Thsmith написа:То си е просто, Азерите дори го демонстрираха преди няколко месеца.
Когато си прав, прав си - победителите не ги съдят. Същото щеше да се случи и с Путлерчо, ако беше влязъл в Киев - как беше - ну запад покричит, покричит и всьо :lol:
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Thsmith написа:То си е просто, Азерите дори го демонстрираха преди няколко месеца.
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.
Der Schmarotzer написа:[
Зависи къде пазаруваш в Едирне и Чорлу.....
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.
Непринуден написа:
tmanolov написа:Der Schmarotzer написа:[
Всичко хубаво, ма да викаш на Одрин Едирне не го разбирам, Солун Тесалоники ли е, а Кукуш - Килкис? И то от човек,който повече от отлично е наясно с историята :oops:
tmanolov написа:Одрин е бил 20-30 години български, но, разбира се, не е бг град. И все пак там е една от трите ни най-велики победи в последните 1000 години. Затива се нарича Одрин, както и Солун си е Солун, нишо че почти вдички му викат Тесалоники
Der Schmarotzer написа:tmanolov написа:Der Schmarotzer написа:[
Всичко хубаво, ма да викаш на Одрин Едирне не го разбирам, Солун Тесалоники ли е, а Кукуш - Килкис? И то от човек,който повече от отлично е наясно с историята :oops:
Професионална деформация :-). Цялата работа е, че и Едирне, и Одрин произлизат от гръцкото название Адрианопол. Така, че все едно казвам Адрианопол. И за да предотвратя продължението: не, Одрин не произлиза от названието на тракийското племе одриси.
За други имена съм съгласен, но аз не съм ги наричал с гръцките им имена.
Същото е и за Филибе - идва от Филипополис, град на Филип. За Ямбол - идва от Диан(м)полис, град на Диана и т.н. Името на Ямбол съм го срещал в един такъв много изкривен вариант - Гренбоел (Брюжкия итинерар, 15 век), всъщност това е "град Ямбол".
Още малко филология - името на Истанбул не е от гръцкото eis stin poli (към града), a вариант на името на Константинополис - Станбул, (кон + тино + ис отпадат) + малко турска граматика (в турския/османския няма сричка, която да почва с две съгласни, ако думата е чужда и има такава сричка отпред се слага едно И (в арабицата Елиф - I с вокализация кесре т.е. И) или между двете съгласни се слага външна гласна) и всичко това става Истанбул (бул е вариант на полис). Междудругото в официалната османска кореспонденция до 1923 г. града е отбелязан като Константинийе.
Това за Константинопол е много интересно, понеже дори до сега има византинисти, че и османисти, които не го знаят, а си продължават с eis stin poli (към града). Преди двадесетина години за това имам спечелен бас с един от най-големите не само български медиевисти, а въобще медиевисти - и получих от него тогава едно 14 годишно Cardhu, разбира се изпихме си го след това двамцата както се полага.
Непринуден написа:
tmanolov написа:Хе, това за Константинийе дори и аз го знам, а даже не съм историк в тесния смисъл на думата, но вероятно знам повече от едно 90% от професионалните историци :lol:
Не знам защо не харесваш толкова Лисицата - да, прави доста грешки от мегаломания (например Чаталджа си е изцяло негова грешка), но да се обвинява за 1913? Ми тогава 99% от обществото я е искало тази война със "съюзници-разбойници"! Грешки правят военните, особено радко-то с иди ми-доди ми в началото (нещо като рускийе с Киев). И за Стамболов не разбирам позициите ти - но може би не е точно за тази тема
П.С. Що да е под 20 години български Одрин? Май са повече - мързи ме да проверя точно, но ни е един от най-много превземаните градове (макар и рядко задържани)
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 8 госта