Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

tmanolov
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот tmanolov » 05 апр 2024 09:18

Thsmith написа:То си е просто, Азерите дори го демонстрираха преди няколко месеца.

Когато си прав, прав си - победителите не ги съдят. Същото щеше да се случи и с Путлерчо, ако беше влязъл в Киев - как беше - ну запад покричит, покричит и всьо :lol:
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 05 апр 2024 09:21

Der Schmarotzer написа:[
Зависи къде пазаруваш в Едирне и Чорлу.....

Всичко хубаво, ма да викаш на Одрин Едирне не го разбирам, Солун Тесалоники ли е, а Кукуш - Килкис? И то от човек,който повече от отлично е наясно с историята :oops:
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

Dust
Контакти:

Мнениеот Dust » 05 апр 2024 10:44

Адрианопол, Едирне, Одрин всеки да го нарича както си иска. Лично аз си го наричам Одрин. Само това, че бил български град малко ми се размива в историята, но е друга тема. Може да сме имали власт над него в определен период от време, но в исторически план не е бил български град.
Относно търговията, турците не са балами и след като има търсене винаги "бъзикат" цените. Стока върху която няма цена и попиташ колко струва винаги ти е казана цена с едно 50% нагоре. Относно качеството на дрехите в магазините на турските марки стоките са качествени. Аз вече избягвам да ходя в пазарните дни сряда, петък, събота защото тогава е по-скъпо и вече ходя в дните понеделник, вторник, четвъртък.
Друго важно нещо е да познаваш града (реално не е голям) защото една и съща стока на различни места е със сериозна разлика в цената.
Към Люлебургаз и Чорлу е нормално с една идея да са по-ниски цените спрямо Одрин, защото там туристите са много по-малко.
Истанбул си е мегаполис и както може да купиш дадена стока за 100лв, същата едно към едно на друго място да я видиш за 50лв
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.

tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 05 апр 2024 12:50

Одрин е бил 20-30 години български, но, разбира се, не е бг град. И все пак там е една от трите ни най-велики победи в последните 1000 години. Затива се нарича Одрин, както и Солун си е Солун, нишо че почти вдички му викат Тесалоники
Непринуден написа:

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 05 апр 2024 15:08

tmanolov написа:

Всичко хубаво, ма да викаш на Одрин Едирне не го разбирам, Солун Тесалоники ли е, а Кукуш - Килкис? И то от човек,който повече от отлично е наясно с историята :oops:

Професионална деформация :-). Цялата работа е, че и Едирне, и Одрин произлизат от гръцкото название Адрианопол. Така, че все едно казвам Адрианопол. И за да предотвратя продължението: не, Одрин не произлиза от названието на тракийското племе одриси.
За други имена съм съгласен, но аз не съм ги наричал с гръцките им имена.
Същото е и за Филибе - идва от Филипополис, град на Филип. За Ямбол - идва от Диан(м)полис, град на Диана и т.н. Името на Ямбол съм го срещал в един такъв много изкривен вариант - Гренбоел (Брюжкия итинерар, 15 век), всъщност това е "град Ямбол".
Още малко филология - името на Истанбул не е от гръцкото eis stin poli (към града), a вариант на името на Константинополис - Станбул, (кон + тино + ис отпадат) + малко турска граматика (в турския/османския няма сричка, която да почва с две съгласни, ако думата е чужда и има такава сричка отпред се слага едно И (в арабицата Елиф - I с вокализация кесре т.е. И) или между двете съгласни се слага външна гласна) и всичко това става Истанбул (бул е вариант на полис). Междудругото в официалната османска кореспонденция до 1923 г. града е отбелязан като Константинийе.
Това за Константинопол е много интересно, понеже дори до сега има византинисти, че и османисти, които не го знаят, а си продължават с eis stin poli (към града). Преди двадесетина години за това имам спечелен бас с един от най-големите не само български медиевисти, а въобще медиевисти - и получих от него тогава едно 14 годишно Cardhu, разбира се изпихме си го след това двамцата както се полага.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 05 апр 2024 15:10

tmanolov написа:Одрин е бил 20-30 години български, но, разбира се, не е бг град. И все пак там е една от трите ни най-велики победи в последните 1000 години. Затива се нарича Одрин, както и Солун си е Солун, нишо че почти вдички му викат Тесалоники

Одрин е бил български по-малко от 20 години, но ако преди 111 години идиотът секскобургов не беше започнал със своите идиотизми, сега градът щеше да се казва Одрин и щеше да е с българско население.

tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 05 апр 2024 15:20

Der Schmarotzer написа:
tmanolov написа:

Професионална деформация :-). Цялата работа е, че и Едирне, и Одрин произлизат от гръцкото название Адрианопол. Така, че все едно казвам Адрианопол. И за да предотвратя продължението: не, Одрин не произлиза от названието на тракийското племе одриси.
За други имена съм съгласен, но аз не съм ги наричал с гръцките им имена.
Същото е и за Филибе - идва от Филипополис, град на Филип. За Ямбол - идва от Диан(м)полис, град на Диана и т.н. Името на Ямбол съм го срещал в един такъв много изкривен вариант - Гренбоел (Брюжкия итинерар, 15 век), всъщност това е "град Ямбол".
Още малко филология - името на Истанбул не е от гръцкото eis stin poli (към града), a вариант на името на Константинополис - Станбул, (кон + тино + ис отпадат) + малко турска граматика (в турския/османския няма сричка, която да почва с две съгласни, ако думата е чужда и има такава сричка отпред се слага едно И (в арабицата Елиф - I с вокализация кесре т.е. И) или между двете съгласни се слага външна гласна) и всичко това става Истанбул (бул е вариант на полис). Междудругото в официалната османска кореспонденция до 1923 г. града е отбелязан като Константинийе.
Това за Константинопол е много интересно, понеже дори до сега има византинисти, че и османисти, които не го знаят, а си продължават с eis stin poli (към града). Преди двадесетина години за това имам спечелен бас с един от най-големите не само български медиевисти, а въобще медиевисти - и получих от него тогава едно 14 годишно Cardhu, разбира се изпихме си го след това двамцата както се полага.

Хе, това за Константинийе дори и аз го знам, а даже не съм историк в тесния смисъл на думата, но вероятно знам повече от едно 90% от професионалните историци :lol:

Не знам защо не харесваш толкова Лисицата - да, прави доста грешки от мегаломания (например Чаталджа си е изцяло негова грешка), но да се обвинява за 1913? Ми тогава 99% от обществото я е искало тази война със "съюзници-разбойници"! Грешки правят военните, особено радко-то с иди ми-доди ми в началото (нещо като рускийе с Киев). И за Стамболов не разбирам позициите ти - но може би не е точно за тази тема

П.С. Що да е под 20 години български Одрин? Май са повече - мързи ме да проверя точно, но ни е един от най-много превземаните градове (макар и рядко задържани)
Непринуден написа:

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 05 апр 2024 17:05

tmanolov написа:Хе, това за Константинийе дори и аз го знам, а даже не съм историк в тесния смисъл на думата, но вероятно знам повече от едно 90% от професионалните историци :lol:

Не знам защо не харесваш толкова Лисицата - да, прави доста грешки от мегаломания (например Чаталджа си е изцяло негова грешка), но да се обвинява за 1913? Ми тогава 99% от обществото я е искало тази война със "съюзници-разбойници"! Грешки правят военните, особено радко-то с иди ми-доди ми в началото (нещо като рускийе с Киев). И за Стамболов не разбирам позициите ти - но може би не е точно за тази тема

П.С. Що да е под 20 години български Одрин? Май са повече - мързи ме да проверя точно, но ни е един от най-много превземаните градове (макар и рядко задържани)

Хомосекът е човекът донесъл най-много негативи и рани на България, повече от всички други (без Стамболов) взети заедно, като повечето от тях вече нямат и излекуване. Той е изключително и само негатив в българската история, така както са ингилизите и сърбите.
Въобще не е вярно това за 99% от народа, които са искали войната. Това е част от пропагандата. Идиотът е искал да направи това, което не се удава нито на Крум, нито на Симеон - да влезе на бял кон в Константинопол. Освен това, докато през 1912 година България има мощния гръб на Русия, през 1913 г. 10 годишния договор с нея е изтекъл, без да се поднови и дебилът се изправя срещу всички на Балканите. Както 33 г. по-късно другият идиот - синът му воюва с целия свят - през септемви 1944 г. се оказва, че България е във война със САЩ, Британската империя, Русия, Германия и още и още. Междудругото България все още е в състояние на война (т.е. все още няма сключен мирен договор) с две-три държави, мисля че бяха из Латинска Америка.
За Стамболов съм го казвал няколко пъти - масовата корупция от горе надолЕ, тръгва именно от него и по негово време, та до ден днешен. А е обявен за голЕм държавник по времето на драгоманския, който искаше да го оприличават на него, та накара дори паметник да му направят
Адрианопол е бил български 1-2 години по времето на Крум(като това съвсем не е сигурно, защото самият Крум изселва населението на тема Македония оттатък устието на Дунав, ако е искал града за себе си не би трябвало да изселва населението), няколко години по времето на Симеон, от няколко месеца до 1 година по времето на Калоян, няколко години при Йоан Асен 2 и няколко месеца при Паразита.

Dust
Контакти:

Мнениеот Dust » 05 апр 2024 17:22

Одрин е бил столица на империята, по онова време стигал до 350 000 жители. Каквото и да се е случвало преди 111г. този град никой няма да го остави в пределите на България. Градовете около границата, Хасково, Кърджали, Свиленград и т.н. няма допирна точка дори като архитектура (джамии) като брой. Нищо общо ако щеш с манталитет. Ето един Кърджали също е бил владян 500 години, защо няма там 10 джамии примерно, докато в един Одрин вероятно са над 20 като там е и втората по големина (вече трета) джамия в Турция.
Гриша Ганчев написа:До 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион. Реконструиран, по всички изисквания на ФИФА и УЕФА. Ще бъде най-висока категория.

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 05 апр 2024 17:44

https://news.bg/int-politics/belgiya-tsentar-na-narkotrafika-i-sartseto-na-politikata-na-es.html

Пряк резултат от напълването на Белгия с диваци. Особено арабите.

Върни се в “Свободна зона”