Одобрявате ли протеста на пшеничната мафия и БДЖ ? (АНКЕТА)

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Одобрявате ли протеста на зърнопроизводителите и БДЖ

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Потребителски аватар
luxorus
Контакти:

Re: Одобрявате ли протеста на пшеничната мафия и БДЖ ? (АНКЕТА)

Мнениеот luxorus » 06 дек 2011 09:03

За земеделците не съм запознат,но не ми ражда главата как може една влакова композиция да тръгне от точка А до точка Б,да има разход за това няколко хиляди лева и в същото време да се качат 5 човека.Кой плаща тези загуби на БДЖ,ако не е държавата с нашите пари чрез заемите които им отпуска и знае че БДЖ не е в състояние да ги върне?Структурата на БДЖ не е пипана от 50 години с малки изключения.Естествено,че ще има съкращения и на влакови направления,респективно и на хора.Аз съм ЗА РЕФОРМА на всичко в тази държава,което ще яде парите на данъкоплатците и ще ги налива в други джобове.
I'M BLIND!IMPRESS ME!

Потребителски аватар
amoros
Контакти:

Мнениеот amoros » 06 дек 2011 09:03

Самата схема на субсидиране е порочна и ако това правителство иска да остане в история с наистина смислени промени трябва да промени начина на подпомагане .Не може да се субсидира на декар обработваема земя.Един декар краставици и един декар пшеница не е едно и също.После се чудим защо ядем приличащи на пластмаса турски домати,освен това субсидия до 2000 максимум до 3000 декара.Останалите нямат нужда от подпомагане даже може те да помагат на държавата.За малкия фермер наистина е трудно да вземе трактор и други машини.В цял свят се субсидира земеделието за да може като се дадат пари на малко хора те от своя страна да произвеждат евтина продукция за всички .Почти на всякъде се субсидира и жп транспорта друг е въпроса че там наистина трябва да се намери оптималния вариант.Дянков с изказванията си само дразни хората и една негова оставка би намалила напрежението.

saigon
Контакти:

Мнениеот saigon » 06 дек 2011 09:07

Като не могат да си разчетат разходите и приходите и като не им харесва да се занимават със земеделие да излязат на "бюрото по труда" и да си намерят високоплатена работа и да оставят държавата изцяло да се занимава със земеделие, но тогава разни бивши социалисти превърнали се в демократи няма могат да смучат пари.. Същото се отнася и за ония с млякото.

Жалко, че има млади хора, които разсъждават по толкова ограничен, неандерталски начин. Някога работил ли си в земеделието, че да говориш така? Как се планират разходи, когато зависиш изцяло от природата? Как се планират пък приходи, когато при подписана финансова рамка, след изборите правителството най-нагло ти реже парите?

Май си пуснал темата, колкото да се направиш на интересен, щото си личи, че хич не отбираш от тая материя...

Потребителски аватар
vaskonti
Контакти:

Мнениеот vaskonti » 06 дек 2011 09:11

amoros написа:Самата схема на субсидиране е порочна и ако това правителство иска да остане в история с наистина смислени промени трябва да промени начина на подпомагане .Не може да се субсидира на декар обработваема земя.Един декар краставици и един декар пшеница не е едно и също.После се чудим защо ядем приличащи на пластмаса турски домати,освен това субсидия до 2000 максимум до 3000 декара.Останалите нямат нужда от подпомагане даже може те да помагат на държавата.За малкия фермер наистина е трудно да вземе трактор и други машини.В цял свят се субсидира земеделието за да може като се дадат пари на малко хора те от своя страна да произвеждат евтина продукция за всички .В цял свят се субсидира и жп транспорта друг е въпроса че там наистина трябва да се намери оптималния вариант.Дянков с изказванията си само дразни хората и една негова оставка би намалила напрежението.

Да, в цял свят се субсидират тези отрасли, но там организацията и структурата на системата е измислена и печеливша. А БДЖ, например, в момента има структура, на която би завидяла всяка уважаваща се космическа черна дупка - всичко, налято в нея изчезва безвъзвратно.
[center]I'll be the savior of you all
I'm your revelation, I'm a walking miracle...
[/center]

Потребителски аватар
Labros
Контакти:

Мнениеот Labros » 06 дек 2011 09:12

Почти 100% от зърнопроизводителите са арендатори и в различните краища на държавата плащат различно на декар. Но заплащането върви горе-долу между 20 и 50 лева. А държавата им дава държавна субсидия за декар обработваема площ в размер на 50 лв. - реално те не плащат със свои пари. Килото нафта им върви между 0.50 лв. и 1 лв., накрая на годината всичкото ДДС им се връща за абсолютно всички разходи- е, и аз искам накрая на всяка година да ми върнат ДДС-то за всички покупки от магазините. Да не говорим, че масово се сее фуражна пшеница за българския пазар и всички по схемата- производител, прекупвач (някои производители сами си продават, но има и такива, които продават чрез посредници) и фурнаджия- си траят и прибират парсата, представяйки фуражната пшеница за хлебна такава. Хлебната пшинеца се продава в чужбина (най-големия износител са "Химимпорт"- собственост на ТИМ. Освен свои земи "под аренда", те "изкупуват" с мутренски прийоми от по-малки и слаби производители) и с кораби обикаля из цял свят. Вносителите на пшеница, внасят от Китай и Индия, използват държавните облекчения и представят вносната пшеница за хлебна... Те (зърнопроизводителите) протестират за следното: ако до днес са печелили 300%, вече ще печелят 150%.

В БДЖ проблемът е шуробаджанащината и администрацията. За последните 10 години пет пъти се обещаваше, че при всеки от тези пет пъти, администрацията ще се намали с 30% (цифрата винаги беше една и съща през годините). Само един пример- отдел "Екология", който се занимава с... поставянето на щъркелови гнезда по стъбловете на контактната мрежа. А в същото време тоалетните цапат околната среда, щото всичко пада директно на баластовата призма ва железния път.
Преди две години БДЖ даде поръчка за рециклирани вагони, по евростандарт. Изрично в договора бе упоменато, че новорециклираните вагони не трябва да разполагат с вакуумни тоалетни, заради скъпата им експлоатация.
Десетки пъти в последните 4 години съм сигнализирал полиция, съд и самата дирекция на БДЖ за далавери и нередност, на които съм бил свидетел. Резултат- никакъв.
Обикновения работник стачкува, защото това е единствения им източник на пари. В повечето семейства, в които има железничар, хората разчитат само на тази заплата. 325 кинта месечно възнаграждение за един стрелочник-прелезопазач или 495 кинта за хората от ремонта, или пък 612-те лева заплата на един машинист, който носи отговорност за една камара хора, а в същото време кондукторът, който нищо не прави, взима 800 кинта...
Последна промяна от Labros на 06 дек 2011 09:14, променено общо 1 път.
...по лицето ми усмивката е трайна, щото на сърцето ми не пише MADE IN CHINA !!!

1912

Потребителски аватар
TristaNNN
Контакти:

Мнениеот TristaNNN » 06 дек 2011 09:13

Viktor4o_Rs написа:Е тва ни е лошото на българите, в други държави ще протестират заедно със земеделците и хората от БДЖ, ще се присъединят хора от всякакви други професии. Тука братче се почва едно плюене и вадене на кирливи ризи, кви са тея, как можело да протестират, не били прави Изображение Ами нали утре правителството може да засегне сферата, в която ти работиш г-н мрънкачо, да засегне твоята професия, без значение каква е тя ? И тогава ще мрънкаш колко овчедушен народ сме и как не се подкрепяме - ето ви типичен пример за двоен стандарт и нагаждане според ситуацията ...

Е откъде-накъде трябва да протестират всички :?: За какво да протестирам...че един стрелочник(със средно) взима пари колкото баща (с две висши) за 2 часа работа на ден ли? Останалото време какво прави тоя стрелочник - жули белота с ревизор вагони, който също си "скъсва" дупето с 3 работни часа от 8 часов работен ден. За това ли да протестирам :?: Ами няма да стане-трябва да има реформа: например тия неща които се вършат от горепосочените пичове, може да ги прави един работник, който от 8 часа да бачка 7-8 часа.

Сори, няма как хора които си скъсват гъза от работа по 9-10 часа да подкрепят такива които бачкат по 3-4 часа :|
[offtopic]
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс
:mrgreen:[/offtopic]

saigon
Контакти:

Мнениеот saigon » 06 дек 2011 09:32

Хора, бъркате нещата. Не всички земеделци в тая държава са мутри. Има такива, които това работят, за да оцелеят. Това, което трябва да се направи, е да се въведе таван на субсидията, както от 2014 - та ще го направи ЕС. Максималната субсидия тогава ще стане 150 000 евро, ако ще да имаш 200 милиона декара обработваема земя. Тук трябва да е същото, защото има земеделци с 1,5 милиона декара площ. Само че, нашите политици са толкова обвързани с тези хора, които най - вероятно са им спонсори, че са се насрали от страх. Може да има реформа, която да е в полза на всички, само че няма кой да я направи.

Потребителски аватар
bigbonusprize
Контакти:

Мнениеот bigbonusprize » 06 дек 2011 09:50

vaskonti написа:Рисков им бил бизнеса?? Е кой бизнес не е рисков? Кажи ми да го почна на секундата!
Със сигурност точно зърнопроизводителите имат най-големи възможности за финансиране в сравнение с който и да е друг - не само в селското стопанство, ами и въобще в икономиката ни. Дали чакат повече или по-малко време да получат парите си, в крайна сметка ги получават, освен ако не са измамници, защото е пълно и с такива. Какво да кажат останалите, които нямат право на държавни пари? Айде стига моля ти се! Точно зърнопроизводителите нямат никакво право да се оплакват!
Един гений по-горе пише, че протестирали защото не било валяло дъжд?! Е кажи ми, аз ли пиша глупости или тия, на които им хрумват подобни прозрения? И за липсата на дъжд ли е виновен Дянков?

Васконти, не може да сравняваш производство, което пряко зависи от климата с производство, което пряко зависи от работната ръка, технологи и тн! Малко бизнеси веднъж разработени с намерени пазари, могат да се сринат. Но селското стопанство е точно така, заради зависимостта си от климата! Абсолютно естествено е секторът, който храни един народ и пак повтарям зависи от климата, да е приоритете за финансиране. Също толкова, както и сектора, който развива икономиката. Имам много познати, които се занимават със земеделие. Някои от тях са добре и не протестират. Други са зле и протестират. Това е положението. Не гледай на протестиращите като на наглеци... Утре като засегнат и твоя сектор тия тикви и ти ще излезеш да протестираш...
Левскар да си, братко, е дума голяма, Левскар да си, братко, е чест!

Потребителски аватар
Gonzi_407
Контакти:

Мнениеот Gonzi_407 » 06 дек 2011 09:57

Проста работа, автора на темата знае ли въобще за какво протестират хората? Знае ли, че БДЖ-товарни превози е единственото печелившо предприятие в холдинга и те искат да го приватизират? Тогава холдинга е тотално обречен! Много малко железници - превоз на пътници са печеливши! По тъпата логика на автора да спрат и пенсиите на хората - там е само загуба за държавата!
ВЪН НЕКАДЪРНИЦИТЕ ГОНЗО И БАТКОВ!!!
Завинаги оставам аз ЛЕВСКАР,
верен на отбора си докрай!
Аз неще го предада,
за нищо на света,
за ЛЕВСКИ аз на вичко съм готов!

ТИ ПИ ЛИ СИ СИРОПА? НЕ БЪДИ ПО-БАВЕН ОТ ДРУГИТЕ, ДОКТОРА ЧЕРПИ!!!

Потребителски аватар
Pichichi
Контакти:

Мнениеот Pichichi » 06 дек 2011 10:20

Подкрепям и 2-та протеста!!!
1 месец преди изборите кой обеща тези пари и си сложи подписа под споразумение питам ?????
Това правителство му става практика да подписва нещо и след това да не го спазва !!!!
Относно БДЖ определено трябва реформа но не и такава каквато иска да направи правителството , т.е. създават си фирмичка която да замести печелившите товарни превози и някой от младите "червени бизнесмени" от кръга около Боко я оглавява , освен това нова фирма за пътнически превози която да започнела начисто !!!!
Ама как така на чисто , с активите на старата а пък задълженията се записват на сметката на народа !!!!
Освен това поредно доказателство за глупоста на народа , едни тръгнали да протестират а други им викат че били нагли, еми бъдете и вие нагли и изисквайте всичко което са ви обещали да се изпълни , замислете се колко се обеща последните 3 г. и колко се изпълни !!!!

Върни се в “Свободна зона”