Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Re: Тема за политика - България

Мнениеот rhaegar » 02 апр 2023 00:17

Eminem написа:
rhaegar написа:Понеже не си чел за какво спорихме, аз му дадох пример със себе си. Баща ми е палестинец. Майка ми е българка. Аз цял живот съм тук и се чувствам българин. Според него съм арабин, ама аз не съм бе, нито им знам традициите, нито им знам обичаите, нито някога съм ходил там, нямам абсолютно нищо общо с този народ, освен че част от кръвта му е в мене. Но това някак си не ме кара да се чувствам арабин. Независимо какво ми казва някакъв си пишман експерт от форум Гонг, който не вярвал в теорията на самоопределението. Ми аз може да имам и шведска кръв по-назад в родата ми, значи съм швед ли?
От своя страна, сестрите ми от втория брак на баща ми с жена от Сирия е напълно нормално да се чувстват арабки, независимо че в момента живеят в Холандия.

Е, ти си имаш българското, напълно нормално е да се чувстваш и да се наричаш българин.

За мен е нещо като онази анкета на американците, която пуснаха тук. Примерно ако съм с родители българи, но съм роден и израстнал в САЩ, нямам нищо общо с България - тогава бих казал, че съм американец с български корени/произход.
Така казано, произходът ми ще е константа и няма да се мени, когато ми е кеф.

Ами то целият спор беше именно такъв, просто той представя нещата криво. Неговата теория е, че при разведени родители и деца живеещи в различни страни, едното не може да се чувства белгиец, а другото испанец примерно. След като са прекарали живота си в тази държава, с нейните традиции и култура що да не може? И след време те ако отидат примерно в Германия няма да се чувстват германци, но техните деца и внуци да, защо не? Но според него "кръвта вода не става" и това не може да е така.
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Мнениеот Drunken_Master » 02 апр 2023 00:21

ReBorn1982 написа:
Drunken_Master написа:
Eminem написа:Тази идея ми е странна, защото излиза, че в различни етапи от живота, може да бъдеш от различни етноси. Като да си смениш дрехата.

Не само това. Щом Мехмет Йозил е немец по тяхната логика, излиза и, че циганора Мюмюн от Столипиново е... българин!? Нали така!?

Месут (не Мехмет) винаги се е държал като турчин. Даже Ердоан лично го жени на Босфора .....

Чакай малко?! Ти не беше ли и ти привърженик на моята теория!? Да не обърна гъзицата и ти, като видя мнението на болшинството...
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 02 апр 2023 00:23

Capitano_Puyol написа:Регър, самоопределението го има, но и генетиката не може да се пренебрегва. Сега то ако можеше да се провери 20 поколения назад всеки ще намери нещо небългарско, неизбежно е. Обаче тук говорим за смесване все пак между близки по произход хора - европеиди. Ето например ако теорията на разни там за тюркско-монголския ни произход беше вярна, сега щяхме да изглеждаме нещо като казахстанците, т.е. поне 2/3 монголоиди, защото и тоя ген е доминантен. Просто тая теза за тюрко-монголите издиша отвсякъде и отива в коша. Сега, при твоя случай след няколко поколения - деца, внуци и за тях ще е валидно същото ако останат тук и оставят поколение. Но ти по кръв си 50/50.

Е, аз не споря че съм 50/50. Но ако вземем едно сравнително приемливо определение за етнос:

Етносът е човешка група с обща история, територия на живеене, език и култура. Членовете на общността имат самосъзнание за единство

аз на кое от тия неща отговарям, че да съм от арабски етнос? История-нямам обща история с тях. Територия на живеене-не живея там и никога не съм. Език-мога да броя до десет и знам още 2-3 думи, ама то и с френския съм така, пък не виждам да ме броите за французин. Култура-идея си нямам ни за традиции, ни за обичаи, ни за празници, нищо. Самосъзнание за единство-ем, може и да се засегне бащата, но някак си нямам и това.

Изображение

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Мнениеот Drunken_Master » 02 апр 2023 00:25

rhaegar написа:
Eminem написа:
rhaegar написа:Понеже не си чел за какво спорихме, аз му дадох пример със себе си. Баща ми е палестинец. Майка ми е българка. Аз цял живот съм тук и се чувствам българин. Според него съм арабин, ама аз не съм бе, нито им знам традициите, нито им знам обичаите, нито някога съм ходил там, нямам абсолютно нищо общо с този народ, освен че част от кръвта му е в мене. Но това някак си не ме кара да се чувствам арабин. Независимо какво ми казва някакъв си пишман експерт от форум Гонг, който не вярвал в теорията на самоопределението. Ми аз може да имам и шведска кръв по-назад в родата ми, значи съм швед ли?
От своя страна, сестрите ми от втория брак на баща ми с жена от Сирия е напълно нормално да се чувстват арабки, независимо че в момента живеят в Холандия.

Е, ти си имаш българското, напълно нормално е да се чувстваш и да се наричаш българин.

За мен е нещо като онази анкета на американците, която пуснаха тук. Примерно ако съм с родители българи, но съм роден и израстнал в САЩ, нямам нищо общо с България - тогава бих казал, че съм американец с български корени/произход.
Така казано, произходът ми ще е константа и няма да се мени, когато ми е кеф.

Ами то целият спор беше именно такъв, просто той представя нещата криво. Неговата теория е, че при разведени родители и деца живеещи в различни страни, едното не може да се чувства белгиец, а другото испанец примерно. След като са прекарали живота си в тази държава, с нейните традиции и култура що да не може? И след време те ако отидат примерно в Германия няма да се чувстват германци, но техните деца и внуци да, защо не? Но според него "кръвта вода не става" и това не може да е така.

Реджи Джаксън, какъв се чувстваш и какъв си в действителност са две различни неща... Примерно... и Денис Шрьодер може да се чувства немец, ама аз лично не знам да има черни арийци!? Хитлер би се обърнал в гроба... Това, че Шрьодер има немско гражданство не го прави немец, нали?

Всъщност, доколкото си спомням той беше наполовина немец, но го давам просто като пример. Правото на самоопределяне е върховна тъпотия...
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Capitano_Puyol

Мнениеот Capitano_Puyol » 02 апр 2023 00:27

Имаме обаче и обратен пример с турците в Германия. Там и след няколко поколения, не виждам как ще станат германци и ще заличат корените си. То вече дойде 3-4то поколение там след гастарбейтерите от 50/60те години (които бяха първото поколение заселници). В националния отбор виждаме различно отношение - Чалханоглу и Нури Шахин играят за Турция (втория вече е бивш футболист), докато Йозил и Гюндоган си играят/играха за Германия. Но, както казах, турското едва ли ще си го заличат и след 50 години, дори техните внуци да продължават да живеят в Германия. Отплеснахме се доста и всичко стана общ казан, така че нека някой отговорен модератор свърши черната работа и разпредели постовете в съответните теми за да няма офтопик. :)
Барса и Лудогорец, але, алеее...

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 02 апр 2023 00:30

Capitano_Puyol написа:Имаме обаче и обратен пример с турците в Германия. Там и след няколко поколения, не виждам как ще станат германци и ще заличат корените си. То вече дойде 3-4то поколение там след гастарбейтерите от 50/60те години (които бяха първото поколение заселници). В националния отбор виждаме различно отношение - Чалханоглу и Нури Шахин играят за Турция (втория вече е бивш футболист), докато Йозил и Гюндоган си играят/играха за Германия. Но, както казах, турското едва ли ще си го заличат и след 50 години, дори техните внуци да продължават да живеят в Германия. Отплеснахме се доста и всичко стана общ казан, така че нека някой отговорен модератор свърши черната работа и разпредели постовете в съответните теми за да няма офтопик. :)

Ама те и не твърдят че се чувстват германци, освен по паспорт. Огромна капсулована общост, от която трудно се излиза.

Изображение

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 02 апр 2023 00:33

Drunken_Master написа:Реджи Джаксън, какъв се чувстваш и какъв си в действителност са две различни неща... Примерно... и Денис Шрьодер може да се чувства немец, ама аз лично не знам да има черни арийци!? Хитлер би се обърнал в гроба... Това, че Шрьодер има немско гражданство не го прави немец, нали?

Всъщност, доколкото си спомням той беше наполовина немец, но го давам просто като пример. Правото на самоопределяне е върховна тъпотия...

Какъв пък се явяваш ти, че да ми казваш какъв съм аз? Значи според теб съм арабин, така ли? Ако прабаба ми е шведка, значи съм швед, щото по-отдавна тва го има в родата? Бахти глупостта, честно. Дръж се към политиката, там поне имаш някакъв полвинчат аргумент, тук си нула.

Изображение

Потребителски аватар
Eminem
Контакти:

Мнениеот Eminem » 02 апр 2023 00:38

bubka написа:
Eminem написа:Каква ли щеше да е България ако и на мисловно ниво бяхме като родът Дуло?

Мисловният модел на родът Дуло е загубен някъде при насилственото покръстване при цар Борис 1, т.е доста отдавна. Не е случайно, че България пад под две робства, след като е приела християнството. Доказано е, че мисловните модели под всякаква форма се предават генетично през поколенията. Християнската религия по своята същност представлява манталитет на жертва. Това е най-кратко казано.

За мен това покръстване е главната причина да сме в това състояние днес и за трагичните моменти в миналото.
Ако бяхме запазили културата и манталитета на Дуло, сега щяхме и да сме по-голяма и силна държава!
Последна промяна от Eminem на 02 апр 2023 01:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Мнениеот Drunken_Master » 02 апр 2023 00:40

rhaegar написа:
Drunken_Master написа:Реджи Джаксън, какъв се чувстваш и какъв си в действителност са две различни неща... Примерно... и Денис Шрьодер може да се чувства немец, ама аз лично не знам да има черни арийци!? Хитлер би се обърнал в гроба... Това, че Шрьодер има немско гражданство не го прави немец, нали?

Какъв пък се явяваш ти, че да ми казваш какъв съм аз? Значи според теб съм арабин, така ли? Ако прабаба ми е шведка, значи съм швед, щото по-отдавна тва го има в родата? Бахти глупостта, честно. Дръж се към политиката, там поне имаш някакъв полвинчат аргумент, тук си нула.

Кой ти казва, на теб, какъв си, ве? Кво подскачаш като петле... Изобщо не ме интересува какъв си, дори не те познавам. Казвам ти, че теорията за самоопределение е абсурдна. За мен когато имаш баща - конгоанец, а майка от Зимбамве, но живееш в Ирак си иракски гражданин, който е наполовина конгоанец, наполовина зимбабвеец.
Изображение

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 02 апр 2023 01:03

Drunken_Master написа:Кой ти казва, на теб, какъв си, ве? Кво подскачаш като петле... Изобщо не ме интересува какъв си, дори не те познавам. Казвам ти, че теорията за самоопределение е абсурдна. За мен когато имаш баща - конгоанец, а майка от Зимбамве, но живееш в Ирак си иракски гражданин, който е наполовина конгоанец, наполовина зимбабвеец.

И ако цял живот живееш в Ирак, ще се чувстваш и ще си иракчанин, от някакъв си друг произход. Такива ще са и децата ти, техните също, ако решат да останат в същата държава. Също както са ония американци, там от анкетата дето беше сложил, без изобщо да си разбрал какво цитираш.

Изображение

Върни се в “Свободна зона”