v.r.s. написа:Не зная защо е тази истерия по медиите и от политически личности, че някакъв нарушител на границата е застрелян заради неподчинение и агресивно поведение спрямо полицаи. Това във всяка една нормална държава ще се приеме за изпълнен дълг и никой няма да обвини полицая, че е действал по този начин. Аз съм служил на границата през 1989-1991 година и тогава дори граничарите бяха длъжни да застрелят нарушител ако видят, че няма как да бъде заловен, а да не говорим за агресивно поведение от тяхна страна.
Не е лесно да се застреля човек и заради това освен, че оправдавам полицая, му съчувствам, но явно ситуацията е била доста напечена, след като се е стигнало до произвеждане на изстрел.
Как ще искаме да охраняват границата ни, ако не застанем като общество и държава зад тях и ги обвиняваме за това, че използват сила и дори оръжие за да спрат някакви субекти, без документи и с неясни намерения. След като минават нелегално и без документи, значи не им е чиста работата и легално не биха получили бежански статут. Дори може да са наистина от някоя терористична организация.
А такива като Атанасов и този нещастник служещ към ООН, които говорят от топлите си меки кресла, да вървят на франфуркт на майн.
Напълно съм съгласен с теб,но има няколко големи "НО"-та
Първо: Как "случайно" патрул на гранична полиция от Елхово се е оказал на 80-км от Елхово ,на 20 км от Бургас и на 40 км от границата. Не е ли работа на патрула да охранява прилежащата му полоса от границата, а не да се намира "случайно" доста далеч от нея и съвсем "случайно" на един доста оживен първокласен път среща група от над 50 нарушители. Нещо прекалено много неща се случиха "случайно".
Второ: Когато беше войник ,какво щеше да се случи ,ако при подобен инцидент се окаже ,че застрелящ нарушител без да преди това да има "предупредителен изстрел" ,аз съм служил преди теб,по мое време за такова нещо следваше съд. Нещото което мен ме шокира ,че от гранична полиция официално обявиха,че е имало само един изстрел,който е бил и фатален. Това вече си е нарушение на устава.
Трето: Как е станал рикошет при стрелба във въздуха в отворено пространство? - Нещо не звучи особено убедително.