Коронавирусът в България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Groucho
Контакти:

Re: Коронавирусът дойде в България

Мнениеот Groucho » 31 мар 2020 18:49

vvessel написа:Как ти се струва?

Струва ми се, че трябва да разграничиш критиките си за финансовите мерки от критиките си за предотвратяване на зараза.
Взетите мерки за обезщетения може и да не са добри. Може да си прав конкретно за обезщетенията, но това няма нищо общо с мерките за спиране на зараза.

metodito написа:Пак казвам: през 2009 нямаше нищо подобно у нас. ЗАСЕГА, цифрите са много далеч. Срещнах цифрата 10 (на друго място 40) за починалите в България от свински грип през 2009 (оня Хинов и неговите 4000 трябва да му бъде дирена съдебна отговорност). Това е вирус и всеки вирус убива. Няма по-малко опасен вирус и повече опасен вирус, когато се отнася до един човек. Ами аз посочих цифрите. Смятай ги сам. И да слушам и чета вирусолози. Не пожарникари, паникьори, зъболекари и военни хирурзи. Спазвам всичко, което се изисква. Не знам кой е говорил за световен заговор. А че има манипулация - от медиите най-вече, отречи го щом искаш. За сега има преекспониране, всяване на страх и използване на темата от най-различни страни за собствени цели. Например от политици. Надявам се, че няма да го отречеш?

Добре, какво значи това 10 или 40 починали от свински грип през 2009-а? Тогава било ли е затворен ообществото, като сега или всички са щъкали насам-натам? Тези 10 или 40 за един месец ли са умрели или за 5 месеца, защото от коронавирус имаме 8 починали за около две седмици и половина. Не ми казвай, че тези 8 са били стари и с други болести, защото ще те питам тези 10 или 40, които са починали от свински грип били ли са стари и имали ли са съпътстващи болести. Виждаш ли колко пробойни има такова сравнение? При все, България в момента е една от страните, в които всичко протича сравнително спокойно. Ако искаш да сравняваме Коронавирус със Свински грип, вадиш данните на починалите от Свински грип за един месец в Европа и ги сравняваме с починалите от Коронавирус за един месец в Европа.

Вирусолозите, кото работят с Белия дом казват, че коронавирусът е по-заразен и по-смъртоносен от други вируси. САЩ ще изгуби трилиони долари заради изолацията и пак я прилагат, защото слушат лекарите. Другите страни също ще изгубят милиарди, защото слушат лекарите, които им казват, че вирусът е по-опасен от други.

Манипулации от медиите... не знам, не се сещам в момента за нещо такова. Последният месец почти не съм гледал телевизия, само последните 3-4 пресконференции на Тръмп. Дай пример и кажи каква е манипулацията.

Политиците винаги използват всичко за свои цели, но няма политик, който с лека ръка да затвори икономиката на страната си за няма нищо.

Потребителски аватар
kingofpop
Контакти:

Мнениеот kingofpop » 31 мар 2020 19:15

metodito написа:
Groucho написа:
metodito написа:Не знам какво е решението. Знам, че не е да се всява паника, както го прави генерала. И да се отправят постоянно някакви объркани послания. Да каже Мутафчийски защо си промени мнението на 180 градуса за вируса.

A, не знаеш какво е решението... Аз не виждам някой да всява паника. Единственото нещо, което повтарят управници и лекари по цял свят е хората да си седят вкъщи. Нашите властимащи се оляха само с размерите на глобите. Демонтирането на пейки и рязането на лостове съшо е идиотия, ако са го правили. Само глупакът не си мени мнението на 180 градуса, ако има причина това да се случи.

Икономиката няма да тръгне, докато останалите държави не се оправят, ако ще още утре Мутафчийски пак да си смени мнението и да каже пускайте Слави Трифонов на макс и юруш на гьобеците. Летен туризъм няма да има. Хората с пари, които следят положението в останалите държави няма да напълнят магазини и ресторанти, докато не видят, че другите страни не почнат да подават положителни сигнали за заразата. Международният ни транспорт ще си остане в криза, докато не почнат да идват поръчки от другите страни. Предприятията у нас, които са подизпълнители на чуждестранни фирми ще си останат в криза, докато не почнат да идват поръчки от другите страни. Поръчки от другите страни няма да има, докато те са в изолзация и карантина. Или се оправят всички, или никой не се оправя.

Ако имаш доказателства, че коронавирусът е по-малко опасен от други предишни вируси - пращай ги на математиците и лекарите в Белия дом примерно. САЩ ще се откажат от мерките, които са взели и ще тръгне световната икономика.
Ако имаш доказателства, че тече някаква манипулация и някакъв световен заговор - публикувай ги в Интернет, прати ги на вестници, телевизии и т.н.

Аз го казах: явно е, че го има, но кампаниите по всяване на страх от медиите, в Интернет достига перверзни висоти - от официалните медии. Не от някакви сайтчета, дето никой не ги отваря. Цифрите са пред всеки за да направи сравнение и оценка - поне към този момент. Какво ще стане и какво е са две различни неща. Пак казвам: през 2009 нямаше нищо подобно у нас. ЗАСЕГА, цифрите са много далеч. Срещнах цифрата 10 (на друго място 40) за починалите в България от свински грип през 2009 (оня Хинов и неговите 4000 трябва да му бъде дирена съдебна отговорност). Това е вирус и всеки вирус убива. Няма по-малко опасен вирус и повече опасен вирус, когато се отнася до един човек. Ами аз посочих цифрите. Смятай ги сам. И да слушам и чета вирусолози. Не пожарникари, паникьори, зъболекари и военни хирурзи. Спазвам всичко, което се изисква. Не знам кой е говорил за световен заговор. А че има манипулация - от медиите най-вече, отречи го щом искаш. За сега има преекспониране, всяване на страх и използване на темата от най-различни страни за собствени цели. Например от политици. Надявам се, че няма да го отречеш?

Оше нещо - дадох и линк към интервю, в което бива признато за манипулиране на данните в Италия. Не знам какво повече.

ахаххаахахха ей изтрещяхте....все едно викаш да те хване Ебола и грипче е едно и също а :geek:
ralka_levskarka написа:Голяма радост. Човек ще си помисли, че вкарват на Тер Щеген заеби.. След няколко месеца Вила да не се чудят откъде им е дошло :mrgreen: Иначе малките не цъкат лошо. Елиът изпъква и всичко хубаво идва от него.

:lol:

Потребителски аватар
Groucho
Контакти:

Мнениеот Groucho » 31 мар 2020 19:35

metodito написа:Оше нещо - дадох и линк към интервю, в което бива признато за манипулиране на данните в Италия. Не знам какво повече.

Пусни го пак. Четох нещо подобно, но не си спомням какво точно беше.
При всички случаи ще трябва да намериш линкове за манипулиране на данните и в Испания, и във Франция, и в Холандия, и в Англия, и в Белгия, защото и в тези страни нещата са много зле.

Белгия е горе-долу с населението на България и днес са подали 190 умрели от коронавирус.
Знаете ли каква точно икономика щяхме да имаме, ако имахме 100 умрели от коронавирус в България днес, дори правителството да не беше наредило извънредно положение и да не трябваше да седим по домовете си?
Никаква. Почти всички щяха да си стоят вкъщи по собствено желание.

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 31 мар 2020 19:50

Не съм проверявал достоверността.

Центърът по вирусология в Бон, който оперира в рамките на местната клиника, обяви на обществеността първите резултати от изследванията за новия коронавирус, за да могат хората по-добре да оценят ситуацията, предава скопският телевизионен „Канал 5“.

Проучване, проведено от лекари в центъра, установи, че коронавирусът не оцелява във въздуха, което означава, че не може да се вдишва, не остава върху плодове, зеленчуци, хляб и основният път на предаване е чрез въздушни капки. Това може да се случи чрез директен контакт с човек и често чрез контакт с ръце, ако след това контакта на заразеното лице си пипа носа или лицето.

На повърхности като пластмаса и метал, Ковид-19 остава най-много три часа, защото изсъхва, докато във вода оцелява по-дълго. Смята се, че коронавирусът се задържа дълго време на тоалетна чиния, мивка, в кухнята или на всички мокри повърхности, защото влагата удължава живота му. Това, което гражданите трябва да знаят, е, че той остава върху дрехите, но не са регистрирани случаи на инфектиране през дрехи и експертите от Бон дори изключват тази възможност. Единственият доказан начин на предаване е директният контакт със заразения човек.

Носенето на маски и ръкавици е индивидуален въпрос, но в същото време не е необходимо, ако поддържате достатъчно разстояние и редовно миете ръцете си след контакти.
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 31 мар 2020 20:05

Groucho написа:
metodito написа:Оше нещо - дадох и линк към интервю, в което бива признато за манипулиране на данните в Италия. Не знам какво повече.

Пусни го пак. Четох нещо подобно, но не си спомням какво точно беше.
При всички случаи ще трябва да намериш линкове за манипулиране на данните и в Испания, и във Франция, и в Холандия, и в Англия, и в Белгия, защото и в тези страни нещата са много зле.

Белгия е горе-долу с населението на България и днес са подали 190 умрели от коронавирус.
Знаете ли каква точно икономика щяхме да имаме, ако имахме 100 умрели от коронавирус в България днес, дори правителството да не беше наредило извънредно положение и да не трябваше да седим по домовете си?
Никаква. Почти всички щяха да си стоят вкъщи по собствено желание.

https://www.telegraph.co.uk/global-heal ... ied-italy/

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 31 мар 2020 20:09

kingofpop написа:

ахаххаахахха ей изтрещяхте....все едно викаш да те хване Ебола и грипче е едно и също а :geek:

Ми ако здравословното ти състояние е зле - е все тая да. Грипните вируси днес не са това, което бяха, което е следствие от много причини. Хваща те, изкъртва ти зъбите, и ако не си ок със здравето, може да те тръшне съвсем спокойно. Много хора отделно са ...айде да не ги класифицирам. Нали не говоря за тези от Третия свят, а от западните общества - пипне нещо и го кара на крак, самолекува се, заразява други. Отделно от това, с тези метрополиси и огромни човешки мравуняци ...вирулентността му се засилва неколкократно, а с това и морбидността. Не го казвам аз, а специалисти. Така че, не знам как да го кажа без да е цинично, но светът трябва да свикне, че това е новото нормално, ок? Само ще зачестяват подобни епидемии и пандемии - с хиперглобализацията, разрастването на метрополисите и ако искаш... хора, които ядат прилепи и после ходят при хора, които си мият ръцете след ходене до тоалетна. :!: Това не трябва да е причина да обричаш на глад милиони, които даже няма да го хванат, камо ли да пукнат от това.
Последна промяна от metodito на 31 мар 2020 20:57, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 31 мар 2020 20:30

Groucho написа:Добре, какво значи това 10 или 40 починали от свински грип през 2009-а? Тогава било ли е затворен ообществото, като сега или всички са щъкали насам-натам? Тези 10 или 40 за един месец ли са умрели или за 5 месеца, защото от коронавирус имаме 8 починали за около две седмици и половина. Не ми казвай, че тези 8 са били стари и с други болести, защото ще те питам тези 10 или 40, които са починали от свински грип били ли са стари и имали ли са съпътстващи болести. Виждаш ли колко пробойни има такова сравнение? При все, България в момента е една от страните, в които всичко протича сравнително спокойно. Ако искаш да сравняваме Коронавирус със Свински грип, вадиш данните на починалите от Свински грип за един месец в Европа и ги сравняваме с починалите от Коронавирус за един месец в Европа.

Вирусолозите, кото работят с Белия дом казват, че коронавирусът е по-заразен и по-смъртоносен от други вируси. САЩ ще изгуби трилиони долари заради изолацията и пак я прилагат, защото слушат лекарите. Другите страни също ще изгубят милиарди, защото слушат лекарите, които им казват, че вирусът е по-опасен от други.

Манипулации от медиите... не знам, не се сещам в момента за нещо такова. Последният месец почти не съм гледал телевизия, само последните 3-4 пресконференции на Тръмп. Дай пример и кажи каква е манипулацията.

Политиците винаги използват всичко за свои цели, но няма политик, който с лека ръка да затвори икономиката на страната си за няма нищо.

Над половин милион починали от свински грип (данните са от 2012 - все още убива хора, така че...)
https://www.verywellhealth.com/what-is- ... flu-770496
Това са реални числа, а не изчисления и прогностика. Ако да речем утре вируса започне да изчезне и останат тези 40 000 души починали, какво правим? Само в Щатите заразените се изчисляват над 60 000 000 заразени.
Вирусът, за разлика от този, засяга основно млади хора. И той все още върлува. И убива. Даже в България. Даже през 2020.
Този може да мине свинския, може да изтрепе целиОт свЕт. Защо не? Икономическата криза не МОЖЕ, а ЩЕ докара трагедии на много повече хора. Без "може" и логаритмични криви и геометрични прогностики. Защото голяма част от облъчването е свързано с математически модели, криви-мриви и такива неща. А те даже не знаят какво е. Много хубаво правиш, човек, че не гледаш телевизия. Недей. Спазвай медийно дистанциране.
Последна промяна от metodito на 31 мар 2020 21:08, променено общо 3 пъти.

vvessel
Контакти:

Мнениеот vvessel » 31 мар 2020 20:49

Groucho написа:
vvessel написа:Как ти се струва?

Струва ми се, че трябва да разграничиш критиките си за финансовите мерки от критиките си за предотвратяване на зараза.
Взетите мерки за обезщетения може и да не са добри. Може да си прав конкретно за обезщетенията, но това няма нищо общо с мерките за спиране на зараза.

Мерки ? Какви мерки видя в България? Всеки ден излиза Глашатая на Смъртта и обявява колко заразени, колко умрели и това е. Другото са глоби и рестрикции. Не ходи в парка, сложи си маска иначе 5000 лв глоба, нищо че не пази и т.н. простотии. Къртят пейки, махат лостове и пуснали горски да дебнат по горите да не би някой да се разходи на чист въздух.
Да си чул да има контрол по границите? Аз не. Дори температурата не мерят. А са се върнали над 200 хил от чужбина. Тия дето са се върнали тествани ли са? Въобще колко човека са тествани? Аз съм готов да се хвана на бас, че ние сме на първо място в света по размер на глобата за разходка в парка и на последно място по тествани хора от страните въвели мерките.
Единственото положително, че не се тестват хората масово като в други европейски страни е, че по статистика сме най-слабо заразени и това би повлияло добре на летния сезон. Ние на статистиката сме царе. Така намаляват и безработните. Максимално се затруднява възможността да получаваш обезщетение като безработен, а не получаваш ли, няма смисъл да се записваш изобщо. Статистиката брои само записаните, а не реално безработните.
И като говорим за статистика, във всички останали страни, освен Италия и Испания , смъртността е около и под 1%. И то на регистрираните заразени. Сещаш се, че има и много нерегистрирани, както е и у нас.

Потребителски аватар
CSKA 78

Мнениеот CSKA 78 » 31 мар 2020 21:10

vvessel написа:И като говорим за статистика, във всички останали страни, освен Италия и Испания , смъртността е около и под 1%. И то на регистрираните заразени. Сещаш се, че има и много нерегистрирани, както е и у нас.

В Щатите е почти 2%, при най-много заразени в цял свят! https://coronavirus.app/map?selected=US&mode=infected

В Германия е вече 1%, като те днес станаха 5-ти в света по заразени! https://coronavirus.app/map?selected=DE&mode=infected
[rimg]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/CSKA_Sofia_logo_2018-19.png/611px-CSKA_Sofia_logo_2018-19.png[/rimg]
Вече тече 77-тата година от създаването на ЦСКА! ЦСКА ще пребъде!

Върни се в “Свободна зона”