Властта не почете паметта на Вапцаров

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
grasiani
Контакти:

Властта не почете паметта на Вапцаров

Мнениеот grasiani » 23 юли 2012 23:40

Нито един от тримата първи български държавници - Росен Плевнелиев, Цецка Цачева и Бойко Борисов, не пожела да почете паметта на разстреляния преди 70 години поет и революционер Никола Вапцаров.

Най-високопоставеният представител на властта, който уважи възпоменателното събитие бе зам.- председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Възпоменанието бе открито от племенницата на поета Мая Вапцарова.

В гарнизонното стрелбище, където преди 70 години са екзекутирани Вапцаров и още пет негови другари тя заяви, че днес България вече не е същата - променила се е, защото на стената, пред която са били изправени шестимата екзекутирани са се запечатали вкаменените сълзи, на онези, които са останали.

Всички, които днес са тук, каза Вапцарова, са, за да почетат разстреляните ценности на България и на българина.

Може би сме тук, за да запълним сърцата си с онова, което вече ни липсва, каза още племенницата на поета.

Гарнизонното стрелбище бе тясно, за да побере всички онези над 500 души, които дойдоха, за да почетат паметта на Атанас Романов, Цвятко Радойнов , Антон Попов, Георги Минчев, Никола Вапцаров и Петър Богданов.

Те са шестима от всичките 55 разстреляни в гарнизонното стрелбище през втората световна война.

Тези, които успяха да влязат в музея чуха рецитал от творби на Вапцаров, изпълнени от Мая Вапцарова и артисти.Е ,как да го почетат такива хора като него винаги са били бодли в очите на властта:По радиото някой
шумно спори.
С кого?
Не знам.
А може би с народа.
Говори си и нека си говори,
нали затуй му плащат хората.

„Държава има,
има власт, която
неспирно бди
за ваште интереси.
Хвърлете лозунга!
Плаката на земята!
Народът е доволен,
сит
и весел.“

Във кафенето
някой се изсекна
и дълго трна
със здравите опинци,
игледа се и каза уж полека:
– Комай ни лъжат
тия синковци.

Потребителски аватар
blague
Контакти:

Re: Властта не почете паметта на Вапцаров

Мнениеот blague » 24 юли 2012 00:05

Любимото ми стихотворение на Вапцаров.

Песен

Във гората – враг стаен.
Във гората мрак и изстрел.
Той лежи, лежи ранен
и през тъпа болка мисли:

"Право стреля. Ще умра –
във гърдите ме улучи.
Свърна в гъстата гора
и избяга като куче.

Старата не ще изтрай.
Либето... ще ме прежали.
Ще прежали, то се знай,
но другарите – едва ли.

Тя смъртта ми, е добра.
И не жаля свойта младост,
ала исках да умра
някога на барикада...

Мислех, с песен... но беда –
право стреля и улучи.
Ех, да имаше вода,
а то в сух валог се случи...

Поолекна ми... така...
може би ще оживея?...
Някъде шуми река
и вода, вода се лее...

Някъде картечен лай...
Песни... нещо ме удари...
Дай вода! Вода ми дай!
Падам... дръжте се, другари!..."

Във гората – враг стаен.
Във гората – мрак и изстрел.
Той сега е вцепенен
и не чувства, и не мисли.

Потребителски аватар
727150
Контакти:

Мнениеот 727150 » 24 юли 2012 00:06

Росен Плевнелиев в зала Армеец арена държеше българския флаг наопаки ,Мисис Даутфайър едва ли знае кой е Вапцаров ,Пожарникаря има смътни спомени , че май е учил за него .Не съм фен на Вапцаров , но народ който не уважава историята си , няма да го бъде .Ще строим завод,
огромен завод,
със яки
бетонни стени!
Мъже и жени,
народ,
ще строим завод
за живота!

Децата ни мрат
в отровната смрад,
без слънце,
в задушни коптори.
Светът е затвор.
Мъже и жени, народ,
ни крачка назад!
Ще строим завод
за живота!

Децата ни мрат
в задушната смрад
със жадни за слънце очи.
А ние? – Бездушно
превиваме врат
и мълчиме,
позорно мълчим.
Прокарахме мрежи
и в тях укротена тече,
да, нашата кръв
преминава
в проводните мрежи
и движи живота
а той ни помита,
влече
и ние го гледаме
с тъпа, наивна
небрежност.
Със нокти дълбахме скалите.
В гранита
тунели пробихме.
Опасахме с релси земята,
в недрата й
всичко открихме.
Антени замрежват небето,
където
в мъглите
забити
са небостъргачи,
а още нагоре в простора
стоманени
гарвани
грачат.
Другари,
да бъдем наясно –
не удрям клеймо
на прогрес
и знам прекрасно,
че не прогреса е, който ни души.
И ние не ще го рушим. –

Ще строим завод,
огромен завод,
със яки
бетонни стени.
Мъже и жени,
народ,Ще строим завод за живота! :arrow: Онзи ден беше погребан един достоен български гражданин , жертва на най-големия атентат в БГ през 21 век . :arrow: Без хора от властта на погребението на загиналия шофьор, дават 10 000 лв. на близките :arrow: Нито един официален представител от София не дойде да се поклони пред тленните останки на Мустафа Кьосев в село Юруково, община Якоруда.
36-годишният Мустафа Кьосов остави вдовица и 11-годишна дъщеря.

Часове след погребението в благоевградското село Юруково здравният министър Десислава Атанасова изпрати съболезнователна телеграма до близките на загиналия. "Престъпленията на терора не познават граници и покосяват по жесток начин човешките съдби независимо от етнос и религия. В този тежък за вас момент моите мисли са с вас и с цялото си сърце и душа се присъединявам към дълбоката ви скръб", се казва в писмото.

Малко по-късно от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че на неприсъствено заседание (с решение "на подпис")правителството е взело решение да бъдат предоставени 10 000 лева на семейството на Кьосов. :arrow: :arrow: :arrow: Днешната българска власт не се интересува нито от историята , нито от актуалните събития от седмицата .Придворният историк Б.Д. сигурно е зает с откриването на поредните свети мощи .
Един отбор с история от два месеца , с нула титли и нула купи , неправомерно ползва емблемата и стадиона на друг отбор , чийто фенове с готовност гласуваха за евтаназията му .

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Мнениеот shumkar_44 » 24 юли 2012 00:42

Дали Боко тиквоча иска умишлено да страни от комунистическото минало на Вапцаров? Няма да ме очуди! Долу ГЕРБ!
Толстолоб, на теб съм роб.

Потребителски аватар
727150
Контакти:

Мнениеот 727150 » 24 юли 2012 00:46

shumkar_44 написа:Дали Боко тиквоча иска умишлено да страни от комунистическото минало на Вапцаров? Няма да ме очуди! Долу ГЕРБ!

Той страни умишлено , защото той и цялата му партия са обвързани със същото комунистическо минало .
Един отбор с история от два месеца , с нула титли и нула купи , неправомерно ползва емблемата и стадиона на друг отбор , чийто фенове с готовност гласуваха за евтаназията му .

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 24 юли 2012 01:00

Чакайте бре... кой е Вапцаров, че да идва министър председателя или кой и да е на негово възпоменание? Да бил е добър поет и ТЕРОРИСТ. Член на терористична организация извършващ ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА. Саботажи против страната си ... в полза на чужда страна с която сме във ВОЙНА.... какво възпоменание какво чудо ви гони...
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
727150
Контакти:

Мнениеот 727150 » 24 юли 2012 01:17

Thsmith написа:Чакайте бре... кой е Вапцаров, че да идва министър председателя или кой и да е на негово възпоменание? Да бил е добър поет и ТЕРОРИСТ. Член на терористична организация извършващ ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА. Саботажи против страната си ... в полза на чужда страна с която сме във ВОЙНА.... какво възпоменание какво чудо ви гони...

Историческа личност е ,/спорна/ след като в учебниците по история ще изучават пожарникаря от Банкя , трябва да изучават и истинска българска история ,лош , добър ,Вапцаров вече е историческа личност.Един ден ден и за пожарникаря от Банкя ще има цяла глава в българската история - как е дръпнал шалтера на държавата .

Потребителски аватар
anihilator
Контакти:

Мнениеот anihilator » 24 юли 2012 01:19

Между другото доста гадни стихотворения , не искам да се заяждам с феновете на Вапцаров но просто темите на които е писал са доста неприятни заводи , кораби , двигатели . България има своето злато и това са селското стопанство и туризмът , а и начинът по който превъзнася всичко това е отвратителен повярвайте ми няма нищо хубаво в това да се строи завод и да работиш в него напротив убийствено :!:

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Мнениеот shumkar_44 » 24 юли 2012 01:29

Младеж, легнете си бърже!
Толстолоб, на теб съм роб.

Потребителски аватар
anihilator
Контакти:

Мнениеот anihilator » 24 юли 2012 01:34

Не съм младеж вече за съжаление :) , както казах не искам и да обиждам никого но имам право да изразя мнението си :!:

Върни се в “Свободна зона”