Страница 1 от 11

Тема за готварски рецепти,напитки и десерти

Публикувано: 02 апр 2014 21:34
от South_Park
Нека в тази тема постваме и обсъждаме кулинарни рецепти, надявам се да има желаещи

Стартирам с Греяно вино Glühwein


"
Ако сте ходили в Германия в седмиците преди Коледа няма как да не сте усетили апетитния аромат, който се носи из немските градове. Това е ароматът на греяно вино (Glühwein), който идва от коледните пазари, типични за Германия в предколедните седмици. Греяното вино се приготвя много лесно, но трябва да се следват няколко прости правила. Точна рецепта за немско греяно вино Glühwein няма, рецептата за греяно вино има вариации, а предложената в Супичка рецепта почива на основната рецепта. Не пропускайте да приготвите домашно греяно вино Glühwein, както по време на коледните празници, така и през цялата зима и да изпълните дома си с аромат и уют.

Необходимите продукти за греяно вино Glühwein:

1. 1 литър червено вино
2. 1 портокал/грейпфрут/лимон
3. 3 супени лъжици захар
4. 2 пръчки канела
5. 1 звездовитен анасон
6. 4 цветчета карамфил
7. 1 шушулка кардамон
8. 1 ябълка

Необходимо време за приготвяне:
15 минтути

[rimg]http://2.bp.blogspot.com/-jqnhLeVhbU4/UpnoR503JxI/AAAAAAAAnB0/I0-u__wgX20/s1600/greqno_vino_gluhwein.jpg[/rimg]

Рецептата за греяно вино Glühwein в две стъпки:

1.
Измивате добре портокала и го нарязвате на кубчета. Изливате виното в тенджера, добавяте всички подправки, както и нарязания портокал и го слагате на котлона.

Най-важната част от приготвянето на греяно вино е поддържането на подходящата температура. Греяното вино не трябва да завира! Тъй като алкохолът се изпарява при 78 градуса, за да остане греяното вино вино, то не трябва да завира! Когато над тенджерата с вино започне да се дига пара то вече е достигнало досатъчно висока температура Освен това, за да получите хубаво греяно вино трябва да ползвате качествено червено вино, в противен случай и полученото греяно вино също няма да бъде качествено.

2.
Измивате и почиствате ябълката и я нарязвате на кубчета. Най-добре е да оставите виното да престои малко време, например 30 минути, с подправките, за да поеме ароматите.

Разпределяте нарязаните на кубчета ябълки в огнеопорни чаши (например чаши за чай) и заливате с горещото вино.
"

http://www.supichka.com/2013/12/greqno- ... hwein.html

ПП: лично аз сложих грейпфрут, вместо портокал и за мезе добавих кутия бисквити Coffee& Milk 8-)

Re: Тема за готварски рецепти,напитки и десерти

Публикувано: 02 апр 2014 21:44
от sin4ec
Ми не знам дали ще ти я бъде темата, инак не е зле... А и си тръгнал с рецепта за Коледа, две седмици преди Великден.

Re: Тема за готварски рецепти,напитки и десерти

Публикувано: 02 апр 2014 21:45
от South_Park
sin4ec написа:Ми не знам дали ще ти я бъде темата, инак не е зле... А и си тръгнал с рецепта за Коледа, две седмици преди Великден.

Това че е подходяща за Коледа , не значи че е подходяща само тогава , рецептата действа тонизиращо и антивирусно и е подходяща за всеки един от 365/6-те дена от годината 8-)

Re: Тема за готварски рецепти,напитки и десерти

Публикувано: 02 апр 2014 21:46
от olympic teteven
Бял руснак - любимият ми коктейл - 6 кубчета лед, водка, кафеен ликьор, сметана

Изображение

Re: Тема за готварски рецепти,напитки и десерти

Публикувано: 02 апр 2014 22:22
от sin4ec
Така да бъде. Аз слагам моята любима в момента, и е актуална заради постите:
Карфиол и зелен домат от туршия се нарязват, овалват се в царевично брашно и се пържат в горещо олио. Слагат се на салфетка да се отцедят. Преди това се прави сос от зехтин, чесън, мащерка и розмарин, размесват се и се слагат в бурканче в хладилника. Този сос е уникален и става за много неща. Та отцедените зеленчуци се заливат със соса, и се сервират топли.

Re: Тема за готварски рецепти,напитки и десерти

Публикувано: 02 апр 2014 22:40
от olympic teteven
Принц Чарли

Състав:

- кубчета лед
- 30 ml уиски
- 20 ml ликьор Drambuie
- 10 ml лимонов сок
- една вишна за коктейли

Начин на приготвяне:

Всички компоненти се поставят заедно с кубчетата лед в шейкър и се разбиват добре. Прецежда се в чаша за коктейли. В коктейла се потавя вишната на клечка (коктейлна пръчица).

Re: Тема за готварски рецепти,напитки и десерти

Публикувано: 02 апр 2014 22:49
от Черният козел
olympic teteven написа:Принц Чарли

Състав:

- кубчета лед
- 30 ml уиски
- 20 ml ликьор Drambuie
- 10 ml лимонов сок
- една вишна за коктейли

Начин на приготвяне:

Всички компоненти се поставят заедно с кубчетата лед в шейкър и се разбиват добре. Прецежда се в чаша за коктейли. В коктейла се потавя вишната на клечка (коктейлна пръчица).

Това са питиета за пендели,тея ги пият в ЕС!

Re: Тема за готварски рецепти,напитки и десерти

Публикувано: 02 апр 2014 22:52
от Йогата
Като сме почнали: греяна ракия на фона на опърленото прасе! :lol: За Великден: пълнено печено агне, зелена салата и яйца със сос от майонеза, кисело мляко,черен пипер и лимон.

Re: Тема за готварски рецепти,напитки и десерти

Публикувано: 02 апр 2014 22:54
от olympic teteven
Черният козел написа:
olympic teteven написа:Принц Чарли

Състав:

- кубчета лед
- 30 ml уиски
- 20 ml ликьор Drambuie
- 10 ml лимонов сок
- една вишна за коктейли

Начин на приготвяне:

Всички компоненти се поставят заедно с кубчетата лед в шейкър и се разбиват добре. Прецежда се в чаша за коктейли. В коктейла се потавя вишната на клечка (коктейлна пръчица).

Това са питиета за пендели,тея ги пият в ЕС!

Ами..... и ние сме в ЕС :mrgreen: Иначе фигурира в менюто тука в едно заведение. Не съм си го поръчвал, ама се сетих да го постна.

Белият руснак обаче си е звер, спор да няма... :mrgreen:

Re: Тема за готварски рецепти,напитки и десерти

Публикувано: 02 апр 2014 22:55
от Йогата
Черният козел написа:
olympic teteven написа:Принц Чарли

Състав:

- кубчета лед
- 30 ml уиски
- 20 ml ликьор Drambuie
- 10 ml лимонов сок
- една вишна за коктейли

Начин на приготвяне:

Всички компоненти се поставят заедно с кубчетата лед в шейкър и се разбиват добре. Прецежда се в чаша за коктейли. В коктейла се потавя вишната на клечка (коктейлна пръчица).

Това са питиета за пендели,тея ги пият в ЕС!

Много си прав. С тия изтрезняваме след тежка нощ. :)