785 години от победата при Клокотница!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

785 години от победата при Клокотница!

Мнениеот CTAHKO » 09 мар 2016 20:21

На 9 март честваме 785 години от победата при Клокотница

Изображение

На този ден през 1230 година цар Иван Асен II разбива обединените ромейско-франски войски на епирския владетел Теодор Комнин край село Клокотница, близо до днешно Хасково.

Българският цар, успял с преговори и победни сражения да увеличи до своя максимум територията на българската държава, безпокои сериозно своите съседи. Владетелят на Епир Теодор от Комниновата императорска династия, мечтае да възроди Византийската империя на мястото на Латинската. Особено опасен за него е стремежът на българския цар да стане опекун на малолетния латниски император Балдуин II, като му даде за съпруга дъщеря си Елена. Така българският владетел се очертава като бъдещ император на Латинската империя. Теодор Комнин мечтае за друго – да види края на латинското господство и възраждането на Византия под негов скиптър. През ранната пролет на 1230 година Комнин организира военен поход срещу България с надеждата за бърза и лека победа. Той е толкова сигурен в нея, че взема в похода цялото си семейство и придворни.

В ранните часове на 9 март (Денят на св. 40 мъченици) двете враждуващи страни се срещат край река Клокотница на 10 км от днешия град Хасково. За да окрили по-малобройната си войска, Иван Асен II заповядва пергаментът с нарушения мирен договор между България и Епир да бъде набучен на копие. В последвалия сблъсък военният гений на българския цар решава хода на битката. Ромеите и франкските рицари-наемници са обърнати в бягство. Самият Теодор Комнин пада в плен, заедно със синовете и дъщерите си.

Победата на българите отеква в цяла Европа. Католическите владетели разбират – идва краят на кръстоносната Латинска империя, основана върху отломките на разбитата Византия 26 години по-рано. И този край, поне в европейските земи слага българският цар. След битката при Клокотница Иван Асен II е наричан от западни хронисти „император“. Малко, отново много малко не му достига да се превърне в обединител на бившите византийски земи под скиптъра на българите.

В чест на победата при Клокотница, извоювана в Деня на Свети 40 мъченици Иван Асен заповядва изграждащата се престолна църква в Търново да бъде посветена на светците.

Запазен царски надпис разказва за победата: "В лето 6738 [1230], индикт 3, аз, Иван Асен, в Христа Бога верен цар и самодържец на българите, син на стария цар Асен, издигнах из основа и с живопис украсих докрай пречестната тази църква в името на Светите 40 мъченици, с помощта на които в дванадесетата година от царуването си, в която година се изписваше този храм, излязох на война в Романия [Тракия] и разбих гръцката войска, а самия цар кир Теодор Комнин взех в плен с всичките му боляри. И цялата му земя от Одрин и до Драч превзех, гръцка още и арбанашка [албанска] и сръбска; а пък градовете, които се намират около Цариград, и самия този град владееха фръзите [латинците], но и те се покоряваха под ръката [скиптъра] на моето царство, понеже нямаха друг цар освен мене и благодарение на мене прекарваха дните си [съществуваха], тъй като Бог така заповяда, понеже без Него нито дело, нито слово не се извършва. Нему слава вовеки, амин."

http://mdl.bg/culture/2015/3/9/2867-na- ... lokotnitsa

Още един дето е затрил цели европейски аристократични родове 8-) Да се помни кои сме и как сме ги мачкали изпедерастените европейци :!: И да не ни се правят много на мъже с разни санкции и изисквания, че пак ще им дойде времето 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Re: 785 години от победата при Клокотница!

Мнениеот galin56 » 09 мар 2016 20:45

CTAHKO написа:На 9 март честваме 785 години от победата при Клокотница

.......Още един дето е затрил цели европейски аристократични родове 8-) Да се помни кои сме и как сме ги мачкали изпедерастените европейци :!: И да не ни се правят много на мъже с разни санкции и изисквания, че пак ще им дойде времето 8-).......

По-идиотско изказване не можеше да направиш. Ако наистина мислиш тия глупости нещо не си наред.

Потребителски аватар
PFC Litex

Мнениеот PFC Litex » 09 мар 2016 20:46

2016 - 1230 = ?
Сменяй водката.

Толкова ли е трудно да се пусне нормална тема без умишлено да се пишат провокативни коментари не зная.

Не ми отговаряй, не си интересен, ти чествай 785, аз ще чествам 786 години.
Изображение

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 09 мар 2016 20:53

galin56 написа:

.......Още един дето е затрил цели европейски аристократични родове 8-) Да се помни кои сме и как сме ги мачкали изпедерастените европейци :!: И да не ни се правят много на мъже с разни санкции и изисквания, че пак ще им дойде времето 8-).......

По-идиотско изказване не можеше да направиш. Ако наистина мислиш тия глупости нещо не си наред.

Мисля го и едва ли само аз го мисля 8-) Даже се гордея с това, за разлика от възмутените продажници! Щото както виждаш и за нас прошка няма 8-) Ама вас ви знаем. До там ви е докарало турското робство, че колкото повече ви мачкат, толкова по-хубаво ви става ;) Както с казва "Преклонена главица, ятаган не я сече" 8-)

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 09 мар 2016 20:54

PFC Litex написа:2016 - 1230 = ?
Сменяй водката.

Толкова ли е трудно да се пусне нормална тема без умишлено да се пишат провокативни коментари не зная.

Браво, напред си с математиката 8-) Впечатлен съм 8-)

Потребителски аватар
PFC Litex

Мнениеот PFC Litex » 09 мар 2016 20:56

CTAHKO написа:
Сменяй водката.

Да, продължавай да показваш, колко не си в час и че си докачил менте водка, па и Зенит падна мани, мано
Статията е от миналата година и тогава е нормално да се чества 785 година.
Нещо друго, с което да докажеш тролското си поведение? :lol:
Изображение

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 09 мар 2016 20:57

PFC Litex написа:
CTAHKO написа:
Сменяй водката.

Да, продължавай да показваш, колко не си в час и си докачил менте водка
Статията е от миналата година и тогава е нормално да се чества 785 година.
Нещо друго, с което да докажеш тролското си поведение? :lol:

Освен да не празнуваме, а 8-)

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 09 мар 2016 20:57

Станко както винаги е на ниво!

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 09 мар 2016 20:57

galin56 написа:

Темата е провокация, не виждаш ли, всяка тема на ПОСРАНКО е такава ?! ;)
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 09 мар 2016 20:59

1982 написа:
galin56 написа:

Темата е провокация, не виждаш ли, всяка тема на ПОСРАНКО е такава ?! ;)

Байрама е далече, така че ти специално нямаш никакъв повод за гордост и е нормално да се чудиш, за квко ли е пусната тази тема 8-)
Последна промяна от CTAHKO на 09 мар 2016 21:00, променено общо 1 път.

Върни се в “Свободна зона”