Мнениеот джони » 17 яну 2013 13:00
КАТЕГОРИЧНО "ПРОТИВ"
има много заблудени хора,дори и аз без да съм специалист и да съм чел каквото и да е, лесно мога да оборя основните заблуди
1.било екологично чисто-точно обратното,ядрените отпадъците от АЕЦ са изключително опасни,Русия няма да приеме отпадъците на Белене,те ще трябва да се съхраняват в България,а това може да доведе до екологична катастрофа
2.щяло да се ракрият работни места-ами след като се открива нова енергийна мощност,други енергийни мощности ще се закриват или поне ще се намали капацитета им и развитието-т.е хора ще остават без работа и като се сложи чертата ще се окаже,че ефекта ще е точно обратното,повече хора ще останат без работа
3.най-голяма заблуда е че проекта е економически ефективен-ако само една част от тези пари който ще струва АЕЦ Белене се вложат в други проекти като например в цялостно електронно правителство ,което ще струва струва еднократно няколко стотин милиона,а ще носи приход от спестени разходи само за 1 година поне няколко милиарда х 60-80 години колкото е живота на АЕЦ Белене ,та само това ще донесе повече ползи от Белене.Енергийна ефективност,инвестиции в наука и т.н за останалите пари от милиардите ще доведат до много по голяма печалба,в пъти.
Не давайте примери със западнали страни като Румъния,Турция и т.н,вижте какво прави Германия ,къде си влага парите,дали скачат като шарани да строят АЕЦ и дали са умрели от глад
Забелязъл съм ,че хората които са "ЗА" АЕЦ Белене мислят с гъза си,докато интелигенцията са "Против",така че призовавам хората поне тоя път да мислят малко