Tommi написа:Много е важно да се направи следната сметка: Ако живееш в родния си град, в родния си дом и можеш да работиш за 400 лв. (например), а в София ще плащаш 400 лв. квартира (например) или вноска по жилищен кредит, 50 лв. за транспорт, то ще можеш ли да си намериш работа в София за над 950 лв., за да получиш по-голям разполагаем доход? За да не усложняваме сметката, приемаме, че токът, водата, храната е с еднакви цени, а сметките към Топлофикация са горе-долу колкото разходите за дърва, климатик, въглища или каквото се използва за отопление (което не е баш така, но идеята е ясна).
Другият важен момент е дали си готов да живееш с по-малък разполагаем доход в София, но пък да имаш по-големи възможности за професионално развитие в бъдеще?
Парите са важни, но НЕ СА всичко!
Captain Stottlemeyer написа:Blue1914 написа:...Заключение: Ако си интелигентен човек с потенциал, държиш да работиш нещо по-престижно или поне по-високоплатено, да си направиш
среда от интелигeнтни невчалгарени люде и да се запознаваш с нови такива, обичаш да ползваш културния потенциал на населеното място, в което живееш, а спокойствието и еднообразието в родния град ти идва в повече- мятай се насам! Или пък в някой друг град
+300 000 души 
Ако пък си имаш читава работа, която що-годе те удовлетворява, имаш си добра приятелска среда, а културните ти пориви се изчерпват до Мол, кафенце на главната и някоя чалгарка да пее в дискотеката- там, откъдето си, ти е екстра. Няма смисъл да си разваляш рахата в гадната голяма и страшна София за 100 кинта отгоре като махнеш разходите.

1. Тук малко си се объркал...

Много голям процент от човешката утайка на България живее (по понятни причини) именно в София.

Обратно, интелигентни и "невчалгарени" люде можеш да намериш навсякъде в България. Що се отнася до условието ти +300 000 души, на него в България отговарят само Варна и Пловдив. Само не ме казвай, че в аристократичния Русе (примерно) хората са чалгари.
2. Живея в София от 1958 година насам, вкл. 35 години на 100-на метра от Руски паметник. Познавам много хора от всякакви възрасти и професии и трябва да ти кажа, че по редица причини техните т.н. "културни потребности" много често опират до някой филм по телевизията.

Аз също не ходя всяка вечер на симфоничен концерт или балет

, повечето от големите майстори на българския театър вече не са между живите или напуснаха сцената, а сегашните трудно могат да ме впечатлят със своите артистични напъни, почти същото важи и за естрадната музика, и т.н., и т.н. ....

Навсякъде има утайка, а средностатистическия квартален софиянец си е чалгар-простак. На средностатистическия софиянец би му било екстра в някой "средно-голям" град в провинцията с 5-600 кинта заплата
Но социалния остров от будни млади хора, които имат различни пориви от Галена и Преслава е ОГРОМЕН, в сравнение с по-малките градове. Оттам има и повече забавления и дейности за тия хора. Супер пример с бившата- много се кефи колко красивичък става родният ѝ Бургас. Ама си живее тук с 800 кинта на квартирка, нищо че стандартът и е ПО-НИСЪК отколкото би бил в Бургас! Скромно, но доволно. (дори с теб сме били съседи известно време

) Щото като се прибере за повече от една седмица ПОДИВЯВА от тъпня. Така е и с повечето ми познати от провинцията, много от тях от много хубави градове. Затова съм сложил и 300 000 души минимум. Русенци не ги знам колко културно и аристократично го раздават, ама до скоро дори кино си нямаха.