Какво ще направя, ако управлявам държавата

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Re: Какво ще направя, ако управлявам държавата

Мнениеот doktora25 » 13 юни 2013 11:38

Thsmith написа:Аз ти казах, че съм привърженик на идеята на Райън. Тезата, че когато даваш на някой нещо даром - той не се стреми да изкара $ със собствени сили. Що се отнася до администрация, армия и всякакви държавни служители - достатъчно е да провериш статистиката колко раздуто е всичко това в сравнение с другите държави. В пъти при това. Когато се замислиш и че за съответните заплати на тези служители се избиват от нашите данъци...

Да всичко това е много хубаво, но само ако си имахме един петролен кладенец. Идея от рода на твоята за пенсиониране на 58 и 60 години би била пагубна. Немците се пенсионират към 10 г по късно със състоянието на тяхната икономика, а ние поне сме цъфнали и вързали... Е как да стане? Кой ще ги плаща тези пенсии и от къде ще дойдат парите ? Още повече на фона на застаряващото население. Това имах предвид с това, че не си поразгледал и сметнал някои от идеите си.

Тезата на Райън сама по себе си е вярна, само че тя е добре да се прилага само в нормални развити държави, каквато нашата не е. Тук при нас нито даването е даване и абсолютно за нищо не може да ти стигне (изключение могат да бъдат само някои представители на малцинствата), нито държавата осигурява каквито и да е условия човек да бъде самоинициативен (голяма част нямат адекватното образование, а пазарът е слабо развит и почти изцяло се контролира от мутрите и монополите). Именно поради тази причина на нас ни трябва лява, а не дясна политика.

Бройката на държавните служители действително е раздута, обаче оставам с впечатлението, че ти изобщо нехаеш за това тези хора къде и как после ще си намерят работа, както и всички които в момента учат "публична администрация", а те никак не са малко. Да, в дългосрочен план бройката им трябва да бъде редуцирана, но това да става много постепенно, както и да бъдат драстично намалени обявените места във вузовете по тези специалности.

Колкото до пенсионната възраст аз в никакъв случай не мога да приема, че човек не трябва да доживява пенсията си или трябва да живее максимум 2-3 години след като се пенсионира. Убеден съм че това е грешно. Откъде ще дойдат парите по-умни хора от мен трябва да го измислят, но тези пари трябва да дойдат, просто трябва. В западните страни първо средната продължителност на живота е по-висока и второ, пенсионерите са в значително по-добро здравословно състояние и независимо дали са на 60 или 65 години за тях животът едва тогава започва и тръгват да обикалят Европа и света, така че сравненията не са уместни.

Колкото до легализиране на проституцията нищо лошо не виждам в това, но за леките наркотици съм твърдо против. Държавата трябва да ги преследва с цялата тежест на закона, защото ако за някои забраненият плод е по-сладък, за много други принципни и изпълнителни хора като мен законът е на първо място.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на зимното часово време!
Не на здравния фашизъм!
Да на референдума за мир и суверенитет! Никога подлоги на САЩ!
Вън ПП, ИТН, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! Не на санкциите и цензурата!

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 13 юни 2013 12:51

Добре... обичам дискусията.

1. Приемам тезата, че нашата не е. Смятам обаче, че трябва да работим по такъв начин, че да стане.... а не обратното. Да вземем пример от страните в които е станало... е в 19 от 20 страни - не е станало с леви мерки. Държавата трябва да премахне трудностите отнасящи се до развиването на бизнес, бюрокрацията, излишните такси, бавения и тн. С това може да помогне. Ако дадеш на някой 3 риби - ще го нахраниш днес. Може да го нахраниш и утре, но в крайна сметка ще изяде рибата и пак ще е гладен. Ако му покажеш как да лови риба и му създадеш предпоставки да го прави - ако не е мързелив и глупав.... ще почне да го прави сам и ще е сит, при това всеки ден.
Когато се опитваш да преразпределяш чуждите пари с лява политика - процъфтяват именно престъпниците, мутрите и тн. Защо? Защото я заобикалят. Създаваш предпоставки за желание за измами, търсене на начин да се избегне закона. Когато праговете са ниски - риска е неоправдан.

2. Да, така е. Аз нямам социално мислене. Нямам желание да издържам някой друг. Ако имаш фирма и в нея има работа за 2 ма човека ... ще държиш ли 10 ? Няма да го направиш.... защото ще трябва да им плащаш заплатата. Когато го прави държавата е същото. Държавните пари не падат от небето. Те идват от нашите джобове. Да плащаш на някой за да не върши нищо е грешно и влияе зле на икономиката. Колкото по силен е вътрешния "подбор" между работниците - по качествена ще е работата.

3.Знам, че ще тезата ми ще прозвучи много коравосърдечно, но е истина. Няма как да кажеш "пенсия Х лева и пенсиониране на 58 години" без да имаш план как да стане. Парите друг да мислел... не ... разходите не се формират спрямо това колко е необходимо, а спрямо това какво имаш. Като отиваш до магазина - може да са ти необходими 2 кила говеждо, черен хайвер и сьомга... да, но ако имаш 10лв - харчиш 10. Няма значение с каква нагласа си отишъл... С бюджета е същото. Ако имаш 1 млрд който да разпределиш върху Х пенсионера - няма как да им дадеш сума възлизаща на 5 млрд. Просто защото ги няма. Да във западните страни продължителността на живота е по-висока, пенсиите са по големи, хората обикалят Европа и тн. Суровата истина е, че тези хора са изработили всичко това и икономиките им го позволяват. Нашите пенсионери са строейки социализъм. Е няма как когато бъркаш в една тенджера лайна и накрая да излезе царска гощавка.... каквото си посял, това ще жънеш.
Знам, че истината е доста сурова, но... ескюзе моа - това са фактите.
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 13 юни 2013 13:34

Thsmith написа:Добре... обичам дискусията.

1. Приемам тезата, че нашата не е. Смятам обаче, че трябва да работим по такъв начин, че да стане.... а не обратното. Да вземем пример от страните в които е станало... е в 19 от 20 страни - не е станало с леви мерки. Държавата трябва да премахне трудностите отнасящи се до развиването на бизнес, бюрокрацията, излишните такси, бавения и тн. С това може да помогне. Ако дадеш на някой 3 риби - ще го нахраниш днес. Може да го нахраниш и утре, но в крайна сметка ще изяде рибата и пак ще е гладен. Ако му покажеш как да лови риба и му създадеш предпоставки да го прави - ако не е мързелив и глупав.... ще почне да го прави сам и ще е сит, при това всеки ден.
Когато се опитваш да преразпределяш чуждите пари с лява политика - процъфтяват именно престъпниците, мутрите и тн. Защо? Защото я заобикалят. Създаваш предпоставки за желание за измами, търсене на начин да се избегне закона. Когато праговете са ниски - риска е неоправдан.

2. Да, така е. Аз нямам социално мислене. Нямам желание да издържам някой друг. Ако имаш фирма и в нея има работа за 2 ма човека ... ще държиш ли 10 ? Няма да го направиш.... защото ще трябва да им плащаш заплатата. Когато го прави държавата е същото. Държавните пари не падат от небето. Те идват от нашите джобове. Да плащаш на някой за да не върши нищо е грешно и влияе зле на икономиката. Колкото по силен е вътрешния "подбор" между работниците - по качествена ще е работата.

3.Знам, че ще тезата ми ще прозвучи много коравосърдечно, но е истина. Няма как да кажеш "пенсия Х лева и пенсиониране на 58 години" без да имаш план как да стане. Парите друг да мислел... не ... разходите не се формират спрямо това колко е необходимо, а спрямо това какво имаш. Като отиваш до магазина - може да са ти необходими 2 кила говеждо, черен хайвер и сьомга... да, но ако имаш 10лв - харчиш 10. Няма значение с каква нагласа си отишъл... С бюджета е същото. Ако имаш 1 млрд който да разпределиш върху Х пенсионера - няма как да им дадеш сума възлизаща на 5 млрд. Просто защото ги няма. Да във западните страни продължителността на живота е по-висока, пенсиите са по големи, хората обикалят Европа и тн. Суровата истина е, че тези хора са изработили всичко това и икономиките им го позволяват. Нашите пенсионери са строейки социализъм. Е няма как когато бъркаш в една тенджера лайна и накрая да излезе царска гощавка.... каквото си посял, това ще жънеш.
Знам, че истината е доста сурова, но... ескюзе моа - това са фактите.

1. По принцип това което казваш е така, само че първо никой в тази държава от управляващите нито преди, нито след 89 не е показал желание да те научи да ловиш риба. Преди 89 са ти давали по 1 рибка всеки ден или по-рядко, докато след 89 те оставят да се оправяш абсолютно сам. Второ, образованието в последните години така "процъфтява", че броят на мързеливите и глупавите не намалява, а расте и според теб каква трябва да е тяхната съдба? И трето относно това, че големият корпоративен данък предразполага към укриване на данъци, не мога в никакъв случай да се съглася че това може да бъде някакво оправдание. Това е проблем не на данъчната, а на съдебната система. Ако тя заработи по-ефективно и всяко укриване на данъци бъде хващано и наказвано с по много години затвор, мисля че няма да има абсолютно никакви проблеми в това.

2. Съгласен съм че това не е ефективно, само че реалностите показват че тези 10 човека, от които повечето не са необходими са на лице. Показват също така че има висока безработица, а ако изгониш ненужните 8 от 10-те според теб с безработицата какво ще бъде положението? Увеличаването на безработицата освен всичко друго води и до намаляване на доходите на работещите по естествени икономически закони. Само не ми казвай, че това нещо принципно е хубаво, защото увеличава печалбата на работодателя.

3. Съгласен съм че разходи се формират спрямо това, което имаш, но тук става дума за държавен бюджет. Много хора казват, че за да даде държавата на едни трябва да вземе от други. Ами така да стане. Сигурен съм че бюджетът по отделни министерства може да бъде разпределен по един много по-социален начин, от този който показва практиката. Примерно ще вземеш от МВР и ще дадеш на социалното министерство. Ще вземеш от парите на МРРБ и ще дадеш на здравната каса. Ще вземеш от министерството на културата и ще дадеш на МОН и т.н. И от външното министерство може да се вземе и така.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на здравния фашизъм!

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 13 юни 2013 14:01

1.a/От къде са идвали тези риби преди 89 г? Една част откраднати от хората които са ги "създали" по царско време, една част подарени от руснаците за да продължава изкуственото поддържане на такава с-ма и една част изработени от едни и раздадени на други. Е съжалявам, но за мен не е справедливо. Аз да храна 5 риби и да отнеса 1 във вкъщи, а съседа да не хване нито една и пак да си отиде с рибка.
1.b/ Всеки сам кове съдбата си. Аз няма да мисля за тяхната съдба. Да са мислили те. Да са учили, да не са мързелували и тн. От къде на къде някой друг ще мисли как да издържа "мързеливите и глупавите"? Без тия. Естествен подбор.... силния оцелява и се приспособява. Който не може да се приспособи - бива изяден.
1.c/ Аз пак ти казвам да погледнеш как е в другите държави и как се отразяват подобни неща. Дори в щатите при вероятно най-силната данъчна служба - справяне с укриване на данъци няма. Умните хора търсят баланс. При достатъчен натиск от страна на данъчните и достатъчно свободно място от страна на регулацията - обикновения бизнесмен не се опитва да укрива данъци. Просто защото риска не си заслужава. Когато обаче смята, че регулацията отнема прекалено много от него - търси начини да запази своето. Тогава риска започва да си заслужава независимо какъв е натиска. Колоните които държат една икономика не са работниците. Това са бизнесмените... тези които дават работа. Когато ги тормозиш и се опитваш да им пречиш - икономиката неминуемо почва да търпи загуби.

2. Ами да кажем от тези 8 изгонени.... 1 само, само 1 ако започне друга работа ще донесе полза на икономиката. Ще произведе нещо. Пак да се върнем към метафората с рибата. Ако 10 човека събират 2 чанти риба... всичката която можеш да хванеш днес, а след като останат само 2 ма човека - те отново събират 2 чанти риба... какво следва? 2=2. Само дето 2 от 10 не е същото като 2 от 2. Ако някой от другите 8 отиде в друго езерце и той събере още една чанта риба.... какъв ще е резултата ? Предполагам, че разбра какво имам предвид.
Няма как изкуствено да поддържаш заетост. Някой трябва да изработва тези пари... За да получава някой готованец заплата, а да не върши нищо - друг работи и вместо да прибере парите за себе си ... дели ги с някой който не е свършил нищо.

3. Мда... много хора го казват. Но го казват все за чуждите пари. Никой не казва "да вземат от моите". Държавата не трябва да преразпределя парите. Червените много обичат да разпределят чуждото имущество. Кой каквото изкара - това заслужава. Това се отнася в някаква степен и за министерствата. Изключително нечестно и глупаво е за мен да пренасочваш пари от някаква дейност - за да ги раздадеш. Ми тези пари идват от нашите данъци бре. Плащаме данъци за да получим някаква услуга, а не за да ги раздадем на някого другиго.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
doktora25
Контакти:

Мнениеот doktora25 » 13 юни 2013 14:30

Thsmith написа:1.a/От къде са идвали тези риби преди 89 г? Една част откраднати от хората които са ги "създали" по царско време, една част подарени от руснаците за да продължава изкуственото поддържане на такава с-ма и една част изработени от едни и раздадени на други. Е съжалявам, но за мен не е справедливо. Аз да храна 5 риби и да отнеса 1 във вкъщи, а съседа да не хване нито една и пак да си отиде с рибка.
1.b/ Всеки сам кове съдбата си. Аз няма да мисля за тяхната съдба. Да са мислили те. Да са учили, да не са мързелували и тн. От къде на къде някой друг ще мисли как да издържа "мързеливите и глупавите"? Без тия. Естествен подбор.... силния оцелява и се приспособява. Който не може да се приспособи - бива изяден.
1.c/ Аз пак ти казвам да погледнеш как е в другите държави и как се отразяват подобни неща. Дори в щатите при вероятно най-силната данъчна служба - справяне с укриване на данъци няма. Умните хора търсят баланс. При достатъчен натиск от страна на данъчните и достатъчно свободно място от страна на регулацията - обикновения бизнесмен не се опитва да укрива данъци. Просто защото риска не си заслужава. Когато обаче смята, че регулацията отнема прекалено много от него - търси начини да запази своето. Тогава риска започва да си заслужава независимо какъв е натиска. Колоните които държат една икономика не са работниците. Това са бизнесмените... тези които дават работа. Когато ги тормозиш и се опитваш да им пречиш - икономиката неминуемо почва да търпи загуби.

2. Ами да кажем от тези 8 изгонени.... 1 само, само 1 ако започне друга работа ще донесе полза на икономиката. Ще произведе нещо. Пак да се върнем към метафората с рибата. Ако 10 човека събират 2 чанти риба... всичката която можеш да хванеш днес, а след като останат само 2 ма човека - те отново събират 2 чанти риба... какво следва? 2=2. Само дето 2 от 10 не е същото като 2 от 2. Ако някой от другите 8 отиде в друго езерце и той събере още една чанта риба.... какъв ще е резултата ? Предполагам, че разбра какво имам предвид.
Няма как изкуствено да поддържаш заетост. Някой трябва да изработва тези пари... За да получава някой готованец заплата, а да не върши нищо - друг работи и вместо да прибере парите за себе си ... дели ги с някой който не е свършил нищо.

3. Мда... много хора го казват. Но го казват все за чуждите пари. Никой не казва "да вземат от моите". Държавата не трябва да преразпределя парите. Червените много обичат да разпределят чуждото имущество. Кой каквото изкара - това заслужава. Това се отнася в някаква степен и за министерствата. Изключително нечестно и глупаво е за мен да пренасочваш пари от някаква дейност - за да ги раздадеш. Ми тези пари идват от нашите данъци бре. Плащаме данъци за да получим някаква услуга, а не за да ги раздадем на някого другиго.

Съжалявам, ама с тази твоя философия за естествения подбор не мога да се съглася. Още малко ще кажеш "Защо трябва да плащам всеки месец здравни осигуровки и да отиват тези пари за скъпи лекарства за тежки болести. Който има пари да се лекува, естествен подбор." Просто не мога да възприема такъв начин на мислене. Само съжалявам хората, които са по-близо до моята философия, ама се пишат десни, търсят за коя дясна партия да гласуват или считат че е под образованието им да гласуват за лява партия.
Само Левски шампион!
Упамекано вън от Байерн!
Не на здравния фашизъм!

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 13 юни 2013 14:47

Да... против здравните осигуровки съм. Аз съм за здравна застраховка. Застраховаш се в частна компания и колкото поема личната ти застраховка - толкова. Аз съм радикален привърженик на индивидуализма. Всеки сам за себе си. Всеки сам кове съдбата си.
99% от поддръжниците на твоя тип идеи както ги нарече са "beneficiaire". Иначе казано това са хора които евентуално ще ползват тази идея, ще получат изгода от нея. На кой не би му харесала идеята "друг да работи, а той да получава изгодата от това" ? Докато те са в тази роля - ще подкрепят идеята ти, но в момента в който те самите се превърнат във вносители - променят вижданията си. Когато вече трябва да даваш на някой готованец - мнението е коренно различно.
От това идва и факта, че левите партии винаги получават гласовете на бедното и неспособно население, а десните на по успелите хора.

A.Pinochet[/center]

Върни се в “Свободна зона”