Какво бихте направили като Министър-председател?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

THE G.A.M.E

Re: Какво бихте направили като Министър-председател?

Мнениеот THE G.A.M.E » 25 мар 2016 11:56

Понеже тука стана "всеки луд с номера си" ... Айде и аз да се изложа. :lol:
Няма да давам някви супер-подробности, и не твърдя, че посоченото от мен е няква панацея, просто си е лично мнение.
Все пак мога да дам обяснение, защо, кое и как, ако някой попита ... :roll:

- Забрана на партиите и организациите, с политическа насоченост.
- "Дуалистично управление", тоест, подялба на власта ( 50:50 ) между Парламент и Президент.
- 150 местен Парламент, като всеки кандидат се явява самостоятелно по-място ( всяка област с равен брой-представители ) с платформа, виждания, както във вътрешен, така и в международен аспект.
- Кандидатите за министри се номенират от Президента, от вече избраните депутати, като техните места в Парламента се заемат от класиралите се на 2-ро място, по-места.
- Гласуването на всеки министър става поотделно в Н.С. като за всеки трябват 1/3-та от гласовете.
- Възможност за отзоваване на депутат, след 3 месеца ( напълно достатъчно за да се покажат качества ) както с местна, така и национална подписка.
- Същото и за министър.
- Реформи, бързи и брутални в Съдебната система. Понеже нямам особена идея от тая материя, няма да предлагам нищо конкретно, вярвам, че от 10-на милиона българи по-света, все ще има хора, дето знаят как системата да стане по-ефективна, а законите в България - незаобиколим фактор.
- Данъчна тежест: 10 % за Държавата и 2-5 % за собствено "благо".
- Създаване на държавни фирми в най-масовите ( които често са и най-нископлатените ) сектори, като в началото заплатите в тези фирми, да са по-високи от частните такива. По-този начин ще се разбият частните картели, които държат ниски заплатите в най-масовите сектори. Ако частника иска качествен работник, ще трябва да даде по-висока заплата от Държавата. Нали така... К'во беше - "Конкуренцията ражда качество и ръстеж".
След стабилизиране на икономиката и необходимият ръст на заплатите, следва тези държавни фирми да се приватизират.

- Държавно дотиране на учените, занимаващи се с иновативни технологии. Заплати от рода на 15-20 хиляди лева месечно, освободени от данъци и такси, като същите тези елитни учени, ще получават още редица привилегии.
Целта е да върнем "изтеклите" зад граница мозъци, както и да станем привлекателни за бъдещите учени, както у нас, така и от чужбина.

- Опростяване и осветляване на всички нелегални доходи, тоест, кой-каквото е заработил, независимо по-какъв начин, си е негово ! НО... В рамките на 3 месеца след заработването на новото Правителство, следва всички да заработят по-новите правила.
Тоест, като цяло, тотален ре-старт на икономиката, като осветлените кинти ще са едно солидно и свежо перо.
Но след всичко това, брутални и строги правила, за укриване на данъци, доходи и т.н.
- Привилегии за фирмите и предприятията, които ре-инвестират 50 % от печалбата си в производството.
Също така, ниски данъци за подобни.
- Индивидуални партиди за пенсия и здраве.

За другите реформи... Мисля, че когато с тях се захванат качествени специалисти, и под угрозата, че могат да бъдат разкарани след едва 3 месеца, нещата ще се наредят бързо.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
hajitsu

Мнениеот hajitsu » 25 мар 2016 12:55

Бих затворил тоя пропаднал форум, а след това осъдил всички рубладжийски тролове.

Код: Избери всички

01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 25 мар 2016 14:08

Некой ако е приятел с Баце у фацебуука, да му покаже темата. :?
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 25 мар 2016 17:45

iliev72 написа:Много си посредствен да не кажа елементарен.Човека 10г е работил за теб и се налагат промени в които този човек се оказва излишен.
Дали променяш дейността или сменяш структурата , намаляваш обема на п-во или нещо такова.Тогава трябва да се разделиш част от персонала не защото не са качествени хора , а защото го изисква състоянието на фирмата.Хората не са виновни , че ти като шеф не си справил да им осигуриш нужната натовареност.Дали такъв не заслужава 10 заплати защото 10г си вършил работата и ти е бил верен.Извинявай за израза , но ти мислиш точно като див капиталист които аз с удоволствие бих си сложил до всички в парламента , до всички мафиоти , убийци и престъпници.За мен не е нормално да си бил толкова време верен на един работодател и той след 10г да те изхвърли на улицата защото той е некадърен и не може да ти осигури нужната натовареност.Бил съм свидетел и на такива деяния и ти казват , ще те съкратим щото няма работа , но ако се увеличат поръчките ще те по търсим.Докато се увеличат поръчките човека ще кара подаяния ли ?! И това защото работодателя се е издънил , а не че работника не си е свършил работа.На това дережде сме заради мислене като твоето и работниците не са защитени от диваци с твоето мислене.Това което ти наричаш тормоз в цивилизованите държави го наричат социална политика и тя е широко застъпена там и няма никаква почва в БГ и ти като много други си мислиш , че това е правилно , но не е и когато започне да се говори за социални придобивки и почвате да се мръщите и хленчите като малко дете на което са взели любимата играча.Така е по света и време така да стане и тук.Да те светна такава политика дори има в гиганти като Google и Microsoft.

Първото ще го приема като комплимент от човек като теб.

- Тези 10 години безвъзмездно ли е работил или съм изпълнявал взаимната поговорка, той е вършил дадена работа и в замяна е изкарвал дадена сума? С какво повече трябва да съм му длъжен аз, а не той на мен? Всеки е свършил своята част от сделката и всичко приключва. Нито той ми е длъжен, нито аз на него.

- Не променяш структура която печели и ти си щракаш с пръсти. Щом има проблем - някой не си е свършил работата и е нормално да бъде съкратен. Една заплата обезщетение и толкоз. Освен ако лично ти не си подписал договор, който те задължава с нещо повече.
Откъде на къде ще заслужава нещо допълнително за това, че си е изпълнявал задълженията? На мен кой ще ми даде нещо допълнително заради това, че аз съм си изпълнявал задълженията и 10 години съм му плащаш точно?

Това, че е работил Х време НЕ Е ПОДАРЪК, той си е вършел работата. Няма за какво да си му длъжен или той на теб.

пп Социалната политика е вид мародерство.

Освобождаваш икономиката и тя започва да расте, налагаш рестрикции и тя е в застой. Просто е. Естествено, че в някои общества надделяват либералите, профсъюзите и подобни елементи. Това не е белег за развитие чрез тях, а развитие с по бавни темпове въпреки тях. Пътят е показан от най големият европейски политик през последните 50 години(Тачър) и той трябва да бъде следван и развиван, а не обръщан със задника на горе.

Двигателят на всяка икономика е работодателят, а не работника. Вие не му правите услуга като работите за него..

-
Когато цифрите заместват морала и никой индивид не може да претендира за дадено право, но всяка банда може да постави каквито и да било искания, когато компромисът е единствената политика, която се очаква от тези на власт, и единствената им цел е запазването на „стабилност” за момента, на мир на всяка цена – победителят неизбежно е този, който представи най-несправедливите и ирационални искания. Системата служи като открита покана за това. Ако в света нямаше комунисти или друга подобна измет, една такава система щеше да ги създаде. Колкото повече един управник е отдаден на политиката на компромиса, толкова по-малко той е способен да устои на каквото и да било: да отстъпва е неговата „инстинктивна” реакция във всяка извънредна ситуация, негов основен принцип на поведение, което го прави лесна мишена.

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet

Потребителски аватар
iliev72
Контакти:

Мнениеот iliev72 » 25 мар 2016 19:56

Поздравления :lol: :lol: :lol: Тогава защо ли най-големите капиталисти като Google , Microsoft , IBM , HP, Oracle,Amazon и още много други залагат на тази социална политика.
Замисли се защо най-върлите капиталисти на тази планета във всяка една държава в която стъпват имат такива програми и много често печелят служители на конкуренти точно заради това.
Сигурно ти си много по умен от Бил Гейтс , Лари Елисън(Oracle),Лари Пейдж , Сергей Брин , Ерик Шмид , Джеф Безос и т.н. щом смяташ различно от тях.Хората изкл. държат точно на тази социална политика.
И коя твоята компания който е по-голяма от на гореизброените ?!
[offtopic]
[/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 26 мар 2016 00:09

iliev72 написа:Поздравления :lol: :lol: :lol: Тогава защо ли най-големите капиталисти като Google , Microsoft , IBM , HP, Oracle,Amazon и още много други залагат на тази социална политика.
Замисли се защо най-върлите капиталисти на тази планета във всяка една държава в която стъпват имат такива програми и много често печелят служители на конкуренти точно заради това.
Сигурно ти си много по умен от Бил Гейтс , Лари Елисън(Oracle),Лари Пейдж , Сергей Брин , Ерик Шмид , Джеф Безос и т.н. щом смяташ различно от тях.Хората изкл. държат точно на тази социална политика.
И коя твоята компания който е по-голяма от на гореизброените ?!

Кох брадърс по глупави ли са и къде си ти и твоята фирма в сравнение с над 50 те им млрд и политическата им дейност?
Виждаш ли колко глупаво (като социалист) звучи подобен подход в спор?
Сега да започна да обяснявам бавно, дано разбереш.
- Навсякъде има различни хора.
- Левите се застъпват за правата на работниците, десните за правата на "изкарващата" класа
* Нещо неясно, забележки?
- Когато в общественото мнение имат предимство левите, на хартия се намалява тежестта от работническата класа и се поставя дамоклев меч над произвеждащата класа или работодателите.
- Когато в общественото мнение имат предимство , незаслужените привилегии се отнемат и тежестта се снема от бизнеса, а в резултат икономиката започва да расте.
* Нещо неясно, забележки?

За справка може да приложа представи си не филм или мнението на някой филантроп, а Британската икономика. Управлението на розите и ударната промяна която настъпва при мандатите на Тачър и разправата с профсъюзите и отнемането на редица незаслужени привилегии, намаляване и елиминаране на глупави данъци и забележителен икономически прогрес. Как ли е станало всичко това?

---
Големите компании привличат кадри с високи заплати, големи бонуси/акции/ в зависимост от финансовите резултати и етк, а не с 10 заплати при уволнение. Нямам нищо против политиката на която и да е частна компания, всеки може да управлява фирмата си както сметне за добре. Нямам против договори в които фигурира 10, 20, 100 заплати при уволнение. Това е равнопоставен договор между две страни, които имат глава на раменете и могат да постигнат споразумение. Имам против нещо друго. Някой да налага тази рамка и да я прави задължителна или държавата да я изплаща.

Не ми отговори дали някой е работил 10 години и е получавал пълната си заплата и за какво точно работодателят трябва да му е благодарен, че си е изпълнявал задълженията и съответно е изкарвал заплатата си?

----

Сега да обсъдим един практически пример/задача. Ето условието.
Ти имаш фирма. В даден момент фирмата върви добре и ти смяташ, че може да увеличиш работниците и да повишиш обем работа. Нямаш обаче сигурност, че нещата ще се получат(както се случва в повечето начални бизнес начинания) и количеството работа ще се задържи на повишените нива.
Трудова борса: 100 000 безработни
а/Как ще действаш ако имаш възможност да наемеш 100 души и при положение, че нещата не се получат не би ти струвало нищо да ги освободиш и да ги върнеш на борсата?
b/Как ще действаш ако знаеш, че наемеш ли тези 100 души няма да можеш да ги освободиш освен ако не им платиш по 10 заплати?
Ще си струва ли поетия риск? Би ли тръгнал толкова уверено към увеличаване на бизнеса при наличието на по голям риск или би приложил далеч по-голяма предпазливост?
Какъв ще е ефектът за тези хора, които така настървено защитаваш?
В най лошият случай 100 души ще имат работа за Х време и ще вземат Х заплати. Време в което така или иначе ще са без работа. Ако нещата се развият добре - остават за постоянно. Какво губят?
Другата опция е изобщо да не започнат работа поради страх от провал и големи загуби на съответният инвеститор.
Кое е по добрата опция за тези 100 души? Кое е по добрата опция за правителството, данъчните постъпления и етк? Някой да работи 3 месеца с възможност да работи повече или да не работи изобщо заради задължителни натоварващи работодателя анекси?

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet

Потребителски аватар
iliev72
Контакти:

Мнениеот iliev72 » 26 мар 2016 12:00

Ти наистина мислиш като див капиталист ! И на всичко отгоре си мислиш , че това е правилно.
Дори и в МВР тези заплати са обвързани с прослуженото време.Само , че откъде да го знаеш това след като не се пише в медиите.
А това със определено възнаграждение да получиш ако си имал дългодишни отношения с една компания е в целият свят където говорим за истинска демокрация , а не за див капитализъм.
Твоята задачка е безпредметна защото един работник за да получи една заплата бонус при увоолнение би трябвало да е работил поне 1г.Не ми ясно с твоя див капитализъм как ще планираш 10г напред.
И дори когато напусна Стив Бламър и не само той му бяха подарено от M$ определен брой акции и това е нормална практика.Като си толкова умен защо трябва да му подаряват акции след като толкова години са му плащали заплата ?!
Много си далеч от политиката на големите компании по света към работниците си. Според защо преди години Google решават да наемат готвач вместо да ползват кетеринг ?! И сега той е един от големите им акционери и продължава да работи за тях.Те не се занимават с готварство , но се грижат работниците се и имат силна социална политика. Заплатите и бонусите в нормалните държави не са основно за да смениш работата , а какво социална програма има във фирмата.Тя е много повече от бонусите които може да получиш. Явно по-горе изброените от мен фирма е пълно с глупаци за разлика от теб. Замисли се над тези неща и се отговори тези хора ли са глупави или аз.
И тъй като си заговорихме за планиране ще ти кажа една старо изказване на Бил Гейтс.В средата на 90-те ако не се лъжа на едно събрание на акционерите той казва , че % ръст на печалба не е този който са очаквали.
Замисли колко подробни всичко е планирано там.Ние си говорим за печалби , а още преди 20г те са планирали много по-дребни неща. Където да съм работил до момента не съм виждал такова планиране в БГ.
Когато се научиш така да планираш тогава ще ми говориш с примери.
[offtopic]
[/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 26 мар 2016 16:57

iliev72 написа:Ти наистина мислиш като див капиталист ! И на всичко отгоре си мислиш , че това е правилно.
Дори и в МВР тези заплати са обвързани с прослуженото време.Само , че откъде да го знаеш това след като не се пише в медиите.
А това със определено възнаграждение да получиш ако си имал дългодишни отношения с една компания е в целият свят където говорим за истинска демокрация , а не за див капитализъм.
Твоята задачка е безпредметна защото един работник за да получи една заплата бонус при увоолнение би трябвало да е работил поне 1г.Не ми ясно с твоя див капитализъм как ще планираш 10г напред.
И дори когато напусна Стив Бламър и не само той му бяха подарено от M$ определен брой акции и това е нормална практика.Като си толкова умен защо трябва да му подаряват акции след като толкова години са му плащали заплата ?!
Много си далеч от политиката на големите компании по света към работниците си. Според защо преди години Google решават да наемат готвач вместо да ползват кетеринг ?! И сега той е един от големите им акционери и продължава да работи за тях.Те не се занимават с готварство , но се грижат работниците се и имат силна социална политика. Заплатите и бонусите в нормалните държави не са основно за да смениш работата , а какво социална програма има във фирмата.Тя е много повече от бонусите които може да получиш. Явно по-горе изброените от мен фирма е пълно с глупаци за разлика от теб. Замисли се над тези неща и се отговори тези хора ли са глупави или аз.
И тъй като си заговорихме за планиране ще ти кажа една старо изказване на Бил Гейтс.В средата на 90-те ако не се лъжа на едно събрание на акционерите той казва , че % ръст на печалба не е този който са очаквали.
Замисли колко подробни всичко е планирано там.Ние си говорим за печалби , а още преди 20г те са планирали много по-дребни неща. Където да съм работил до момента не съм виждал такова планиране в БГ.
Когато се научиш така да планираш тогава ще ми говориш с примери.

За другите ти примери нищо не мога да кажа, но за Гугъл и столовата им имаше специален филм, който доста ме впечатли. Не знам какви са загубите на фирмата от това, че не хранят служителите си със сандвич, който те сами си купуват, но съм сигурен, че имат голяма полза от това, персоналът им да не се вълнува за обяда си и да се обменят идеи между различни отдели в неформална среда.
Ако оставим на Ковачев, той и обедната почивка ще забрани, за да не се губи производствено време. Нищо чудно и да задължи работниците и служителите си да носят памперси, за да не губят време с ходене до тоалетната! Въпросът е, дали той лично ще им ги сменя 8-)
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
Player
Контакти:

Мнениеот Player » 26 мар 2016 19:12

Идва времето на машините и няма да има заплати, обезщетения и бонуси. Каквото било - било. Още малко малко остава до това- освен ако не ни споходи някоя голяма война или Йелоустоун, преди това и да не го доживеем

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 26 мар 2016 19:22

Player написа:Идва времето на машините и няма да има заплати, обезщетения и бонуси. Каквото било - било. Още малко малко остава до това- освен ако не ни споходи някоя голяма война или Йелоустоун, преди това и да не го доживеем

Стига бе, верно ли иде времето на машините?
Аз ще съм безкрайно любопитен да видя машината, която ще може да върши моята работа :mrgreen:
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Върни се в “Свободна зона”