NOMER14 написа:Малко математика:
Заплата 1989 г. 274.33 лв при долар 5 лева на черно е равно на 55 долара заплатка.
Сега при заплата над 800 лева при курс около 1,5 лева за долар прави 550 долара заплата.
Извод: десетократно увеличение.
И не ми скачайте за цените на бензина, тока и др., защото ще ви съпоставя цени на телевизори, компютри,смартфони, таблети (тъй като последните ги нямаше преди 25 години намалението клони към безкрайност).
Лошото обаче е, че адидаса(български) от 48лв(десетина долара) през '89г. сега е 100 долара.
Лошото е,че с 55 долара заплата стандарта на живот бе по-добър (според мен ) за повечето българи.С тези 55 долара си купуваш истинска храна (сега тези продукти се продават под знака "Стара планина),купуваш си апартамент,почиваш два пъти в годината (на море и балкан) и така нататък.НО НАЙ-ВАЖНОТО ЗА МЕН - Имаше сигурност и се знаеше,че спазваш ли правилата живота ти е сигурен.А сега вече не се учудвам когато чета как цигани са измъчвали баба и дядо с моторна резачка.Оказа се,че сигурността е най-важното за една нация.И докато богатите хора се обграждат с бодигардове и всякакъв вид охрана,то народа гледа как го грабят и даже полицията да хване бандитите,те след 24 часа отново са на свобода.За това и повечето хора са съгласни да ядат банани веднъж годишно,но да могат свободно и без страх да пуснат детето си на училище или да е спокоен за роднините си които живеят по селата.