Маргарин или масло?
Публикувано: 09 окт 2013 11:18
[center]МАРГАРИН ИЛИ МАСЛО?
[/center]
Първоначално маргаринът бил създаден за угояване на пуйките. След като избил всички пуйки, хората, които били вложили пари за изследванията, искали възвръщаемост, затова решили да изчислят какво да правят с този продукт, за да си върнат парите. Субстанцията била бяла и нямала привлекателен вид - оцветили я в жълто и започнали да я продават като заместител на маслото.
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…
- и маслото и маргарина имат еднакви калории
МАСЛОТО
- има малко по-високо съдържание на мазнини – 8 грама (в сравнение с 5 грама при маргарина)
- според едно медицинско проучване в Харвард, яденето на маргарин повишава заболеваемостта от сърдечни заболявания с 53% при жените в сравнение със същото количество масло
- яденето на масло повишава усвояването на други хранителни вещества от други храни
- маслото се консумира от векове, а маргаринът – от 100 години
- вкусът на маслото е по-добър
МАРГАРИНЪТ:
- носи троен риск от коронарни заболявания на сърцето
- повишава холестерола (лошия) и понижава нивото на “добрия” холестерол
- повишава 5 пъти броя на раковите заболявания
- снижава качеството на млякото при кърмачките
- намалява имунитета
- намалява реакцията на инсулин
И сега идва най-интересното:
Само ЕДНА МОЛЕКУЛА дели маргарина от ПЛАТСТМАСАТА…
Дори само този факт беше достатъчен, за да ме накара завинаги да се откажа от маргарина и всичко останало, което е хидрогенирано (това означава, че е добавен водород, което променя молекулната структура на субстанцията)
Проверете сами какво представлява маргарина:
- вземете опаковка маргарин и я оставете на сянка или в гаража – той не гние и не започва да мирише различно, защото в него няма нищо живо – той няма хранителна стойност
- никакви мухи или други животни не го доближават (дори само това вече трябва да ви говори нещо)
Върху тази субстанция не расте нищо – даже малките микроорганизми. Защо ли? Защото е почти пластмаса.
Ще разтопите ли някое пластмасово изделие, за да си го намажете на филийка?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ядем смъртоносен маргарин
Маргаринът, който се продава по магазините, съдържа вредно канцерогенно палмово масло. Това съобщава пред вестник "Новинар" изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев.
Според него преди години са правени изследвания, които са доказали канцерогенните съставки в палмовото масло, което се слага в маргарина. От Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) обясниха, че инспекторите им проверяват хранителните продукти, които не са от животински произход, само по етикета и нямат правомощия да изследват стоките дали съдържат вредни съставки. Това на практика означава, че ако производителите не са написали на етикета, че продуктът съдържа палмово масло, няма как да бъде установено наличието му.
Диетолози казват, че подобни твърдения трябва първо да бъдат доказани. Въпреки това те не скриха, че ако има канцерогенни съставки в маргарина, те действат като цигарите и могат да причинят дори рак при честа консумация. Експертите отказаха да коментират дали при допълнително загряване, например при готвене, канцерогенността на продукта се повишава.
От РИОКОЗ заявиха, че ако даден хранителен продукт трябва да се изследва, е необходима специална заповед от здравното министерство.
Според Кърлев от канцерогенното вещество се слага и в маслото. Той посъветва потребителите, когато си купуват масло от буца, да гледат дали при разреза има различни нюанси на жълт цвят, тъй като това означава, че продуктът е смесен с маргарин.
Производители, потърсени за коментар вчера, категорично отрекоха да има каквито и да е вредни съставки в продукцията им.
http://society.actualno.com/new_221992.html
[/center]
Първоначално маргаринът бил създаден за угояване на пуйките. След като избил всички пуйки, хората, които били вложили пари за изследванията, искали възвръщаемост, затова решили да изчислят какво да правят с този продукт, за да си върнат парите. Субстанцията била бяла и нямала привлекателен вид - оцветили я в жълто и започнали да я продават като заместител на маслото.
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…
- и маслото и маргарина имат еднакви калории
МАСЛОТО
- има малко по-високо съдържание на мазнини – 8 грама (в сравнение с 5 грама при маргарина)
- според едно медицинско проучване в Харвард, яденето на маргарин повишава заболеваемостта от сърдечни заболявания с 53% при жените в сравнение със същото количество масло
- яденето на масло повишава усвояването на други хранителни вещества от други храни
- маслото се консумира от векове, а маргаринът – от 100 години
- вкусът на маслото е по-добър
МАРГАРИНЪТ:
- носи троен риск от коронарни заболявания на сърцето
- повишава холестерола (лошия) и понижава нивото на “добрия” холестерол
- повишава 5 пъти броя на раковите заболявания
- снижава качеството на млякото при кърмачките
- намалява имунитета
- намалява реакцията на инсулин
И сега идва най-интересното:
Само ЕДНА МОЛЕКУЛА дели маргарина от ПЛАТСТМАСАТА…
Дори само този факт беше достатъчен, за да ме накара завинаги да се откажа от маргарина и всичко останало, което е хидрогенирано (това означава, че е добавен водород, което променя молекулната структура на субстанцията)
Проверете сами какво представлява маргарина:
- вземете опаковка маргарин и я оставете на сянка или в гаража – той не гние и не започва да мирише различно, защото в него няма нищо живо – той няма хранителна стойност
- никакви мухи или други животни не го доближават (дори само това вече трябва да ви говори нещо)
Върху тази субстанция не расте нищо – даже малките микроорганизми. Защо ли? Защото е почти пластмаса.
Ще разтопите ли някое пластмасово изделие, за да си го намажете на филийка?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ядем смъртоносен маргарин
Маргаринът, който се продава по магазините, съдържа вредно канцерогенно палмово масло. Това съобщава пред вестник "Новинар" изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев.
Според него преди години са правени изследвания, които са доказали канцерогенните съставки в палмовото масло, което се слага в маргарина. От Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) обясниха, че инспекторите им проверяват хранителните продукти, които не са от животински произход, само по етикета и нямат правомощия да изследват стоките дали съдържат вредни съставки. Това на практика означава, че ако производителите не са написали на етикета, че продуктът съдържа палмово масло, няма как да бъде установено наличието му.
Диетолози казват, че подобни твърдения трябва първо да бъдат доказани. Въпреки това те не скриха, че ако има канцерогенни съставки в маргарина, те действат като цигарите и могат да причинят дори рак при честа консумация. Експертите отказаха да коментират дали при допълнително загряване, например при готвене, канцерогенността на продукта се повишава.
От РИОКОЗ заявиха, че ако даден хранителен продукт трябва да се изследва, е необходима специална заповед от здравното министерство.
Според Кърлев от канцерогенното вещество се слага и в маслото. Той посъветва потребителите, когато си купуват масло от буца, да гледат дали при разреза има различни нюанси на жълт цвят, тъй като това означава, че продуктът е смесен с маргарин.
Производители, потърсени за коментар вчера, категорично отрекоха да има каквито и да е вредни съставки в продукцията им.
http://society.actualno.com/new_221992.html