Емблематичните соц лакомства

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
GOLEADOR

Re: Емблематичните соц лакомства

Мнениеот GOLEADOR » 15 фев 2015 20:15

cska-632 написа:Май не ме разбрахте. Едно време консервираните храни бяха дефицит в държава твърдяща, че е лидер в производството й и хората сами си произвеждаха храната за зимата и заради това беше по-вкусна, защото беше направена в домашни условия. У нас и сега си правим домати в буркани, компоти и конфитюри, защото първо е по-вкусно и знаеш, че няма никакви добавки и по-евтино. Баба ми точеше йовка, защото нямаше в магазина. Толлкова за изобилието и вкусната храна през комунизма. Беше вкусна, защото повечето неща хората си ги правеха сами вкъщи.

А за образованието и здравеопазването :mrgreen: Майка ми са я пратили в Германия за операция на очите, защото тук е нямало техника. Да не говорим за сърдечни операции. А от образованието ядем плодовете 25 години.

Станко нека си разправя глупостите на някоя от пуберките, с които излиза и да внимава някоя да не се окаже на 13 г.

Абе много стока се произвеждаше по време на комунизма.Доматите на пазара стигаха до 2 стотинки за кило,как да не закупиш голямо количество което естествено няма друго какво да правиш освен консерва.За образованието всичко е ясно.Добре,че си признаваш кои години БЕРЕМ плодовете от него.Щото всеки който се замисли защо до тогава всичко е ОК,а сега пълна скръб,ще намери и верния отговор. ;)
За здравеопазване сега трудно може да говорим.Повечето лекари в България ги бият. :o
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

КироВарна
Контакти:

Мнениеот КироВарна » 15 фев 2015 20:16

На соца най-хубавото му беше,че бяхме млади и красиви.....а сега сме само млади!Лакомствата бяха истински,но без конкуренция.Шоколада "Крава"беше мечта за всяко соц дете,защото друг с такъв грамаж нямаше.Бисквитите "Златна есен" бяха много вкусни,но алтернатива им бяха само "Детска закуска"и"Чаени"!Ескимото беше супер,но сега сладоледите са стотици видове!И може би затова днешните деца,по трудно ще изберат любимите си лакомства!Нашите можеха да се изброят на пръсти,а сега на всичко отгоре по магазините и цитрусови плодове има всякакви....в това число и екзотични!Едно съвременно дете никога няма да види баба си да прелита ниско над съседските дворове и да съобщава,че са докарали портокали!!!А ние изпитваме носталгия,не по строителството на социализъма и комунизъма,а по детските си години!В това нашето време,убеден съм,превъзхожда днешното безвремие!Защото какво,ако не безвремие е висенето пред компа.Ние играехме на фунийки,на прескочи кобила и какво ли не....а какви мачове правехме!

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 15 фев 2015 20:17

diplomat написа:
love_hurtz написа:Мисля, че с това се изчерпват великте лакомства на комунизма и всичко свързано с този "велик" режим. Ако си бил от простолюдието нормално да ти е харесвало, само че в такъв делириум не можеш да живееш непрекъснато все някога се излиза и накрая резултата е българската действителност.

Така е, дядо ми е бил минен инженер, а семейството ми не е живяло в описания тук лукс. :? :|

Тогава не ти трябваше лукс.Трябваше само да имаш работа. А работа имаше за всички. Бедни хора нямаше! Да не говорим, че ценностите бяха съвсем други :)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 15 фев 2015 20:19

CTAHKO написа:Не си мисли, че западните телевизори от онова време бяха по-леки 8-) Много е умно да сравняваш съвременен западен телевизор от 2014-та година с руски от 80-те. Що не сравнявате руски телевизор от 2014-та година със западен от 80-те :) Иначе на Дамянов ще му кажа, че ние си имахме телевизор във всяка стая (4), ама какво от това, програмите бяха само две :lol:

Аз тук правя генерално сравнение, не географско или пък на определена марка. :) Много от възрастните милеят по комунизма, щото тогава са били млади и пълни с енергия, а сега по "гадната" демокрация остаряха и всичко им е виновно. :lol: Аз лично съм изненадан от мненията тук и идилията, която обрисувате с коментарите си, но от историите, които съм чул от моето семейство, не съм останал с такова впечатление изобщо. :| Може би защото не сме били в голям град, не знам.

Потребителски аватар
Захарченко

Мнениеот Захарченко » 15 фев 2015 20:20

Спомена ли някой пирожка със сирене по 0,14 лв бройката?

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 15 фев 2015 20:20

Кои пък консервирани храни са били дефицит? :roll: Не се сещам. Ма то имаше и режим на тока, което не означаваше че не смогваме да произвеждаме ток- просто го продавахме на турците, а ние седяхме на тъмно...
... и после внезапно си направих секуро.

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 15 фев 2015 20:23

CTAHKO написа:
diplomat написа:
love_hurtz написа:Мисля, че с това се изчерпват великте лакомства на комунизма и всичко свързано с този "велик" режим. Ако си бил от простолюдието нормално да ти е харесвало, само че в такъв делириум не можеш да живееш непрекъснато все някога се излиза и накрая резултата е българската действителност.

Така е, дядо ми е бил минен инженер, а семейството ми не е живяло в описания тук лукс. :? :|

Тогава не ти трябваше лукс.Трябваше само да имаш работа. А работа имаше за всички. Бедни хора нямаше! Да не говорим, че ценностите бяха съвсем други :)

Точно защото стремежът е бил да си просто обикновен бачкатор е провалило този строй, според мен. :) Човек не търси ли прогрес, почва да се връща назад без да усеща.

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 15 фев 2015 20:23

Захарченко написа:Спомена ли някой пирожка със сирене по 0,14 лв бройката?

Един от съфорумците каза,че в Пловдив още се предлагат от тях.Цената не я знам,но мисля,че тя не е от значение.
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
viali69

Мнениеот viali69 » 15 фев 2015 20:25

[center]Изображение[/center]
[center]Кисело мляко бурканче[/center]

CTAHKO написа:Я преди да започнеш да плюеш, само ни кажи как си станал директор на външно-търговско предприятие по времето на соца ;)

Понеже другаря бивш комунист и настоящ господин илюминат няма да каже, ще ти кажа аз - трябваше или да си върла партийна номенклатура или да си човек на ДС !!!
Доста често другарЕте съчетаваха едното и друго "качество". :mrgreen:
СТАНКО, ти, още ли не си разбрал, че най-големите комунисти станаха най-големите евроатлантици и защитници на Новия световен ред ?!
Децата им учат и живеят в САЩ, Англия и цяла Западна Европа с нашите пари - заграбени от обикновените трудови българи като моите и твоите родители, дядовци и баби.
Днес обаче господа другарЕте като този се кланят на други господари !
Всъщност те са свикнали винаги да се кланят в правилната посока - надупени към силните на деня !
Днес те, бившите комуняги са ревностни евроатлантици и глобалисти.
Именно благодарение на своята съпричастност към БКП и ДС, станаха от комунисти - едри капиталисти и олигарси !
И такива имат очи да критикуват другите хора ... :oops:
Последна промяна от viali69 на 15 фев 2015 20:32, променено общо 2 пъти.
[center]Изображение[/center][center]Изображение...Изображение...Изображение[/center]

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 15 фев 2015 20:26

КироВарна написа:На соца най-хубавото му беше,че бяхме млади и красиви.....а сега сме само млади!Лакомствата бяха истински,но без конкуренция.Шоколада "Крава"беше мечта за всяко соц дете,защото друг с такъв грамаж нямаше.Бисквитите "Златна есен" бяха много вкусни,но алтернатива им бяха само "Детска закуска"и"Чаени"!Ескимото беше супер,но сега сладоледите са стотици видове!И може би затова днешните деца,по трудно ще изберат любимите си лакомства!Нашите можеха да се изброят на пръсти,а сега на всичко отгоре по магазините и цитрусови плодове има всякакви....в това число и екзотични!Едно съвременно дете никога няма да види баба си да прелита ниско над съседските дворове и да съобщава,че са докарали портокали!!!А ние изпитваме носталгия,не по строителството на социализъма и комунизъма,а по детските си години!В това нашето време,убеден съм,превъзхожда днешното безвремие!Защото какво,ако не безвремие е висенето пред компа.Ние играехме на фунийки,на прескочи кобила и какво ли не....а какви мачове правехме!

Пък какви мачове между махалите ставаха, не е истина :lol: Че и публика (сеирджии) се събираха да гледат :lol: Пък за фунийките, постоянно се дебнеше за някой нов строеж, който да стане бойно поле на поредната битка :lol: Списание "Жената днес" беше основен доставчик на амуници за предстоящата война :lol:
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Върни се в “Свободна зона”