Как да осъдим общината, ако строшим колата си в дупка?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Vankata1
Контакти:

Как да осъдим общината, ако строшим колата си в дупка?

Мнениеот Vankata1 » 11 мар 2010 12:03

Спукани гуми, изкривени джанти и строшени амортисьори - това бяха авточастите, които снощи варненци стовариха на стълбите на общината в морската столица. Явно търпението на шофьорите е изчерпано, след като дупките по улиците на Варна успяха да съберат на протест около 1 000 души - това оказва се е първият по-сериозен протест в страната срещу бездействието на местната власт при поддръжката на пътищата. Въпреки, че такъв протест още не е организиран на жълтите павета, София не изостава в това отношение. Защото само за миналата година Столична община е осъдена по 160 дела точно заради счупени по пътищата на града автомобили. Кой води най-много такива дела, какво е нужно за да осъдиш общината и колко ще платят всъщност данъкоплатците за това, че улиците на София причиняват тежки инциденти?

Пострадалите шофьори могат да съдят общината или Агенция „Пътна инфраструктура" по Закона за отговорността на държавата и общините за причинени вреди. По думите на адвокат Екимджиев обаче напоследък административните и гражданските съдилища си прехвърлят топката и бягат от гледането на тези дела.

Срязване на гума, понякога има изкривяване на джанти и в по-редки случаи след попадане в дупка автомобилът не е в движение заради по-сериозни щети на ходовата част. Става дума вече за по-сериозни дупки. И скоростта на движение, разбира се, също, защото понякога неочаквано за шофьора попада в такава дупка, управлява автомобила с малко по-висока скорост и щетата съответно е по-значителна. За миналата година имаме заведени около над 20 такива дела, има няколко от тях, които са спечелени, но обикновено това зависи все пак и от доказателствения материал, начина, по който съответно застрахованото лице ще иска документирането на това събитие, когато то се е случило.

Ако има констативен протокол от КАТ застрахователите са улеснени да докажат и в съда вината на общината за лошо поддържаните пътища.

В случаите, когато КАТ не идва на мястото на пътния инцидент, което вече става по-често, застрахователите разчитат предимно на свидетели и експертизи. И явно успяват в делата, щом Столична община само за миналата година е осъдена да плати над 1 милион лева точно заради счупени от дупките коли. Сумите варират средно от 14 000 до 1000 лв., тоест около средно 7000 лв., значи сумата излиза около 1 120 000 лв.

Средно по година и половина за една съдебна инстанция е скоростта, с която се движат подобни дела. И ако все пак успеете да осъдите общината за потрошения си автомобил, може да се наложи да чакате месеци наред с изпълнителния лист в ръка за да ви прати обезщетението, особено след последните промени в ГПК, които дават право на местната власт да ви плати, когато реши!

Със съкращения от: http://lev.bg/view_article.php?article_id=36335

Потребителски аватар
child in time
Контакти:

Re: Как да осъдим общината, ако строшим колата си в дупка?

Мнениеот child in time » 11 мар 2010 12:08

Да не говорим че подобни дупкоподобни аномалии могат да бъдат окачествени като божие дело като в един готин филм ( май Австралииски ) :)! Не , сериозно няма да се изненадам от подобен абсурд! Изображение
БюрекOFF и Цветан перфектните НЕпознати! :-)

slavia1913
Контакти:

Мнениеот slavia1913 » 11 мар 2010 12:30

В София е ад от дупки. Повечето улици са лунни пейзажи. По Борис паветата пък са хлътнали и карането по него, може да ти причини морска болест. Преди 4 дена пък един ме блъсна, докато опитвал да избегне дупка и после от КАТ, мен ме изкраха виновен, само защото съм с книжка от 3 месеца. Две седмици по-рано, пък сменях предна лява джанта и престилката ми е пукната, защото се нацелих в едн трап пълен с вода, който беше дълбок сигурно 50 см.

Потребителски аватар
angelov
Контакти:

Мнениеот angelov » 11 мар 2010 12:46

Миналата година имах подобни проблеми. След като скочих в една добре прикрита дупка (дупката беше в завой с ограничена видимост), едната ми джанта стана на елипса и гърнето на колата се откачи. Викнах КАТ да напишат един протокол за застрахователя и ми написаха акт за причинено ПТП, вследствие на несъобразена скорост. Застрахователите ми платиха някакви мизрени пари, защото нямало друг автомобил в инцидента. След като си платих акта, от получените пари от каското ми останаха точно 47 лева. Консултирах се с адвокати какво да предприема и абсолютно никой не се нави да ме представлява в такова дело. После приказвах с познати полицаии и ми казаха, че единствения шанс при такава ситуация е да познаваш полицая, който дойде на мястото да напише, че е свидетел на случилото се и да не ти пише акт.
С две думи за да спечелиш едно такова дело, трябват връзки!!!

valdes18
Контакти:

Мнениеот valdes18 » 11 мар 2010 12:48

ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВДИГНЕМ НА ПРОТЕСТ!!!

Потребителски аватар
анто маина

Мнениеот анто маина » 11 мар 2010 13:11

Не знам за осъждане,ама ако има как да си върнем парите дето даваме за винетки.

Потребителски аватар
angelov
Контакти:

Мнениеот angelov » 11 мар 2010 13:30

анто маина написа:Не знам за осъждане,ама ако има как да си върнем парите дето даваме за винетки.

Винетните такси се събират от държавата. За да се върнат, трябва да се осъди държавата. А нали се сещаш, че веднага топката ще се прехвърли върху съответната община?

Потребителски аватар
baltimore

Мнениеот baltimore » 11 мар 2010 13:58

Тука в Стара Загора заради снега и студа има много нови дупки които не ги знам и си е направи ужас да се кара.
Имам чувството, че съм във видео игра "Слалом по асфалт, където асфалта го няма"

Потребителски аватар
sasho007
Контакти:

Мнениеот sasho007 » 11 мар 2010 14:11

valdes18 написа:ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВДИГНЕМ НА ПРОТЕСТ!!!

И аз съм на това мнение да надуем клаксоните пред общината. И тази патица кметицата да се вземе в ръце защото собствениците на ЦСКА нито един път тази година не изчистиха снега както трябва. А от общината трябва да налагат солени глоби на фирмите които ремонтират пътищата защото след ремонт и 2 месеца немогат да изкарат

Потребителски аватар
child in time
Контакти:

Мнениеот child in time » 11 мар 2010 14:15

sasho007 написа:
valdes18 написа:ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВДИГНЕМ НА ПРОТЕСТ!!!

И аз съм на това мнение да надуем клаксоните пред общината. И тази патица кметицата да се вземе в ръце защото собствениците на ЦСКА нито един път тази година не изчистиха снега както трябва. А от общината трябва да налагат солени глоби на фирмите които ремонтират пътищата защото след ремонт и 2 месеца немогат да изкарат

Ако това се случи в някоя бяла държава въпросната фирма ще фалира! Просто няма да и платят както и на строителните фирми запълващи дупките по пътищата те работят на принципа : - Така ги запълваме че да има за какво да ни наемат другия месец! И така с години!
БюрекOFF и Цветан перфектните НЕпознати! :-)

Върни се в “Свободна зона”