Емблематичните соц лакомства

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Re: Емблематичните соц лакомства

Мнениеот diplomat » 15 фев 2015 19:36

cska-632 написа:Единствено вафлите Чайка, шоколад Кума Лиса, Златната есен и сухите пасти Балкан бяха вкусни. Сега и шоколадите и десертите и сладоледите и бонбоните са много, много по-вкусни. Такива екстри, като луканки и суджуци в магазините бяха дефицит, но на село си ги имаше в изобилие, но не благодарение на държавата, а благодарение на прабаба ми и прадядо ми. Всичко беше толкова вкусно и в изобилие, че хората се запасяваха със зимнини собствено производство. Доста странно за държава със силна консервна промишленост или са одържавявали и домашно направените зимнини.

Нито дъвките Турбо, нито Финал, нито Лав бяха български. Ау, Станко подкрепя Турция. Анатема.

Кренвриши от месо :mrgreen: Шегобийци. То заради това е кренвриш, защото никога не е било и няма да бъде направено от месо.

Спомняте ли си какъв кеф беше като пуснеха тока, за да може мама да ни сготви вкусна яхнийка:?:

Знаете ли как Кока-Кола пристига в България и ставаме първата социалистическа държава, която я бутилира :?:

По погрешка. Тончо Михайлов е изпратен като гост на френската комунистическа партия в Париж да търси рецепта за оранжада за първия завод за газирани безалкохолни напитки в България. Без да осъзнава какво прави, той иска от домакините да го заведат при производителите на Фанта, и така се озовава в Кока-Кола, които също са шокирани и започваме търговия с прогнилата капиталистическа напитка, с която западните войници се напиват.

Това ми хареса. :mrgreen: :mrgreen:

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 15 фев 2015 19:42

Ха ха.Наистина по Нова имаше филм по какъв куриозен начин започваме да произвеждаме кока кола.Но мисълта ми не е за това (ясно е,че сега изобилието от стоки е огромно),а за факта,че през комунизма имаше истинска храна.Сега навсякъде е менте и колкото и да ме убеждават,че киселото мляко е от млеко,като видя,че седи повече от седмица в хладилника и нищо му няма,ми става ясно,че нещо в тази стока не е на ред!
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 15 фев 2015 19:45

Консервираната храна не е от вчера или днес, така че и преди са ги правили тези неща, просто хранителната индустрия се развива, което е напълно нормално. (не говоря за ГМО-тата) :)

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 15 фев 2015 19:47

Сега се сетийх и за кафе "Инка" и още някои класически лакомства :lol:

Изображение

С тези бонбони спокойно можеше да си изпочупиш зъбите, ама бяха ненадмината вкусотия за времето си :lol:

Изображение

Изображение

Изображение

[rimg]http://3.bp.blogspot.com/-OuoQfRchj-g/VBFdN9rN7BI/AAAAAAAAByM/x4ef8uIvNZQ/s1600/Vintage%2Bopakovki%2Bna%2BZaharni%2Bzavodi.jpg[/rimg]

[rimg]http://3.bp.blogspot.com/-w0PKaHzoh1A/VBFeGYQLuwI/AAAAAAAABys/oNFvOp05JLs/s1600/P4170329.JPG[/rimg]
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 15 фев 2015 19:51

diplomat написа:Консервираната храна не е от вчера или днес, така че и преди са ги правили тези неща, просто хранителната индустрия се развива, което е напълно нормално. (не говоря за ГМО-тата) :)

ОК,това го разбирам.Но не в това е проблема,а в липсата на стандарт.Преди имаше БДС и се знаеше коя стока с какво е направена,сега не е така.Разбира се има магазини в които можеш да получиш такава стока,но понеже цените са големи много производители рискуват пак да сложат ерзац продукти и да ти го пробутат за произведено по БДС.Което е жалко,но това е положението. :(
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 15 фев 2015 19:52

язе написа:
wannabe написа:Сигурно е било много гадно тогава. Всеки се е оправял както сам намери за най-добре. :( жалко, че хората тогава не са могли да видят една ФРГ/Италия/Франция/Англия абе западна Европа, за да разберат колко е било долно тук.

Да гадно беше- всяко лято на море с карта за 20 лева, включваща спане и храна... цигарите и алкохола бяха стотинки, бензина също. Храната беше истинска и евтина. Здравеопазването и образованието бяха напълно безплатни... Как сме живяли не знам просто. 8-)

Я преди да се разплачеш от умиление, кажи какви бяха заплатите? Как простият бачкатор взимаше повече от инженера и му се подиграваше за това. Как се редяхме по цели семейства на опашка за дефицитни стоки, защото продаваха примерно само по 1 пакет захар или по 2 бутилки олио на човек. Аз пък мога да ти разкажа, как магазините в Пловдив се пълнеха само по време на панаира, а през останалите месеци сме пращали на нашите роднини там продукти от София (където снабдяването беше малко по-добро). Мога да ти разкажа, как баща ми (лека му пръст) се редеше в продължение на два месеца всеки вторник рано сутринта в ЦУМ, за да успее да се вреди за автоматична перална машина "Перла 04" (пускаха няколко броя, само във вторник). Ще ти разкажа и как си купих цветен телевизор "Велико Търново" - с връзки от склада на завода (в магазините нямаше). Що се отнася до почивката на море - да ходехме там с евтини карти за 14 дни, през деня бяхме на плаж, а вечер обикаляхме курорта и гледахме със завист чужденците, които се веселяха по баровете и заведенията. За "безплатното" здравеопазване и образование - в живота безплатен обяд няма и това би трябвало да си го разбрал, ако не си го разбрал - толкова по зле за теб... 8-) Само ще ти светна за дефицита на лекарства и липсата на съвременна медицинска техника, заради който много хора си отидоха преждевременно (това не важеше за богопомазаните в Правителствена болница - Лозенец).
Живял съм 35 години при социализЪма на Тато и мога да напиша още много неща - и за уравниловката, и за привилегиите (всички бяхме равни, но някои бяха по-равни), за дечицата на АБПФК които също ползваха привилегии (при влизане в елитни средни училища и ВУЗ). Мога да пиша още много, но мога и да свърша нещо полезно, вместо да поливам полирани чугунени мозъци - така или иначе, няма да поникне нищо... :lol: Така че, приятна вечер. :)
Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 15 фев 2015 19:59, променено общо 3 пъти.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 15 фев 2015 19:55

diplomat написа:Това ми хареса. :mrgreen: :mrgreen:

Хареса ти ама не е вярно. Тва за Кока колата специално- другото си е истина. Лично Тодор Живков прокарва идеята да произвеждаме кока кола и то въпреки неодобрението на руснаците. Всъщност го правим без тяхно знание и ги поставяме пред свършен факт- готов завод, който вече работи. :D Те не са доволни разбира се, но не ни дърпат ушите щото им бяхме любимото братче. Ноухауто за колата пък го взимаме не от французите, както е писал колегата а от италианците, които по това време имат много силна комунистическа партия и така по партийна линия се сдобиваме с оригинален лиценз за производство. По същата партийна линия руснаците се сдобиват с лиценз да произвеждат Фиат, който те кръстиха Жигули и после Лада. По тая линия и поляците произвеждаха Фиат.
... и после внезапно си направих секуро.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 15 фев 2015 19:56

cska-632 написа:Единствено вафлите Чайка, шоколад Кума Лиса, Златната есен и сухите пасти Балкан бяха вкусни. Сега и шоколадите и десертите и сладоледите и бонбоните са много, много по-вкусни. Такива екстри, като луканки и суджуци в магазините бяха дефицит, но на село си ги имаше в изобилие, но не благодарение на държавата, а благодарение на прабаба ми и прадядо ми. Всичко беше толкова вкусно и в изобилие, че хората се запасяваха със зимнини собствено производство. Доста странно за държава със силна консервна промишленост или са одържавявали и домашно направените зимнини.

Нито дъвките Турбо, нито Финал, нито Лав бяха български. Ау, Станко подкрепя Турция. Анатема.

Кренвриши от месо :mrgreen: Шегобийци. То заради това е кренвриш, защото никога не е било и няма да бъде направено от месо.

Спомняте ли си какъв кеф беше като пуснеха тока, за да може мама да ни сготви вкусна яхнийка:?:

Знаете ли как Кока-Кола пристига в България и ставаме първата социалистическа държава, която я бутилира:?:

По погрешка. Тончо Михайлов е изпратен като гост на френската комунистическа партия в Париж да търси рецепта за оранжада за първия завод за газирани безалкохолни напитки в България. Без да осъзнава какво прави, той иска от домакините да го заведат при производителите на Фанта, и така се озовава в Кока-Кола, които също са шокирани и започваме търговия с прогнилата капиталистическа напитка, с която западните войници се напиват.

Пак глупост до глупост си написал ;) Всеки правеше зимнина и луканки не защото нямаше по магазиниъе, а защото всеки имаше село и/или нива и си гледаше плодове, зеленчуци и животни ;) Пък това за кренвиршите го оставям без коментар 8-) Явно не си чувал за БДС ;) И въобще, човек като ти прочете поста и му става ясно, че си нямаш никакво понятие от живота по времето на соца. Така че недей да взимаш отношение по въпроси, които са географско понятие за теб 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

love_hurtz
Контакти:

Мнениеот love_hurtz » 15 фев 2015 20:00

Captain Stottlemeyer написа:
язе написа:
wannabe написа:Сигурно е било много гадно тогава. Всеки се е оправял както сам намери за най-добре. :( жалко, че хората тогава не са могли да видят една ФРГ/Италия/Франция/Англия абе западна Европа, за да разберат колко е било долно тук.

Да гадно беше- всяко лято на море с карта за 20 лева, включваща спане и храна... цигарите и алкохола бяха стотинки, бензина също. Храната беше истинска и евтина. Здравеопазването и образованието бяха напълно безплатни... Как сме живяли не знам просто. 8-)

Я преди да се разплачеш от умиление, кажи какви бяха заплатите? Как простият бачкатор взимаше повече от инженера и му се подиграваше за това. Как се редяхме по цели семейства на опашка за дефицитни стоки, защото продаваха примерно само по 1 пакет захар или по 2 бутилки олио на човек. Аз пък мога да ти разкажа, как магазините в Пловдив се пълнеха само по време на панаира, а през останалите месеци сме пращали на нашите роднини там продукти от София (където снабдяването беше малко по-добро). Мога да ти разкажа, как баща ми (лека му пръст) се редеше в продължение на два месеца всеки вторник рано сутринта в ЦУМ, за да успее да се вреди за автоматична перална машина "Перла 04" (пускаха няколко броя, само във вторник). Ще ти разкажа и как си купих цветен телевизор "Велико Търново" - с връзки от склада на завода (в магазините нямаше). Що се отнася до почивката на море - да ходехме там с евтини карти за 14 дни, през деня бяхме на плаж, а вечер обикаляхме курорта и гледахме със завист чужденците, които се веселяха по баровете и заведенията. За "безплатното" здравеопазване и образование - в живота безплатен обяд няма и това би трябвало да си го разбрал, ако не си го разбрал - толкова по зле за теб... 8-)
Живял съм 35 години при социализЪма на Тато и мога да напиша още много неща - и за уравниловката, и за привилегиите (всички бяхме равни, но някои бяха по-равни), зя дечицата на АБПФК които също ползваха привилегии (при влизане в елитни средни училища и ВУЗ). Мога да пиша още много, но мога и да свърша нещо полезно, вместо да поливам полирани чугунени мозъци - няма да поникне нищо... :lol:

Мисля, че с това се изчерпват великте лакомства на комунизма и всичко свързано с този "велик" режим. Ако си бил от простолюдието нормално да ти е харесвало, само че в такъв делириум не можеш да живееш непрекъснато все някога се излиза и накрая резултата е българската действителност.

Потребителски аватар
damyanov1963

Мнениеот damyanov1963 » 15 фев 2015 20:00

язе написа:

Сега българите ходят на море и екскурзии в чужбина, нещо което беше немислимо тогава, българските отбори играят мачовете си в Европа пред няколко хиляди души собствена агитка, нещо също немислимо тогава. А щях да пропусна, че тогава за кола се чакаше 8-10 г. ред. И още, че сега почти всяко домакинство е с поне 2 телевизора, не са малко и тези с по два автомобила.
За ЛЕВСКИ - ПОПУЛЯРНОСТТА, за останалите - злобата и завистта!
https://www.vbox7.com/play:8de06dae
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

Върни се в “Свободна зона”