manoll написа:zenit_sankt написа:manoll написа:zenit_sankt написа:ЕМИЛ написа:Ангел Каралийчев „Три синджира роби ”Гората никога не хортува, но на Марка отвърнала:
— Да ти кажа, незнайно юначе. Нито ме е пожар горил, нито ме е сушила сушата. Тая сутрин, преди изгрев слънце, през мене минаха турци еничари, с криви ятагани. Те караха навързани три синджира роби, твои братя християни. Първият синджир бяха млади невести с червени гердани. Те пищяха като изгорени змии за децата си, оставени в люлките ненакърмени. Вторият синджир бяха румени девойки, измъкнати от становете, когато тъчели своите сватбени дарове. Техните очи бяха изсъхнали от плач. Най-подир третият синджир — млади момци. Гневен пламък гореше в очите им. Със стиснати юмруци и сподавена мъка пристъпваха момците и дума не обронваха. Всичките тъпчеха боси по пращния друм. Като ги гледах, от жалби ми повехна шумата.
Това е положението .Робство е имало .
Този факт доказва на 100%, че България е била 5 века под тежко ТУРСКО РОБСТВО!ФАКТ!
кое е факт тук? какво е казала гората? за един приятел питам...
Чети произведението на Ангел Каралийчев "Три синджира роби" и ще разбереш какво се е случвало по времето на турското робство!
И ако не беше Русия да ни ОСВОБОДИ от тежкото ТУРСКО РОБСТВО сега нямаше да се казваш Манол , а щеше да се казваш Мехмед!
Понял???
и преди да дойдат руснаците българите "под турско" са се казвали Христо, Георги, Васил, имали са си църква, търговия, фабрики, книги, образование, песни, обичаи, гърците по турско се са казвали с гръцките си имена, имали са си църква и т.н. така че това че съм щял да се казвам Мехмед са пълни глупости, куха лейко - понял?
ти казваш буквално "този факт доказва на 100%..." - та питах кое е факта...
Недей да лъжеш! Някои Българи са се казвали Георги и Христо, но мнозина са променили и имената , и вярата си насилствено! Гледай "Време разделно" и не говори глупости. И да ми кажеш поне един еничар, който се е казвал Георги- били са българи все пак.