истории от казармата

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
BEROE_StZ
Контакти:

Re: истории от казармата

Мнениеот BEROE_StZ » 29 яну 2016 22:12

Който е бил в школата в Плевен през 70-те години на миналия век може би си спомня "привилегията" караул на погребите на Гривица. Особено зимата-кучешки студ. През лятото пък е адска жега. След караула в летния сезон следва неизбежното-с маркуча със студена вода за да се освежи човек (не се практикуваше от всички) . Банята с топла вода е в III-ти район. Веднъж седмично.......Придвижването от първи район (сега музей) към нея става под строй с песен покрай стадион "Белите орли". Шоуто е пълно след излизането от банята... :mrgreen: Цялата рота (около 70 души) получава бельото от старшината или фазаните. Общо се изпира бельото на всички..специална дезинфекция..Цветовете са от спектъра на дъгата. В началото раздаваха по един зелен потник и червени шорти на всички. После всеки добавя от себе си и никога след банята не получава своя комплект.... :mrgreen: Който си е "скатал" бельо в мешката (ОК). Ползва си го сам, ако намери начин да го изпира. В шкафчето обаче нямаше как да стане. Фазаните проверяваха за "скатано бельо" и го прибираха. Шкафчето трябваше да бъде подредено и да не се разваля вида му по никакъв повод. Трябваше да бъдат еднообразно подредени. Ако не са - наказание на провинилия се.
Физическата подготовка е на ниво.
Почти всеки месец марш наскок - 16 км с автомат. Бягане и бързо ходене. Вдигат те под тревога около 3.30- 4.00 часа.
Коремни на висилката, упражнение на успоредката, бягане на 3 км за норматив и изпит. Часовете по физическа са истинско изпитание, ако си бил "торба" преди казармата и не си спортувал в училище..
Който не покрива изискванията-в събота или неделя е с лопата или кирка по улиците на Плевен. Става дума за 1977-1978год. Предстоеше да се открива Панорамата. Ремонти по улиците и т.н. Работната ръка е налице и се използва рационално.
Били сме и на бригада - баберка на грозде по селата.
.....
Sin4ec загатна за инцидентите с бойци. Това за гаврата на момчето с компресора си е абсолютно автентична история. Имаше тогава наказани, даже и в дисципа, или военен съд мисля. Имаше такива които се прострелваха за да се отклонят от служба. Участвахме в акция за даряване на кръв на един от нашето поделение.
Имаше и друг лучай на отрязан пръст с хлеборезачка....
В Грудово (сега е Средец) изгоряха БТР и танкове от немарливост (позабравил съм историята)
Доста от по-възрастните ще си спомнят за легендите за тежката служба в черните полкове в Марица (Симеоновград), Харманли и Любимец. Или за поделенията от триъгълника на смъртта Грудово-Звездец-Елхово..
http://socbg.com/2015/06/%D1%82%D1%80%D ... D0%B0.html

................
Тъпо като цяло е пребиваването в казармата.
Но се понаучаваш на ред, калява се организма, важно е сред какви си попаднал. Ако са простаци и ограничени - господ да ти е на помощ първата година. В школата в Плевен в това отношение беше добре-свързочници (радиотелеграфисти) Разбира се разпъвахме и катушката, но нивото на взвода беше добро. 4-5 момчета от София, а и от другите градове- интелигентни пичове. Държахме се и псувахме яко когато ни юркаха в Мъртвата долина. :mrgreen:
И да не забравя - Джоко Смока...Култов... :mrgreen: Дано някой колега от тези години се закачи по темата.
Още си спомням доста имена на хора от ротата. С много от тях сме се срещали и разпознавали и след повече от 10-15 години след края на казармата.
Последна промяна от BEROE_StZ на 29 яну 2016 23:16, променено общо 1 път.
1972, 1979, 1986, 2010, 2013, 2015, 2016

Потребителски аватар
BEROE_StZ
Контакти:

Мнениеот BEROE_StZ » 29 яну 2016 22:23

sin4ec написа:Абе юркане е имало, и сапунки, и пране на чорапите на Стария боец, и портрета на Маркс е бръснат с крем Каро, но тва за боя със сапун и изнасилванията-малко ... но знам случай на един, дето го надували отзад с компресор. Не е смешно, момчето поизперка леко...знам и момче, което прави жестока ангина, дофтура му дава аспирин и го кара да става и да се връща в строя-един вид, симулирал и се скатавал. Когато се издуват лимфните му възли на врата и колабира го карат във Военна болница-но вече е късно. Ей-така си замина, не е за разправяне. Мъка...
Та никак не е било розово, да не остане някой с такова впечатление. Но с годините лошото и пошлото някак остава на заден план, то е като с гаджетата-забравяш каква сол са ти трили на главата и помниш основно веселите моменти.
Но не забравяйте, че командирът беше отговорен за всяко косъмче от главата на войниците. И при всеки случай с лоша развръзка още от Военна болница почваха разследванията, та като цяло тез прояви не са били масови. За случая с ангината много глави падаха, та всеки се пазеше-сапунката си е сапунка, някоя баница да изяде кирта по врата е едно-ама за сериозни работи се следеше и се взимаха мерки.

Абсолютно точен си за извращенията. Особено по частите втората година. Когато се простреля един по време на караула разнищиха всичко. ВКР-та. Командващият на армията от Пловдив пристигна със свита много бързо. Мл.сержанта -отдельонен даваше показания за всичко. Стигна се и до съд за боеца...
1972, 1979, 1986, 2010, 2013, 2015, 2016

КРАСОТА ВЯРА БОРБА
Контакти:

Мнениеот КРАСОТА ВЯРА БОРБА » 30 яну 2016 08:19

По мое време имаше един смешен случай.Имаше един генерал Путинов/после ако не се лъжа се прекръсти на Велев/.Обажда се в хасковската дивизия ,а отсреща телефониста е редник Гъзибаров.След третото обаждане,мислейки че някой зевзек му прави номер,се кача на Уазката и от Стара Загора отива в Хасково.Оказва се че наистина редника е с тази рядка фамилия.Заради тази случка се прекръсти.Истина или войнишка партенка може да докаже някой набор.А че имаше ОТО /организация на тъпите офицери/ съм пряк свидетел.Бегом от мен до другото храстче,оная лампа с трите лампи,всяка ваша шестица е нож в сърцето на империализма ,а двойка бомба във Виетнам не са част от войнишкият фолклор.

КРАСОТА ВЯРА БОРБА
Контакти:

Мнениеот КРАСОТА ВЯРА БОРБА » 30 яну 2016 08:26

Captain Stottlemeyer написа:
k_kk написа:
Captain Stottlemeyer написа:Аз съм служил в КЕЧ (строителни войски към МНО, да не се бърка с трудови войски към ГУСВ) през 1973-1975 година....

Чичо ми е бил строителни и казва , че много голям чанч бил там като цяло.. а и много .. цветнокожи имало :mrgreen:

Я прочети пак първото изречение от мнението ми. Нарочно съм го оставил само него - няма как да сбъркаш. :lol: КЕЧ или Квартирно-експлоатационни части бяха строителни войски на подчинение на Министерството на народната отбрана и строяха военни (в това число секретни) обекти. В тези войски служеха по-интелигентни момчета с минимум завършено основно образование. Нищо общо с Трудови войски, които бяха на подчинение на Главно управление на строителните войски, които строяха жилища, правеха пътища и т.н., и в които войски служеха основно турци и цигани... 8-)

Кралски Елитни Части,наборе.Как да му го обясниш.Ако някой е служил в свързочният полк в Пловдив и във ВВС в Крумово,да ми напомни някои смешни истории.Влака спираше на средата на летището,а имаше две заведения.Едното на самата гара,а другото на пътя към КЦМ.Имаше и големи глупости в казармата,но поне излизахме възмъжали.А и намирахме истински приятели.

Потребителски аватар
1palq4o1
Контакти:

Мнениеот 1palq4o1 » 30 яну 2016 08:39

BEROE_StZ написа:Който е бил в школата в Плевен през 70-те години на миналия век може би си спомня "привилегията" караул на погребите на Гривица. Особено зимата-кучешки студ. През лятото пък е адска жега. След караула в летния сезон следва неизбежното-с маркуча със студена вода за да се освежи човек (не се практикуваше от всички) . Банята с топла вода е в III-ти район. Веднъж седмично.......Придвижването от първи район (сега музей) към нея става под строй с песен покрай стадион "Белите орли". Шоуто е пълно след излизането от банята... :mrgreen: Цялата рота (около 70 души) получава бельото от старшината или фазаните. Общо се изпира бельото на всички..специална дезинфекция..Цветовете са от спектъра на дъгата. В началото раздаваха по един зелен потник и червени шорти на всички. После всеки добавя от себе си и никога след банята не получава своя комплект.... :mrgreen: Който си е "скатал" бельо в мешката (ОК). Ползва си го сам, ако намери начин да го изпира. В шкафчето обаче нямаше как да стане. Фазаните проверяваха за "скатано бельо" и го прибираха. Шкафчето трябваше да бъде подредено и да не се разваля вида му по никакъв повод. Трябваше да бъдат еднообразно подредени. Ако не са - наказание на провинилия се.
Физическата подготовка е на ниво.
Почти всеки месец марш наскок - 16 км с автомат. Бягане и бързо ходене. Вдигат те под тревога около 3.30- 4.00 часа.
Коремни на висилката, упражнение на успоредката, бягане на 3 км за норматив и изпит. Часовете по физическа са истинско изпитание, ако си бил "торба" преди казармата и не си спортувал в училище..
Който не покрива изискванията-в събота или неделя е с лопата или кирка по улиците на Плевен. Става дума за 1977-1978год. Предстоеше да се открива Панорамата. Ремонти по улиците и т.н. Работната ръка е налице и се използва рационално.
Били сме и на бригада - баберка на грозде по селата.
.....
Sin4ec загатна за инцидентите с бойци. Това за гаврата на момчето с компресора си е абсолютно автентична история. Имаше тогава наказани, даже и в дисципа, или военен съд мисля. Имаше такива които се прострелваха за да се отклонят от служба. Участвахме в акция за даряване на кръв на един от нашето поделение.
Имаше и друг лучай на отрязан пръст с хлеборезачка....
В Грудово (сега е Средец) изгоряха БТР и танкове от немарливост (позабравил съм историята)
Доста от по-възрастните ще си спомнят за легендите за тежката служба в черните полкове в Марица (Симеоновград), Харманли и Любимец. Или за поделенията от триъгълника на смъртта Грудово-Звездец-Елхово..
http://socbg.com/2015/06/%D1%82%D1%80%D ... D0%B0.html

................
Тъпо като цяло е пребиваването в казармата.
Но се понаучаваш на ред, калява се организма, важно е сред какви си попаднал. Ако са простаци и ограничени - господ да ти е на помощ първата година. В школата в Плевен в това отношение беше добре-свързочници (радиотелеграфисти) Разбира се разпъвахме и катушката, но нивото на взвода беше добро. 4-5 момчета от София, а и от другите градове- интелигентни пичове. Държахме се и псувахме яко когато ни юркаха в Мъртвата долина. :mrgreen:
И да не забравя - Джоко Смока...Култов... :mrgreen: Дано някой колега от тези години се закачи по темата.
Още си спомням доста имена на хора от ротата. С много от тях сме се срещали и разпознавали и след повече от 10-15 години след края на казармата.

По мое време ( 1999-2000 ) на Гривица му казвахме малкото ГСП и топла вода имаше във всяко спално...от време на време...
Иначе и ние сме чистили запушените от 5 години общи кенефи 10 дни преди да се уволним и при мен се самоуби един лимон, а на друг ( футболист в "Мая-Белите орли" ) му отнесоха петата заедно с ахилеса...един глупак ефрейтор си игра с картечницата в учебния корпус и белята стана...
Но лошото остава назад и остават предимно хубавите спомени!
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра :) :) :)

Изображение ИзображениеИзображение

КРАСОТА ВЯРА БОРБА
Контакти:

Мнениеот КРАСОТА ВЯРА БОРБА » 31 яну 2016 09:26

ugly bug написа:
glarus_ds написа:
trokadero_ написа:То хубаво , ама повечето в този форум не сме ходили ( за съжаление).

За щастие ;)

Казармата може да е всичко друго но те учи да бъдеш самостоятелен и да се оправяш сам с живота! ;)
Иначе както му викахме "Простотията и зелената боя никога не свършват!"

Ха-ха.От тогава намразих зеленото и кафявото.До скоро.Вицове за военни и милиционери няма,Всичко е истина.Както бивши курви няма.Като милиционери и военни.За това са обслужващ персонал.Пазачи,чувачи,бодигардове,слуги на политици.

Потребителски аватар
iliev72
Контакти:

Мнениеот iliev72 » 31 яну 2016 13:35

Автора би трябва да си бил много ... за да влезеш в казармата 2005. Ще ти кажа само , че след 1996 всеки който е имал малко акъл в главата е намерил начин да протака достатъчно дълго за да не влезе в казармата.
Или ако не протака да намери начин да не влезе въобще.70-те и 80-те години нещата бяха коренно различни даже в някои семейства се смята за обида ако сина им не мине през казармата. Хубаво е човек да пуска такива , но който нямал избор и нямало как да се измъкне от казармата и наистина е било казарма , а не някакво подобие на казарма.
[offtopic][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/72850495676373035823.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/28875847901498354995.jpg[/wrapimg]
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.

tamkuan
Контакти:

Мнениеот tamkuan » 31 яну 2016 13:37

Ден-1,Плевен 30-40 пъти 120 човека се строяваме на плаца и на 3 етаж.Ден-2 до ден-45 събрахме около 20-30 млрд. листа без метли и лопати.Ден-7 или нещо от сорта 8 часа строева подготовка,начело с 2 гвардейци 100 човека трябва да се чуват като един,та като не се справяме тичаме и пляскаме с ръце на плаца ,а на тоя плац не му се вижда единия до другия край с невъоражено око,тва нещо 30 дена.Почивките бяха 10 мин.на 50 бягане и набиване на крак и като бие сирената гледаш как 100 човека падат като отсечени.Сутрин ставане към 5-6 физ зарядка 40 мин голи до кръста октомври месец,камъчетата по плаца ти се залепят по гърба ама това си е малкия дявол щото знаеш кво те чака целия ден до 6-7 вечерта,а като изкараш кофтия късмет да си и наряд да спиш по поляните картинката става супер свежа.Стоя си дежурен по рота и по едно време ме викат да хвърляме едни запалки ли бяха или нещо от сорта ама пак може да ти откъсне ръката,оня обяснил на другите ама аз незнам как става тая хъва вкара ме в окопа връчи ми бомбата и вика хвърляй и аз се стреснах вътрешно и щях да я изпусна в окопа ама късмет хвърлих я на 10 метра и оня неразбра,че ми докара микроинфаркт.Първа стрелба гледаш как 18 годишни келемета почват да гърмят с АК на 3 метра в пръста пред тях и на ония мити лейтенанти,капитани вените им ще се пръснат.С топла вода в Плевен се изкъпах макс. 3-4 пъти.Някой каза за яденето аз и до днес толкова големи плъхове не съм виждал както тия в столовата като мине през хляба и гледаш само кората останала.Бяхме гладни постоянно.В София вече условията бяха добри,но гърча беше двоен,единственото хубаво беше,че всяка сутрин будехме юношите на ЦСКА като набиваме с все сила 300 човека към стола за закуска,а ония псуват като каруцари и ако няма болтове и пирони наоколо чуват хубави работи за родата си.Чакахме един път президента на летището прави без да мърдаш с СкС при нозе кам 2 часа и нещо той минава за 30 сек. по килима неразбрах как си вдигнах пушката за почест бях станал като статуя.Последно да добавя ,че освен войници станахме и шивачи и фризиори,защото като не трамбоваш шиеш парадната униформа,а тя дето се вика от времето на Фердинант.

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 31 яну 2016 13:56

iliev72 написа:Автора би трябва да си бил много ... за да влезеш в казармата 2005. Ще ти кажа само , че след 1996 всеки който е имал малко акъл в главата е намерил начин да протака достатъчно дълго за да не влезе в казармата.
Или ако не протака да намери начин да не влезе въобще.70-те и 80-те години нещата бяха коренно различни даже в някои семейства се смята за обида ако сина им не мине през казармата. Хубаво е човек да пуска такива , но който нямал избор и нямало как да се измъкне от казармата и наистина е било казарма , а не някакво подобие на казарма.

Само пОтките и мамините синчета се скатавах по този кОрвенски начин.Аз като влизах се говореше за порядака на 5К лева да те изкарат негоден за военна служба.
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Потребителски аватар
iliev72
Контакти:

Мнениеот iliev72 » 31 яну 2016 14:48

ivan56 написа:
iliev72 написа:Автора би трябва да си бил много ... за да влезеш в казармата 2005. Ще ти кажа само , че след 1996 всеки който е имал малко акъл в главата е намерил начин да протака достатъчно дълго за да не влезе в казармата.

Само пОтките и мамините синчета се скатавах по този кОрвенски начин.Аз като влизах се говореше за порядака на 5К лева да те изкарат негоден за военна служба.

Иване , Иване да те ... кой те хване. Кой ти е виновен , че не са те научили да четеш между редовете. Мен ме научиха как се чете военният закон така , че да ти е от полза и не съм дал 1 лв за да не ходя в казармата.
Иначе казано мен ме научиха да чете така военният закон(тогава) както дявола чете евангелието ;)
[offtopic][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/72850495676373035823.jpg[/wrapimg][wrapimg=]http://pic.cpa3y.net/images/28875847901498354995.jpg[/wrapimg]
[wrapimg=]http://i67.tinypic.com/23tmws9.jpg[/wrapimg][/offtopic]
Тайната на вечната младост е да научаваш всеки ден по нещо ново.
Ако спориш с идиот, вероятно и той прави същото или си попаднал на партиен (непълен) член.

Върни се в “Свободна зона”