Истината за онова време или кога българите живееха по-добре?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
tsonpen
Контакти:

Re: Истината за онова време или кога българите живееха по-добре?

Мнениеот tsonpen » 31 яну 2014 21:03

viali69,
на теб или някой ти плаща или трябва незабавно да потърсиш лекарска помощ.

Живял съм по времето на социализма и нека разкажа малко на тези, които не са:

И за жилище и за кола се правеше вноска години преди да ти дойде правото да я купиш. Общо взето родителите правеха вноската още когато детето беше в детската градина. И това за Москвич, руска реплика на Фиат от 60-те години или панелен апартамент. Самите цени не бяха никак добри, отнесени към заплатите. През 80-те заплатите бяха 200-300 лева, а колите и апартаментите по около 10 000 лева, което е 40 пъти заплатата. Сега дори е по-добре. Ако получаваш 1000 лева, можеш да си купиш нова кола за 25 пъти заплатата, която няма да има нищо общо с руския боклук, дето му се прави основен ремонт на 100 000 км или се продава с разписанието на влаковете. За 40 пъти заплатата си можеш да си намериш и жилище. Още повече, че заплати от 2000 и 3000 също са широко разпространени.

В магазините имаше огромен дефицит на някои стоки. Опашки за маслини, банани само преди Нова година. Телевизори, велосипеди и мотоциклети само с връзки. Самите руски цветни телевизори бяха абсолютни щайги, които никога не работеха. Ако си късметлия, можеше и да има два цвята - син и нещо като розово. Полутонове, истински зелено, жълто, телесен цвят - това можеше да го видиш само ако някой се е сдобил със западен телевизор.

Много искам да има как viali69 да го изпратим с една машина на времето в средата на 80-те да си припомни колко е било хубаво. Хубаво беше на другарите, народът се оправяше кой как може. Като си спомня колко време се прекарваше по опашки. Всичко свършваше. Някой казва: пуснали са еди какво си, еди къде си и всички се втурват и висят на опашка понякога с часове, ама то взело,че свършило. Продавачката го скрила за да го продаде на свои хора.
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
GA_ veliki
Контакти:

Мнениеот GA_ veliki » 31 яну 2014 21:04

Viktor4o_Rs написа:
CTAHKO написа:
Viktor4o_Rs написа:Китай е социалистическа държава ? :shock: :lol: А това с Горбачов е най-перфектното извинение за некадърността на съветския комунизъм. Не разбрахте, че Горбачов се опита да спаси комунизма и да го реновира, ама това просто няма как да стане. Другият вариант беше СССР тотално да фалира и да стане не само гражданска война, но и война в различните републики, нещо като Югославия, ама умножена в пъти ;) Но си вярвай, че Горбачов ти е виновен, няма лошо :lol:

Ще ми кажеш ли коя е управляващата партия в Китай 8-)

:lol: :lol: :lol: :lol: Уникален аргумент :lol: Мой човек, попрочети повече за Китай и спри да се излагаш като кифладжия.

Осветли ни, моля те, колко % от световното население са китайците и колко % световния брутен вътрешен продукт е на китайците?
Не с гняв, със смях се убива..
Това е спортен форум на "Гонг", един от най-уважаваните в България... :lol:
Това, че не обичам сащ не значи,че обичам путин
"Люлека ми замириса"

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 31 яну 2014 21:12

CTAHKO написа:Ако трябва да бъдем точни и коректни, рухна благодарение на продажния Горбачов и безскрупулния Бжежински 8-) Същият въпрос мога да ти го задам и аз. Да, соца падна, американците победиха, но на каква цена? Това се оказа пирова победа. В стремежа си да свалят соц блока, натрупаха такива дългове, че не е истина.Към днешна дата дълговете им са на стойност над 20 трилиона долара. Та нима и до ден днешен цяла свят не им плащаме дълговете? След падането на соц блока се наруши баланса и за да поддържат изкуствено икономиката си не са спрели да влизат от война във война. Ей това е част от цената която плащаме цял свят заради болните амбиции на "демократичните" държави. Да не говорим, че най-големият кредитор на САЩ е именно социалистическа държава.В соца всичко било изкуствено...това което е в момента да не би да не е изкуствено ;) Това е по-голям фалш дори и от социализма.

Знаеш ли защо Китай е най-големият кредитор на САЩ? Ще ти подскажа, че не е заради добродушието им.
И недей така леко да определяш дали е социалистическа държава, или капиталистическа. ;) Тя е малко по-особен модел.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 31 яну 2014 21:15

GA_ veliki написа:
Viktor4o_Rs написа:
CTAHKO написа:
Viktor4o_Rs написа:Китай е социалистическа държава ? :shock: :lol: А това с Горбачов е най-перфектното извинение за некадърността на съветския комунизъм. Не разбрахте, че Горбачов се опита да спаси комунизма и да го реновира, ама това просто няма как да стане. Другият вариант беше СССР тотално да фалира и да стане не само гражданска война, но и война в различните републики, нещо като Югославия, ама умножена в пъти ;) Но си вярвай, че Горбачов ти е виновен, няма лошо :lol:

Ще ми кажеш ли коя е управляващата партия в Китай 8-)

:lol: :lol: :lol: :lol: Уникален аргумент :lol: Мой човек, попрочети повече за Китай и спри да се излагаш като кифладжия.

Осветли ни, моля те, колко % от световното население са китайците и колко % световния брутен вътрешен продукт е на китайците?

Като БВП на база паритет на покупателна способност на глава от населението Китай е доста назад: 93-то място по данни на МВФ, 92-ро по данни на Световната банка и 98-мо по данни на ЦРУ. Разбира се, тези данни са приблизителни.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... y_GDP_(PPP)_per_capita
Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 31 яну 2014 21:19, променено общо 2 пъти.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 31 яну 2014 21:17

Пилат беше задал на един обвиняем въпроса" Що е истина?". Не получил отговор...( Йоан 18:38)
Всеки има своята истина. Моето поколение имаше нещастието да види края на едната епоха и началото на новата. Така видяхме най-лошите страни и на двете. Едната залязваше и колабираше, новата 25 години си търси пътя, и все не го намира.
Аз не бих съдил и сравнявал. И в двете епохи хората на тази земя са се раждали, обичали, страдали, създавали деца, остарявали... Някой да ми каже, че през осемдесетте хората са страдали под комунистически гнет и са живяли като скотове-ами няма как да стане. Друг да твърди, че всичко тогава е било мед и масло-също!
Истината( моята)- работа имаше, сигурност имаше. Хората изплащаха жилища, строяха вили, веселяха се, не бяха озверели като днес. Сиренето беше сирене, саламът-салам. Ние играехме цял ден по улиците, не ни е било грижа. Не сме били лишени от нищо. Да, Западът беше с по-голям стандарт, но на нас не ни пукаше, а и разликата не беше така драстична.
В същото време да те стрижат гола глава, че слушаш Мейдън и си с дълга коса... Да ти връзват връзка-чавдарче, пионерче, комсомолец... Да ходиш на манифестация облечен като тъпгъз, да носиш скудоумни плакати... Да те вкарат 2 години в казарма, та да затъпееш доволно...Да имаш пари, пък да няма какво да си купиш... Да чакаш 6 години за номерче за Трабант...Да ти определят житието-и да учиш, и да не учиш, все отиваш на 250-300 лв и мърдане няма...
Не е работа и това.
Не е работа и днешното. Да не знаеш след месец има ли или няма поминък... Да са работили майките и бащите ни по 40-50 години и да взимат 200 лв пенсия, е геноцид. Но стига с жалването. Такива са били времената-така сме живели. Борил съм се сам, създал съм дом и семейство, създал съм си и виждане за нещата. Хубав-лош, това е. Да ревем за миналото-файда няма. Да се вайкаме за настоящето и бъдещето-файда съвсем няма.
Да правим, каквото трябва, пък да става, каквото ще!
Това е положението.
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 31 яну 2014 21:21

sin4ec написа:Пилат беше задал на един обвиняем въпроса" Що е истина?". Не получил отговор...( Йоан 18:38)
Всеки има своята истина. Моето поколение имаше нещастието да види края на едната епоха и началото на новата. Така видяхме най-лошите страни и на двете. Едната залязваше и колабираше, новата 25 години си търси пътя, и все не го намира.
Аз не бих съдил и сравнявал. И в двете епохи хората на тази земя са се раждали, обичали, страдали, създавали деца, остарявали... Някой да ми каже, че през осемдесетте хората са страдали под комунистически гнет и са живяли като скотове-ами няма как да стане. Друг да твърди, че всичко тогава е било мед и масло-също!
Истината( моята)- работа имаше, сигурност имаше. Хората изплащаха жилища, строяха вили, веселяха се, не бяха озверели като днес. Сиренето беше сирене, саламът-салам. Ние играехме цял ден по улиците, не ни е било грижа. Не сме били лишени от нищо. Да, Западът беше с по-голям стандарт, но на нас не ни пукаше, а и разликата не беше така драстична.
В същото време да те стрижат гола глава, че слушаш Мейдън и си с дълга коса... Да ти връзват връзка-чавдарче, пионерче, комсомолец... Да ходиш на манифестация облечен като тъпгъз, да носиш скудоумни плакати... Да те вкарат 2 години в казарма, та да затъпееш доволно...Да имаш пари, пък да няма какво да си купиш... Да чакаш 6 години за номерче за Трабант...Да ти определят житието-и да учиш, и да не учиш, все отиваш на 250-300 лв и мърдане няма...
Не е работа и това.
Не е работа и днешното. Да не знаеш след месец има ли или няма поминък... Да са работили майките и бащите ни по 40-50 години и да взимат 200 лв пенсия, е геноцид. Но стига с жалването. Такива са били времената-така сме живели. Борил съм се сам, създал съм дом и семейство, създал съм си и виждане за нещата. Хубав-лош, това е. Да ревем за миналото-файда няма. Да се вайкаме за настоящето и бъдещето-файда съвсем няма.
Да правим, каквото трябва, пък да става, каквото ще!
Това е положението.

+1 :)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

СТАМАТ

Мнениеот СТАМАТ » 31 яну 2014 21:49

ПРОСТО И ЯСНО ЗА ВСИЧКИ! При Социализма, въпреки дребните недостатъци, беше 10 пъти по-добре!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=C5XGmEi-8pY
Аз и този човек сме от различни отбори, но всеки има право на ЛЮБОВ!!!

Потребителски аватар
Безкомпромисен
Контакти:

Мнениеот Безкомпромисен » 31 яну 2014 21:51

СТАМАТ написа:ПРОСТО И ЯСНО ЗА ВСИЧКИ! При Социализма, въпреки дребните недостатъци, беше 10 пъти по-добре!!!!

От най-черния и кървав ден в българската история 9 Септември 1944г. България е съветски филиал и губи своята независимост!70 години сме управлявани само от комунистически престъпници служещи на тяхната истинска родина - СССР!
Здравейте роби на комунизма!
русофилство=комунизъм=българофобия
http://bezkompromisno-georgijekov.blogspot.com - тук ще намерите истината за комунистическите престъпления срещу българския народ и българската държава!

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 31 яну 2014 21:56

Безкомпромисен написа:От най-черния и кървав ден в българската история 9 Септември 1944г. България е съветски филиал и губи своята независимост!70 години сме управлявани само от комунистически престъпници служещи на тяхната истинска родина - СССР!

Прешлессс! Прешлессс!
Изображение
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
hd29
Контакти:

Мнениеот hd29 » 31 яну 2014 21:57

Поредната идиотска тема,подплатена с етикети от соц. продуктите на онова време :lol: :lol: :lol:

Върни се в “Свободна зона”