Каква е вашата религизона принадлежност? :)

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Атеист
Контакти:

Re: Каква е вашата религизона принадлежност? :)

Мнениеот Атеист » 16 окт 2013 18:25

v.r.s. написа:Интересно атеист, който цитира Буда.

Че аз и Христос мога да ти цитирам, не виждам къде смяташ, че има противоречие?

v.r.s. написа:А когато не вярваш в нищо, както е цитиран Буда, какъв ли живот ще живее човек, който се съмнява във всичко и не вярва на нищо. По тази логика не би трябвало да се вярва и в теориите на учените, като Дарвин, Нютон, Айнщайн и т.н., а единствено и само на себе си и собственият си ум и всичко което не разбира и не му е ясно да бъде отхвърлено.

Очевидно не си разбрал цитата. Става въпрос за насърчаване на критичното и скептичното мислене, става въпрос за това човек да не приема всичко, което чува за истина, а едва след като преосмисли и преразгледа фактите да прецени кое е истина и кое не е. Здравият разум и рационалността са единственият път, по който можеш да достигнеш до някакви задоволителни отговори. И именно това се опитвам да ти обясня, не става въпрос за атеизма, или за невярването, а за начина на разсъждаване. Не е важно какво, а как мислиш.

Съжалявам, че отново ти поставям снимка, но човекът си го е казал в прав текст - ясно и точно.

Изображение

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 16 окт 2013 18:36

Der Führer написа:Кръстен съм православен християнин ... но след като разбрах , че от милиардите души населявали Земята , в рая ще отидат точно 144 000 , преосмислих приоритетите си :mrgreen:
Защо да се ограничавам само с един Бог , когато историята познава много . 8-)
Относно религиите - всяка възниква на базата на предходни вярвания , или се създава изкуствено с определена цел ( като християнството и исляма )

Тези 144 000 са душите на светиите, които са загинали за Вярата и които предстоят най-близко до Бога, а не всички които са и ще бъдат в Рая. При всеобщото Възкресение ще се определи участа на всеки един човек, поради това дали е бил Вярващ и как е живял на земята.
Бог е само един и в него вярват трите монотеистични религии Юдаизъм, Християнство и Ислям, като и в трите в основата
е Старият завет, с тази разлика, че Евреите още чакат обещаният Месия, Християните вярват, че това е Христос, а Исляма признава Христос за един от пророците преди Мохамед, който според тях е последният пророк. Като всичко това се е изградило на реални исторически личности и събития.

Потребителски аватар
El Commandante

Мнениеот El Commandante » 16 окт 2013 18:38

Тройно мъдър баптист-детерминист....
Кашчей написа:А..И ми е интересно и любопитно как НАП (примерно) ще приеме факта, че "Ботев" Пд. има открити сметки за една и съща стопанска дейност в две различни банки?

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 16 окт 2013 18:57

Атеист написа:
v.r.s. написа:Интересно атеист, който цитира Буда.

Че аз и Христос мога да ти цитирам, не виждам къде смяташ, че има противоречие?

v.r.s. написа:А когато не вярваш в нищо, както е цитиран Буда, какъв ли живот ще живее човек, който се съмнява във всичко и не вярва на нищо. По тази логика не би трябвало да се вярва и в теориите на учените, като Дарвин, Нютон, Айнщайн и т.н., а единствено и само на себе си и собственият си ум и всичко което не разбира и не му е ясно да бъде отхвърлено.

Очевидно не си разбрал цитата. Става въпрос за насърчаване на критичното и скептичното мислене, става въпрос за това човек да не приема всичко, което чува за истина, а едва след като преосмисли и преразгледа фактите да прецени кое е истина и кое не е. Здравият разум и рационалността са единственият път, по който можеш да достигнеш до някакви задоволителни отговори. И именно това се опитвам да ти обясня, не става въпрос за атеизма, или за невярването, а за начина на разсъждаване. Не е важно какво, а как мислиш.

Съжалявам, че отново ти поставям снимка, но човекът си го е казал в прав текст - ясно и точно.

Изображение

Нали и аз казвам точно това, че за атеиста „здравият разум и рационалността“ е над всичко и дори да бъде свидетел на чудо, каквито са ставали и стават дори в момента, той ще търси логично обяснение за него и ще се задълбочава в разсъждения за да достигне до „задоволителни отговори“. Докато Вярващият ще се радва, че му се е отдала възможност да бъде свидетел подобно чудо и ще бъде доволен за това. Възкресяването на Лазар от Христос противоречи на здравият разум и рационалността, но се е случило и Лазар е живял години след това, като това възкресяване изкарва жителите на Йерусалим за да посрещнат Христос. Излекуването на цар Авгар, чрез Неръкотворният образ също противоречи, но въпреки това то се е случило. Така, че за Вярващите това е чудо, което се случва поради силата на Вярата, а невярващият ще търси логично обяснение и ще се задълбочава в разсъждиния без да достигне до такова.

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 16 окт 2013 19:09

В моето семейство баща ми е атеист, а майка ми православна християнка. Въпреки това аз реших да тръгна по трети път. Не принадлежа към точно определена религия,а следвам определени източни философии и духовни схващания и за да схванат горе долу какво имам предвид на повече познати им казвам,че съм будист, което не е точно така. Западните религии се репресивни сравнение с източните. Това ме отблъсна от християнството.
Също така не ми харесва как е описан Бог. Той се гневи, дава заповеди,проклина,дарява,помага наказваи т.н.. За мен лично ако има Бог той е като един механизъм. Той е вселената като цяло и всичките нейни закони. Не е брадат старец който гледа страшно.
В западните религии както казах той се намесва пряко. източните религии е, че при тях има Закона на причината и следствието.Законът си действа. Бог не се намесва. Каквото пожънеш това ще посееш. Това е божествения закон - карма. Също така за разлика от западните религии, аз не твърдя,че това е изцяло вярно, защото източните дават повече свобода. Пък както е казал Далай Лама "Когато науката се променя и будизма трябва да се промени".

Потребителски аватар
fr3ak_boy
Контакти:

Мнениеот fr3ak_boy » 16 окт 2013 19:21

Агностик съм, с леки залитания към източната философия. Иначе подкрепям Алекс в мнението му за Бог, който е механизъм и не се намесва. :)
shumkar_44 написа:...Весел лаят е на Шаро,
весел е и неговият вид,
щом във с ветреца ювелирно
се прокарва мириса на сух бисквит.

Годините ще литнат бързо,
и децата ще напуснат каменния зид,
ала сърпа лунен, той ще помни вечно,
къкрещия, вкусен, сух бисквит.

Потребителски аватар
gugushito
Контакти:

Мнениеот gugushito » 16 окт 2013 19:25

Blue&Honour написа:Розовите са мюсюлмани

А турско-сините,Мюмюне, какви са ? ;)

Атеист
Контакти:

Мнениеот Атеист » 16 окт 2013 19:30

v.r.s. написа:Нали и аз казвам точно това, че за атеиста „здравият разум и рационалността“ е над всичко и дори да бъде свидетел на чудо, каквито са ставали и стават дори в момента, той ще търси логично обяснение за него и ще се задълбочава в разсъждения за да достигне до „задоволителни отговори“. Докато Вярващият ще се радва, че му се е отдала възможност да бъде свидетел подобно чудо и ще бъде доволен за това. Възкресяването на Лазар от Христос противоречи на здравият разум и рационалността, но се е случило и Лазар е живял години след това, като това възкресяване изкарва жителите на Йерусалим за да посрещнат Христос. Излекуването на цар Авгар, чрез Неръкотворният образ също противоречи, но въпреки това то се е случило. Така, че за Вярващите това е чудо, което се случва поради силата на Вярата, а невярващият ще търси логично обяснение и ще се задълбочава в разсъждиния без да достигне до такова.

Ами, ако използваше "здравият разум и рационалността" щеше да знаеш, че има много подобни истории на много подобни хора, които са правели "чудеса" в миналото - от всякакви религии, секти и прочие. И аз не разбирам как Челси спечелиха ШЛ през 2011, но това не означава, че това е някакво чудо от свръхестествен характер. :mrgreen:

Ако покажеш на някой човек от Средновековието един самолет той/тя със сигурност ще си помисли, че това е някакво чудо. За всяко нещо си има логично обяснение и зад всяко събитие се крие рационално обяснение. И ако се сега няма обяснение за него и науката не може все още да го даде това не означава, че за в бъдеще то няма да бъде намерено.

Ето ти един пример, за който повечето християни и вярващи смятате, че е истина - непорочно зачатие! Ок, няма проблем - нека се появи Исус и да му направим тест за бащинство и да видим какво ще покаже разултатът.

П.С. - освен християнството този мит е разпространен и в много други вярвания/легенди и митологии - като цяло християнството заимства не малко неща от по-стари религии.

Потребителски аватар
DarkPsy

Мнениеот DarkPsy » 16 окт 2013 19:59

Най-важно е никой да не убеждава другия в правотата на вярата си. Ето това е фундаментализъм!
Последна промяна от DarkPsy на 16 окт 2013 20:01, променено общо 1 път.

Върни се в “Свободна зона”