Чернобил - 24 години след катастрофата

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
modor
Контакти:

Чернобил - 24 години след катастрофата

Мнениеот modor » 26 апр 2010 15:33

Image

Украйна отбелязва днес 24 години от трагедията в АЕЦ "Чернобил".
Изображение
Всяка година страната отдава почит на жертвите си.

Траурни церемонии ще се проведат и в Русия и Беларус.

Чернобилската авария е най-тежкият инцидент в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от бившия СССР, Източна Европа и Скандинавия.
Изображение
Експлозията на 26 април 1986 година в 01.23 часа в един от четирите реактори разрушава покрива на централата и в продължение на 10 дни изпуска радиация в радиус от десетки хиляди километри.

Радиоактивните замърсявания от Чернобил причиняват увреждания на имунната система, кръвообращението, дихателната система, множество аномалии при новородените и карциноми.

Официални данни на ООН предвиждат 9000 смъртни случаи, причинени от радиацията от Чернобилската централа.
В доклад на Грийнпийс обаче жертвите се оценяват на 93 000 души, като се уточнява, че вследствие на други заболявания те могат да достигнат до 200 000.

В началото ООН прогнозира около 4 000 смъртни случаи от рак. Последните изследвания сочат, че над 100 000 души ще бъдат засегнати от болестта.

Много от жертвите са от Украйна, Беларус и Русия.

Най-малко 31 души загинаха, докато се опитваха да предотвратят разпространението на пожара след експлозията към другите три реактори на централата.
Един от работниците бе убит на място при инцидента и тялото му така и не бе открито.

29 спасители, пожарникари и работници починаха по-късно вследствие на радиационното облъчване и изгаряния.

Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 000 души са евакуирани от родните си места.
Близо 60% от радиоктивните отпадъци падат на територията на Беларус.

350 000 души трябваше да напуснат домовете си завинаги, а милиони акра земи остават замърсени и днес.
Припят, градът-призрак, и десетки други селища са напълно изоставени и според учени може да останат негодни за живеене в продължение на столетия.

"Компромисът е краткия път към провала!" -
Станимир Стоилов.

AnalBreaker
Контакти:

Re: Чернобил - 24 години след катастрофата

Мнениеот AnalBreaker » 26 апр 2010 15:49

Аз съм от Силистра и са ми казвали, че и тук дори имало и има засегнати от радиацията. Също така знам, че хората, които са помагали за загасянето на пожарите не са били информирани, че има радиация и никой не им е казал, че 100% ще умрат. Тъжен дет в Историята. Бог да ни пази от други такива !
Един ИСТИНСКИ българин !

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9FWuhfA9Hls[/youtube][/offtopic]

Потребителски аватар
spartaka
Контакти:

Мнениеот spartaka » 26 апр 2010 16:23

Радиацията от Чернобил взима жертви и до днес и ще продължава да взима,също и в БГ,само вижте вече колко млади хора си отиват от ракови заболявания и тези заболявания се увеличават с всяка изминала година,лично аз когато е станала трагедията съм бил още много малък,но наще са ми казвали,че именно тогава сме били обядвали на терасата на село,смятайте какво е било тогава и как са ни информирали 100% сме били облъчени в голяма или малка степен,а съм сигурен,че и други хора са "поеки" тази радиация,много жалко е всичко това :(
http://spartakpd.info - "Гладиаторите" на България пак ще възкръснат

cvetan
Контакти:

Мнениеот cvetan » 26 апр 2010 16:51

AnalBreaker написа:Аз съм от Силистра и са ми казвали, че и тук дори имало и има засегнати от радиацията. Също така знам, че хората, които са помагали за загасянето на пожарите не са били информирани, че има радиация и никой не им е казал, че 100% ще умрат. Тъжен дет в Историята. Бог да ни пази от други такива !

По едно стечение на обстоятелствата , точно по време на аварията, се занимавах с радиационни замервания. ФАКТ е че след аварията ( 5-10дни след нея) започнаха да се отчитат повишени стоиности на радиационния фон. Но с истината до тук.
Смея да твърдя , че фона , които се повиши с 30-40% остана два пъти по-нисът от ппределно допустимия. ФАКТ е че радиационния фон на земята в края на 60те години(когато са били прекратени надземните ядрени изпитания) е бил по-голям от отчетения в 1986г в България. Факт е също така, че даже учените незнаят какво е това "пределнодопустим радиационен фон".
Аз лично лично си купих 3кг овче кисело мляко на безценица (а токагва имаше тотален дефицит) защото хората ги беше страх да консумират мляко.
И колкото и да се напъват журналистите България не е пострадала страна по Чернобилския случай.

Потребителски аватар
spartaka
Контакти:

Мнениеот spartaka » 26 апр 2010 16:56

cvetan написа:
AnalBreaker написа:Аз съм от Силистра и са ми казвали, че и тук дори имало и има засегнати от радиацията. Също така знам, че хората, които са помагали за загасянето на пожарите не са били информирани, че има радиация и никой не им е казал, че 100% ще умрат. Тъжен дет в Историята. Бог да ни пази от други такива !

По едно стечение на обстоятелствата , точно по време на аварията, се занимавах с радиационни замервания. ФАКТ е че след аварията ( 5-10дни след нея) започнаха да се отчитат повишени стоиности на радиационния фон. Но с истината до тук.
Смея да твърдя , че фона , които се повиши с 30-40% остана два пъти по-нисът от ппределно допустимия. ФАКТ е че радиационния фон на земята в края на 60те години(когато са били прекратени надземните ядрени изпитания) е бил по-голям от отчетения в 1986г в България. Факт е също така, че даже учените незнаят какво е това "пределнодопустим радиационен фон".
Аз лично лично си купих 3кг овче кисело мляко на безценица (а токагва имаше тотален дефицит) защото хората ги беше страх да консумират мляко.
И колкото и да се напъват журналистите България не е пострадала страна по Чернобилския случай.

Позволи ми,да не се съглася с теб,това си е твое мнение.
http://spartakpd.info - "Гладиаторите" на България пак ще възкръснат

cvetan
Контакти:

Мнениеот cvetan » 26 апр 2010 16:57

spartaka написа:
cvetan написа:

Позволи ми,да не се съглася с теб,това си е твое мнение.

Говоря за замерванията които лично съм извършил. българия не е чак толкова голяма за да има голямо разминаване в данните

AnalBreaker
Контакти:

Мнениеот AnalBreaker » 26 апр 2010 16:59

Аз лично говоря за Североизточна България. Нима няма случаи на заболявания, причинени от радиацията от Чернобил?
Един ИСТИНСКИ българин !

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9FWuhfA9Hls[/youtube][/offtopic]

cvetan
Контакти:

Мнениеот cvetan » 26 апр 2010 17:47

AnalBreaker написа:

Аз лично говоря за Североизточна България. Нима няма случаи на заболявания, причинени от радиацията от Чернобил?

По твоята логика, в края на 60те - би трябвало да има безброй ракови заболявания по цялата земя. За щастие това не се е случило. По вероятни фактори за отключване на рака - са локални замърсявания от промишлен характер или стресовия фактор. Ако не вярваш на мен , попитай Теодора Захариева, нея поне я знае цяла България. Къде къде по-страшни са химическите заводи в Румъния и България. откритите рудници. масовата безработица. социалната несправедливос..и т.н.

AnalBreaker
Контакти:

Мнениеот AnalBreaker » 26 апр 2010 19:25

Каде си правил измервания?
Един ИСТИНСКИ българин !

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 26 апр 2010 20:00

Радиацията и стронцият ще се разпаднат след около още 76 години , ако не се лъжа . Защото полуразпадът им отнема поне 50 години .
[center][wrapimg=]http://www.fm-base.co.uk/forum/attachments/football-manager-2013-manager-stories/294163d1356366440-my-chelsea-fc-reign-banner-chelsea_1.png[/wrapimg][/center]

Върни се в “Свободна зона”