Thsmith написа:Аз ти казах, че съм привърженик на идеята на Райън. Тезата, че когато даваш на някой нещо даром - той не се стреми да изкара $ със собствени сили. Що се отнася до администрация, армия и всякакви държавни служители - достатъчно е да провериш статистиката колко раздуто е всичко това в сравнение с другите държави. В пъти при това. Когато се замислиш и че за съответните заплати на тези служители се избиват от нашите данъци...
Да всичко това е много хубаво, но само ако си имахме един петролен кладенец. Идея от рода на твоята за пенсиониране на 58 и 60 години би била пагубна. Немците се пенсионират към 10 г по късно със състоянието на тяхната икономика, а ние поне сме цъфнали и вързали... Е как да стане? Кой ще ги плаща тези пенсии и от къде ще дойдат парите ? Още повече на фона на застаряващото население. Това имах предвид с това, че не си поразгледал и сметнал някои от идеите си.
Тезата на Райън сама по себе си е вярна, само че тя е добре да се прилага само в нормални развити държави, каквато нашата не е. Тук при нас нито даването е даване и абсолютно за нищо не може да ти стигне (изключение могат да бъдат само някои представители на малцинствата), нито държавата осигурява каквито и да е условия човек да бъде самоинициативен (голяма част нямат адекватното образование, а пазарът е слабо развит и почти изцяло се контролира от мутрите и монополите). Именно поради тази причина на нас ни трябва лява, а не дясна политика.
Бройката на държавните служители действително е раздута, обаче оставам с впечатлението, че ти изобщо нехаеш за това тези хора къде и как после ще си намерят работа, както и всички които в момента учат "публична администрация", а те никак не са малко. Да, в дългосрочен план бройката им трябва да бъде редуцирана, но това да става много постепенно, както и да бъдат драстично намалени обявените места във вузовете по тези специалности.
Колкото до пенсионната възраст аз в никакъв случай не мога да приема, че човек не трябва да доживява пенсията си или трябва да живее максимум 2-3 години след като се пенсионира. Убеден съм че това е грешно. Откъде ще дойдат парите по-умни хора от мен трябва да го измислят, но тези пари трябва да дойдат, просто трябва. В западните страни първо средната продължителност на живота е по-висока и второ, пенсионерите са в значително по-добро здравословно състояние и независимо дали са на 60 или 65 години за тях животът едва тогава започва и тръгват да обикалят Европа и света, така че сравненията не са уместни.
Колкото до легализиране на проституцията нищо лошо не виждам в това, но за леките наркотици съм твърдо против. Държавата трябва да ги преследва с цялата тежест на закона, защото ако за някои забраненият плод е по-сладък, за много други принципни и изпълнителни хора като мен законът е на първо място.