг катализатор...Примерно Бургас е относително равен и компактен град и е доста лесно да се придвижваш от комплексите за център и въобще вътре в града с колело, остава да се завършат и велоалеите. Ако Бургас е по последни дании 200 хиляди жители и изключим прекалено възрастните хора и прекалено малките, които не могат да се задържат на педалите, то бройката която целим да качим на педалите намалява. И така, да речем че ако намерим завод, на когото да поръчаме да речем 20 000 велосипеда накуп, мисля че може цената да падне до 100 лева на бройка. Причините - кризата и малкото поръчки. И после ги подаряваме, или ги раздаваме на символичната цена от 50 лева...20 хил по 100 лева са 2 милиона лева....При условие че Бургас очаква над 100 млн лева за подобряване на транспорта в Бургас - какво са 2 млн лева? В Кампанията за подаряването на колелата се включват редица родни и чуждестранни певци, артисти и т.н. Качваме ги на колелата и да обикалят за да привличат внимание. Правим и други кампании и дай боже последват примера ни от София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора и т.н. На по-следващ етап разнообразяваме програмата - примерно рикши за цялото семейство, велоавтомобили и т.н. Не е изключено на колелетата и рикшите да се монтират и малки моторчета, които да улесняват водачите когато се движат по нагорнище. Как ви се струва тази идея?
- калпазанчо
- Контакти:

Целта е да постигнем нещо такова в големите градове в България
Между другото в Амстердам - столицата на велосипедите е отнело около 25 години да за накарат местните да използват колелата си вместо авотомобилите! А сега правят нов паркинг за 60 000 велосипеда! все някога и отнякъде трябва да се започне, не мислите ли! Особено с постоянно покачващите се цени на горивата. ЗАщО ДА НЕ ПОСТИГНЕМ ПОНЕ чАСТИчНА ФИНАНСОВА НЕЗАВИСИМОСТ?!
Точно смятах да напиша за "паркинги" за велосипедите. Трудно ще се направи, като няма и желание.
Аз не се придвижвам с колелото си, защото:
- доста шофьори не се съобразяват с велосипедистите...че те с майки с колички не се съобразяват
- в големите задръствания като минеш с колело, все едно си изпушил кутия цигари, че и по-зле е
- няма къде да си оставя колелото, нищо че фирмата ни се прави на много голяма и прогресивна
- да си призная, понякога ме мързи и се оправдавам, че не искам изпотен да ходя на работа (от въртене и раница)
Аз не се придвижвам с колелото си, защото:
- доста шофьори не се съобразяват с велосипедистите...че те с майки с колички не се съобразяват
- в големите задръствания като минеш с колело, все едно си изпушил кутия цигари, че и по-зле е
- няма къде да си оставя колелото, нищо че фирмата ни се прави на много голяма и прогресивна
- да си призная, понякога ме мързи и се оправдавам, че не искам изпотен да ходя на работа (от въртене и раница)
[rimg]https://dl.dropboxusercontent.com/u/31972793/androidbg/10628155_946991171983886_3440970175867167846_n.jpg[/rimg]
Red_Pride написа:Алтернативата е измислена отдавна и това е велосипеда,но за жалост придвижването му по нашите пътища е истинско изпитаниеНяма нито вело алеи нито достатъчно културни шофьори за да пазят колоездачите
Иначе цял Амстердам се движи на колела
Няма и културни колоездачи. Не може да кара по средата на пътя, а зад него да се влачат 10 автомобила. Всеки път, когато се разхождам с децата из Борисовата градина, трябва да ги пазя от хвърчащи и негледащи колоездачи.
ZYKLON
Това е Левски ! Радост, сълзи и съдба за много хора. И надеждата за нещо по- добро и по- велико
Това е Левски ! Радост, сълзи и съдба за много хора. И надеждата за нещо по- добро и по- велико
- калпазанчо
- Контакти:

Сигурен съм че има и доста по-атрактивни модели!