Имало ли е робство в османската империя?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Re: Имало ли е робство в османската империя?

Мнениеот язе » 08 мар 2016 20:22

manoll написа:
zenit_sankt написа:
manoll написа:
zenit_sankt написа:
ЕМИЛ написа:Ангел Каралийчев „Три синджира роби ”
Гората никога не хортува, но на Марка отвърнала:
— Да ти кажа, незнайно юначе. Нито ме е пожар горил, нито ме е сушила сушата. Тая сутрин, преди изгрев слънце, през мене минаха турци еничари, с криви ятагани. Те караха навързани три синджира роби, твои братя християни. Първият синджир бяха млади невести с червени гердани. Те пищяха като изгорени змии за децата си, оставени в люлките ненакърмени. Вторият синджир бяха румени девойки, измъкнати от становете, когато тъчели своите сватбени дарове. Техните очи бяха изсъхнали от плач. Най-подир третият синджир — млади момци. Гневен пламък гореше в очите им. Със стиснати юмруци и сподавена мъка пристъпваха момците и дума не обронваха. Всичките тъпчеха боси по пращния друм. Като ги гледах, от жалби ми повехна шумата.

Това е положението .Робство е имало .

Този факт доказва на 100%, че България е била 5 века под тежко ТУРСКО РОБСТВО!ФАКТ!

кое е факт тук? какво е казала гората? за един приятел питам...

Чети произведението на Ангел Каралийчев "Три синджира роби" и ще разбереш какво се е случвало по времето на турското робство!
И ако не беше Русия да ни ОСВОБОДИ от тежкото ТУРСКО РОБСТВО сега нямаше да се казваш Манол , а щеше да се казваш Мехмед!
Понял???

и преди да дойдат руснаците българите "под турско" са се казвали Христо, Георги, Васил, имали са си църква, търговия, фабрики, книги, образование, песни, обичаи, гърците по турско се са казвали с гръцките си имена, имали са си църква и т.н. така че това че съм щял да се казвам Мехмед са пълни глупости, куха лейко - понял? :)

ти казваш буквално "този факт доказва на 100%..." - та питах кое е факта...

Недей да лъжеш! Някои Българи са се казвали Георги и Христо, но мнозина са променили и имената , и вярата си насилствено! Гледай "Време разделно" и не говори глупости. И да ми кажеш поне един еничар, който се е казвал Георги- били са българи все пак. 8-)
... и после внезапно си направих секуро.

Вълчан

Мнениеот Вълчан » 08 мар 2016 20:27

Естествено че е имало робство.Що за тъпа тема и въпрос е това.Колко още трябва да се дъвче това.

СТАМАТ

Мнениеот СТАМАТ » 08 мар 2016 20:28

из "До моето първо либе"

Остави таз песен любовна,
не вливай ми в сърце отрова, –
млад съм аз, но младост не помня,
пък и да помня, не ровя
туй що съм ази намразил
и пред тебе с крака погазил.

Забравѝ туй време, га плачех
за поглед мил и за въздишка;
роб бях тогаз – вериги влачех,
та за една твоя усмивка,
безумен аз светът презирах
и чувства си в калта увирах!

Забравѝ ти онез полуди,
в тез гърди веч любов не грее
и не можеш я ти събуди
там, де скръб дълбока владее,
де сичко е с рани покрито
и сърце зло в злоба обвито!

Ти имаш глас чуден – млада си,
но чуйш ли как пее гората?
Чуйш ли как плачат сиромаси?
За тоз глас ми копней душата,
и там тегли сърце ранено,
там, де е сè с кърви облено!
http://www.youtube.com/watch?v=C5XGmEi-8pY
Аз и този човек сме от различни отбори, но всеки има право на ЛЮБОВ!!!

manoll
Контакти:

Мнениеот manoll » 08 мар 2016 20:29

язе написа:
и преди да дойдат руснаците българите "под турско" са се казвали Христо, Георги, Васил, имали са си църква, търговия, фабрики, книги, образование, песни, обичаи, гърците по турско се са казвали с гръцките си имена, имали са си църква и т.н. така че това че съм щял да се казвам Мехмед са пълни глупости, куха лейко - понял? :)

Недей да лъжеш! Някои Българи са се казвали Георги и Христо, но мнозина са променили и имената , и вярата си насилствено! Гледай "Време разделно" и не говори глупости. И да ми кажеш поне един еничар, който се е казвал Георги- били са българи все пак. 8-)[/quote]

хахаха, поредния завършен идиот... за кое съм излъгал бе юнак :)

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 08 мар 2016 20:36

manoll написа:
язе написа:

Недей да лъжеш! Някои Българи са се казвали Георги и Христо, но мнозина са променили и имената , и вярата си насилствено! Гледай "Време разделно" и не говори глупости. И да ми кажеш поне един еничар, който се е казвал Георги- били са българи все пак. 8-)

хахаха, поредния завършен идиот... за кое съм излъгал бе юнак :)[/quote]
За кое не бе... зайче. 8-) Колко българи в момента дири се казват Сунай, Мустафа и етк? Говоря за чисти българи... разговорно ги наричаме помаци.

СТАМАТ

Мнениеот СТАМАТ » 08 мар 2016 20:47

"ИСТИНАТА ЗА ПОСРЕЩАНЕТО НА РУСНАЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1877"
Темата не съществува.
ЗАРАДИ ТАКИВА РОДОЛЮБЦИ, КОИТО ПРЕМАХВАТ ТЕМИ СВЪРЗАНИ С НАШАТА ИСТОРИЯ, СКОРО ЩЕ ПИШЕ В ЛЕТОПИСИТЕ НА ООН"
БЪЛГАРИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА!!!!!!!!!!:(

Потребителски аватар
HardWork
Контакти:

Мнениеот HardWork » 08 мар 2016 20:55

Турското робство си е било чисто робство, но най - лошото идва след това!От Социализма по - тежко робство не е имало, а руснаците изобщо не са ни приятели, камо ли братя! Дали се продаваш на Турция или Русия е все едно и също, така че спрете! Редно е модераторите да започнат да банват по ИП адрес ...

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 08 мар 2016 21:01

HardWork написа:Турското робство си е било чисто робство, но най - лошото идва след това!От Социализма по - тежко робство не е имало, а руснаците изобщо не са ни приятели, камо ли братя! Дали се продаваш на Турция или Русия е все едно и също, така че спрете! Редно е модераторите да започнат да банват по ИП адрес ...

И къв и е проблема на България по соца? Че стигна 10 милиона? Сега сме около 5 с циганите.
Иначе, направи си сайт и си банвай. Ще си говориш сам. 8-)

СТАМАТ

Мнениеот СТАМАТ » 08 мар 2016 21:02

ТОЗ, КОЙТО ПОСТАВЯ ПОД ЕДИН ЗНАМЕНАТЕЛ ПОРОБИТЕЛ И ОСВОБОДИТЕЛ, Е ГНУСЕН ПРЕДАТЕЛ И ГЯУР, КАКТО СЕ КАЗВА ДЕМОКРАТИчНО!!!!!!!:)

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 08 мар 2016 21:03

HardWork написа:Турското робство си е било чисто робство, но най - лошото идва след това!От Социализма по - тежко робство не е имало, а руснаците изобщо не са ни приятели, камо ли братя! Дали се продаваш на Турция или Русия е все едно и също, така че спрете! Редно е модераторите да започнат да банват по ИП адрес ...

Ама вие се продавате на Сорос и пиндосовци, които са най-страшният враг на България!
Те такива педали като тебе докараха България до това дередже!
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Върни се в “Свободна зона”