Теглих потребителски кредит за 10 000 лв през 2008 година.Остават ми още 5 години, всеки месец по 120 лв. Натоварващо е, а най-лошото е , че по принцип времето лети, ама като си нагъзен с кредити времето минава бавно

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
balgarin написа:vaskonti написа: Да, по принцип е така. Това банката колко ще резне от пазарната цена зависи и от самия имот - до колко е атрактивен и съответно колко бързо може да бъде продаден от банката в случай на проблем с кредитополучателя. Едно е да ипотекирам имот в Обеля 5, друго е на Докторски паметник. При всички случаи ще има процентна разлика във въпросното сконтиране. Но така или иначе дори и при най-либералната банка оценката не се доближава до пазарната цена до толкова, че да не ги напсуваш как те цакат.
Процедурите на банките разглеждат нещата по малко по-различен начин от съпоставка на Обеля 5 и Докторски паметник (не че и това не се взема в предвид де). Това е по-скоро проблем на оценителя при определяне на пазарната стойност. Пак ти повтарям, повечето банки НЕ режат от пазарната оценка, а финансират процент от нея. Не ми се изпада в подробности, аз ти казвам, че съм работил в банка, ти ми говориш по принцип. Финансирането на целеви жилищен кредит си е строго дифинирано и си има правила и процедури какви критерии има, за да бъде отпуснат ипотечен кредит. Сконтирането на финансирането може да дойде по-скоро от скоринг-картата на кредитоискателя, не от локацията на имота. Но все пак зависи от банката.
Относно тегленето на кредити, ами цял свят живее на кредит та ние ли да сме по-различни. Въпроса е че цената на кредитите в България е по-висока. Но до като лихвите на депозитите не паднат до 2,5 % годишна лихва, няма как да чакаме годишните лихви на кредитите да паднат на нива 2-4 %. Елементарна логика. А по принцип банките в България са частни фирми, в повечето случаи с чуждестранен собственик, но си имат държавен регулатор-БНБ. Който има претенции към лихвите на банките да ги отправя към БНБ, все пак те уж защитават интереситен на българските граждани (данъкоплатците). Те банките са ясни, ако има вариант и на 25 % ще кредитират. Ние за тях сме Третия свят.
Ботев (Пд) зарадва България, "жълто-черен" ураган отвя казахстанци!
ZinedineZidane написа:..... А и ако утре стане нещо и загубя доходите си, просто се местя някъде на минимален наем и скалъпвам ситуацията. Ако си заробен с 30 годишен кредит, разчитайки на постоянен доход, какво правиш при едно уволнение?
ZinedineZidane написа:Повечето от колегите са много прави за условията на банките и ужасяващите перспективи за връщане на ипотечен кредит.
Наскоро говорих с една дама по темата и тя каза, че за 3 години вноски е погасила някаква смешна част от главницата (200-300 лева). И като цяло, връщането на подобен кредит като тотал излиза на 200 - 250 %, което е безумие.
За най-добър вариант е трудно да се говори. За всеки е индивидуално, но е ясно, че чисто икономически, ипотечният кредит е много неизгоден. Аз лично засега залагам на наема и си обмислям нещата за по-далеч напред. Има опции за директни договаряния със строители, търгове и др. подобни опции. А и ако утре стане нещо и загубя доходите си, просто се местя някъде на минимален наем и скалъпвам ситуацията. Ако си заробен с 30 годишен кредит, разчитайки на постоянен доход, какво правиш при едно уволнение?
4oKuTo написа:Наем или ипотека, и в двата случая апартаментът не е твой, а лихвите тук са такива, че ако ги спестяваш 20 - 30 години, накрая пак ще си купиш апартамент, а в това време ще си мобилен и ще можеш да спиш по - спокойно вечер.
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 27 госта