THE G.A.M.E написа:Станкич, във Великобритания от край време си има 2 враждуващи партии, които винаги, ама винаги са на различни мнения, за каквото и да било.
Ти обръщаш внимание какво е казал Дизраели, но други британци са молили държавата си да скъса всякакви връзки с Османската империя.
Така че, какво казва един, или 2-ма, че и трима политици, няма никакво значение с оглед на масовото обществено мнение.
Да не споменавам какви дебати се водят в руският стан, включително и с участието на самият Император, след неуспешните атаки при Плевен.
Добре, че е бил Столетов ...
Абе за Дизраели и ролята му съм съгласен, ама някой да спомене и Гладстон не може ли?
Тюх, забравиха го човека, язък...
А Великобритания като цяло е била склонна да подкрепя Османската империя. Не толкова заради омраза към балканските народи, колкото за да се противопостави на Русия.
Тъй де, по едно време Русия и англичаните са били като английските партии: ако едната заеме дадена страна, другата задължително е против.
Но темата не е за това какви интереси преследват Русия, Австро-Унгария и Великобритания примерно тогава. Темата е за твърдението, което ще бъде пробутвано (евентуално) на децата: в САЩ имало протести заради българите и Априлското въстание, българите са живяли весело и щастливо в рамките на Османската империя. Да ме прощавате ама аз между подобни лафове и плача на Виали за "майка Русия" разлика не виждам. Само сменят имената.