Емблематичните соц лакомства

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
GOLEADOR

Re: Емблематичните соц лакомства

Мнениеот GOLEADOR » 15 фев 2015 20:02

Captain Stottlemeyer написа:Я преди да се разплачеш от умиление, кажи какви бяха заплатите? Как простият бачкатор взимаше повече от инженера и му се подиграваше за това. Как се редяхме по цели семейства на опашка за дефицитни стоки, защото продаваха примерно само по 1 пакет захар или по 2 бутилки олио на човек. Аз пък мога да ти разкажа, как магазините в Пловдив се пълнеха само по време на панаира, а през останалите месеци сме пращали на нашите роднини там продукти от София (където снабдяването беше малко по-добро). Мога да ти разкажа, как баща ми (лека му пръст) се редеше в продължение на два месеца всеки вторник рано сутринта в ЦУМ, за да успее да се вреди за автоматична перална машина "Перла 04" (пускаха няколко броя, само във вторник). Ще ти разкажа и как си купих цветен телевизор "Велико Търново" - с връзки от склада на завода (в магазините нямаше). Що се отнася до почивката на море - да ходехме там с евтини карти за 14 дни, през деня бяхме на плаж, а вечер обикаляхме курорта и гледахме със завист чужденците, които се веселяха по баровете и заведенията. За "безплатното" здравеопазване и образование - в живота безплатен обяд няма и това би трябвало да си го разбрал, ако не си го разбрал - толкова по зле за теб... 8-)

Така е,изнасяхме всичко което произвеждахме и за вътрешно потребление оставаха малко произведените стоки.За захарта и олиото нямам спомен да са липсвали,но техниката като перални и хладилници бе от дефицитната.За образованието и здравеопазването разбирам защо нищо не казваш.Просто бе безплатно и достъпно за всеки.Наистина,сега в СУ приемат и с двойка,но не виждам защо трябва да се гордееш с това.През комунизма наистина трудно се влизаше във ВУЗ,но нямаше как да е по друг начин като за едно место се бореха 40 човека!
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 15 фев 2015 20:03

damyanov1963 написа:
язе написа:
wannabe написа:Сигурно е било много гадно тогава. Всеки се е оправял както сам намери за най-добре. :( жалко, че хората тогава не са могли да видят една ФРГ/Италия/Франция/Англия абе западна Европа, за да разберат колко е било долно тук.

Да гадно беше- всяко лято на море с карта за 20 лева, включваща спане и храна... цигарите и алкохола бяха стотинки, бензина също. Храната беше истинска и евтина. Здравеопазването и образованието бяха напълно безплатни... Как сме живяли не знам просто. 8-)

Сега българите ходят на море и екскурзии в чужбина, нещо което беше немислимо тогава, българските отбори играят мачовете си в Европа пред няколко хиляди души собствена агитка, нещо също немислимо тогава. А щях да пропусна, че тогава за кола се чакаше 8-10 г. ред. И още, че сега почти всяко домакинство е с поне 2 телевизора, не са малко и тези с по два автомобила.

А бе те едни телевизори, виж преди какви 100 килограмови тупузи са били тогава, а сега едни такива тънички, лекички, педерастия до шия! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

cska-632
Контакти:

Мнениеот cska-632 » 15 фев 2015 20:04

GOLEADOR написа:
diplomat написа:Консервираната храна не е от вчера или днес, така че и преди са ги правили тези неща, просто хранителната индустрия се развива, което е напълно нормално. (не говоря за ГМО-тата) :)

ОК,това го разбирам.Но не в това е проблема,а в липсата на стандарт.Преди имаше БДС и се знаеше коя стока с какво е направена,сега не е така.Разбира се има магазини в които можеш да получиш такава стока,но понеже цените са големи много производители рискуват пак да сложат ерзац продукти и да ти го пробутат за произведено по БДС.Което е жалко,но това е положението. :(

Май не ме разбрахте. Едно време консервираните храни бяха дефицит в държава твърдяща, че е лидер в производството й и хората сами си произвеждаха храната за зимата и заради това беше по-вкусна, защото беше направена в домашни условия. У нас и сега си правим домати в буркани, компоти и конфитюри, защото първо е по-вкусно и знаеш, че няма никакви добавки и по-евтино. Баба ми точеше йовка, защото нямаше в магазина. Толлкова за изобилието и вкусната храна през комунизма. Беше вкусна, защото повечето неща хората си ги правеха сами вкъщи.

А за образованието и здравеопазването :mrgreen: Майка ми са я пратили в Германия за операция на очите, защото тук е нямало техника. Да не говорим за сърдечни операции. А от образованието ядем плодовете 25 години.

Станко нека си разправя глупостите на някоя от пуберките, с които излиза и да внимава някоя да не се окаже на 13 г.
Народ без настояще няма бъдеще!!!
Най-накрая пловдивските локомотиви си признаха:
[rimg]http://napoletani.org/wp-content/uploads/2015/03/muslims1.png[/rimg]

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 15 фев 2015 20:05

Captain Stottlemeyer написа:
язе написа:
wannabe написа:Сигурно е било много гадно тогава. Всеки се е оправял както сам намери за най-добре. :( жалко, че хората тогава не са могли да видят една ФРГ/Италия/Франция/Англия абе западна Европа, за да разберат колко е било долно тук.

Да гадно беше- всяко лято на море с карта за 20 лева, включваща спане и храна... цигарите и алкохола бяха стотинки, бензина също. Храната беше истинска и евтина. Здравеопазването и образованието бяха напълно безплатни... Как сме живяли не знам просто. 8-)

Я преди да се разплачеш от умиление, кажи какви бяха заплатите? Как простият бачкатор взимаше повече от инженера и му се подиграваше за това. Как се редяхме по цели семейства на опашка за дефицитни стоки, защото продаваха примерно само по 1 пакет захар или по 2 бутилки олио на човек. Аз пък мога да ти разкажа, как магазините в Пловдив се пълнеха само по време на панаира, а през останалите месеци сме пращали на нашите роднини там продукти от София (където снабдяването беше малко по-добро). Мога да ти разкажа, как баща ми (лека му пръст) се редеше в продължение на два месеца всеки вторник рано сутринта в ЦУМ, за да успее да се вреди за автоматична перална машина "Перла 04" (пускаха няколко броя, само във вторник). Ще ти разкажа и как си купих цветен телевизор "Велико Търново" - с връзки от склада на завода (в магазините нямаше). Що се отнася до почивката на море - да ходехме там с евтини карти за 14 дни, през деня бяхме на плаж, а вечер обикаляхме курорта и гледахме със завист чужденците, които се веселяха по баровете и заведенията. За "безплатното" здравеопазване и образование - в живота безплатен обяд няма и това би трябвало да си го разбрал, ако не си го разбрал - толкова по зле за теб... 8-) Само ще ти светна за дефицита на лекарства и липсата на съвременна медицинска техника, заради който много хора си отидоха преждевременно (това не важеше за богопомазаните в Правителствена болница - Лозенец).
Живял съм 35 години при социализЪма на Тато и мога да напиша още много неща - и за уравниловката, и за привилегиите (всички бяхме равни, но някои бяха по-равни), за дечицата на АБПФК които също ползваха привилегии (при влизане в елитни средни училища и ВУЗ). Мога да пиша още много, но мога и да свърша нещо полезно, вместо да поливам полирани чугунени мозъци - така или иначе, няма да поникне нищо... :lol: Така че, приятна вечер. :)

Я преди да започнеш да плюеш, само ни кажи как си станал директор на външно-търговско предприятие по времето на соца ;) Това ще ни бъде достатъчно ;) Всички знаем кои и как ставаха. Иначе сега си най-върлия антикомунист, а ;)

П.П. И хем ви помолих да не политизирате темата и пак. Появи се един и почна да политизира и да плюе. И той какъв е...дърта партийна номенклатура и настоящ демократ и антикомунист 8-)
Последна промяна от CTAHKO на 15 фев 2015 20:05, променено общо 1 път.
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
damyanov1963

Мнениеот damyanov1963 » 15 фев 2015 20:05

diplomat написа:
damyanov1963 написа:
язе написа:

Сега българите ходят на море и екскурзии в чужбина, нещо което беше немислимо тогава, българските отбори играят мачовете си в Европа пред няколко хиляди души собствена агитка, нещо също немислимо тогава. А щях да пропусна, че тогава за кола се чакаше 8-10 г. ред. И още, че сега почти всяко домакинство е с поне 2 телевизора, не са малко и тези с по два автомобила.

А бе те едни телевизори, виж преди какви 100 килограмови тупузи са били тогава, а сега едни такива тънички, лекички, ********ия до шия! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

А, моя беше Рубин 714 - само 70 кг :lol:
За ЛЕВСКИ - ПОПУЛЯРНОСТТА, за останалите - злобата и завистта!
https://www.vbox7.com/play:8de06dae
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 15 фев 2015 20:06

love_hurtz написа:Мисля, че с това се изчерпват великте лакомства на комунизма и всичко свързано с този "велик" режим. Ако си бил от простолюдието нормално да ти е харесвало, само че в такъв делириум не можеш да живееш непрекъснато все някога се излиза и накрая резултата е българската действителност.

Така е, дядо ми е бил минен инженер, а семейството ми не е живяло в описания тук лукс. :? :|

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 15 фев 2015 20:08

love_hurtz написа:Мисля, че с това се изчерпват великте лакомства на комунизма и всичко свързано с този "велик" режим. Ако си бил от простолюдието нормално да ти е харесвало, само че в такъв делириум не можеш да живееш непрекъснато все някога се излиза и накрая резултата е българската действителност.

Точно заради такива като капитана резултатът е такъв ;)

Потребителски аватар
botevist_75
Контакти:

Мнениеот botevist_75 » 15 фев 2015 20:08

GOLEADOR написа:
talpata написа:Най много ми липсват топлият хляб от фурната/който няма нищо общо общо и със сегашен от фурна/,газираните сокове,които ги правеха в караваните като с мерителна лъжичка слагат в чашата и от машината допълват с газирана вода и беше с различни аромати,сладоледите и различните закуски/баници,рогчета,кифли и т.н/.

От закуските най-много ми липсват пирожките. :(
За хляба не знам дали е от фурните или от житото,но вкуса на сегашния наистина е различен.

Пирожките бяха страхотни. Сега с Пловдив,знам само едно място където ги продават.На Центъра в баничарницата до централните хали.Когато минавам през центъра винаги си взимам :) Бонбоните "Лакта" и "Карамел Му",също бяха страхотни :)

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 15 фев 2015 20:09

Captain Stottlemeyer написа:
язе написа:

Я преди да се разплачеш от умиление, кажи какви бяха заплатите? Как простият бачкатор взимаше повече от инженера и му се подиграваше за това. Как се редяхме по цели семейства на опашка за дефицитни стоки, защото продаваха примерно само по 1 пакет захар или по 2 бутилки олио на човек. Аз пък мога да ти разкажа, как магазините в Пловдив се пълнеха само по време на панаира, а през останалите месеци сме пращали на нашите роднини там продукти от София (където снабдяването беше малко по-добро). Мога да ти разкажа, как баща ми (лека му пръст) се редеше в продължение на два месеца всеки вторник рано сутринта в ЦУМ, за да успее да се вреди за автоматична перална машина "Перла 04" (пускаха няколко броя, само във вторник). Ще ти разкажа и как си купих цветен телевизор "Велико Търново" - с връзки от склада на завода (в магазините нямаше). Що се отнася до почивката на море - да ходехме там с евтини карти за 14 дни, през деня бяхме на плаж, а вечер обикаляхме курорта и гледахме със завист чужденците, които се веселяха по баровете и заведенията. За "безплатното" здравеопазване и образование - в живота безплатен обяд няма и това би трябвало да си го разбрал, ако не си го разбрал - толкова по зле за теб... 8-) Само ще ти светна за дефицита на лекарства и липсата на съвременна медицинска техника, заради който много хора си отидоха преждевременно (това не важеше за богопомазаните в Правителствена болница - Лозенец).
Живял съм 35 години при социализЪма на Тато и мога да напиша още много неща - и за уравниловката, и за привилегиите (всички бяхме равни, но някои бяха по-равни), за дечицата на АБПФК които също ползваха привилегии (при влизане в елитни средни училища и ВУЗ). Мога да пиша още много, но мога и да свърша нещо полезно, вместо да поливам полирани чугунени мозъци - така или иначе, няма да поникне нищо... :lol: Така че, приятна вечер. :)

Значи по прости сметки в момента трябва да си на 60. :roll: Така ли е? Доста от нещата които описваш бяха така, но някои си ги измисляш май...
... и после внезапно си направих секуро.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 15 фев 2015 20:14

diplomat написа:
damyanov1963 написа:
язе написа:

А бе те едни телевизори, виж преди какви 100 килограмови тупузи са били тогава, а сега едни такива тънички, лекички, ********ия до шия! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Не си мисли, че западните телевизори от онова време бяха по-леки 8-) Много е умно да сравняваш съвременен западен телевизор от 2014-та година с руски от 80-те. Що не сравнявате руски телевизор от 2014-та година със западен от 80-те :) Иначе на Дамянов ще му кажа, че ние си имахме телевизор във всяка стая (4), ама какво от това, програмите бяха само две :lol:

Върни се в “Свободна зона”