"Авантюрата София" приключи зловещо!!!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
BRF
Контакти:

Re: "Авантюрата София" приключи зловещо!!!

Мнениеот BRF » 14 юли 2015 11:49

mirodes написа:
Blue1914 написа:
Това, че банките цакат ЗВЕРСКИ, основно защото българинът няма елементарна култура относно взимането на кредит, е друга тема.

)

И каква точно трбява да е културата на българина относно вземането на кредит?Аз като сблъсквал се с доста банки мога да ти кажа,че като отидеш в банката ти предлагат определен лихвен процент и по надолу е невъзможно да слезеш.В момента ипотечният кредит ми е на 5,6 процента лихва.Невъзможно е да го сваля по-ниско.Друг е въпросът,че жилищата си държат високи цени.И нямам предвид София.Моето жилище ми излезе по 900 лева квадратният метър в Пазарджик.А като четеш вестниците навсякъде пишат,че цените били по 600 лева квадрата.600 лева има,но в някоя стара панелка.А и трябва да се направи основен ремонт,та пак си излиза,че под 800 лева квадрата не може да падне.

Къде е този процент 5.6?

Потребителски аватар
Blue1914
Контакти:

Мнениеот Blue1914 » 14 юли 2015 11:51

mirodes написа:
Blue1914 написа:
Това, че банките цакат ЗВЕРСКИ, основно защото българинът няма елементарна култура относно взимането на кредит, е друга тема.

)

И каква точно трбява да е културата на българина относно вземането на кредит?Аз като сблъсквал се с доста банки мога да ти кажа,че като отидеш в банката ти предлагат определен лихвен процент и по надолу е невъзможно да слезеш.В момента ипотечният кредит ми е на 5,6 процента лихва.Невъзможно е да го сваля по-ниско.Друг е въпросът,че жилищата си държат високи цени.И нямам предвид София.Моето жилище ми излезе по 900 лева квадратният метър в Пазарджик.А като четеш вестниците навсякъде пишат,че цените били по 600 лева квадрата.600 лева има,но в някоя стара панелка.А и трябва да се направи основен ремонт,та пак си излиза,че под 800 лева квадрата не може да падне.

Ами че трябва да питаш колко ще ти излезе цялото нещо, че ако кредитите ти надвишат определен процент от доходите има огромна вероятност тещата да се сгромолясат бързо- ей такива работи. ;)

Като цяло историята в началото на темата е тъпа и дискусията отиде в посока "жилище на кредит", което както вече някои казаха няма много общо с това къде живееш. Въпросът е дали, защо, в какъв случай да отидем или да не отидем да живеем на чуждо място. ;)

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 14 юли 2015 11:51

europefan написа:
fcb_bg написа:
Tommi написа:Има го и това в живота.

С любезното съдействие на банките които никога не губят. Ей баси кефа - гепят ти имота, продават го за колко си искат, а ти продължаваш да си плащаш за тва де го немаш.

Много едностранчиво разгледаш въпроса. Този имот никой не го взема ей така, а защото е даден като обезпечение на дълга, който лицето вече не обслужва. Затова се и продава. А за колко ще бъде продаден зависи от пазара и реалностите, които през 2008 са били едни, а днес други, след 5 години ще са трети. И не плащаш за това, дето го нямаш, а за дълга, който си създал доброволно. Това, дето го нямаш само е обезпечавало дълга, а не е дългът. Това, че стойността му вече не покрива размера на дълга е кофти, ама какво да се прави - пазар. ;)

Както банките разглеждат едностранчиво въпроса с лихвите. ;) Отърва им - вдигат я по кредита и ядеш дървото, не им отърва - свалят я по влога и пак ядеш дървото.

Малоумния ни премиер нали мъмреше народа, че бил мързелив, що не теглел кредите и да почва бизнес, че лихвите били много ниски. Ма не каза кои лихви има предвид. Може и да не е разбрал човека. :lol: Ако го питам що в България лихвите не са приравнени с европейските, хептем като теле ще гледа.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 14 юли 2015 12:02

Blue1914 написа:...Заключение: Ако си интелигентен човек с потенциал, държиш да работиш нещо по-престижно или поне по-високоплатено, да си направиш среда от интелигeнтни невчалгарени люде и да се запознаваш с нови такива, обичаш да ползваш културния потенциал на населеното място, в което живееш, а спокойствието и еднообразието в родния град ти идва в повече- мятай се насам! Или пък в някой друг град +300 000 души ;) Ако пък си имаш читава работа, която що-годе те удовлетворява, имаш си добра приятелска среда, а културните ти пориви се изчерпват до Мол, кафенце на главната и някоя чалгарка да пее в дискотеката- там, откъдето си, ти е екстра. Няма смисъл да си разваляш рахата в гадната голяма и страшна София за 100 кинта отгоре като махнеш разходите. ;)

1. Тук малко си се объркал... :o Много голям процент от човешката утайка на България живее (по понятни причини) именно в София. :( Обратно, интелигентни и "невчалгарени" люде можеш да намериш навсякъде в България. Що се отнася до условието ти +300 000 души, на него в България отговарят само Варна и Пловдив. Само не ми казвай, че в аристократичния Русе (примерно) хората са чалгари. ;)
2. Живея в София от 1958 година насам, вкл. 35 години на 100-на метра от Руски паметник. Познавам много хора от всякакви възрасти и професии и трябва да ти кажа, че по редица причини техните т.н. "културни потребности" много често опират до някой филм по телевизията. ;) Аз също не ходя всяка вечер на симфоничен концерт или балет :lol: , повечето от големите майстори на българския театър вече не са между живите или напуснаха сцената, а сегашните трудно могат да ме впечатлят със своите артистични напъни, почти същото важи и за естрадната музика, и т.н., и т.н. .... 8-)
Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 14 юли 2015 16:06, променено общо 3 пъти.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 14 юли 2015 12:04

ЕМИЛ написа:Темата е перфектен пример , че селяните нямате място в София .

Немалко от хората от провинцията са тук защото алтернативата е да стоят безработни в родното си място. Затварят в даден регион 2-3 завода примерно, които дават работа на 1/3 от града и околните села и тия хора увисват. Ако стоят там - работа няма. Ако дойдат тук - рискуват. Познавам много такива, които биха си седяли по родните места ако могат да взимат и половината от заплатата си в София. Но не могат, няма от какво.

Макар че случая, описан от автора на темата е различен, "героя" е имал възможност като гледам да си остане в родното място без да гладува, пък и се е изсилил с апартамента. Поел е неоправдан риск и ще си плаща за него.

А и не е хубаво веднага да се казва авторитетно кой имал и кой нямал място някъде. На повечето софиянци дядовци и прадядовци също са били "селяни", които са се закрепили в София.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 14 юли 2015 12:08

europefan написа:Някак си не мога да се съглася с мнението на автора и внушението, което опитва да прави с темата. Тази история, която разказва може да се случи в абсолютно всеки град, независимо дали е София, Варна, Бургас или Велико Търново. Проблемът е друг - за хората, които не могат да контролират живота си и не се простират според чергата си, а макар и жаби, виждайки, че подковават вола и те вдигат крак. Такива има много и те са винаги зле независимо в кой град живеят.

А относно мненията за това селяните да си ходели от София - лошо няма, ама не се ли сещате, че ако този призив се изпълни, София я остане 10ина хиляди души, я не. ;) А и може да се наложи и тези, които искат това, също да си тръгнат. /Не съм от София и не живея там, но харесвам града/.

Най-добре обобщено до момента. И за историята и за "селяните" и мястото им в София.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 14 юли 2015 12:16

Много е важно да се направи следната сметка: Ако живееш в родния си град, в родния си дом и можеш да работиш за 400 лв. (например), а в София ще плащаш 400 лв. квартира (например) или вноска по жилищен кредит, 50 лв. за транспорт, то ще можеш ли да си намериш работа в София за над 950 лв., за да получиш по-голям разполагаем доход? За да не усложняваме сметката, приемаме, че токът, водата, храната е с еднакви цени, а сметките към Топлофикация са горе-долу колкото разходите за дърва, климатик, въглища или каквото се използва за отопление (което не е баш така, но идеята е ясна).
Другият важен момент е дали си готов да живееш с по-малък разполагаем доход в София, но пък да имаш по-големи възможности за професионално развитие в бъдеще?
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
eMs1
Контакти:

Мнениеот eMs1 » 14 юли 2015 12:29

ЕМИЛ написа:Темата е перфектен пример , че селяните нямате място в София .

Ти до "вчера" не беше ли от Ямбол или беше Сливен.....Смолян, не помня точно, пишеше си ти го в профила?
Кога дойде в София, кога почна да пъдиш селяните? Интересно ми е :mrgreen:

Потребителски аватар
Blue1914
Контакти:

Мнениеот Blue1914 » 14 юли 2015 12:30

Tommi написа:Много е важно да се направи следната сметка: Ако живееш в родния си град, в родния си дом и можеш да работиш за 400 лв. (например), а в София ще плащаш 400 лв. квартира (например) или вноска по жилищен кредит, 50 лв. за транспорт, то ще можеш ли да си намериш работа в София за над 950 лв., за да получиш по-голям разполагаем доход? За да не усложняваме сметката, приемаме, че токът, водата, храната е с еднакви цени, а сметките към Топлофикация са горе-долу колкото разходите за дърва, климатик, въглища или каквото се използва за отопление (което не е баш така, но идеята е ясна).
Другият важен момент е дали си готов да живееш с по-малък разполагаем доход в София, но пък да имаш по-големи възможности за професионално развитие в бъдеще?

Парите са важни, но НЕ СА всичко!

Captain Stottlemeyer написа:
Blue1914 написа:...Заключение: Ако си интелигентен човек с потенциал, държиш да работиш нещо по-престижно или поне по-високоплатено, да си направиш среда от интелигeнтни невчалгарени люде и да се запознаваш с нови такива, обичаш да ползваш културния потенциал на населеното място, в което живееш, а спокойствието и еднообразието в родния град ти идва в повече- мятай се насам! Или пък в някой друг град +300 000 души ;) Ако пък си имаш читава работа, която що-годе те удовлетворява, имаш си добра приятелска среда, а културните ти пориви се изчерпват до Мол, кафенце на главната и някоя чалгарка да пее в дискотеката- там, откъдето си, ти е екстра. Няма смисъл да си разваляш рахата в гадната голяма и страшна София за 100 кинта отгоре като махнеш разходите. ;)

1. Тук малко си се объркал... :o Много голям процент от човешката утайка на България живее (по понятни причини) именно в София. :( Обратно, интелигентни и "невчалгарени" люде можеш да намериш навсякъде в България. Що се отнася до условието ти +300 000 души, на него в България отговарят само Варна и Пловдив. Само не ме казвай, че в аристократичния Русе (примерно) хората са чалгари. ;)
2. Живея в София от 1958 година насам, вкл. 35 години на 100-на метра от Руски паметник. Познавам много хора от всякакви възрасти и професии и трябва да ти кажа, че по редица причини техните т.н. "културни потребности" много често опират до някой филм по телевизията. ;) Аз също не ходя всяка вечер на симфоничен концерт или балет :lol: , повечето от големите майстори на българския театър вече не са между живите или напуснаха сцената, а сегашните трудно могат да ме впечатлят със своите артистични напъни, почти същото важи и за естрадната музика, и т.н., и т.н. .... 8-)

Навсякъде има утайка, а средностатистическия квартален софиянец си е чалгар-простак. На средностатистическия софиянец би му било екстра в някой "средно-голям" град в провинцията с 5-600 кинта заплата ;)

Но социалния остров от будни млади хора, които имат различни пориви от Галена и Преслава е ОГРОМЕН, в сравнение с по-малките градове. Оттам има и повече забавления и дейности за тия хора. Супер пример с бившата- много се кефи колко красивичък става родният ѝ Бургас. Ама си живее тук с 800 кинта на квартирка, нищо че стандартът и е ПО-НИСЪК отколкото би бил в Бургас! Скромно, но доволно. (дори с теб сме били съседи известно време :) ) Щото като се прибере за повече от една седмица ПОДИВЯВА от тъпня. Така е и с повечето ми познати от провинцията, много от тях от много хубави градове. Затова съм сложил и 300 000 души минимум. Русенци не ги знам колко културно и аристократично го раздават, ама до скоро дори кино си нямаха.
Последна промяна от Blue1914 на 14 юли 2015 12:37, променено общо 2 пъти.

mirodes
Контакти:

Мнениеот mirodes » 14 юли 2015 12:34

Blue1914 написа:
mirodes написа:
Blue1914 написа:

)

Ами че трябва да питаш колко ще ти излезе цялото нещо, че ако кредитите ти надвишат определен процент от доходите има огромна вероятност тещата да се сгромолясат бързо- ей такива работи. ;)

Като цяло историята в началото на темата е тъпа и дискусията отиде в посока "жилище на кредит", което както вече някои казаха няма много общо с това къде живееш. Въпросът е дали, защо, в какъв случай да отидем или да не отидем да живеем на чуждо място. ;)

Прав си,че заглавието на тема е тъпо.В случаят проблемът е,че не е можел да си плаща вноските по кредита,а не това,че живее в София.Някои неща обаче не могат да се предвидят-загуба на работа,тежка болест и така нататък.Всеки кредит си е риск,но понякога човек няма избор.Може и да си прав донякъде за ниската култура на българина.Аз съдя по себе си,но наистина има много хора,които са се набълбукали с невъзможни за изплащане кредити.

Върни се в “Свободна зона”