doktora25 написа:А ти нали се сещаш че на малките фирми като им сваля данъка няма да вдигнат цените, дори могат да ги намалят, което или ще секне ентусиазма на големите фирми да вдигат цените или малките ще станат по-конкурентоспособни на големите. Та нали сините се пишеха най-големите защитници на малкия бизнес и подкрепяха личната инициативност и предприемчивост. Те би трябвало да подкрепят прогресивния данък.
Подкрепата на средния бизнес не означава това. Няма нужда някой да има предимство спрямо друг. Можеш да стимулираш среден и малък бизнес с ограничаване до минимум на административните такси, документи и тн които усложняват живота на една такава фирма. Да се облекчат много неща и тн сега дълго е да го пиша точно тук. Тази дето я мислиш просто няма как да стане. Винаги голямата фирма ще е по силна и ще предлага по-добри условия от малката... въпроса е да не я изяжда. Никой да не се опитва да изнудва малката и да и прави спънки. Никой да не я ограничава от държавни поръчки и услуги и тн.
Аз имам част от даден бизнес и ти казвам, че няма фирма която да понесе товара на дадено допълнително финансово бреме върху собствената си печалба. Дали ще съкрати работници и ще принуди по-малко хора да вършат повече работа, дали ще вдигне цените или ще понижи качеството - сметката винаги ще я плати друг.
Всички тези работи са измислени. Ние няма нужда да откриваме топлата вода. Трябва да взимаме пример от опита на западните държави и показателите който са постигнали при различни мерки. Показателите които постигат десните, левите, центристите и тн.
---
Като изключим, че според мен е вреден - разликата в облагането спрямо стойността на прихода е несправедлива. Никаква логика няма в това да наказваш някой за това, че работи добре, за предприемчивостта му, за успеха му и тн. От друга страна... логика в поощряването на обратно ....
Лично аз съм голям привърженик на икономическата стратегия на Пол Райън (вицето на Ромни). Ти няма да го харесаш и като цяло аз съм изключително против почти всичките ти предложения и съм на обратното мнение. Смятам, че освен идейните различия - не си и дообмислил някои от точките си. Като това за пенсионирането. Не си си направил проста сметка, но както и да е. Предполагам си видял какво съм написал аз в първите страници и си видял разликите.