Между другото, едно време... още като ученик ме беше впечатлил българският филм "Граница" от 1994 г. с Наум Шопов, Чочо, Мариян Вълев, Зуека, Ути... те всичките май ги бяха вкарали вътре. Който не се сеща, това е онзи филм, в който загорелият Ники Урумов "обладава" една козичка. Та... беше ми интересно, да чета коментарите за самият филм. Бивши граничари от социализма спореха, дали самият филм е базиран на действителни случки или е антикомунистическа простотия. Общо-взето 50:50 бяха, ама е имало страшни простотии.
Баща ми е служил 1961-1963г. в района около Капитан Андреево и от него съм слушал доста по-различни неща от изложените във филма. За 2 г. служба (заставата в с. Капитан Андреево вкл. КПП, заставата в с. Чернодъб) по негово време е имало само 2-3 "бягства". 1 в багажник на МПС (заловен по сигнал), 1 начетен счетоводител, 1 трудовак и 1 граничар преплувал Марица и духнал (след няколко месеца върнат от гърците и гръмнат при съмнителни обстоятелства). В този филм се разглежда само периода след построяването на кльона през 1962г. Защо?! А 1947-1953г. когато действително по определени участъци на южната граница е било доста горещо и са дадени много жертви от наша страна. Тези хора все за нещо са си дали живота... В района на с. Мезек общ. Свиленград през есента на 1951г. Георги Георгиев (Пирдопски) със заповедта си за уволнение в джоба и в цивилни дрехи се връща след като си е тръгнал от заставата, защото чува изстрели и загива в престрелка с диверсанти. Защо?! Той вече е бил цивилен и е можел да си продължи към града... В ценностната система на този човек сигурно е имало и нещо повече от това да си хапне и да се наспи. Половин година по-късно на връх Сарабурун над Мезек загиват Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов. През юли 1953 г. на римския каменен мост над р. Доспат загива Вергил Ваклинов... и много други... Предполагам, че тези хора не са тичали след въоръжени и обучени диверсанти, само за да ги гръмнат за няколко дни отпуск. Сигурно паметниците им отдавна са обрасли в бурени, а не бива... Вечна слава на героите, отдали живота си за неприкосновеността на границите на България!
Защо непременно трябва всичко това да се скрива и премълчава за сметка на това да се показва колко е лоша тоталитарната система... Лоша е, но за да се покаже една истина не трябва да се потъпква и отрича друга.
Както навсякъде така и в Гранични войски, а сега и в Гранична полиция сигурно е имало и има много хора недостойни да носят ЗЕЛЕНИТЕ ПАГОНИ, но те не са всички... Граничарите не са банда убийци!!! И после има разлика между 50-те години, когато като цяло все още се е вярвало в правилността на посоката и 70-те, 80-те и по-късно - "демокрацията". Сега повечето морални ценности са подменени с шума на парите и много от хората, които "охраняват" границите на България сега са там само заради "келепирче" или защото не стават за друго.