Наскоро майката на една моя позната почина внезапно и остави точно такъв кредит с погасителна вноска 400 лв. на месец за още 15 години ! Като имате предвид, че става въпрос за един неголям град (Кюстендил), в който заплата от 400 лв. се приема за висока. Сега момичето се чуди какво да прави, защото получава заплата от 450 лв. като продавачка в елитен магазин, а ще трябва всеки месец да внася 400 от тях в банката ...
Тук отново мисля че тезата ти е грешна, като отварям скоби че може и да бъркам -> не знам какъв е този кредит но по принцип мисля че банките не дават ипотечен кредит без застраховка живот която се подновява всяка година !!!!
Нещо повече тази застраховка би трябвало да покрива и загуба на работоспособност !!!!
И друго , факт е че всеки може да загуби работата си но също така и всеки човек почти веднага (в голям процент)
може да си намери нова такава .Според мен проблемът е че доста хора не са си направили добре сметките когато
са теглили заемите си а и всички БГ правителства и институции (омбудсман,КЗП) си траят и не си помръдват
пръста да се опънат на банките.Също така в БГ няма институция финансов омбудсман която е задължителна и трябваше още 2010 да се съзададе но отново пълна тишина по въпроса, точно тази институция трябва да се занимава с жалби на гражданите с/у банки защото сега всеки си трае и казва аз нямам права и прехвъля отговорност .
Има европейски директиви и норми които би трябвало да са дори над БГ законодателството които касаят лихви и вдигане на лихви едностранно но всички си траят някак странно при нас .

[/center]