ivan56 написа:След дълги месеци ослушване Българската агенция за безопасност на храните най-сетне реши да даде информация как контролира вноса от Украйна и какви са резултатите. Взети са стотици проби и резултатите опровергават лансираните без никакви доказателства приказки, че житото, царевицата и слънчогледът от Украйна влизали безконтролно в България и били тъпкани с тежки метали и радиоактивни.
"Не е вярно, че няма контрол. От миналата година всички пратки се изпитват по редица показатели, вкл. и за тежки метали. Взети са 575 проби от 1 октомври 2022 г. до май 2023 г. Пробите са отрицателни. Няма отклонения в показателите", заяви д-р Иван Генчев от БАБХ в ефира на NOVA. Той поясни, че съгласно Европейския регламент зърното от Украйна минава през документален контрол и след като бъде внесено, се взимат проби.
Д-р Галя Викьова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ, обясни, че украинският слънчоглед е с много добри показатели - с 46 до 49 процента масленост, което е над заложеното в българския държавен стандарт.
"Законодателството в областта на храните, специално за етикетирането, което е единно за целия ЕС, има ясни правила как се обявява произходът. Например, ако в халвата украинският слънчоглед е 35%, на етикета се изписва - "произход "Украйна", обясни д-р Викьова.
То затова четох, че няма да се използва за хляб и подобни, а само за фуражи. Ама иначе е качествено и безопасно

