Вегетарианството - за или против? АНКЕТА

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
kirchaka
Контакти:

Мнениеот kirchaka » 29 яну 2014 17:56

И в двете посоки има основателни и не дотам аргументи
Вегетарианството съществува още от древни времена. Не са консумирали месо Питагор и древноегипетските жреци, участвали в определени мистични ритуали. Европейците “откриват” вегетарианството през 40-те години на 20 век, макар първото вегетарианско общество да се появява още през 1847 г. във Великобритания.

Често вегетарианството е следствие на определени религиозни, мистични или философски убеждения. В много страни то се практикува и като оздравителна практика, лишена от идеологическо натоварване. Но дори в този си вид вегетарианството предизвиква много спорове и въпроси.

Вегетарианците най-често посочват следните аргументи:

• Витаминно-минерален
Главното предимство на този вид хранене се състои в това, че в организма постъпва голямо количество минерални вещества и витамини от група С и Р, бета-каротин, магнезий. Затова вегетарианците за разлика от любителите на месото като правило по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.

• Енергетичен
При заседналия начин на живот, който съвременният човек води, е напълно достатъчна енергията, която вегетарианците получават от зеленчуците. При балансирано хранене организмът получава необходимото количество витамини и минерални вещества и без месо.

• Етичен
“Ако хората знаят какво става в кланиците, те никога не биха яли месо”, твърдят вегетарианците. От чисто икономически съображения животните наистина често са поставени в антихуманни условия. Тук обаче става дума за здравословно или не хранене.

• Физиологичен
Този аргумент е един от най-спорните. Особеностите на човешката анатомия и физиология показват, че човекът е по-близо до тревопасните животни, отколкото до хищниците. Липсата на животински нокти и слабата концентрация на солна киселина в стомаха може да се приеме за аргумент, че природата е лишила човека от “инструментариум” за усвояването на месото. Освен това, дължината на червата на хищниците е 3 пъти по-дълга от дължината на тялото, докато при човека и тревопасните - 6 пъти и повече. Затова от организма на хищниците месото се извежда по-бързо, като не се отделят токсини и не се затруднява работата на бъбреците.

Разбира се, противниците на вегетарианството също поставят редица въпроси, свързани със здравословното състояние на човека.

Във вегетарианската храна липсват определени вещества. Ако недостигът на белтъчини може да се компенсира с употребата на орехи и бобови култури, то това е невъзможно да се постигне при недостиг на аминокиселини. Поради отказването от млякото и млечните продукти, организмът не получава витамин В2. Възрастните вегетарианци изпитват и недостиг на йод.

От голямо значение е и климатът. Все пак вегетарианството се е зародило в южния топъл климат. Колкото по на север живеят хората, толкова по-малко плодове и зеленчуци ще употребяват те по чисто климатични причини.

Освен това, вегетарианството е подходящо само за здравия човек. То не е подходящо за спортистите, бременните, децата и подрастващите или за възрастните хора с определени заболявания.

Отдолу съм измъкнал коментари и мнения на тази тема,надявам се вие да я допълните.Аз лично съм категорично ПРОТИВ,но да видим и вие какво ще споделите :)

Офтопик:
Спирала съм месото няколко пъти единият от които продължи около 5 месеца. Нямаше да започна отново, но започнаха да ми излизат едни огромни пъпки (може би това беше някакво прочистване, не знам) и щом започнах да ям отново, изчезнаха за около 1 м., не остана и следа.

Иначе доводите ми са, че не би трябвало да се причиняват такива страдания на животните, защото и те изпитват чувства, много от които са присъщи и на хората. Бях чела в една книга, че този вреден навик е останал в хората от периода на ледниковата епоха, тъй като е било по-трудно да си набавят растителна храна и това е била една от малкото алтернативи за оцеляване. Предполагам, че тази теория е вярна, защото хранителната система на човек не прилича на тази на хищниците. И т.н., но няма да влизам в по-големи подробности.

докато се борих с навика си да ям месо, което ми отне няколко години, започнах да се замислям, че и не всяко растителноядство е правилно. Например яденето на покълнали семена, или рязането на зеленчуците. Защото и растенията са живи същества, които просто са по-далечни и различни от нас, ние не произлизаме от тях, и е много по-голяма родствената ни връзка с животните. Но семената всъщност са зародиши! А ние ги ядем. По тази логика само плодоядството е хуманен начин на хранене. Защото изяждаме плода, които има роля само да опази семето, а семето не закачаме. Нали е установено, че растенията имат чувства, реагират и на нашите емоции. Да отглеждаш в саксия едно растение, за да можеш да го пробиваш и да му взимаш периодично сока напримен, на мен ми се вижда лошо!

Потребителски аватар
dindan
Контакти:

Re: Вегетарианството - за или против?

Мнениеот dindan » 29 яну 2014 18:00

Против
ЧОВЕШКИЯТ УМ Е ОГРАНИЧЕН,ГЛУПОСТТА НЕ Е

Podcast

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 29 яну 2014 18:04

Против. Човешкият организъм има нужда от всички храни (в умерени количества) и не трябва да се лишава. Изключение правят само хората с някакъв здравословен проблем, който изисква определен начин на хранене.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
JohnnieWalker
Контакти:

Мнениеот JohnnieWalker » 29 яну 2014 18:06

Няма никаква полза от вегетарианството.... Но така има повече месо за останалите :mrgreen:

Потребителски аватар
Tobacco
Контакти:

Мнениеот Tobacco » 29 яну 2014 18:10

Много гей
Офтопик:

Офтопик:

Gil-galad
Контакти:

Мнениеот Gil-galad » 29 яну 2014 18:12

Изображение

Против!
Once in a generation a player comes along to whom nothing seems impossible! Luckily that player wears the number eight shirt at Anfield.

Потребителски аватар
crap
Контакти:

Мнениеот crap » 29 яну 2014 18:15

Твърдо за! 8 години вече! :)
YA GUNNERS YA

Атеист
Контакти:

Мнениеот Атеист » 29 яну 2014 18:18

Аз съм някъде...по средата!? В последно време гледам да ям по-малко месо, но пък ми е трудно да се откаже напълно от него.

Потребителски аватар
ЕМИЛ
Контакти:

Мнениеот ЕМИЛ » 29 яну 2014 18:19

crap написа:Твърдо за! 8 години вече! :)

Чрез какво тогава си набавяш червени кръвни телца ? :shock: :?

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 29 яну 2014 18:26

Какво е това за или против? Всеки си решава, бе, хора, ако някой иска и само лайна да яде, бали му майката. :mrgreen: :lol:

Върни се в “Свободна зона”