Чехия стана първата страна, чиито граждани закупиха танк за Украйна - модернизиран Т-72 Авангер. Той е кръстен Томаш в чест на чехословашкия президент Томаш Масарик.
Както се съобщава в акаунта на проекта в Twitter, повече от 11 000 души са събрали 33 милиона крони ( над 1,3 милиона долара) чрез инициативата Darek pro Putina през септември . Сега ще продължат да се събират средства за боеприпаси за танкове.
„ Гарант на проекта е Министерството на отбраната на Чешката република, което обеща да достави танка до местоназначението му – където украинските защитници ще могат да го използват за унищожаване на окупаторите“, – каза посланикът на Украйна в Прага Евгений Перебийнис.
Войната в Украйна
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- bobonikolov
Re: Войната в Украйна
Въоръжените сили на Украйна са отвоювали още територия и в двете основни направления на настъплението си, съобщи военното командване. След освобождаването на Лиман те са напреднали в източния Донецки регион и в Херсонска област. По последни данни украински танкове са направила пробив на руските позиции в Херсонска област и са се вклинили дълбоко в отбраната на окупаторите.
В Донбас украинците са ударили и руски цели в Луганска област, която също искат да си върнат.
В окупирания от руснаците юг украинците също настъпват. Тяхната крайна цел е Херсон, а в неделя са превзели град Золотая Балка на западния бряг на река Днепър, съобщават регионален служител и руски военен блогър.
“Въоръжените ни сили мощно напредват по брега на Днепър, близо до Белислав” – заяви на брифинг Серхий Клан, съветник на началника на регионалната военна администрация.
Нaстъплението на украинците бе потвърдено и от руска страна. Говорителят ан руското военно министерство Игор Конашенков съобщи, че “превъзхождащи по брой” украински танкове са “забили дълбок клин” южно от Золотая Балка, където е била преди фронтовата линия на западния бряг на Днепър. По думите му в това сражение са били убити 130 украински войници.
Според “Ройтерс” украинската офанзива цели да прекъсне линията за снабдяване на 25 000 руски войници. В северозападната част на фронта в Херсонска област украинската артилерия за пореден път тежко повреди Антонивски мост, който е жизнено важен за войските в града.
Успоредно с настъплението на военните украинското ръководство се опитва да убеди САЩ да дадат на Киев ракети с още по-голям обхват. За да преодолеят нежеланието на администрацията на Байдън да достави такива ракети, украинското ръководство е представило на САЩ пълна прозрачност относно целите, които планира да порази. Досега, поне официално, украинските военни не споделяха тази информация, съобщи CNN, като цитира държавни служители.
Такава прозрачност ще даде на САЩ ефективна възможност на вето и има за цел да убеди САЩ, че украинците не възнамеряват да удрят мишени вътре в територията на Русия, което Вашингтон не желае, за да не предизвика ескалация.
Ракетите, за които става въпрос, са ATACMS – ракети “земя-земя”, които имат обхват от около 300 километра. Това е четири пъти по-дабече от разстоянието, на което достигат сегашните ракети за HIMARS, с които Украйна разполага.
В Донбас украинците са ударили и руски цели в Луганска област, която също искат да си върнат.
В окупирания от руснаците юг украинците също настъпват. Тяхната крайна цел е Херсон, а в неделя са превзели град Золотая Балка на западния бряг на река Днепър, съобщават регионален служител и руски военен блогър.
“Въоръжените ни сили мощно напредват по брега на Днепър, близо до Белислав” – заяви на брифинг Серхий Клан, съветник на началника на регионалната военна администрация.
Нaстъплението на украинците бе потвърдено и от руска страна. Говорителят ан руското военно министерство Игор Конашенков съобщи, че “превъзхождащи по брой” украински танкове са “забили дълбок клин” южно от Золотая Балка, където е била преди фронтовата линия на западния бряг на Днепър. По думите му в това сражение са били убити 130 украински войници.
Според “Ройтерс” украинската офанзива цели да прекъсне линията за снабдяване на 25 000 руски войници. В северозападната част на фронта в Херсонска област украинската артилерия за пореден път тежко повреди Антонивски мост, който е жизнено важен за войските в града.
Успоредно с настъплението на военните украинското ръководство се опитва да убеди САЩ да дадат на Киев ракети с още по-голям обхват. За да преодолеят нежеланието на администрацията на Байдън да достави такива ракети, украинското ръководство е представило на САЩ пълна прозрачност относно целите, които планира да порази. Досега, поне официално, украинските военни не споделяха тази информация, съобщи CNN, като цитира държавни служители.
Такава прозрачност ще даде на САЩ ефективна възможност на вето и има за цел да убеди САЩ, че украинците не възнамеряват да удрят мишени вътре в територията на Русия, което Вашингтон не желае, за да не предизвика ескалация.
Ракетите, за които става въпрос, са ATACMS – ракети “земя-земя”, които имат обхват от около 300 километра. Това е четири пъти по-дабече от разстоянието, на което достигат сегашните ракети за HIMARS, с които Украйна разполага.
- paceto
- Контакти:
Мисля, че в следващите дни или седмици може да падне и Херсон, защото прекалено много вече се доближават до него и дори са се водели някакви битки в покрайнините. В момента се водят битки на 3 фронта, което обърква руснаците къде ще настъпят сериозни украинците. Битките са в Херсонска, Запорожка и Луганска област.
- paceto
- Контакти:
Украинците си имат нова играчка взета от руснаците, а те пък са я получили от Иран.
“Mohajer-6” UAV

The Rotax engine in the Iranian “Mohajer-6” drone. October 2022

the Iranian Ghaem-5

“Mohajer-6” UAV

The Rotax engine in the Iranian “Mohajer-6” drone. October 2022

the Iranian Ghaem-5

Много минорно ще стане настрението тук, ако ВСУ вземе, че си върне Херсон.
Аз ще си чакам смъртта на Путя, което ще доведе до край на русофилията, която си е чиста путинофилия в България. Дали по естествени причини или насилствени, не му остава още много. Едва ли ще гони дълголетието на кралицата.
Аз ще си чакам смъртта на Путя, което ще доведе до край на русофилията, която си е чиста путинофилия в България. Дали по естествени причини или насилствени, не му остава още много. Едва ли ще гони дълголетието на кралицата.
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
Drunken_Master написа:Не можах, да се обоснова преди няколко часа, понеже бях на работа, та сега отговарям на всичко...JACKO написа:Много мило, благодаря за момчето! Момчето беше преподавател по история преди години, и то за 800 лева!
Напълно нормално. Аз лично, ако бях директор на въпросното училище бих те махнал при първа възможност. Не е нормално един учител, да бъде толкова бос по история. 85% от твърденията, които си написал (и в миналото) са лъжи и плод на "Свободна Европа" и "Дойче Веле". Между другото е адски тъпо, да се правиш на сърдит, обиден и т.н. (съдя по поста), при положение, че наистина говориш страшни дивотии. Кой ти е крив ? Все едно да съм учител по литература и да кажа, че Иван Вазов е автор на "Майце си" примерно...JACKO написа:Към днешна дата обучавам кучета водачи за десеторно повече! Доставя ми удоволствие, не толкова за парите, а да видя радоста в очите на нуждаещите се! Спечелих 1-во място в Испания (островите) в турнир! На търг кучето стигна до 40К! Разбира се победителят беше анонимен, понеже е с благотворителна цел! Даваха ме и по новините, със снимка на нуждаещата се, със снимка на обучаващият, и благодарности към благодетеля!
Смяташ ли, че изобщо ме вълнува, какво работиш ? Ти сам изтъкна, че си бил преподавал по история. Ако не ме лъже паметта, дори го беше написал в "Бойна слава", където и там се счепкахме и пак беше направен смешен от моя милост. Беше по въпроса за "Възродителният процес", където нямаше хал-хабер от света.JACKO написа:Сега нещо любопитно! Мой добър приятел е руснак, и о.., чудо, неговият брат е украинец, избягал от режима!
Това какво трябва да значи ? Че Украйна е изкуствена държава ? Ми, нали това твърдя и аз... Да не те е напекло без слънце ?JACKO написа:И не ми говори за история, беден си!
Тъй ли ? Ти говориш глупости, пък аз съм "беден" ? Много интересно...JACKO написа:Няма да ти отговарям повече.
Що ? На мен ми е забавно ?
Абе глупендер (майстор на късия разказ), пред препинателен знак не се пунктира, а след! ПФУУ...
-
Thsmith написа:ReBorn1982 написа:Thsmith написа:Истината е, че няма никакво значение какво казва някой Канадец, Китаец, Французин, Българин или още по малко Ватник. Хората в тези държави сами решават какви са и дали са държава или не.
Хората в Крим що нямат право "сами да решават какви са и дали са държава или не" ?? Или в Република Сръбска ??!
Напротив, имат пълното право да хванат влака и да отидат в държавата към която смятат, че принадлежат.
Украинците в Крим също имат пълното право да хванат влака и да отидат в държавата към която смятат, че принадлежат. Албанците в Косово също имат пълното право да хванат влака и да отидат в държавата към която смятат, че принадлежат.
Г-жа учителката идрънкън мастър кога ще се научи на
пунктоация :D Помоли Мъск да направи коректор за пунктоация, за да блестиш : D Понюкога коректорът не ти помага на сила :D
[offtopic]Знам как се пише, г-жо учителко. Можеш да гавриш единствено себи си.[/offtopic]
пунктоация :D Помоли Мъск да направи коректор за пунктоация, за да блестиш : D Понюкога коректорът не ти помага на сила :D
[offtopic]Знам как се пише, г-жо учителко. Можеш да гавриш единствено себи си.[/offtopic]
4 000 и пак ми задай същия въпрос.
Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)
Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.
- Drunken_Master
- Контакти:
pomiqrat написа:Можеш да гавриш единствено себи си.
Така си е. Теб не те гавря изобщо... Просто си любопитен за това, кой съм, що съм, из цяло РусИ. Ей така от любопитство, не от друго... ;)) Изобщо не те гавря, понеже изобщо не си тъп ! :)
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".

ReBorn1982 написа:Thsmith написа:ReBorn1982 написа:Thsmith написа:Истината е, че няма никакво значение какво казва някой Канадец, Китаец, Французин, Българин или още по малко Ватник. Хората в тези държави сами решават какви са и дали са държава или не.
Хората в Крим що нямат право "сами да решават какви са и дали са държава или не" ?? Или в Република Сръбска ??!
Напротив, имат пълното право да хванат влака и да отидат в държавата към която смятат, че принадлежат.
Украинците в Крим също имат пълното право да хванат влака и да отидат в държавата към която смятат, че принадлежат. Албанците в Косово също имат пълното право да хванат влака и да отидат в държавата към която смятат, че принадлежат.
Ами те са си, точно заради това чакат въоръжените сили на страната им да ги "освободят".
Другите си нямат държава и си създадоха сами.
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]
Sometimes democracy must be bathed in blood.
A.Pinochet[/center]
Sometimes democracy must be bathed in blood.
A.Pinochet[/center]