Негрите бойкотират "Оскарите" заради расизъм

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Thurman Murman
Контакти:

Негрите бойкотират "Оскарите" заради расизъм

Мнениеот Thurman Murman » 21 яну 2016 09:55

Липсата на чернокожи звезди сред номинациите за "Оскар" за втора поредна година е на път да се превърне в сериозен скандал, след като режисьорът Спайк Лий и актрисата Джейда Пинкет Смит призоваха за бойкот на предстоящата церемония, предава "Ройтерс".

Протестният хаштаг от 2015 г. #Oscarssowhite ("Оскарите са толкова бели") преживя ренесанс в "Туитър" след обявяването на номинациите, където чернокожите актьори и режисьори бяха напълно пренебрегнати, въпреки големия брой обещаващи кандидатури тази година. За това е обвинен съставът на Академията, чиито членовe, показа разследване на "Лос Анджелис Таймс" преди 4 години, са предимно възрастни бели мъже.

Режисьорът на "Крийд" Райън Куглър и звездата на филма Майкъл Б. Джордан, почти изцяло чернокожият екип зад Straight Outta Compton, Идрис Елба и съпругът на Пинкет Уил Смит попаднаха в разнообразни прогнозни списъци за бъдещите кандидати. Единствената номинация за първия филм обаче отиде при Силвестър Сталоун, а за втория - при сценаристите, които са бели.

"На "Оскарите" цветнокожите са добре дошли да връчват награди и да развличат публиката, но рядко постиженията им получават признание. Може би просто не трябва да участваме? С нас се държат така, както им позволим", написа Пинкет в няколко последователни поста в "Туитър", намеквайки и за чернокожия комик Крис Рок, който отново ще води церемонията тази година.

С критиката се съгласи и ръководството на академията. През последните години положихме усилия да разнообразим състава на Академията, но за съжаление промяната не се случва толкова бързо, колкото бихме желали, заяви президентът й Шерил Буун, също чернокожа. Тя обеща "големи промени... В следващите седмици ще предприемем сериозни стъпки, за да променим процеса, по който попълваме членовете си."

Списъкът с близо 6000-те души, които решават кой ще спечели най-престижните отличия в киното по принцип е поверителен. През 2012 г. разследване на "Лос Анджелис Таймс" обаче установи, че те са 94% бели, 77% мъже и на средна възраст 62 години.

В историята на "Оскарите" само 4 чернокожи актьора са печелили статуетката за главна мъжка роля. Първата и единствена засега афроамериканка, спечелила "Оскар" за главна женска роля, става Хали Бери през 2011 г. Победителите в категориите за поддържащи роли са 10.

Призивите за бойкот дойдоха и след като комедията Ride Along 2 с чернокожите звезди Айс Кюб и Кевин Харт детронира "Междузвездни войни 7" от челната позиция в американския боксофис, отбелязва "Ройтерс".

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016 ... te_oskari/

Serafim
Контакти:

Re: Негрите бойкотират "Оскарите" заради расизъм

Мнениеот Serafim » 21 яну 2016 10:02

Това вече е т.нар "reverse racism". Макар просто да трябва да се казва расизъм. Това е когато различи раси, репресирани в миналото, се опитват да издветателстват или да се възползват на базата на историческия расизъм.

До това водят всички тия кампании, от типа на "Не на расизма". Просто трябва да спре да се обръща внимание на такива прояви. Винаги ще има лумпени, които ще проявяват някаква форма на расизъм. Точно така, както има лумпени, които проявяват неморално поведение, извън общоприетите социални и обществени норми.
А до голяма степен расовите и националните стереотипи съществуват заради определени причини, доста често верни.

Потребителски аватар
bobo_13
Контакти:

Мнениеот bobo_13 » 21 яну 2016 10:34

Наистина и аз се учудих, че Уил Смит не е номиниран за Conclussion, но тези Оскар-и винаги са някакви субективни, дори толкова рекламирания Star Wars няма ни една номинация.
Прекалява се с тия расизми и тем подобни неща. То като номинираш 2-ма, други 2-ма ще викат защо няма още 5 и т.н. То стана така, че вече не може дума да кажеш на ром или цветнокож. Всеки може да си измисли, че си го обидил и да те осъди за расизъм....беуми. Те затова и тия либерални политици сега берат плодовете на тая своя политика и имат навсякъде проблеми с бежанци и тем подобни. То вече като тръгнеш из Виена и Берлин не може да видин австриец или германец....

Всичко тръгна от жената на Уил Смит, която явно очакваше мъжа и да бъде сред номинираните и се започна една лична война, а тя прерасна в расова.....да не забравяме, че водещия е Крис Рок
Интериорни врати - Врати хармоника

Потребителски аватар
Thurman Murman
Контакти:

Мнениеот Thurman Murman » 21 яну 2016 10:36

bobo_13 написа:.....да не забравяме, че водещия е Крис Рок

Е то точно това им е един от аргументите, че били дискриминирани - че ги ползвали само за забавление :lol:

Потребителски аватар
botevist_75
Контакти:

Мнениеот botevist_75 » 21 яну 2016 10:38

Принцип в американските филми е : ако има двама добри,единият задължително е черен.Ако има двама лоши,единият задължително е бял.

Потребителски аватар
1palq4o1
Контакти:

Мнениеот 1palq4o1 » 21 яну 2016 10:40

Thurman Murman написа:
bobo_13 написа:.....да не забравяме, че водещия е Крис Рок

Е то точно това им е един от аргументите, че били дискриминирани - че ги ползвали само за забавление :lol:

Маймунките за какво друго да ги използваш
Ааааа, едни други маймунки ги използват за ядене, амам мен не ме влече това!
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра :) :) :)

Изображение ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
Thurman Murman
Контакти:

Мнениеот Thurman Murman » 21 яну 2016 10:41

botevist_75 написа:Принцип в американските филми е : ако има двама добри,единият задължително е черен.Ако има двама лоши,единият задължително е бял.

Има и друг принцип - че във всеки филм трябва да има негър, евреин или пе*ераст. От това правило не остана нищо свястно за гледане.

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 21 яну 2016 10:48

Шефът на малка фирма трябвало да прави съкращения. Извикал четиримата си служители и им съобщил, че трябва да съкрати един от тях. Най-напред се обадила жената:
- Не можеш да ме съкратиш – аз съм жена и ще те съдя за полова дискриминация.
- Аз съм цветнокож, не можеш да съкратиш и мен, ще те съдя за расова дискриминация – казал вторият служител.
- Аз съм от профсъюза и представлявам интересите на служителите във фирмата, съгласно КТ не можеш да ма пипнеш – защитил се третият служител.
Четвъртият помислил малко и казал:
- Ами на мен ми остана да съм гей...
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 21 яну 2016 10:53

Тия имат категория "най-добър чуждоезичен филм". За американеца европейското кино е пълен шит, както всъщност и много неща от континента. Тъй че оскарите са си типично американска лъсната пародия.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
Federer91
Контакти:

Мнениеот Federer91 » 21 яну 2016 11:02

bobo_13 написа:Наистина и аз се учудих, че Уил Смит не е номиниран за Conclussion, но тези Оскар-и винаги са някакви субективни, дори толкова рекламирания Star Wars няма ни една номинация.

Уил Смит беше в посредствен филм, където неговото представяне беше единственото що-годе добро нещо. Ако някой чернокож може да се оплаква, че е пренебрегнат това е само и единствено Идрис Елба и никой друг. И той главно, защото филмът му не беше пуснат традиционно по кината, а по Netflix...
Всякакви мрънкания на афро-американците е за да получават всичко на готово, без значение дали си го заслужават или не, иначе е расизъм. Да не говорим, че никъде не казват за латиноси, азиатци и прочие, единствено неправдата е срещу тях ест, айде бегай...

А Star Wars е номиниран 5 пъти, като нищо чудно и да вземе някоя.

Върни се в “Свободна зона”