iliev72 написа:Ти наистина мислиш като див капиталист ! И на всичко отгоре си мислиш , че това е правилно.
Дори и в МВР тези заплати са обвързани с прослуженото време.Само , че откъде да го знаеш това след като не се пише в медиите.
А това със определено възнаграждение да получиш ако си имал дългодишни отношения с една компания е в целият свят където говорим за истинска демокрация , а не за див капитализъм.
Твоята задачка е безпредметна защото един работник за да получи една заплата бонус при увоолнение би трябвало да е работил поне 1г.Не ми ясно с твоя див капитализъм как ще планираш 10г напред.
И дори когато напусна Стив Бламър и не само той му бяха подарено от M$ определен брой акции и това е нормална практика.Като си толкова умен защо трябва да му подаряват акции след като толкова години са му плащали заплата ?!
Много си далеч от политиката на големите компании по света към работниците си. Според защо преди години Google решават да наемат готвач вместо да ползват кетеринг ?! И сега той е един от големите им акционери и продължава да работи за тях.Те не се занимават с готварство , но се грижат работниците се и имат силна социална политика. Заплатите и бонусите в нормалните държави не са основно за да смениш работата , а какво социална програма има във фирмата.Тя е много повече от бонусите които може да получиш. Явно по-горе изброените от мен фирма е пълно с глупаци за разлика от теб. Замисли се над тези неща и се отговори тези хора ли са глупави или аз.
И тъй като си заговорихме за планиране ще ти кажа една старо изказване на Бил Гейтс.В средата на 90-те ако не се лъжа на едно събрание на акционерите той казва , че % ръст на печалба не е този който са очаквали.
Замисли колко подробни всичко е планирано там.Ние си говорим за печалби , а още преди 20г те са планирали много по-дребни неща. Където да съм работил до момента не съм виждал такова планиране в БГ.
Когато се научиш така да планираш тогава ще ми говориш с примери.
- Аз знам, че е правилно и няма нищо диво.
- Напротив, споменавало се е. Това нищо не променя.
- Това не е точно така. Дали ще дадеш 1 месечно предизвестие или ще го изплатиш е относително еднакво. След предизвестието КПД то удря нула.
- Знам, че не ти е ясно. То си личи.
- Акциите са вид бонус и те се дават за да стимулират работата при вече постигнати добри резултати. Аз винаги съм бил поддръжник на % тен бонус спрямо свършената работа и постигнатите резултати. Алберт Шпеер е показал, че това работи още по време на Хитлер и то при не съвсем доброволни начела. Това изобщо няма общо с обезщетение за уволнение когато вече не си нужен, а се отнася до продуктивността ти когато работиш и си полезен.
Успяваш ли да осмислиш разликата?
*Давам ти 2% от печалбата, удобен стол и климатична инсталация = Скъсваш си задника за да увеличиш печалбата и да вземеш повече пари, гърба не те боли заради удобния стол и не боледуваш заради простуда = КПД се увеличава докато ти работиш за мен.
*Давам ти пари след като напуснеш заради това, че няма да работиш повече за мен, не си ми от полза и не получавам нищо в замяна.
Има ли разлика между двете?
- Явно ти : )