tmanolov написа: ......
Но нека погледнем и през друг ъгъл - емиграцията от България си е бягство, колкото и да го маскираме като "възможност за избор", "ама аз заради детето", "ама тук е кочина и не е за моята нежна душа " и т.н., всички вие, емигрантите, сте бегълци, предпочели да напуснете и да не се борите!!! И всички сте с един смешен лайтмотив - като се оправи, ще се върна!?!?!? Ама кой да го оправи бре, аланкоолу? Кой? Нали тези, които трябваше да го оправяме, сме навън. Та вие всички сте дезертьори!
И най-тъпото и смешното - ако не били емигрантите, щели сме да изпукаме от глад - те носели всичкото ядене и пиене у нас

По-върховна простотия не бях чел. Нека оставим настрани емоцията и патоса, да погледнем нещата чисто прагматично и да видим фактите:
- във всеки емигрант е инвестирана огромна сума като безплатно образование и здравеопазване. Идеята е, че след това той ще плаща с данъците си, за да има за следващуте поколения - е, да, но веригата се прекъсва, емигранта го няма, децата му (бъдешето на държавата) ги няма, но родителите му са тук, за тях се полагат разходи, а те идват от работещите тук, а не чужденците
- всеки емигрант е оставил тук родителите си, в повечето случаи пенсионери. Е, кой им плаща пенсиите? Ами всички ние дето сме тук. Той бил пращал пари - чудесно, нека праща, но ги праща само на тях, а аз плащам и за тях, а не само на моите родители, нали? Е, къде е честността, за която емигрантите толкова радеят? Да, неговите родители са плащали вноски някога, така е, само че системата е разходо-покривна - сегашните поколения плащат за миналите и се надяват на бъдещите. При емигрантите връзката е скъсана - те само са получили, но нищо не са дали. Егоизъм, прикрит под формата на уж филантропия - това го има само тук, в България
- голяма част от емигрантите ползват родната здравна система - част от тях са без никакви права, но отиват по спешност и няма как да ги върнат. Други пък си плашат смешните вноски на минималната заплата и пак я позлват. Е, аз плащам на максимума, но те ме псуват, че съм бил свиня, че тук било кочина и т.н. Логика?
- не малко от децата на емигрантите са тук - подготвяни за бъдещи емигранти, зареждани с оново чувство на омраза към кочината България. На тези деца също аз плашам безплатното образование и здравеопазване и т.н. и т.н.
Факти, нишо повече, някои от тях пречупени през собствената ми субективност. Старая се да не съдя никого, но когато някой, който продължавам да издържам с данъците си (него, децата или родителите му), нарича държавата ми кочина и мен свиня - е, няма как да му сезарадвам. Да сте живи и здрави и помнете, че дърво без корен не вирее - дядовците ви са дали живота си, за да я има тази България, мрели са по бойните полета, за да се казвате Иван,Петър или Стоян, а не Йован, Ставрос или Мехмет, а сега вие плюете на всичко това и бягате от тук. Ваша воля, поне не плюите по нея - най-малкото с това сте задължени към България!!!
Реших да се включа в темата, защото малко се подразних от втората част от коментара на tmanolov. Първо да кажа няколко думи за себе си. От година и половина живея и работя в Норвегия. Имам от края на миналата година разрешение за постоянно пребиваване, както и постоянен номер - нещо като нашето ЕГН. Което на практика ме прави норвежки гражданин, без да имам нужда от норвежки паспорт, с всички произтичащи от това права и задължения. Започнах първо в рибна фабрика, но след година вече съм на работа в ел.монтажна фирма, защото това съм работил повече от 25г. и като разбраха с какъв опит съм (освен това съм инженер, с две висши образования) веднага ме взеха, абстрахирайки се от факта, че не говоря норвежки. Ако знаех перфектно езика (има още доста да се учи), позицията ми нямаше да е ел.монтажник, но има време. Отношението към мен и другите във фирмата, които не са норвежци не се различава от това, ако бях местен. Съответно и заплащането. tmanolov прави грешка, като поставя всички емигранти под общ знаменател - дезертьори, бегълци, слабохарактерни щото не се борели за подобряване живота в България и т.н. Сещате се, че всички, които са напуснали страната, за да търсят по-добри условия на живот другаде, имат най-различни причини да го направят. Да, някои може наистина да са дезертьори, но не всички. Само за сведение ще кажа, че си плащам редовно всички данъци в България, така че най-малкото очаквам някой друг да издържа близките ми. А колкото до безплатното образование и здравеопазване - айде моля ви се! Те такова животно нема! Искам да попитам tmanolov има ли деца, ако да, колко са големи, и ако са големи дали се готвят за влизане в университет? И ако се готвят за това, той дали разчита на преподавания материал в училище да вкара децата му в университет или ги праща допълнително на частни уроци? Дотук с безплатното образование. За здравеопазването - дали има болни родители, но не настинали, а сериозно болни, да речем рак или айде по-леко диабет в по-тежка форма. Наясно ли е какво струва това на човек, който си плаща редовно данъци и здравни осигуровки да води родителите си по лекари? Аз съм наясно! Дотук и безплатното здравеопазване. Само един пример ще дам - имам приятел, на когото се наложи сърдечна операция - подмяна на клапа. Знаете ли колко заплати за всичко? Абсолютно нищо. Направиха му съответните изследвания, когато се почувства зле и му направиха операцията. Дори му върнаха средствата за пътуванията, които беше правил. Нека и за себе си да кажа. По време на работа се подхлъзнах и си пукнах малкия пищял в основата около глезена. Не само, че си получавам пълния размер на заплатата като болнични, а ми се изплаща и застраховка в не малък размер. Не стига това ами проведохме разговор с шефа дали да започна на 50% работа (съответно половината заплата ще получавам от фирмата, останалата част от тяхната организация по трудова заетост), дали да работя само в офиса, дали ще имам нужда от човек, който да ми помага или някакви допълнителни помощни средства. Това кога ще го има и у нас?
Така че tmanolov нямаш право да говориш, че ти плащаш за всичко това! А колкото до това, че моите родители са плащали вноски, докато са работили - да плащаха и имаха възможност по малко, но да си събират пари за "черни дни", както се казва. И какво се получи - лева се деноминира и това, което събраха за цял живот двама души, стигна за надгробен паметник на баща ми. Държавата окраде всички по този начин, с изключение на, знаете на кого .... За да твърдиш tmanolov, че издържаш някого в България, не е достатъчно само да си плащаш данъците и здравните, далеч не е достатъчно това. Този твой патос е излишен. Много съм далеч от идеята, да плюя по България, но политическата мафия направи така, че живота в страната да заприлича на сървайвър в тежка форма. Не крия амбициите си да взема цялото си семейство в Норвегия, но оставям на децата си сами да направят избор. Те много добре знаят, че тук ги очаква сигурност, нормален живот, възможност да планираш бъдещето си и ред други неща. А колкото до това, че ще се бори някой да подобри ситуацията в България - на този етап това си е пълна химера. За да се елиминира политико-икономическата мафия в България няма как да стане само с гласуване, защото дори и 99.99% да са гласувалите (както при бай Тошово време), резултата и отчетената активност ще са такива, каквито реши същата тази политико-икономическа мафия. В момента в България няма жив честен човек, разполагащ на първо време с мощен финансов ресурс, както и с независима медия/медии, която да го отрази, за да се изправи срещу статуквото. В заключение искам да кажа, че има голямо значение къде си, какво можеш да предложиш на пазара на труда, като умения и знания, как този пазар оценява това, което предлагаш, какви са преките и косвени ползи и загуби от оставането или неоставането ти в определена държава. В крайна сметка, може би има нещо вярно в това, че домът е там, където се чувстваш добре.
п.п. - гласувах за "В чужбина съм и ми харесва".