Стрелба на границата ни с Турция ! Има един убит!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Re: Стрелба на границата ни с Турция ! Има убит терорист !

Мнениеот v.r.s. » 16 окт 2015 18:31

honda написа:
v.r.s. написа:
honda написа:
v.r.s. написа:Не зная защо е тази истерия по медиите и от политически личности, че някакъв нарушител на границата е застрелян заради неподчинение и агресивно поведение спрямо полицаи. Това във всяка една нормална държава ще се приеме за изпълнен дълг и никой няма да обвини полицая, че е действал по този начин. Аз съм служил на границата през 1989-1991 година и тогава дори граничарите бяха длъжни да застрелят нарушител ако видят, че няма как да бъде заловен, а да не говорим за агресивно поведение от тяхна страна.
Не е лесно да се застреля човек и заради това освен, че оправдавам полицая, му съчувствам, но явно ситуацията е била доста напечена, след като се е стигнало до произвеждане на изстрел.
Как ще искаме да охраняват границата ни, ако не застанем като общество и държава зад тях и ги обвиняваме за това, че използват сила и дори оръжие за да спрат някакви субекти, без документи и с неясни намерения. След като минават нелегално и без документи, значи не им е чиста работата и легално не биха получили бежански статут. Дори може да са наистина от някоя терористична организация.
А такива като Атанасов и този нещастник служещ към ООН, които говорят от топлите си меки кресла, да вървят на франфуркт на майн.

Напълно съм съгласен с теб,но има няколко големи "НО"-та
Първо: Как "случайно" патрул на гранична полиция от Елхово се е оказал на 80-км от Елхово ,на 20 км от Бургас и на 40 км от границата. Не е ли работа на патрула да охранява прилежащата му полоса от границата, а не да се намира "случайно" доста далеч от нея и съвсем "случайно" на един доста оживен първокласен път среща група от над 50 нарушители. Нещо прекалено много неща се случиха "случайно".
Второ: Когато беше войник ,какво щеше да се случи ,ако при подобен инцидент се окаже ,че застрелящ нарушител без да преди това да има "предупредителен изстрел" ,аз съм служил преди теб,по мое време за такова нещо следваше съд. Нещото което мен ме шокира ,че от гранична полиция официално обявиха,че е имало само един изстрел,който е бил и фатален. Това вече си е нарушение на устава.
Трето: Как е станал рикошет при стрелба във въздуха в отворено пространство? - Нещо не звучи особено убедително.

Стреляно е във въздуха, но са били под някакъв мост. Точно преди минути казаха официално, че аутопсията е доказала, че куршума е попаднал в убитият след рикошет.
На границата наряда беше винаги от двама, така, че нямаше как да се докаже дали е стреляно след предупредителен изстрел или на месо. Винаги можеше да се твърди, че единият граничар е стрелял във въздуха, а вторият е стрелял по нарушителят, след като не се е подчинил и е продължил да бяга. Тогава при изпускане на нарушител да премине границата наряда отиваше директно в дисципа, защото беше длъжен ако не успее да го залови, да стреля по него, като разбира се целта е ако може само да бъде ранен, но дори и да бъде убит, наряда не носеше никаква съдебна отговорност, а се награждаваше с отпуск. Това нареждане беше до март или април 1990 година, когато дойде друго да не се стреля по нарушители бягащи от страната и ако не могат да бъдат заловени, да се оставят да преминат.
Колкото до това как така са били на това място граничните полицаи не мога да кажа нищо, тъй като не зная какви задачи и цели са им били поставени и дали е трябвало да се намират там или не.

Отново казвам, че ме провокира да пиша в темата изказването на ген. Атанасов, който се произнесе преди да излязат резултатите от аутопсията и обвини полицая в убийство.

Съмнявал ли си се ,че аутопсията ще "покаже" ,че от рикошет? Аз лично - не съм се съмнявал. Кой е този малоумник,който произвежда "предупредителен" изстрел под мост- съвсем спокойно е можел и да се самоубие. Според теб звучи ли убедително? Сравнително добре познавам мястото- там няма мост под който може да се съберат 50 човека.
Много е интересен въпроса ,защо патрул на гранична полиция се е намирал "случайно" толкова далеч от границата ? Първоначално беше обявено ,че патрула се е намирал на местопроизшествието "случайно". Самия факт ,че в подадената от МВР информация има много несъответствия за мен е много ,много съмнителен. Първоначално се изнесе информация за престрелка с над 50 въоръжени нарушители( ако е така защо не са задействани съответните специализирани армейски подразделения - обезвреждането на 50 въоръжени нарушители на държавната граница не е по силите на 3-ма гранични полицаи разполагащи с леко стрелково оръжие). По-късно беше обявено ,че нарушителите не са били въоръжени и са били задържани от случайно намиращ се патрул на гранична полиция(тук въпроса е какво е правил "случайно" патрул на гранична полиция толкова далеч от границата. По последната информация, системата за следене на границата е засякла групата от нарушителите и патрула е бил изпратен да ги задържи( тук въпросите ,които изникват са с каква скорост са се движили нарушителите и полицаите за да бъдат задържани на 40 км от най-близката точка на границата. Друго- кой е бил кретена ,който е изпратил 3-ма полицаи да задържат над 50 нарушителя,как това може да стане чисто технически?) . Самия факт ,че информацията официално подавана от МВР се променя поне 3 пъти в разстояние на 8 часа е много смущаващ. На пресконференцията тази сутрин определено участващите бяха много смутени и гузни.
За службата ти на границата - ясно как стояха нещата по онова време имаше и едно понятие "открита атака" при което можеше да се стреля директно "на месо" без да се правят предупредителни изстрели, но сега годината е 2015 , а не 1990. При всички случаи убийството на човек с първия изстрел е много подозрително и трябва да се направи много щателно разследване.
Още веднъж ще напиша ,че ако инцидента се беше случил на граничната полоса бих поздравил патрула на гранична полиция,но когато подобен инцидент се случва толкова дълбоко в територията на страната е много смущаващо.

След като не съм бил свидетел, няма как да съм сигурен кое как е станало и дали написаното официално изявление е истина, но също така и не може да се каже, че не е истина.
Иначе до предупредителният изстрел под моста, ако наистина е имало агресия от страна на мигрантите и полицаят се е намирал под него, дали мислиш, че е имал време да мисли къде се намира за да произведе изстрел или да търси открито място за да го направи.
Не бързайте да обвинявате полицая, защото никой от вас не е попадал в такава ситуация, за да дава оценки и мнения на действията му, защото ако е имало агресия той е длъжен да респектира, за да не бъдат пребити, убити или вземат оръжието им. Тогава сигурно щеше да се говори, че за нищо не стават, не са никакви полицаи, страхливци и т.н. Отново казвам, че не е лесно да се убие човек и не мисля, че някой ще стреля на месо за кеф.
А защо са се намирали там, отново казвам, че вероятно такава им е задачата, а изразът "случайно" го разбирам, че са се натъкнали на мигрантите.
Моята гледна точка е такава, съжалявам, че е убит човек, но не обвинявам полицаите за това, тъй като за мен на първо място е сигурността и недопускането на съмнителни елементи на наша територия, а не сигурността на тези, които са нарушители и не се знае какви са целите им. Такива неща са се случвали и ще се случват занапред, а който иска да е с бежански статут си има ГКПП, център за бежанци, регистрации и т.н., а Държавата и институциите са длъжни да стоят зад тези, които охраняват границата и сигурността и при подобни инциденти да ги защитят, а не обвиняват.

Потребителски аватар
Жълто-черен Пловдив
Контакти:

Мнениеот Жълто-черен Пловдив » 16 окт 2015 18:35

И все пак - къде е Средец, къде е границата. Тези афганистанци правят "марш на скок" за рекордно кратко време.
Твърде е вероятно да си имат българин-каналджия, който да ги прекарва с протекция на граничари и служители на МВР. Случилото се е повече от съмнително.

А иначе - като казус: да, трябва да се стреля на месо, ако държавната граница бива нарушена и не се изпълняват дадени команди и предупреждения за изясняване на самоличността на нарушителите. Но дали точно такъв е случаят, не знам. Затова не бързам да отсъждам кой е крив и кой прав.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 16 окт 2015 18:39

Жълто-черен Пловдив написа:И все пак - къде е Средец, къде е границата. Тези афганистанци правят "марш на скок" за рекордно кратко време.
Твърде е вероятно да си имат българин-каналджия, който да ги прекарва с протекция на граничари и служители на МВР. Случилото се е повече от съмнително.

А иначе - като казус: да, трябва да се стреля на месо, ако държавната граница бива нарушена и не се изпълняват дадени команди и предупреждения за изясняване на самоличността на нарушителите. Но дали точно такъв е случаят, не знам. Затова не бързам да отсъждам кой е крив и кой прав.

От БХК казаха, че е незаконно 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
Player
Контакти:

Мнениеот Player » 16 окт 2015 18:41

CTAHKO написа:
Жълто-черен Пловдив написа:И все пак - къде е Средец, къде е границата. Тези афганистанци правят "марш на скок" за рекордно кратко време.

Кой какво казал?

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 16 окт 2015 18:51

Player написа:
CTAHKO написа:

Кой какво казал?

От БХК казаха, че стрелбата по нарушители на границата на България е незаконно деяние 8-)

http://news.ibox.bg/news/id_290117875
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
PFC Litex

Re: Стрелба на границата ни с Турция ! Има един убит!

Мнениеот PFC Litex » 16 окт 2015 19:04

В крайна сметка се оказа, че това място е доста знаково и се знае от всеки един, че там е нещо като разпределителен пункт на емигрантите, явно някой не си е получил дължимото и е настъпило неразбирателство.

Аутопсията потвърдила, че смъртта е настъпила от рикушет - е това вече е баси ташака :lol:
Изображение

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 16 окт 2015 19:07

БХК ...... ДГД!
Толкоз .....
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 16 окт 2015 19:19

PFC Litex написа:В крайна сметка се оказа, че това място е доста знаково и се знае от всеки един, че там е нещо като разпределителен пункт на емигрантите, явно някой не си е получил дължимото и е настъпило неразбирателство.

Аутопсията потвърдила, че смъртта е настъпила от рикушет - е това вече е баси ташака :lol:

Защо не? Аутопсията, може да потвърди, дали е след рикушет или не- ако куршума е сплескан, вседствие на удар в твърдо тяло... ако куршума е директен, обикновено преминава през тъканта и имаме входна и изходна рана. Ако няма изходна, а куршума е заседнал, рикошета е твърде вероятен- особено ако не е заседнал в кост, а в мека тъкан. И т.н.
... и после внезапно си направих секуро.

Потребителски аватар
FLANKER
Контакти:

Мнениеот FLANKER » 16 окт 2015 19:33

Вълкан Хараламбииев е граничният полицай, който участва в престрелката !

http://pan.bg/view_article-58-324427-VY ... EROYA.html
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили „Титаник“.
Изображение

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 16 окт 2015 19:47

Red_Neck написа:БХК ...... ДГД!
Толкоз .....

И то ежедневно и неограничено. Под вода, докато изсъхне!
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Върни се в “Свободна зона”