Здравейте,
в продължение на 25 години, все си говорим, няма зали, няма стадиони, няма спортна инфраструктура... и НЯМАМЕ СПОРТ.... не че сме цъфнали та вързали, но снощи се замислих за спортните ни зали...
Вече в България има:
1. Арена Армеец в София
2. Спортна зала в Пловдив (откриват я след 10 дена)
3. Спорна зала в Русе (открите преди няколко седмици)
4. Зала в Ботевград
5. Зала в Самоков
това са все нови и страхотни зали....
като добавим и няколкото съшествуващи във Варна, София (Универсиада и т.н.), залата която се строи в Бургас... малката и симпатична зала в Благоевград (от преди няколко години) и множество други - само за пример ще дам в Пловдив (защото съм от там) - нова зала на ПУ (1000 места), ремонт на зала Строител (600 места) (тече усилено в момента)... предполагам има и в други градове такива...
Чува се за зала в Плевен също....
ТА.... Това което описах по горе е на средно европейски ниво... т.е. май май след 10 години трябва да имаме спорт... но ДАЛИ????
Дали спортната инфраструктура досега не бе само едно оправдание за липсата на кадри, хора и най-вече желание у младите.... как мислите вие? Ще доведе ли тази спортна инфраструктура до възход на българския спорт...
За футбол не говорим!
Размисли и страсти...
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- Remi Gaillard
- Контакти:
Размисли и страсти...
Майката на Иванчо му дава 50 стотинки за закуска и той ги изял...
Re: Размисли и страсти...
Е, футбол не, но футзал може да имаме. 

Eдно време през 90-те по ЗДФ всяка зима имаше футбол на малки вратички в зала с отборите от Бундеслигата. Май вече не го практикуват, но ние така или иначе сме поне 20 години назад от германците и може да оползотворим залите 

Аврора на темата е написал, че не говори изобщо за футбол, но въпреки това двата следващи коментара са точно за.... ами футбол!?
Има много други спортове ОСВЕН футбола, които би било прекрасно да се развиват в България и да се инвестира в тях. НО няма желаещи. И млади хора, и спонсори, и държава. Някак си врътките с черно тото не стават много примерно с водна топка или спортна гимнастика, нито с волейбол и баскетбол. Прането на пари става само във футбола в момента. А наистина би било добре да имаме държавна политика за развитие на спортно и здравословно възпитание на млади хора. Да се насърчават талантите още от детстка възраст. Както става ясно - вече имаме що годе прилична база в повечето големи градове. Но дали ще има резултат - съмнявам се. Имам лошото чувство че залите ще се използват за концерти на Слави Трифонов, Лили Иванова и Пайнер. Май там интереса е чутовно огромен. Кой ще ти ходи на баскетболен мач? Или на волейболен (не говоря за национален отбор)? Пък за хандбал да не говорим. Жалко е, но вероятно спортните зали ще са по-скоро концертни такива, и никога няма да могат да оползотворят капацитета си за спортни събития. Дано греша.
Но като се замисли човек последните години на българина най-голяма радост и надежда са му давали спортовете волейбол, уникалните ни гимнастички и тенис на корт. За футбол и аз не искам да говоря, че що нерви потриших с този спорт у нас не ми се говори (казвам го като фен на националния отор и на Левски).
Има много други спортове ОСВЕН футбола, които би било прекрасно да се развиват в България и да се инвестира в тях. НО няма желаещи. И млади хора, и спонсори, и държава. Някак си врътките с черно тото не стават много примерно с водна топка или спортна гимнастика, нито с волейбол и баскетбол. Прането на пари става само във футбола в момента. А наистина би било добре да имаме държавна политика за развитие на спортно и здравословно възпитание на млади хора. Да се насърчават талантите още от детстка възраст. Както става ясно - вече имаме що годе прилична база в повечето големи градове. Но дали ще има резултат - съмнявам се. Имам лошото чувство че залите ще се използват за концерти на Слави Трифонов, Лили Иванова и Пайнер. Май там интереса е чутовно огромен. Кой ще ти ходи на баскетболен мач? Или на волейболен (не говоря за национален отбор)? Пък за хандбал да не говорим. Жалко е, но вероятно спортните зали ще са по-скоро концертни такива, и никога няма да могат да оползотворят капацитета си за спортни събития. Дано греша.
Но като се замисли човек последните години на българина най-голяма радост и надежда са му давали спортовете волейбол, уникалните ни гимнастички и тенис на корт. За футбол и аз не искам да говоря, че що нерви потриших с този спорт у нас не ми се говори (казвам го като фен на националния отор и на Левски).
ЛЕВСКИ ЗАВИНАГИ В НАШИТЕ СЪРЦА!!!
- Странджата
- Контакти:
Залите едва ли са решаващ фактор, макар че са важен. Все пак те са за елитния спорт, а в основата стоят условията, при които в училище се води обучението по физическа култура. Не знам как е другаде, но съм свидетел как за три години с пари навярно от общината и от Европейския съюз - разбирай със заем, част от който ти опрощават при определени условия, едно невзрачно квартално училище се сдоби с изкуствено игрище за футбол, писта около него, две площадки за волейбол и баскетбол и сега строят и зала ... Като стане това у нас масова практика, тогава ще имаме спорт и навярно и друга - не само спортна, култура . Но се сещам най-напред не за парите, а за липсата вече на пространство, където да се развие един такъв комплекс покрай едно основно училище (примерът е с основно училище - до осми клас) и за всички предизборни обещания, в които развитието на училищната спортна база отсъства - покрай рзбира се, реални инвестиции за осъвременяване въобще на училището ....
Да, факт е, че се направиха зали в последните години. Все пак обещаха зала на волейболистите още след успехите им през 2006 година. Проблемът сега е високият наем, който трябва да плащат федерациите! 15 000 лв/ден е наемът на Арена Армеец! И гледаме как националите ни по волейбол обикалят страната - я в Ботевград, я във Варна. Сега сме домакини на ЕП и ще ползваме залата няколко дни повече от съперниците ни по същата причина. Залите се ползват главно за концерти
От всичките зали, които си посочил, само тази в Ботевград се използва от местния Балкан за баскетболното първенство. Залата в Самоков се ползва няколко пъти в годината от Марек и женския национален отбор по волейбол. В Русе ще се играе волейбол, Арена Армеец ще бъде за концерти след ЕП и .... стига толкова. В Пловдив се надявам Марица да ползва залата
И пак отборите ще ползват горепосочените зали за официални мачове (някой пъ), а ще тренират на друго място, защото поддръжката е скъпа, а това не са клубни зали и те плащат наем. На ниво ДЮШ са сериозните проблеми. Не могат ли децата и юношите да ползват залите, да имат условия.... голям праз, че имаме зали.

Странджата написа:Залите едва ли са решаващ фактор, макар че са важен. Все пак те са за елитния спорт, а в основата стоят условията, при които в училище се води обучението по физическа култура. Не знам как е другаде, но съм свидетел как за три години с пари навярно от общината и от Европейския съюз - разбирай със заем, част от който ти опрощават при определени условия, едно невзрачно квартално училище се сдоби с изкуствено игрище за футбол, писта около него, две площадки за волейбол и баскетбол и сега строят и зала ... Като стане това у нас масова практика, тогава ще имаме спорт и навярно и друга - не само спортна, култура . Но се сещам най-напред не за парите, а за липсата вече на пространство, където да се развие един такъв комплекс покрай едно основно училище (примерът е с основно училище - до осми клас) и за всички предизборни обещания, в които развитието на училищната спортна база отсъства - покрай рзбира се, реални инвестиции за осъвременяване въобще на училището ....
Прав си, това е доста сериозен проблем и не се мисли особено в тази насока. Но знаеш ли един друг проблем? Аз лично живея в краен и спокоен квартал на София, без презастрояване и достатъчно пространства и големи дворове на училищата. И имам училище точно срещу блока ми. Голямо училище. Усвоява средства по еврофондове със сигурност. Извършен е ремонт, саниране, изглежда чудесно. Но знаеш ли? Направиха футболно игрище с изкуствена трева. Отначало беше със свободен достъп. След седмица-две вратите бяха строшени. Заключиха го. След два дни оградата беше срязана, входната врата счупена. Тревата се отлепи (не самостоятелно по мое мнение). Сменените след първия малоумен акт врати на игрището се счупиха отново доста бързо. Същото се случи и с баскетболните чисто нови кошове, които слагаха от училището може би три или четири пъти. А знаеш ли кое е най-тъпото - че децата (защото това са само и единствено деца), които вършат тези "героизми" са децата от това същото училище, децата които трябва да се радват на тези придобивки. Та като говорим за основен проблем - не съм сигурен че той е архитектутния план на даден град - по това винаги може да се измисли алтернатива. Проблема е в главите на децата, съдържанието на което е основно отговорност на родителите.
Явно всичко опира и до възпитание.Аз живея в Света Троица и между блоковете има игрище и винаги има някой който рита на него и никой не го руши.Явно в това училище е време да започнат с глобите за тези които рушат и всичко ще си дойде на мястото.Бръкни на българина в джоба и става много добър стопанин.Родом съм от Видин и наскоро си ходих и видях също такова игрище в старото ми училище и децата играят и никой не руши.Защо не се замислиш защо при вас рушат , а на другите места не.
А относно залите и спорта - време да се сетят треньорите , че трябва да обиколят училищата и там да по търсят бъдещите шампиони , а не да чакат на готова в залата някой да им кацне.Трябва и малко инициатива от клубовете и ДЮШ.
А относно залите и спорта - време да се сетят треньорите , че трябва да обиколят училищата и там да по търсят бъдещите шампиони , а не да чакат на готова в залата някой да им кацне.Трябва и малко инициатива от клубовете и ДЮШ.
[offtopic][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/72850495676373035823.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/28875847901498354995.jpg[/wrapimg]
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.
iliev72 написа:Защо не се замислиш защо при вас рушат , а на другите места не.
Човече, не знам, но явно живеем в различни свтове с теб. Аз ако виждах че навсякъде всичко е перфектно, а се руши само ПРИ НАС, щях да бъда щастлив! Майната му на едно училище, все пак всички други ще са перфектни. Но по-скоро си мисля, че изключение е твоят пример за поддържано и здраво игрище. Дано бъркам. Но нали виждам и по парковете из София, всичко което се направи много бързо "остарява" и се амортизира. Било то уреди за стрийт фитнес, игрища и детски площадки. Това за глобите много добре си го казал, но явно живееш в някаква паралелна вселена. Тук в България (реалната България) това с глобите и с "бръкни му в джоба и тогава ще видиш" не работи. Няма институции, които да контролират и глобяват. Няма заинтересованост. Ние не можем да си оправим смъртността по пътищата, наште умници нищо не могат да измислят за такъв важен закон като този за движението по пътищата, ти ми говориш за глоби за потрошаване на училищната собственост. Кой да ги глоби? Аз ли? В два часа посред нощ охраната на училището ли да обикаля с картечница двора? Или тези 15-16 годишни дрисльвци е хубаво да имат малко контрол от родителите си. И страх, и уважение, и морални норми - все неща, които ТОТАЛНО липсват. Явно в Света троица всички са светци и там проблеми няма. Но в другата част на България (с изключение и на Видин явно) всичко що се направи се руши ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ!
MJ23 написа:Аврора на темата е написал, че не говори изобщо за футбол, но въпреки това двата следващи коментара са точно за.... ами футбол!?
Аврората не говори, ти изобщо не говориш.

Значи по темата.
Тези зали, които са изброени са за организиране на големи спортни събития.
Спортът не се прави в такива зали.
До Арена Армеец е зала Васил Симов. Условията са ужасни, но там се прави волейбол от отборите на ЦСКА.
Преди да направят паркинга на Арената, там имаше игрища на сгур. Сгур, но там се правеше футбол от школата на ЦСКА.
Братята Пулеви казваха, че преди са тренирали в мазе, защото боксов клуб ЦСКА нямаше къде да тренира.
Там, където тренираше Таня Богомилова (басейнът до зала Васил Симов), сега има жеби, зъми и гущери.
Не искам да се жалвам за съдбата на ЦСКА, просто давам примери, защото за тях знам.
С примерите искам да кажа, че голямата зала е хубаво нещо, но тя е като показната полицейска акция - не решава проблемите.
Ако нашите волейболни и баскетболни отбори играеха в европейските турнири както преди, всяка седмица щяхме да гледаме мач в Арена Армеец. А сега ще гледаме концерти. Както беше вицът за румънската телевизия - на др.Чаушеску пожелаваме приятен апетит, а за вас - музика.