Расизмът в България - нещо обичайно или по-скоро изключение?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
stefani

Re: Расизмът в България - нещо обичайно или по-скоро изключение?

Мнениеот stefani » 31 окт 2014 23:39

Расизмът в България наистина е нещо съвсем обичайно и е недопустимо да продължава така !
Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !

Потребителски аватар
anihilator
Контакти:

Мнениеот anihilator » 01 ное 2014 00:26

matador1 написа:Само да не забравяме ЮАР преди 25 години някъде какво беше. Да не забравяме геноцида в Югославия преди 15тина, в Косово над сърбите преди... малко. В Руанда. В Германия през ВСВ и кога ли не. В Англия и САЩ над черните, които са били роби.

КОГА ЩЕ РАЗБЕРЕМ, ЧЕ МОДЕЛЪТ - АЗ СЪМ ЛОШ ЗАЩОТО СЪМ БЯЛ НЕ ВАЖИ ЗА БЪЛГАРИТЕ. НИЕ СМЕ БИЛИ ДИСКРИМИРАНИ, ПОРОБВАНИ, ИЗБИВАНИ МАСОВО, ИЗСЕЛВАНИ ПРЕЗ ВСИЧКИ ТЕЗИ ГОДИНИ, КОГАТО РАСИЗМЪТ И ВСЯКАКВА ДРУГА ДИСКРИММИНАЦИЯ СЕ Е ШИРИЛА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ. НИЕ СМЕ БИЛИ ЖЕРТВИТЕ И.

А сега се обвиняваме...

Кога сме държали роби? Кога сме горили вещици по клади? Кога сме изселвали африканци по други континенти? Кога сме избивали цели народи?

Знаете ли, че България е една от-първите страни в света, която дава право на жените да гласуват? Айде стига. Ние сме толкова толерантни, че не веднъж сме си патили от това!

Абе роби май не сме държали но виж вещици и магьосници сме горили /прочетете за цар Борил / . Африканци не сме изселвали но други народи сме . Цели народи не сме избивали / това го могат Руснаците / но цели градове сме избивали .Та такива сме си ние ;)

dido1302
Контакти:

Мнениеот dido1302 » 01 ное 2014 04:22

Не мога да разбера вие слабоумни ли сте ? На какъв език трябва да ви се каже, че в почти целия свят борбата с расизма е сериозна. На какъв разбираем език да ви се обясни, че години наред в думата негър е бил вложен смисъла на омраза и незачитането на човек като такъв заради цвета на кожата му. Разберете най-сетне като нормални мислещи същества, за каквито може би претендирате, че хората са еднакви без значение цвета на кожата им. И сред негрите, азиатците, циганите, турците, ескимосите, ако щете има всякакви хора - от професори, лекари, учители до най-долните боклуци.В 21 век по дяволите човек се съди по делата и произведението на неговия труд, а не по това как изглежда. И наричането на някого негър, печка, кюмюр, мангал не е истината, това е умишлено подчертаване на омразата и подценяването към този човек. Всеки човек си има име. Към българина Иван се обръщам с Иване, не с хей бял българино, към чернокожия Джак с Джак, не с хей, черен негър. Осъзнайте с болните си мозъци, че ако за вас определено обръщение не е обида, за някой друг може да е. И маймунските звуци и хвърлянето на банани не са окей, не са готини и това не е забавление. Защо един цветнокож преподавател в Харвард трябва да бъде сравнен с животно от примитиви като някои от вас само заради произхода си ? С какво един бял тъп до мозъка на костите си е повече от един интелигентен африканец, циганин, индианец, азиатец или какъвто и да било ? Никоя раса или етнос не е по-добра с каквото и да е било от друга раса или етнос. Тъпаци и умни има и при едните и при другите. Всеки на този свят се ражда равен с другите и има изконното човешко право на зачитане и достойнство. Дори за някои от вас расизма да не е сериозно провинение за останалия свят е. Докато вие ходите да бачкате по света спазвате техните закони и техните разбирания. Когато останалия свят дойде да живее и работи у нас ще се съобразява с нашите си разбирания. Ако щете тук ги бесете по дърветата различните от вас, но навън се съобразявате с техните виждания. Докато мислим по този изостанал начин няма да си мръднем от 19 век, в който явно още живеем. Сега Сашо Тонев ще го отнесе яко и така му се пада, защото когато явно няма сиво вещество в главата да прецени кое е окей на работното му място и кое не.

Потребителски аватар
JACKO
Контакти:

Мнениеот JACKO » 01 ное 2014 09:51

dido1302 написа:Не мога да разбера вие слабоумни ли сте ? На какъв език трябва да ви се каже, че в почти целия свят борбата с расизма е сериозна. На какъв разбираем език да ви се обясни, че години наред в думата негър е бил вложен смисъла на омраза и незачитането на човек като такъв заради цвета на кожата му. Разберете най-сетне като нормални мислещи същества, за каквито може би претендирате, че хората са еднакви без значение цвета на кожата им. И сред негрите, азиатците, циганите, турците, ескимосите, ако щете има всякакви хора - от професори, лекари, учители до най-долните боклуци.В 21 век по дяволите човек се съди по делата и произведението на неговия труд, а не по това как изглежда. И наричането на някого негър, печка, кюмюр, мангал не е истината, това е умишлено подчертаване на омразата и подценяването към този човек. Всеки човек си има име. Към българина Иван се обръщам с Иване, не с хей бял българино, към чернокожия Джак с Джак, не с хей, черен негър. Осъзнайте с болните си мозъци, че ако за вас определено обръщение не е обида, за някой друг може да е. И маймунските звуци и хвърлянето на банани не са окей, не са готини и това не е забавление. Защо един цветнокож преподавател в Харвард трябва да бъде сравнен с животно от примитиви като някои от вас само заради произхода си ? С какво един бял тъп до мозъка на костите си е повече от един интелигентен африканец, циганин, индианец, азиатец или какъвто и да било ? Никоя раса или етнос не е по-добра с каквото и да е било от друга раса или етнос. Тъпаци и умни има и при едните и при другите. Всеки на този свят се ражда равен с другите и има изконното човешко право на зачитане и достойнство. Дори за някои от вас расизма да не е сериозно провинение за останалия свят е. Докато вие ходите да бачкате по света спазвате техните закони и техните разбирания. Когато останалия свят дойде да живее и работи у нас ще се съобразява с нашите си разбирания. Ако щете тук ги бесете по дърветата различните от вас, но навън се съобразявате с техните виждания. Докато мислим по този изостанал начин няма да си мръднем от 19 век, в който явно още живеем. Сега Сашо Тонев ще го отнесе яко и така му се пада, защото когато явно няма сиво вещество в главата да прецени кое е окей на работното му място и кое не.

Ех, докато си пия кафето прочетох само седем страници! И о чудо, попаднах на смислено мнение, и то беше последното! Респект за такива като теб dido1302.
Лека неделя [offtopic]задушница е.[/offtopic]

cska-632
Контакти:

Мнениеот cska-632 » 01 ное 2014 11:23

Ако в Бъгария имаше расизъм главите на циганите отдавна щяха да се търкалят по улиците.
Народ без настояще няма бъдеще!!!
Най-накрая пловдивските локомотиви си признаха:
[rimg]http://napoletani.org/wp-content/uploads/2015/03/muslims1.png[/rimg]

dido1302
Контакти:

Мнениеот dido1302 » 01 ное 2014 12:16

Ако в Бъгария имаше расизъм главите на циганите отдавна щяха да се търкалят по улиците.

Или на българите.

Потребителски аватар
tomba
Контакти:

Мнениеот tomba » 01 ное 2014 12:20

anihilator написа:
matador1 написа:Само да не забравяме ЮАР преди 25 години някъде какво беше. Да не забравяме геноцида в Югославия преди 15тина, в Косово над сърбите преди... малко. В Руанда. В Германия през ВСВ и кога ли не. В Англия и САЩ над черните, които са били роби.

КОГА ЩЕ РАЗБЕРЕМ, ЧЕ МОДЕЛЪТ - АЗ СЪМ ЛОШ ЗАЩОТО СЪМ БЯЛ НЕ ВАЖИ ЗА БЪЛГАРИТЕ. НИЕ СМЕ БИЛИ ДИСКРИМИРАНИ, ПОРОБВАНИ, ИЗБИВАНИ МАСОВО, ИЗСЕЛВАНИ ПРЕЗ ВСИЧКИ ТЕЗИ ГОДИНИ, КОГАТО РАСИЗМЪТ И ВСЯКАКВА ДРУГА ДИСКРИММИНАЦИЯ СЕ Е ШИРИЛА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ. НИЕ СМЕ БИЛИ ЖЕРТВИТЕ И.

А сега се обвиняваме...

Кога сме държали роби? Кога сме горили вещици по клади? Кога сме изселвали африканци по други континенти? Кога сме избивали цели народи?

Знаете ли, че България е една от-първите страни в света, която дава право на жените да гласуват? Айде стига. Ние сме толкова толерантни, че не веднъж сме си патили от това!

Абе роби май не сме държали но виж вещици и магьосници сме горили /прочетете за цар Борил / . Африканци не сме изселвали но други народи сме . Цели народи не сме избивали / това го могат Руснаците / но цели градове сме избивали .Та такива сме си ние ;)

Цели народи са избивали и американци и турци и други,бъди обективен :oops:

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 01 ное 2014 15:23

THE G.A.M.E написа:
AnalBreaker написа:Разговарял съм със хиляди туристи от западна и централна Европа. Тая работа с расизма я има само на балканите. Тия хора си мерят всяка дума, когато разговарят на тема расизъм. Ние сме абсолютни аборигени

Ама, какво по-точно е расизъм ?
На Запад, това е просто да кажеш на някой различен от теб, че е различен.
Което е меко казано - несериозно.

Расизъм е това, да кажеш, че някой ( примерно черен ) ... Е по-лош от теб, защото е черен.

Аз не намирам за расистко да се каже на някой чернокож - "ей, черен".
Ако някой черен ми каже - "Ей, белчо"... К'во сега, трябва да се засегна ли ?
Ми бял съм, да не съм пембян.

То всъщност расизъм е и това, да кажеш, че превъзхождаш някой, само защото си по-висок от него.
Но на Запад имат вина ( основателна ) ... Към чернокожите, и за това считат за неприемливо да кажеш на някой, какъв цвят е.

Да ти кажа създават кофти ситуация обаче на Запад така. Защото раздухват въпроса с расизма и вкарват в категорията расизъм дори безобидни неща.. и после се чудете що негрите започват да приемат за нормално да пищят и за дреболии: та нали самата система го налага това?!
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

ohoboho
Контакти:

Мнениеот ohoboho » 01 ное 2014 17:17

Не съм расист - толерастофоб съм !

Не ми пречат негрите, а хората които казват да не се държа с негрите като с негри (разбирай, да ги викам на плантацията да ми бачкат..). Не ми пречат педалите, а хората които ми казват да не се отнасям с момченцата, които си бъбркат в дупенцата като с момченца, които си бъркат в дупенцата. И така нататък, в тоя дух - либерастията и толерастията са къде-къде по-голям проблем от някакви събирачи на памук ...

Serafim
Контакти:

Мнениеот Serafim » 01 ное 2014 17:46

Проблема на расизма, в днешни дни (подчертавам - в днешни!), е че една група хора са седнали и съдят наред (дори и във спорта), при всяка проява на расизъм. (Под това разбирайте, че всяко едно расово определение, в страни като САЩ и UK, oт цвят на кожа, до това колко са дръпнати очите, е наказуемо).

Ти няма да осъдиш черен, ако той ти е казал бял, империалист. Най-много ако ти каже, че си подтисник. Един бял ще го осъдят много сериозно,ако каже на някой негър, оризчия и пр.
Едното е расизъм, а другото е обратен расизъм... Един вид, когато диксриминираните отвърнат на расизма.. с расизъм, което е супер тъпня, като определение.
Расизма е един, за всички.

Конкретно за спорта - лумпени има, имало е и ще има. Когато на един лумпен му кажеш, че не може да прави нещо, той го прави нарочно. Колкото по-болезнено и проблемно е, толкова по-голям кеф му доставя.
Най-сериозния публичен проблем на ФИФА и УЕФА е расизма и лумпените го използват именно него.

Иначе, поне лично според мен, расовите стереотипи си има причина да съществуват...

А в България - ние често използваме расистки определения, но не мисля, че винаги влагаме злоба в тях. Казваме черньо на шега, майтап.. (нетактичен майтап).
А и до сега не съм чул един футболен фен да обиди футболист с "негър", което е най-висшата форма на расова обида. Най-често се чува черен, което всъщност е най-приетия термин за тъмнокожи, щото едните са афро-американци, другите пак са афро, ама са от UK.

Върни се в “Свободна зона”