По-добре ли се живее в чужбина?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Къде живеете и къде бихте искали в бъдеще ?

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

bellamy_99

Re: По-добре ли се живее в чужбина?

Мнениеот bellamy_99 » 13 окт 2015 14:45

hue написа:
soilwork написа:От шест години работя и живея в Германия. Бачкам като пицар в голяма верига пицарии. Ако не знаеш езика, на държавата, в която отиваш, е доста трудно. Иначе е индивидуално - дали отиваш сам или с някой друг, дали отиваш при някой, който те чака и е осигурил необходимото или ще се блъскате заедно от нулата, дали имаш квалификации да си атрактивен на трудовия пазар, дали имаш осигурена работа или тепърва ще търсиш, и т.н. Лесно в живота няма. 9,5 бруто на час, 2 почивни дни в седмицата, работа между 8 и 10 часа на ден, със задължителна пауза следобед. Заплата между 1200-1400 зависи от часовете . Квартира 550, интернет 30, телефон 40 ,ток 30 месечно . Остатъка за спестяване и лични нужди.Определено мога да кажа, че живея спокоен живот с голяма доза сигурност. От друга страна започна да ми писва и България ми липсва......

Колко човека сте в квартирата/ колко стаи е?

След разходите ти остава по-малко от 50% от заплатата.

В Перник пицар взима 400 евро. Квартира 100, интернет - 5, телефон 7, ток - 30.

След разходите ти остава повече от 50% от заплатата.

Сега ясно ли е защо никой друг не споделя конкретни цифри :mrgreen:

Не се заяждам, но в Германия след разходите, над 50%, му остават дори малко повечко, отколкото цялата заплатата в Перник. :mrgreen:
Проблемът е, че правата на сегашните модератори са безсрочни и те блокират всякакви опити да организираме избор на нови. Моля, отнесете това оплакване до някое отговорно лице, което да осигури възможност да проведем избори на нови модератори.

Потребителски аватар
hue
Контакти:

Мнениеот hue » 13 окт 2015 14:48

Емигрант 45 написа:
Madridist написа:Отдавна искам да пусна тема по този въпрос. Попаднах на интересни дискусии, ще ми е интересно тук всеки запознат да сподели по темата - било от личен опит, било от мнение на познати и роднини. По-добре ли се живее наистина в чужбина или нещата са много относителни 8-)

В Канада съм от 13 години.Тук са всичките ми най близки.Независимо от това ,че съм над 60 години,всяка година работя по няколко месеца и то за една от най голямите и престижни компании в света.Получаваш уважение,а съответно и отлично заплащане.Пенсията на съпругата ми,която няма и един ден трудов стаж тук е 1500 канадски долара,а българската й (след почти 40години трудов стаж в България е 180лв.).За тези години сме си купили два апартамента(единият даваме под наем),аз сменям през две години колата си,след Lexus 350R,сега имам VW Tiguan 2011.
Всеки,който има желание да работи и покаже способностите си е приет радушно,получава признанието ,а и съответното заплащане.Емиграцията не е за всеки-трябва да имаш "топ..и",но си заслужава.
А такива като виали и други подобни на него да продължават да си мечтаят за бай Тошо и измисления му строй.Съжалявам ги!

Приятел, стига с тези али-бали, това на жена ти е социална помощ (поредната...) и 2-ро: отпуска се не срещу работа, а като благодарност, че се е вкочанясвала на тоз студ толкоз годни. И що не се откажеш от пенсията си в България? Нищо не спомена за данъчните облекчения за имигранти?
Последна промяна от hue на 13 окт 2015 15:00, променено общо 3 пъти.
НЕ ГЛЕДАМ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Потребителски аватар
hue
Контакти:

Мнениеот hue » 13 окт 2015 14:50

bellamy_99 написа:
hue написа:
soilwork написа:От шест години работя и живея в Германия. Бачкам като пицар в голяма верига пицарии. Ако не знаеш езика, на държавата, в която отиваш, е доста трудно. Иначе е индивидуално - дали отиваш сам или с някой друг, дали отиваш при някой, който те чака и е осигурил необходимото или ще се блъскате заедно от нулата, дали имаш квалификации да си атрактивен на трудовия пазар, дали имаш осигурена работа или тепърва ще търсиш, и т.н. Лесно в живота няма. 9,5 бруто на час, 2 почивни дни в седмицата, работа между 8 и 10 часа на ден, със задължителна пауза следобед. Заплата между 1200-1400 зависи от часовете . Квартира 550, интернет 30, телефон 40 ,ток 30 месечно . Остатъка за спестяване и лични нужди.Определено мога да кажа, че живея спокоен живот с голяма доза сигурност. От друга страна започна да ми писва и България ми липсва......

Колко човека сте в квартирата/ колко стаи е?

След разходите ти остава по-малко от 50% от заплатата.

В Перник пицар взима 400 евро. Квартира 100, интернет - 5, телефон 7, ток - 30.

След разходите ти остава повече от 50% от заплатата.

Сега ясно ли е защо никой друг не споделя конкретни цифри :mrgreen:

Не се заяждам, но в Германия след разходите, над 50%, му остават дори малко повечко, отколкото цялата заплатата в Перник. :mrgreen:

и това е най-голямата заблуда за всички будали с основно образование
НЕ ГЛЕДАМ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Потребителски аватар
stefani

Мнениеот stefani » 13 окт 2015 14:54

По-добре е да живееш в чужбина само ако си много богат
Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !

Потребителски аватар
hue
Контакти:

Мнениеот hue » 13 окт 2015 14:59

stefani написа:По-добре е да живееш в чужбина само ако си много богат

Ако си много богат, що да не живееш в България?
НЕ ГЛЕДАМ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 13 окт 2015 15:13

В България съм, много неща не ми харесват, но тук е моето място.Борим се и това е.
п.п.Винаги ми е правило едно нещо впечатление, по форумите и на маса, всеки пише и се възмущава тук от селянията, от мръсотията, завистта, от всичко негативно.Всеки казва аз не правя така.
И чак почвам да се чудя, кои са тези хора които се държат като последни селяндури, кои са тези които си хвърлят боклука през балкона или фаса на улицата, кои са тези хора които те пререждат на опашката в магазина като всеки уж не ги прави тези работи. :?
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Потребителски аватар
deserteye
Контакти:

Мнениеот deserteye » 13 окт 2015 15:38

tmanolov написа: ......
Но нека погледнем и през друг ъгъл - емиграцията от България си е бягство, колкото и да го маскираме като "възможност за избор", "ама аз заради детето", "ама тук е кочина и не е за моята нежна душа " и т.н., всички вие, емигрантите, сте бегълци, предпочели да напуснете и да не се борите!!! И всички сте с един смешен лайтмотив - като се оправи, ще се върна!?!?!? Ама кой да го оправи бре, аланкоолу? Кой? Нали тези, които трябваше да го оправяме, сме навън. Та вие всички сте дезертьори!

И най-тъпото и смешното - ако не били емигрантите, щели сме да изпукаме от глад - те носели всичкото ядене и пиене у нас :o По-върховна простотия не бях чел. Нека оставим настрани емоцията и патоса, да погледнем нещата чисто прагматично и да видим фактите:
- във всеки емигрант е инвестирана огромна сума като безплатно образование и здравеопазване. Идеята е, че след това той ще плаща с данъците си, за да има за следващуте поколения - е, да, но веригата се прекъсва, емигранта го няма, децата му (бъдешето на държавата) ги няма, но родителите му са тук, за тях се полагат разходи, а те идват от работещите тук, а не чужденците
- всеки емигрант е оставил тук родителите си, в повечето случаи пенсионери. Е, кой им плаща пенсиите? Ами всички ние дето сме тук. Той бил пращал пари - чудесно, нека праща, но ги праща само на тях, а аз плащам и за тях, а не само на моите родители, нали? Е, къде е честността, за която емигрантите толкова радеят? Да, неговите родители са плащали вноски някога, така е, само че системата е разходо-покривна - сегашните поколения плащат за миналите и се надяват на бъдещите. При емигрантите връзката е скъсана - те само са получили, но нищо не са дали. Егоизъм, прикрит под формата на уж филантропия - това го има само тук, в България :oops:
- голяма част от емигрантите ползват родната здравна система - част от тях са без никакви права, но отиват по спешност и няма как да ги върнат. Други пък си плашат смешните вноски на минималната заплата и пак я позлват. Е, аз плащам на максимума, но те ме псуват, че съм бил свиня, че тук било кочина и т.н. Логика?
- не малко от децата на емигрантите са тук - подготвяни за бъдещи емигранти, зареждани с оново чувство на омраза към кочината България. На тези деца също аз плашам безплатното образование и здравеопазване и т.н. и т.н.

Факти, нишо повече, някои от тях пречупени през собствената ми субективност. Старая се да не съдя никого, но когато някой, който продължавам да издържам с данъците си (него, децата или родителите му), нарича държавата ми кочина и мен свиня - е, няма как да му сезарадвам. Да сте живи и здрави и помнете, че дърво без корен не вирее - дядовците ви са дали живота си, за да я има тази България, мрели са по бойните полета, за да се казвате Иван,Петър или Стоян, а не Йован, Ставрос или Мехмет, а сега вие плюете на всичко това и бягате от тук. Ваша воля, поне не плюите по нея - най-малкото с това сте задължени към България!!!

Реших да се включа в темата, защото малко се подразних от втората част от коментара на tmanolov. Първо да кажа няколко думи за себе си. От година и половина живея и работя в Норвегия. Имам от края на миналата година разрешение за постоянно пребиваване, както и постоянен номер - нещо като нашето ЕГН. Което на практика ме прави норвежки гражданин, без да имам нужда от норвежки паспорт, с всички произтичащи от това права и задължения. Започнах първо в рибна фабрика, но след година вече съм на работа в ел.монтажна фирма, защото това съм работил повече от 25г. и като разбраха с какъв опит съм (освен това съм инженер, с две висши образования) веднага ме взеха, абстрахирайки се от факта, че не говоря норвежки. Ако знаех перфектно езика (има още доста да се учи), позицията ми нямаше да е ел.монтажник, но има време. Отношението към мен и другите във фирмата, които не са норвежци не се различава от това, ако бях местен. Съответно и заплащането. tmanolov прави грешка, като поставя всички емигранти под общ знаменател - дезертьори, бегълци, слабохарактерни щото не се борели за подобряване живота в България и т.н. Сещате се, че всички, които са напуснали страната, за да търсят по-добри условия на живот другаде, имат най-различни причини да го направят. Да, някои може наистина да са дезертьори, но не всички. Само за сведение ще кажа, че си плащам редовно всички данъци в България, така че най-малкото очаквам някой друг да издържа близките ми. А колкото до безплатното образование и здравеопазване - айде моля ви се! Те такова животно нема! Искам да попитам tmanolov има ли деца, ако да, колко са големи, и ако са големи дали се готвят за влизане в университет? И ако се готвят за това, той дали разчита на преподавания материал в училище да вкара децата му в университет или ги праща допълнително на частни уроци? Дотук с безплатното образование. За здравеопазването - дали има болни родители, но не настинали, а сериозно болни, да речем рак или айде по-леко диабет в по-тежка форма. Наясно ли е какво струва това на човек, който си плаща редовно данъци и здравни осигуровки да води родителите си по лекари? Аз съм наясно! Дотук и безплатното здравеопазване. Само един пример ще дам - имам приятел, на когото се наложи сърдечна операция - подмяна на клапа. Знаете ли колко заплати за всичко? Абсолютно нищо. Направиха му съответните изследвания, когато се почувства зле и му направиха операцията. Дори му върнаха средствата за пътуванията, които беше правил. Нека и за себе си да кажа. По време на работа се подхлъзнах и си пукнах малкия пищял в основата около глезена. Не само, че си получавам пълния размер на заплатата като болнични, а ми се изплаща и застраховка в не малък размер. Не стига това ами проведохме разговор с шефа дали да започна на 50% работа (съответно половината заплата ще получавам от фирмата, останалата част от тяхната организация по трудова заетост), дали да работя само в офиса, дали ще имам нужда от човек, който да ми помага или някакви допълнителни помощни средства. Това кога ще го има и у нас?
Така че tmanolov нямаш право да говориш, че ти плащаш за всичко това! А колкото до това, че моите родители са плащали вноски, докато са работили - да плащаха и имаха възможност по малко, но да си събират пари за "черни дни", както се казва. И какво се получи - лева се деноминира и това, което събраха за цял живот двама души, стигна за надгробен паметник на баща ми. Държавата окраде всички по този начин, с изключение на, знаете на кого .... За да твърдиш tmanolov, че издържаш някого в България, не е достатъчно само да си плащаш данъците и здравните, далеч не е достатъчно това. Този твой патос е излишен. Много съм далеч от идеята, да плюя по България, но политическата мафия направи така, че живота в страната да заприлича на сървайвър в тежка форма. Не крия амбициите си да взема цялото си семейство в Норвегия, но оставям на децата си сами да направят избор. Те много добре знаят, че тук ги очаква сигурност, нормален живот, възможност да планираш бъдещето си и ред други неща. А колкото до това, че ще се бори някой да подобри ситуацията в България - на този етап това си е пълна химера. За да се елиминира политико-икономическата мафия в България няма как да стане само с гласуване, защото дори и 99.99% да са гласувалите (както при бай Тошово време), резултата и отчетената активност ще са такива, каквито реши същата тази политико-икономическа мафия. В момента в България няма жив честен човек, разполагащ на първо време с мощен финансов ресурс, както и с независима медия/медии, която да го отрази, за да се изправи срещу статуквото. В заключение искам да кажа, че има голямо значение къде си, какво можеш да предложиш на пазара на труда, като умения и знания, как този пазар оценява това, което предлагаш, какви са преките и косвени ползи и загуби от оставането или неоставането ти в определена държава. В крайна сметка, може би има нещо вярно в това, че домът е там, където се чувстваш добре.
п.п. - гласувах за "В чужбина съм и ми харесва".

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 13 окт 2015 15:58

Интересно е, че ние тука се плюем и обиждаме, това правят и повечето емигранти... Тоест, ако ни слуша/чете някой, остава с впечатлението, че в България живеят идиоти, изверги, циници, простаци, малоумници, свине и всякакъв друг добитък, за който човек се сети.

Обаче, по-интересно е мнението на чужденците, за които България е станала дом поради някаква причина.
По-голямата част от тях намират българите за очарователни, възпитани, отзевчиви, гостоприемни, въобще, за страшно готини хора.

Е, к'ва е тая метаморфоза, бре ? :lol:
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 13 окт 2015 15:59

Живея в България и ми харесва страната, но не ми харесва държавата. Затова и гласувах с "Друго". Инак обиколих цяла Европа, имам над 20 аверчета, които работят в различни страни. Общо-взето са доволни от дохода, но са недоволни от начина на живот. И им липсва България. Може би споменатият тук пример 6 месеца бачкане в Англия и после 6 месеца в България е нелош вариант.
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

Емигрант 45

Мнениеот Емигрант 45 » 13 окт 2015 16:34

Искам само да добавя нещо за така наречената липса на приятели в чужбина.Тази година празнувах кръгла годишнина.Салона в ресторанта беше за 40 човека и аз бях принуден да "отсявам",а и хубавото беше ,че и много бяха на почивка на юг.Всичко със създаването на приятелството е много индивидуално.Аз лично никога и никъде където съм бил от (Крайния Север до Юга на Африка) не съм страдал от липса на приятели.Човек трябва да бъде като камъка,където го пуснеш да тежи на мястото си.

Върни се в “Свободна зона”