За или против паметниците на Съветската армия

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

За или Против паметниците на Съветската армия в България ?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
Alex
Контакти:

Re: За или против паметниците на Съветската армия

Мнениеот Alex » 10 яну 2011 18:26

ЦCKА написа:България ще се оправи,когато забрави за комунизма.
Живея в Естония. Тук няма комунистически и социалистически партии. В центъра на Талин имаше паметник на съветския войн. Приместиха го на военните гробища. Руснаците,които живеят тук,излязоха по улиците,обръщаха автомобили,грабиха магазини....
Къде е сега Естония? Средна заплата-800 евро(полицаи-1000 евро,лекари-2000,учители-800...) Евро съюз,НАТО,Шенген,Евро,безвизов режим с САЩ.
Братле, Естония е най-големия пример за това, че ние цял живот ще сме цигани, а те каквото и да им се случи, ще се оправят! Давам ти гаранция, че тази държава след 10-15 години ще е новата Финладния (въпреки руското малцинство)!

А като порчетеш мненията тук, трябва да ти стане наистина тъжно... ама прост народ, слаба държава - доста преди мен са го казали ;)
Но в Естония комунизмът е пречил на хората, а ние си имаме робско (не върви някак си да кажа курвенско - макар че една американска журналистка написа добре статия по въпроса преди няколко години) мислене и нас като ни е**т, всъщност си ни харесва и сме много благодарни... :/
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
Viktor4o_Rs
Контакти:

Мнениеот Viktor4o_Rs » 10 яну 2011 18:46

batmanlevski написа:РАЗБИРА СЕ ,че за.тези хора са си дали живота за нас и то два пъти.кой би забравил ,че ни освободиха първо от турците които са клали и бесили 500 години,а после и от хитлеристка германия която не остан по-назад от анадолците.дано по-скоро и освободят и от американската армия която безпроблемно се настани у нас и кожодерства безнаказано

Поредният който не прави разлика между царска и болшевишка Русия ... Съветската армия никой не е освобождавала в България, немските войски са се изнесли преди това, а съветите ни обявяват война ;) А да не говорим, че като са били в България, никак не е било безплатно -
http://decommunization.wordpress.com/20 ... B0-%D0%B1/

Заради мнения като на Алекс и Old_death все пак има някаква надежда, че може и да се оправим :)
Изображение

Потребителски аватар
Alex
Контакти:

Мнениеот Alex » 10 яну 2011 18:47

Viktor4o_Rs написа:
batmanlevski написа:РАЗБИРА СЕ ,че за.тези хора са си дали живота за нас и то два пъти.кой би забравил ,че ни освободиха първо от турците които са клали и бесили 500 години,а после и от хитлеристка германия която не остан по-назад от анадолците.дано по-скоро и освободят и от американската армия която безпроблемно се настани у нас и кожодерства безнаказано

Поредният който не прави разлика между царска и болшевишка Русия ... Съветската армия никой не е освобождавала в България, немските войски са се изнесли преди това, а съветите ни обявяват война ;) А да не говорим, че като са били в България, никак не е било безплатно -
http://decommunization.wordpress.com/20 ... B0-%D0%B1/

Заради мнения като на Алекс и Old_death все пак има някаква надежда, че може и да се оправим :)

[offtopic]Държа да отбележа, че аз не вярвам в надеждата и най-вероятно в близкото бъдеще ще ходя да живея при викингите, а лятото ще си идвам за по някой месец да се насладя на всичко лошо в България ;)[/offtopic]

Потребителски аватар
ЕМИЛ
Контакти:

Мнениеот ЕМИЛ » 10 яну 2011 18:51

Твърдо против.То няма паметници на нашите герои ще се строят на чужди!!!

Потребителски аватар
Botevist_1912
Контакти:

Мнениеот Botevist_1912 » 10 яну 2011 19:09

Аз съм "За" паметника. Първо, защото благодарение на СССР не плащаме репарации на Югославия, за разлика от репарациите за Гърция, които са плащани дълги години след войната.
Плюс това този паметник за мен е в памет на загиналите обикновени руснаци, които са защитавали родината си от агресора - нацистка Германия. Плюс това, че с руснаците имаме много повече общи неща, отколкото с американците. Например обща религия - православие, обща азбука - кирилица, близки езици. Тоест с руснаците винаги ще ни свързват повече общи неща, отколкото с новият ни брат американците. Освен това не виждам защо трябва да си разваляме отношенията с Русия, която е една от световните сили и от там идва природния газ, дървен материал. Според мен е глупав политически акт да си разваляме отношенията с най-голямата държава по територия в света, с която имаме много общи неща.
Да не говорим и затова, че Русия е необятен пазар и там също имаме шанс да изнасяме продукция.
БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–СТАРИЯТ ФУТБОЛЕН КЛУБ В БЪЛГАРИЯ. БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–ВЕЛИКИЯТ ОТБОР.

Потребителски аватар
Alex
Контакти:

Мнениеот Alex » 10 яну 2011 19:17

Botevist_1912 написа:Аз съм "За" паметника. Първо, защото благодарение на СССР не плащаме репарации на Югославия, за разлика от репарациите за Гърция, които са плащани дълги години след войната.
Плюс това този паметник за мен е в памет на загиналите обикновени руснаци, които са защитавали родината си от агресора - нацистка Германия. Плюс това, че с руснаците имаме много повече общи неща, отколкото с американците. Например обща религия - православие, обща азбука - кирилица, близки езици. Тоест с руснаците винаги ще ни свързват повече общи неща, отколкото с новият ни брат американците. Освен това не виждам защо трябва да си разваляме отношенията с Русия, която е една от световните сили и от там идва природния газ, дървен материал. Според мен е глупав политически акт да си разваляме отношенията с най-голямата държава по територия в света, с която имаме много общи неща.
Да не говорим и затова, че Русия е необятен пазар и там също имаме шанс да изнасяме продукция.

Със всичко съм съгласен освен с това какво символизира паметника (за теб може да символизира и идването на извънземните, но той е направен за да се демонстрира надмощието на СЪВЕТСКАТА армия над съпротивата) не забравяй десетките хиляди хора (журналисти, интелигенция и т.н.) които са били избити за отрицателно време - една от причините сега хептен да нямаме някаква средна класа. (не отричам факта, че за това вина имаме и ние българите - както се вижда и от предните мнения)
Според мен не само с Русия, но ис Турция имаме нужда от добри взаимоотношения (това не трябва да е на цената на сртаха да не разсърдим някого - ако сами не се уважаваме... абе писах горе за робското мислене)
Но това за близостта между Българи и Руснаци е дълга тема, за която не си много прав... и да не забравяме, че очевадната близост с Русия ни носи много негативи в ЕС (Стара Бългаска черта да сме с едните, ама по навик на инат половината българи да са с другите.....)

Потребителски аватар
Синьо сърце
Контакти:

Мнениеот Синьо сърце » 10 яну 2011 20:32

Alex написа:Със всичко съм съгласен освен с това какво символизира паметника (за теб може да символизира и идването на извънземните, но той е направен за да се демонстрира надмощието на СЪВЕТСКАТА армия над съпротивата) не забравяй десетките хиляди хора (журналисти, интелигенция и т.н.) които са били избити за отрицателно време - една от причините сега хептен да нямаме някаква средна класа. (не отричам факта, че за това вина имаме и ние българите - както се вижда и от предните мнения)
Според мен не само с Русия, но ис Турция имаме нужда от добри взаимоотношения (това не трябва да е на цената на сртаха да не разсърдим някого - ако сами не се уважаваме... абе писах горе за робското мислене)
Но това за близостта между Българи и Руснаци е дълга тема, за която не си много прав... и да не забравяме, че очевадната близост с Русия ни носи много негативи в ЕС (Стара Бългаска черта да сме с едните, ама по навик на инат половината българи да са с другите.....)

Приемам мнението ти,само бих направил няколко уточнения.Първо,моят дядо е разстрелян от Народен съд,но не виня за това редовите руснаци.Второ,никой от изказалите са "ЗА" не дава като аргумент страха да разсърдим Русия,ние достатъчно глупости направихме в тази посока и надали това ще се отрази...Трето-мен лично никой не ме е питал за ЕС,защото нямаше референдум!Аз съм против и не ме интересува какви негативи или позитиви се генерират там!И накрая-колкото и на някой да не му харесва-това е велика победа,няма в историята война с такова катастрофално начало за едната страна,с толкова предимства за другата и народ,поставен при такива условия!Те издържаха и направиха обрат,за който и най-големите оптимисти в Русия не са смеели да мечтаят през 1941...На паметника е изобразен пехотинец с автомат-е те тия спасиха света от кафявата чума,не друг.Виж ги как честват 9 май,можем само да им завиждаме!Пък и паметника може да го бутнат,но не и направеното от тях...
Няма попътен вятър за този, който не знае къде отива!
[rimg]http://www.bghelp.co.uk/bgembassy_header/flag.gif[/rimg] БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

Потребителски аватар
Botevist_1912
Контакти:

Мнениеот Botevist_1912 » 10 яну 2011 20:57

С Русия съм съгласен, че трябва да имаме добри отношения и да бъдем партньори. Но с Турция съм категорично против. Докато с руснаците имаме много общи неща с турците нямаме нищо общо освен това, че сме съседи. Вярата им е напълно различна мюсюлманска, езикът е различен. Турция досега никога не се е извинила за 5 века робство. А ние им се извинихме за възродителния процес, което ми се струва най-тъпата постъпка. Не може да се сравняват 5 века робство с няколко години възродителен процес.
БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–СТАРИЯТ ФУТБОЛЕН КЛУБ В БЪЛГАРИЯ. БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–ВЕЛИКИЯТ ОТБОР.

Потребителски аватар
Kuco_Pile
Контакти:

Мнениеот Kuco_Pile » 10 яну 2011 21:13

Прочетох с интерес цялата тема и честно казано се изкефих..Много обосновани мнения на съфорумците,от различни източници,естествено с различните залитания на отделнте исторически извори,но добрият тон се запази през цялата тема,което е похвално!Изключително важно е ние като сънародници,да започнем да разглеждаме и коментираме историята по един толерантен и по-спокоен начин,за да можем да изградим едно по-добре настояще!Особено ние младите хора!
По темата,няма да изразявам мнение,защото не обичам да говоря за неща,за които аз самият имам вътрешни борби,НО само ще споделя най-първичното си усещане!
Когато Борис умира(отровен или не,не зная),бива погребан в Рилския манастир или поне така знам!Знам после,че по нареждане на комунистите,тялото е ексхумирано,заровено другаде,а след време изровено наново,а гроба изравнен!!Това е дело на комунистическите лидери..Мисля си,чисто логически,че те са направили това,което ние сега му мислим на този паметник на Червената армия..Плаши ме малко мисълта,че ние се превръщаме в същите реваншисти?Не би ли следвало,точно ние да сме поколението,което да приеме историята си и да заживее в настоящето,без да рушим,унищожаваме и отмъщаваме?
Има нещо много важно обаче за нстоящето,а именно,че не правим нищо за БЪЛГАРСКИТЕ паметници!Нито са подържат старите,нито се сторят нови,които да ни карат да се гордеем,че сме БЪЛГАРИ!Е тука си мисля,че нито комунистите,нито нацистите,нито марсианците имат вина..Какво пречи да вдигнем един паметник на българските владетели с петорен размер от този на Червената армия?Какво пречи на Входа на Пловдив да има един грамаден монумент на Левски?Нека да не продължавам да си измислям варианти,защото те са безброй много,но наистина тежи на всеки млад българин,че няма с какво да се гордее,с какво да се покаже пред света?
Хич не е приятно да ти дойде на гости някой чужденец,ти да си му обяснявал от години,че нямаш нищо общо с Русия и най-големия ти паметник в центъра на столицата да е именно такъв..НО пак казвам,вината имам усещането,че е изцяло наша,защото ако ние наистина обичахме родината и историята си,щяхме да построим тези паметници,да ги пазим,подържаме и да се гордеем с тях..Нищо подобно обаче не се случва,хабим си енергията в спор за въпросния паметник,вместо да стартираме подобна инициатива и постигнем подобно нещо!Не знам,но искрено вярвам,че първата стъпка е да започнем да говорим помежду си,като приятели,не като врагове и съм сигурен,че когато се научим да бъдем по-добри и единни по между си,то тогава ще можем да постигнем много неща..Засега все още сме си тези озлобени,разделени човечета,които от всичко най-много обичат да преебат другарче.. :|

Потребителски аватар
lionel_messi
Контакти:

Мнениеот lionel_messi » 10 яну 2011 21:19

Категорично против !!
Българио, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха
И твойто име само кат мълвяха,
умираха без страх..

Върни се в “Свободна зона”