По-добре ли се живее в чужбина?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Къде живеете и къде бихте искали в бъдеще ?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

Неутрален
Контакти:

Re: По-добре ли се живее в чужбина?

Мнениеот Неутрален » 13 окт 2015 16:37

hue написа:
soilwork написа:От шест години работя и живея в Германия. Бачкам като пицар в голяма верига пицарии. Ако не знаеш езика, на държавата, в която отиваш, е доста трудно. Иначе е индивидуално - дали отиваш сам или с някой друг, дали отиваш при някой, който те чака и е осигурил необходимото или ще се блъскате заедно от нулата, дали имаш квалификации да си атрактивен на трудовия пазар, дали имаш осигурена работа или тепърва ще търсиш, и т.н. Лесно в живота няма. 9,5 бруто на час, 2 почивни дни в седмицата, работа между 8 и 10 часа на ден, със задължителна пауза следобед. Заплата между 1200-1400 зависи от часовете . Квартира 550, интернет 30, телефон 40 ,ток 30 месечно . Остатъка за спестяване и лични нужди.Определено мога да кажа, че живея спокоен живот с голяма доза сигурност. От друга страна започна да ми писва и България ми липсва......

Колко човека сте в квартирата/ колко стаи е?

След разходите ти остава по-малко от 50% от заплатата.

В Перник пицар взима 400 евро. Квартира 100, интернет - 5, телефон 7, ток - 30.

След разходите ти остава повече от 50% от заплатата.

Сега ясно ли е защо никой друг не споделя конкретни цифри :mrgreen:

Tи сигурно си на 15-16, без значение дали по лична карта или психически ! Взимам 700 лева заплата, квартира 450, сметки : тел-10-15, ток 40-50, парно от 30-150 лева. Памперсите и яденето на детето са около 150 лева. А кола, транспорт, ядене ??? Ето ти цифри, щом толкова ги искаш.Аз съм в графата изкарва 500 харчи 1000 лв, как става и аз не знам !

Потребителски аватар
Готвача
Контакти:

Мнениеот Готвача » 13 окт 2015 16:41

Живея постоянно в чужбина почти 5 години/без връщане "у дома"/.Върнах се за 2 седмици в краят на август и единствените хубави неща които ми се слуиха бяха срещите с наборите от военното училище,"единомислещите" от форума и в общи линии това беше.Явно съм се откъснал прекалено много от родната действителност,но не бях очарован.Не искам да влизам в подробност,какво точно ме е изненадало и кое е било очакваното.Както се казва в един виц-върнахме се за да се убедим че не сме сгрешили заминавайки.Живота ми преди заминаването навън въобще не беше лош.Просто след голямата криза стандарта ни започна да пада и имахме вариант да останем и да започнем с продажба на придобити активи,или да заминем и да задържим нивото.Избрахме второто и не мисля че сме сбъркали.В началото беше много трудно/адаптация на нашите години си е направо геройство/,не мина без много проблеми,но след първите три години нещата си дойдоха на място.За господина с дезертьорството и избирането на "лесното"-толкова борба за място под слънцето НИКОГА не съм водил в България.Както и да е.Сега си живеем абсолютно по същият начин както в България,с разликата че хората с които сме израснали не са около нас,но двете ми дъщери са тук и това ме прави щастлив.Много спокоен малък град,почти никакви престъпления,уважителнии съседи,вечно усмихнати хора...и няма цветнокожи.Живота си върви като в Родината-работа,почивка,обикаляне в свободното време за откриване на нови места.Както казах-нищо по различно.Сега имаме само една дилема-дали да останем в ЮК след пенсионирането,или да ходим някъде по на юг.И не,България май не е вариант за спокойни старини.
п.п.Плащам си данъците и тук и в БГ
2.Колата ми е "тукашна" с местнии номера такси и данъци
3.Къщата и тя
Съвет към по младите-ако ще го правите,го правете докато сте млади.И умната,защото от всяко дърво свирка не става.
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!
В сайт за запознанства-"Търся жена която може да лови ,чисти и готви риба.Да може да копае червеи и да обича секса.Да има мотор и лодка.Моля постнете снимки на мотора и лодката!"

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: tmanolov

Мнениеот Странджата » 13 окт 2015 16:44

"Да, по-добре е и за т. нар. "научни работници", стиаг да знаят езика - причините мисля, че също са по-вече от ясни"

Първо – не сме така наречени научни работници – всички ние са закърмили повече чужденци с любов към България, отколкото ти – твои роднини.
Кое му е очевидното – това, че у нас тези, които работят в университети, някои наричат т.н. научни работници по силата на пролетарската логика от миналия век?

"Е, къде е честността, за която емигрантите толкова радеят? Да, неговите родители са плащали вноски някога, така е, само че системата е разходо-покривна - сегашните поколения плащат за миналите и се надяват на бъдещите. При емигрантите връзката е скъсана - те само са получили, но нищо не са дали. Егоизъм, прикрит под формата на уж филантропия - това го има само тук, в България"
Казал си го - връзката е скъсана. И затова е просто – емигрантите не се надяват на бъдещите поколения – така че никой никого не е ограбил. Работил си в България – получаваш, какво ти дават, не си работил – не получаваш – формула ала Стоичков – все пак е доктор хонорис кауза:)

"Старая се да не съдя никого, но когато някой, който продължавам да издържам с данъците си (него, децата или родителите му), нарича държавата ми кочина и мен свиня - е, няма как да му се зарадвам"
И кой е казал подобно нещо за България? Нима да искаш родината ти да бъде по-привлекателно място за живеене е обида към тези, които живеят в нея? Нима тези чужденци, които идват у нас и се възхищават от природата ни и от човечността на обикновените хора, не виждат всичко онова, което дразни всеку у нас - повсеместна корупция, нехайство към закона, откровената агресия срещу един традиционен морал, идващ от българското село, в което трудолюбието, домът, семейството и честността бяха водещи ценности?
А и не е много приемливо да обвиняваш други в двуличие, а тук да отричаш това, което текстът ти не само казва, а направо крещи - вие, емигрантите, сте недостойни хора.
Бъди здрав, обичай повече другите – така един ден може да обикнеш и себе си.
Последна промяна от Странджата на 13 окт 2015 16:46, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Pragmatichen

Мнениеот Pragmatichen » 13 окт 2015 16:44

ivan56 написа:В България съм, много неща не ми харесват, но тук е моето място.Борим се и това е.
п.п.Винаги ми е правило едно нещо впечатление, по форумите и на маса, всеки пише и се възмущава тук от селянията, от мръсотията, завистта, от всичко негативно.Всеки казва аз не правя така.
И чак почвам да се чудя, кои са тези хора които се държат като последни селяндури, кои са тези които си хвърлят боклука през балкона или фаса на улицата, кои са тези хора които те пререждат на опашката в магазина като всеки уж не ги прави тези работи. :?

Иване, то и с жените е така, всяка казва "ама аз не съм такава", а всъщност всички са такива..знаем какви и каква слава им се носи в чужбина.
Нали знаеш, че никой няма да си признае "аз съм ку*ва" или "аз съм простак и невъзпитан".
Не гледай хората какво говорят, а какво правят.
Държава, в която пациентите бият лекарите, не е държава.

На линия
tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 13 окт 2015 17:17

Ето, че част от емигрантите се обидиха, честно казано и аз не разбрах от какво, но поне сатва нормален разговор. Хайде пак да повтроим нешата, та да се разбираме и да се спрем на обшите точки:
1. Всеки един емигрант е дезертьор - причините могат да са най-различни, аз не отричам факта, че огромната част са си тръгнали заради мизерията, но това не отрича факта - няма ви в Родина, сиреч сте изгубени за нея. Дали децата ви ще знаят български е ирелевантно, те също ще отидат в чужбина и съшо са загубени за България. Можем да наричаме нешата с каквото си пожелаем захаросани фрази, но истината е една - вас ви няма тук
2. Във всеки емигрант е инвестирано от държавата. И то е инветсирано много. Възвращаемостта (в общия случай) от подобен човек е нулева - той не плаща данъци тук, не внася осигуровки тук, не подпомага родната социална система или иначе казано от държавна гледна точка (повтарям от гледна точка на държавата), той е изоставил и родителите, и Родината си, т.е. тези, които са го създали такъв какъвто е. Мисля, че по това 2 мнения няма?
3. Огромната част от родните емигранти идват у нас, за да се лекуват, основно да си оправят зъбите. Да, масата си плаща, така е, но има и много, които точно като циганите, срещу които толкова много пищят, просто ползват системата. Мисля, че и по това няма 2 мнения по въпроса?
4. Моралният дълг на тези хора - и към родителите им, и към Родината е останал висящ и неплатен, Те късат връзката, и я късат доброволно. ЛСед тях няма нищо, никой. А системата, всяка една система, е направена така, че да разчита на бъдещите поколения. Вас ви няма, вие сте навън.
5. Странно е как една немалка част от вас се възхишават на местата, в които са, а забравят една велика фраза - не питай какво държавата е направила за теб, а какво ти си направил за държавата. Да, не е от бълагрин тази фраза, но да ви попитам - вие какво направихте за държавата? За онези, дето ви създаде, и същата, която не малка част от вас нарича кочина? Ами може и да е кочина, но вие какво направихте да се промени? Избрахте най-лесното - да избягате, нали?
6. Оше един морален аспект, зашото освен финансови, има и морални такива - вашите и моите деди са се били з атая земя, за правото на самоопределяне, за това да се наричаме с български имена. Да, знам, звучи не особено "европейски", "тъпо", "не на място" и т.н., но е истина. Вие затваряте вратата с;ед себе си.
7. И да, така е, ваше право да правите каквото си искате. Държавата не е футболен клуб, че поне да ви сложи трансферна цена, за всичко, което е направила за вас, пък и колко яко звучи - "аз съм гражданин на света", нали? Или "аз съм професионалист". Така е, тук сте прави, бъдешето е ваше, но докато мислите на парче, замисляте ли се какво би бил мечатният Запад/Изток, ако и хората там мислеха като вас? Или там сте хрисими и честни, а в "кочината" - не - като мутра след табелата на Кулата, дето е карал с 80 в малякия, но у напе село веднага забива 180 по пътя.
8. Да, прави сте и за друго - държавата наистина се държи като мащеха за много от нас и все пак ни е "майка". Знам, патетично е, но е така.
9. Много ор вас споедлят как са се изгърбили от работа в чужбина и знам, че е така, но защо не се пробвахте и тук? Да, знам, че всеки иска живот на макс и е по-изгодно да береш маслини за 800 евро, отколкото да гледаш овце у нас за 800 лв по различните програми за млад фермер, но и тук може, стига да искаш.

Хайде, че стана доста, да кажа 2 думи и за мен - имам 2 деца, все още са малки, затова примерът ще е с мен. Никога не съм давал пари за частни уроци - приеха ме без проблем в елитен университет у нас. Междувременно (като ученик, преди 20-на години), издържах TOEFL - пак без уроци. Не е кой знае какво постижение (TOEFL), Просто казвам, че може. Имам 2 висши, работя в голяма фирма, осигурявам се на максимума, ходил съм на повече места, отколкото 99% от сънародниците си в страната или чужбина. Излизал съм болнични - системата ми покри всичко до стотинка. Имам и доп. здравно осигуряване - не съм платил и стотинка за лекарства, всичко ми бе възстановено. При жената, по време на бременноста - също. Няма друга държава в Европа, която да ти плаща 90% от брутната заплата, докато си майчинство и то в продължение на 410 дни. Да, трябва и да си се осигурявал, така е, но не всичко тук е зле, напротив, точно обратното е. Иска се и желание, и можене, и амбиция, и естествено - късмет.

И за финал - знам, че много от вас, особено емигрантите ще скочат срещу това, което съм написал. Ще помоля само да е с оброване по точки, ако има нещо реално да се каже. Да, знам и че истината боли, но е такава, каквато е, независимо дали ни харесва, или не. Успех в чужбина, дано децата ви научат да говорят български, поменете, че имате дълг, неплатен дълг към "тази" държава (респективно към нас, останалите тук) и поне се постарайте да не я псувате, защото така псувате себе си. Хубав ден.
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

Потребителски аватар
HardWork
Контакти:

Мнениеот HardWork » 13 окт 2015 17:19

Живея от 5 години в чужбина и за сега не мисля да се връщам! В България се прибирам веднъж годишно за по 1,2 седмици, за да се видя с близките си. Като цяло живея на добро място (Дармщадт, сигурно сте чували отбора), като естествено има и неща които не ми харесват! Уча последна година индустриален инжинеринг в техническия унверситет и работя на половин работен ден като кординатор в една логистична фирма. Бих казал, че качеството на живот ми се вдигна значително след като емигрирах. Създадох доста контакти, обиколих цяла Европа (бях дори 6 месеца в Русия по програма Еразмус), и натрупах доста опит! Намерение да се върна в България нямам никакво, поради простата причина, че не се чувствам добре в родината си. За в бъдеще не знам дали ще остана в Европа и в частност Германия, всичко зависи от това какви геополитически събития ще се случат, и дали ще се запази немската икономика, условията за живот и културната свобода!
Като изключим това, че масово немците са лицемерни еснафи всичко тук е добре. За сега мюсюлманите в Германия не са проблем, но в бъдеще държава е застрашена от ислямизиране с оглед на огромния приток на бежанци. За сметка на това обществото е доста свободно и модерно, админицстрацията е задоволително ефективна, инфраструктурата е добра, заплатите са приемливи (има какво да се желае), образованието е качествено и доста евтино, здравните услуги са скъпи, но доста качествени, социалната система е доста добра, и не на последно място има доста възможности за професионална реализация!
България си я обичам, но не се чувствам на място там! Едиснтвеното което ми лисва са близките ми и планините!

Потребителски аватар
soilwork
Контакти:

Мнениеот soilwork » 13 окт 2015 17:20

hue написа:
soilwork написа:От шест години работя и живея в Германия. Бачкам като пицар в голяма верига пицарии. Ако не знаеш езика, на държавата, в която отиваш, е доста трудно. Иначе е индивидуално - дали отиваш сам или с някой друг, дали отиваш при някой, който те чака и е осигурил необходимото или ще се блъскате заедно от нулата, дали имаш квалификации да си атрактивен на трудовия пазар, дали имаш осигурена работа или тепърва ще търсиш, и т.н. Лесно в живота няма. 9,5 бруто на час, 2 почивни дни в седмицата, работа между 8 и 10 часа на ден, със задължителна пауза следобед. Заплата между 1200-1400 зависи от часовете . Квартира 550, интернет 30, телефон 40 ,ток 30 месечно . Остатъка за спестяване и лични нужди.Определено мога да кажа, че живея спокоен живот с голяма доза сигурност. От друга страна започна да ми писва и България ми липсва......

Колко човека сте в квартирата/ колко стаи е?

След разходите ти остава по-малко от 50% от заплатата.

В Перник пицар взима 400 евро. Квартира 100, интернет - 5, телефон 7, ток - 30.

След разходите ти остава повече от 50% от заплатата.

Сега ясно ли е защо никой друг не споделя конкретни цифри :mrgreen:

Нормален апартамент в пететажен блок- 2 стаи ,кухня ,тоалетна ,баня . Забравих да спомена че съм дал гаражa под наем за 50 евро ;) и вземам в края на всеки месец от бакшиша предвиден за кухнята около 110-120 евро. Когато съм на бачкане ям безплатно- пица ,паста ,салата .Това е положението

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 13 окт 2015 17:53

"Ето, че част от емигрантите се обидиха, честно казано и аз не разбрах от какво, но поне сатва нормален разговор. Хайде пак да повтроим нешата, та да се разбираме и да се спрем на обшите точки":
Ако не си разбрал от какво – ще го повторя – и предишния ти текст, и сегашният казват едно и също - емигрантите са недостойни хора, те са дезертьори. Интересно ти от къде си, дали работиш там, където си се родил и дали, ако си от село, а си отишъл в столицата, би се съгласил с тезата – ти ни напусна, остави ни тука да газим в калта, за да живееш в града. И дали би се почувствал неудобно, ако селският учител, който те е научил на четмо и писмо, ти каже – защо бе момче, ни остави тука – толкова разчитахме на тебе селото ни да стане за чудо и приказ.
"Всеки един емигрант е дезертьор - причините могат да са най-различни, аз не отричам факта, че огромната част са си тръгнали заради мизерията, но това не отрича факта - няма ви в Родина, сиреч сте изгубени за нея. Дали децата ви ще знаят български е ирелевантно, те също ще отидат в чужбина и съшо са загубени за България. Можем да наричаме нешата с каквото си пожелаем захаросани фрази, но истината е една - вас ви няма тук".
"Истината е, че не само нас ни няма, а и че вие сте тука. И един непредубеден поглед към написаното във форума ще покаже, че тези, които казват, че в чужбина е по-хубаво, изтъкват предимства, а тези, които мислят, че у нас е по-хубаво, по-често за аргументи имат тезата – вие не сте родолюбци".
"Във всеки емигрант е инвестирано от държавата. И то е инветсирано много. Възвращаемостта (в общия случай) от подобен човек е нулева - той не плаща данъци тук, не внася осигуровки тук, не подпомага родната социална система или иначе казано от държавна гледна точка (повтарям от гледна точка на държавата), той е изоставил и родителите, и Родината си, т.е. тези, които са го създали такъв какъвто е. Мисля, че по това 2 мнения няма?"
Всичко в тезата ти изглежда непоклатимо, ако не беше едно основно възражение – аз не съм държавна инвестиция, която после трябва да се осребри, аз съм човек. И ако една държава, създавайки условия за човешки живот смята, че това е инвестиция, която трябва да й се изплати, аз в такава мракобесна държава, в която има само давам, за да взема, не бих живял. Навярно и ти.
"Огромната част от родните емигранти идват у нас, за да се лекуват, основно да си оправят зъбите. Да, масата си плаща, така е, но има и много, които точно като циганите, срещу които толкова много пищят, просто ползват системата. Мисля, че и по това няма 2 мнения по въпроса"
Това го прескачам, защото е все в опуса - вие сте недостойни хора, вие грабите нашата държава.
"Моралният дълг на тези хора - и към родителите им, и към Родината е останал висящ и неплатен, Те късат връзката, и я късат доброволно. ЛСед тях няма нищо, никой. А системата, всяка една система, е направена така, че да разчита на бъдещите поколения. Вас ви няма, вие сте навън".
Аз имам морален дълг към родителите си и към тяхната памет и към децата си. Ако си изконен българин, не би споделял твърдението, че родителите са по-важни от децата. Ти самият едва ли би казал на децата си да пренебрегнат своите желания заради това, че ти си им родител и на тебе те ( желанията им) не ти харесват.
"Странно е как една немалка част от вас се възхишават на местата, в които са, а забравят една велика фраза - не питай какво държавата е направила за теб, а какво ти си направил за държавата. Да, не е от бълагрин тази фраза, но да ви попитам - вие какво направихте за държавата? За онези, дето ви създаде, и същата, която не малка част от вас нарича кочина? Ами може и да е кочина, но вие какво направихте да се промени? Избрахте най-лесното - да избягате, нали?"
Никой тук не говори за българската държава – и ти също не би казал колко си й благодарен. Може да говорим за това, какво си направил за народа си, за хората, с които живееш, но какво си направил за държавата – това е въпрос, на който трябва да отговарят политиците, а не обикновените хора. Не подменяй понятията, защото това води до страшни манипулации. Кой се чувства длъжен пред нашата държава днес – кой - ти ли, твои близки ли? Може – повтарям, да ти е болно за народ, за земя, за близки, но за тази държава, която за 120 години не увеличи, а даже намали българското население – моля те. Не ми вменявай дълг да служа на тази "държава", която е достойна само за кавичките си.
"Оше един морален аспект, зашото освен финансови, има и морални такива - вашите и моите деди са се били з атая земя, за правото на самоопределяне, за това да се наричаме с български имена. Да, знам, звучи не особено "европейски", "тъпо", "не на място" и т.н., но е истина. Вие затваряте вратата с;ед себе си".
Това е все същата бира .
"И да, така е, ваше право да правите каквото си искате. Държавата не е футболен клуб, че поне да ви сложи трансферна цена, за всичко, което е направила за вас, пък и колко яко звучи - "аз съм гражданин на света", нали? Или "аз съм професионалист". Така е, тук сте прави, бъдешето е ваше, но докато мислите на парче, замисляте ли се какво би бил мечатният Запад/Изток, ако и хората там мислеха като вас? Или там сте хрисими и честни, а в "кочината" - не - като мутра след табелата на Кулата, дето е карал с 80 в малякия, но у напе село веднага забива 180 по пътя".
Примерът ти е показателен за мисленето ти – това с мутрата е възможно в тази държава, за която ти искаш да бъда венчан завинаги. И те питам – аз като съм навън, ти какво направи за тази държава, че тя да не е като описаната в примера с мутрата ти. Ако ти имаш право да ме питаш защо заедно не останахме да оправяме държавата, аз не мога ли да те попитам – аз тази държава я напуснах, а ти защо не си я оправиш, не можеш ли без мен?

Потребителски аватар
HardWork
Контакти:

Мнениеот HardWork » 13 окт 2015 17:57

tmanolov написа:Ето, че част от емигрантите се обидиха, честно казано и аз не разбрах от какво, но поне сатва нормален разговор. Хайде пак да повтроим нешата, та да се разбираме и да се спрем на обшите точки:
1. Всеки един емигрант е дезертьор - причините могат да са най-различни, аз не отричам факта, че огромната част са си тръгнали заради мизерията, но това не отрича факта - няма ви в Родина, сиреч сте изгубени за нея. Дали децата ви ще знаят български е ирелевантно, те също ще отидат в чужбина и съшо са загубени за България. Можем да наричаме нешата с каквото си пожелаем захаросани фрази, но истината е една - вас ви няма тук
2. Във всеки емигрант е инвестирано от държавата. И то е инветсирано много. Възвращаемостта (в общия случай) от подобен човек е нулева - той не плаща данъци тук, не внася осигуровки тук, не подпомага родната социална система или иначе казано от държавна гледна точка (повтарям от гледна точка на държавата), той е изоставил и родителите, и Родината си, т.е. тези, които са го създали такъв какъвто е. Мисля, че по това 2 мнения няма?
3. Огромната част от родните емигранти идват у нас, за да се лекуват, основно да си оправят зъбите. Да, масата си плаща, така е, но има и много, които точно като циганите, срещу които толкова много пищят, просто ползват системата. Мисля, че и по това няма 2 мнения по въпроса?
4. Моралният дълг на тези хора - и към родителите им, и към Родината е останал висящ и неплатен, Те късат връзката, и я късат доброволно. ЛСед тях няма нищо, никой. А системата, всяка една система, е направена така, че да разчита на бъдещите поколения. Вас ви няма, вие сте навън.
5. Странно е как една немалка част от вас се възхишават на местата, в които са, а забравят една велика фраза - не питай какво държавата е направила за теб, а какво ти си направил за държавата. Да, не е от бълагрин тази фраза, но да ви попитам - вие какво направихте за държавата? За онези, дето ви създаде, и същата, която не малка част от вас нарича кочина? Ами може и да е кочина, но вие какво направихте да се промени? Избрахте най-лесното - да избягате, нали?
6. Оше един морален аспект, зашото освен финансови, има и морални такива - вашите и моите деди са се били з атая земя, за правото на самоопределяне, за това да се наричаме с български имена. Да, знам, звучи не особено "европейски", "тъпо", "не на място" и т.н., но е истина. Вие затваряте вратата с;ед себе си.
7. И да, така е, ваше право да правите каквото си искате. Държавата не е футболен клуб, че поне да ви сложи трансферна цена, за всичко, което е направила за вас, пък и колко яко звучи - "аз съм гражданин на света", нали? Или "аз съм професионалист". Така е, тук сте прави, бъдешето е ваше, но докато мислите на парче, замисляте ли се какво би бил мечатният Запад/Изток, ако и хората там мислеха като вас? Или там сте хрисими и честни, а в "кочината" - не - като мутра след табелата на Кулата, дето е карал с 80 в малякия, но у напе село веднага забива 180 по пътя.
8. Да, прави сте и за друго - държавата наистина се държи като мащеха за много от нас и все пак ни е "майка". Знам, патетично е, но е така.
9. Много ор вас споедлят как са се изгърбили от работа в чужбина и знам, че е така, но защо не се пробвахте и тук? Да, знам, че всеки иска живот на макс и е по-изгодно да береш маслини за 800 евро, отколкото да гледаш овце у нас за 800 лв по различните програми за млад фермер, но и тук може, стига да искаш.

Хайде, че стана доста, да кажа 2 думи и за мен - имам 2 деца, все още са малки, затова примерът ще е с мен. Никога не съм давал пари за частни уроци - приеха ме без проблем в елитен университет у нас. Междувременно (като ученик, преди 20-на години), издържах TOEFL - пак без уроци. Не е кой знае какво постижение (TOEFL), Просто казвам, че може. Имам 2 висши, работя в голяма фирма, осигурявам се на максимума, ходил съм на повече места, отколкото 99% от сънародниците си в страната или чужбина. Излизал съм болнични - системата ми покри всичко до стотинка. Имам и доп. здравно осигуряване - не съм платил и стотинка за лекарства, всичко ми бе възстановено. При жената, по време на бременноста - също. Няма друга държава в Европа, която да ти плаща 90% от брутната заплата, докато си майчинство и то в продължение на 410 дни. Да, трябва и да си се осигурявал, така е, но не всичко тук е зле, напротив, точно обратното е. Иска се и желание, и можене, и амбиция, и естествено - късмет.

И за финал - знам, че много от вас, особено емигрантите ще скочат срещу това, което съм написал. Ще помоля само да е с оброване по точки, ако има нещо реално да се каже. Да, знам и че истината боли, но е такава, каквато е, независимо дали ни харесва, или не. Успех в чужбина, дано децата ви научат да говорят български, поменете, че имате дълг, неплатен дълг към "тази" държава (респективно към нас, останалите тук) и поне се постарайте да не я псувате, защото така псувате себе си. Хубав ден.

Научи езика и ела да ми работиш работата, паралелно с това искам да издържиш и 16те клаузури които положих миналата година, точно в моя университет (не в хохшуле)! Ако го направиш, нещо в което дълбоко се съмнявам, съдейки по комплексарските ти коментари, бих ти дал тиквен медал и бих те изпратил с почести обратно в Бг, защото такива празнодумци като теб тука не ни трябват! Какво е инвестирала държавата в мен? Родителите ми са били ограбени от олигархия, след това с къртовски труд са ми осигурили възможността да уча! Държавата не е инвестирала нищо в мен! Единственото което ми е дала е добрия пример какъв не трябва да бъда, и възможността да съм в ЕС без виза! Последните 2 годни изпращам всеки месец пари на близките си в България за да могат да живея нормално, вкарал съм в България пъти повече пари, отколкото държа е дала за мен! Лесно е да си паркетен философ, роб на олигрхията! България е пълна с хора, които притежават 2 функций - да гласуват и да поддържат статуквото, сигурно от там ти идват възможностите и самочувствието!?

На линия
tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 13 окт 2015 18:36

Ето сега и двамата под мен - Странджата го следя от доста време, културен човек, не знаех, че е научен работник (не го бях написал с ирония и първия път), при това Левскар, какъвто съм и аз, но да не влагам феншина тук. Той се обиди, че съм го нарекъл дезертьор, а реалността е точно такава - човек, който бяга от Родината си тогава, когато тя има нужда от него, е дезертьор. Не точно във военния смисъл на думата, но да, такъв е. Същият е и човек, който напуска родното си място, за да дойде в София. С малката разлика, че остава в България, но за родния си край той е точно такъв - да, такова ми е мнението. Дали са недостойни хора - не съм казал подобно нещо, част от тях са просто изнурени хора, които са отказали да се борят тук, част от тях са селски тарикатчета, за които грам не ми е мъчно, че ги няма, част от отрудени хора, които просто са изгонени от системата, а друга - млади дришльовци (без да се извинявам за израза) като човека от Дармщадт, които са прекалено млади и с прекалено промито съзнание, за да знаят значението на думата Родина, чест, достойнство, патриотизъм и прочие "отживелици".

За държавата и даването и получаването - да, всеки от нас дължи нещо на Родината си. Много удобно го прескачате този въпрос всички емигранти. Защо не си вземете и родителите с вас, а ги държите тук, та ние да им плащаме пенсиите? Мисля, че го обясних много ясно - аз плащам за тези преди мен, тези след мен плашат за мен. Иначе казано - аз плащам за вашите родители, те са плащали за техните си и за вас, когато сте били деца, а вие плащате за добруването на немските и английските бабички. Ти на това ако не му викаш дезертьорство, икономическо дезертьорство, не знам кое би могло да е. Дадох ти мисълта на Кенеди - странно колко вярно звучи тя там, на Запад и как сте съгласни с нея, и колко "нелепо" звучи за вас, когато се говори за Родината ви?

Да, всеки иска да живее добре, така е, всеки иска всичко сега и веднага. Безспорно е много по-лесно да го направиш на Запад - имат и система, и план, и институции. Всичко е подредено, а вие сте просто бачкери там. Не виня никого за желанието му да живее добре. Никого. Просто искам нещата да се казват с истинските им имена - ако ни нямаше нас, вашите родители щяха да си ядат ушите, защото вас ви няма, вие сте дезертирали от тях. Предали сте ги.

И да, прав си, децата са по-важни от родителите, но това е избор, който никой нормален човек не би следвало да прави. Никой. Имаш дълг и към едните, и към другите. Звучи силно "дълг", но е така, дълг е. Това не го разбираш когато си малд, но като минеш 35 започваш да се замисляш и разбираш, че егоизма има и доста вредни черти, освен че е движеща сила на алчността, а тя на прогреса.

За държавата и народа не си прав - такъв див нихилизъм и толкова тъпо клише като "Обичам Родината, мразя държавата", може да има само у нас. Не съм чул поляк да нарича държавата си кочина, напротив, масата от тях е с мисленето: "тук, в тази кочина (германия, англия, дания...) съм за малко, докато изкарам някоя злота, после си се връщам у нас". При нашите емигранти това го няма - ей тези уж дребни нешица ме дразнят.

И за финал, към много бачкащият дришльо от Дармщад - момче, не зная немски, в немско съм бил само на екскурзия, така че точно твоят сертификат не мога да го изкарам, но ако ти изкараш и 1/10 от моите дипломи (ако ще си ги мерим на дребно), едва ли ще си просто логистик в някоя фирмичка в дребно немско градче от селски тип. Дори и в момента печеля повече от средния немец, имал съм офери да работя и там, но съм останал тук. Защо ли? Ами защото вярвам, че държавата това сме всички ние - хубави, лоши, умни, красиви, грозни, тъпи, все едно. Ние, българите.
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

Върни се в “Свободна зона”