tiamat написа:ReBorn1982 написа:Много просто - Америка пламна заради случайната смърт на една отрепка и престъпник, само щото е с черна кожа .... невинно бяло момиче бива заклано като прасе напълно непровокирано от черен расист ("I got that WHITE girl"), но проблеми няма, всичко си е мирно и кротко ....
Наистина ли не виждаш днойно-тройните аршини ??!
Същото е и за Кърк ..... ако беше черен активист, сега щеше да ври и кипи.
Не знам какво очакваш да ти кажа. Не съм бог знае колко запознат със случаите, но освен, че в единия случай имаме насилие от бял над черен, а в другия черен над бял, случаите са много различни. В единия имаме полицейска бруталност от страна на убиеца, в другия убиецът не е наред с главата (шизофрения и кой знае още какво). Police brutality и mental health issues са големи, но и отделни проблеми за американското общество. Също така са си много как да кажа, местни проблеми, не можеш да ги пречупваш през твоята българска призма. За Шовин не зная дали е имало расистки подбуди, при черния изглежда, че да, тъй че и в това отношение има разлика най-вероятно. Тъй че сравняваме много различни неща.
Не одобрявам реакцията на черната общност, също както и не бих одобрил бялата да наскача и да пали, това е просто гориво в огъня на расистите. Резултатът е така или иначе, че и единия и другия ще си получат заслуженото и ще лежат дълго. А изводите, че за проблемите с police brutality и mental health issues има много дълъг път докато бъдат решени.
Въпреки, че не одобрявам реакцията на черните, все пак разбирам, че си имат и причини. До не съвсем отдавна са били тъпкани, още има живи хора, които помнят тези времена, недоверието към белите като цяло все още е живо. Не са прави в реакцията си според мен, но разбирам откъде идва. Също както примерно ти виждаш какви зулуми правят много араби/черни имигранти, цигани и т.н. и автоматично разпростираш недоверието и непрязънта си към всички представители на расите им. По същия начин не одобрявам твоята реакция, но разбирам откъде идва.
Та да приключим, ако Кърк бил черен активист и бива застрелян. Какво ще бъде? Ами зависи. Ако го беше застрелял бял, едно, ако черен, друго, ако по едни подбуди едно, ако по други, друго. Не може да гадаем и да пречупваме всичко автоматично през призмата на расизма, или недоверието или неприязънта към дадена обществена група.