История на българите-факти,мнения,теории

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
alexveselinov
Контакти:

Re: История на българите-факти,мнения,теории

Мнениеот alexveselinov » 25 авг 2015 19:47

za nas e toj religiq написа:https://www.youtube.com/watch?v=E5XrlWGIsDQ

Дори руснаците взеха да се осъзнават :)

ИзображениеИзображениеИзображение
[center]"България има свой път и ние ще се ръководим само от нашите интереси"
/генерал Христо Луков/[/center]
[center]"Силни са страните с чувство на национално самоуважение"
/Виктор Орбан/[/center]

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 25 авг 2015 19:51

za nas e toj religiq написа:Ти не отговаряш на никви въпроси, просто пишеш това което си знаеш :!:

Кой, кога и къде е изследвал балканското население :?: :?: :?:

Покажи един задълбочен днк анализ, на всички открити неолитни балкански скеляти :?: :?: :?:
Какво е характерно за тяк, какво ДНК, какви хаплогрупи, как се развиват :?:

Стига си ми писал общи приказки, а отговори конкретно на въпроса ми (ако можеш разбира се) :!:

Извинявам се за намесата, но ти в състояние ли си да отговориш на това, за което питаш? Ако не си, защо питаш и след това не вярваш, та питаш пак?

ПП- Убеден съм, че Господ е създал Адам, с пръст взета от мястото, където сега е Кючюка, или Кършияка, или Гагарин, и най-вече, от Асеновградското шосе, малко след Бирената, вляво.
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
djd
Контакти:

Мнениеот djd » 25 авг 2015 22:07

Значи аз не мога да споря по генно изследване, тъй като нямам необходимата подготовка. Само знам, че резултатите от което и да е изследване се тълкуват и накрая се правят изводи. Дали от посоченото изследване не могат да се направят различни изводи, не мога да кажа.
Има и други генни и антропологични изследвания, от които са направени изводи, че съвременните българи са наследници на местното население.
Описанието на бита на траките съвпада с описанието на бита на старите българи - погребални обичаи, остриганите глави, празниците.
Бойните характеристики на траките съвпадат с тези на старите българи - лъковете, конницата, начина на яздене.
Има доста съвпадения на имена, записани по тракийско време с български имена.
Има доста сведения от стари автори, които поставят знак за равенство между траки и българи.
Същевременно тезите за тюркски или ирански произход не ми се виждат подкрепени с достатъчно доказателства.
Ако доводите за правдоподобност на тракийската теза ни се струват съмнителни, то тези за тюркската и иранската би трябвало да се отхвърлят без никакво съмнение. Това е моето мнение. Не съм историк, но сравнявайки информацията, която ми се предоставя от различните страни по спора, аз лично избирам тракийската теза. Просто на този етап ми звучи по-достоверно.
Същевременно не съм голям фен на твърденията за случки преди 4-5000 години, при положение, че ние още не можем да се разберем какво се е случило преди 2000 години.

Потребителски аватар
alexveselinov
Контакти:

Мнениеот alexveselinov » 25 авг 2015 22:36

djd написа:Има и други генни и антропологични изследвания, от които са направени изводи, че съвременните българи са наследници на местното население.
Описанието на бита на траките съвпада с описанието на бита на старите българи - погребални обичаи, остриганите глави, празниците.
Бойните характеристики на траките съвпадат с тези на старите българи - лъковете, конницата, начина на яздене.

И кой твърди, че антропологичните изследвания на българи и траки са еднакви?
Също така ще ми е много интересно да ми кажеш, от къде черпиш информация, че погребалните обичаи и празниците съвпадат при българи и траки?
Ако може и да ми дадеш пример за съвпадения при имената, също така и от къде си научил, че бойните характеристики съвпадат при въпросните народи,
/Виктор Орбан/[/center]

Потребителски аватар
djd
Контакти:

Мнениеот djd » 25 авг 2015 23:00

alexveselinov написа:
djd написа:Има и други генни и антропологични изследвания, от които са направени изводи, че съвременните българи са наследници на местното население.

Също така ще ми е много интересно да ми кажеш, от къде черпиш информация, че погребалните обичаи и празниците съвпадат при българи и траки?
Ако може и да ми дадеш пример за съвпадения при имената, също така и от къде си научил, че бойните характеристики съвпадат при въпросните народи,

Няма да спорим. Просто въз основа на това, което съм чел, съм си оформил някакво мнение.

Потребителски аватар
alexveselinov
Контакти:

Мнениеот alexveselinov » 25 авг 2015 23:05

djd написа:Същевременно тезите за тюркски или ирански произход не ми се виждат подкрепени с достатъчно доказателства.
Ако доводите за правдоподобност на тракийската теза ни се струват съмнителни, то тези за тюркската и иранската би трябвало да се отхвърлят без никакво съмнение.

Тюркската теория е напълно отхвърлена от научния свят, аз също смятам, че за иранската теория няма достатъчно доказателства. Тракийска теза не съществува, защото самата автохтонна "аргументация" е неспособна (поради незнание и неметодичност) да защити твърденията си с общ критичен поглед върху изворовата база и натрупаната научна литература и прескача от обикновените аналогии по съзвучие, по-известни като народна етимология, от хвърления във въздуха твърдения без източник и от извадените от контекст некоректни цитати на преводни фрагменти от извори. Отделно археологическите изследвания, засега, отхвърлят така наречената ''автохтонна теза''.
Според мен произхода на древните българи е горе долу такъв:
1.Най-общо етногенезисът на българите или племената, които той включва се състои в Средна Азия най-общо около Аралско море.
2. Културата е скито-сарматска.
При смесването си с късните сармати алтайско езичният елемент възприема много голяма част от тези черти - черепна деформаця, подбойни и нишови погребения. В етническият състав на алтайскоезичните вече има предполагаемо угорско население, възможен техен принос е типичният погребален обред "конско чучело", череп и крака от кон поставени до покойника.
3. Езикът. Моята представа е, че проникването на различни по език и антропологични белези племена в обсега на сарматската култура е възможен и пр.н.е. и е постоянен процес, поради постоянното движение и размествания на племена в степите. Поради това смятам, че Тюркският каганат не е единственият източник на тюркски език, макар, че формира различна култура. Отделно към тях се присъединяват и различни остатъци от старото ираноезично население на степите, за тях са характерни двуобредни погребения с кремация и инхумация /Черняховската култура от 6в./, варови посипки и опалване на дъното и други черти които заедно с тяхната керамика по късно се срещат в ПБЦ. Около времето на преминаването на Аспаруховата колона повечето от селищата на съществуващата Пенковската култура са изоставени без следи от опожаряване а елементи от тази култура се намират скоро след това в ПБЦ, най вече керамика както и тип безурнови кремации.
4.Около началото на 7 в. група български племена се консолидира в племенен съюз наречен условно Стара Велика България.
Има много неясноти около състава на този съюз, в различни източници се говори за българи, уногондури и котраги, хуни,българи и котраги едноплеменници .
Археологическата култура на СВБ е Сивашовка (три от петте и хоризонта).
Типичният погребален обряд там е идентичен с този от Кабиюк, според по нови археологически проучвания у нас единичните войнски погребения от Велино, Златари, Гледачево, Дивдядово имат несъмнена връзка с степните погребения от северно черноморските степи както и с кръгът Перешчепина който се смята за "аристократската Сивашовка".
/Виктор Орбан/[/center]

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 26 авг 2015 00:11

djd написа:Същевременно тезите за тюркски или ирански произход не ми се виждат подкрепени с достатъчно доказателства.

Добре де, ама траките също са от иранският клон на индо-европейските народи. :lol:
И това не го твърдя аз, а е общо-прието в световната история.

И в крайна сметка, как да се смятаме за преки наследници на хора, които просто не са се наричали българи ?? :roll:
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

[center][/center]
Image Image

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 26 авг 2015 01:30

za nas e toj religiq написа:
Der Schmarotzer написа:
za nas e toj religiq написа:Говоря за след освобождението, кво се правиш на неразбрал, къде пише че български войски са избивали местно население ???? Та нали където и да са биле са го имали за свое ???

Пиша и за след Освобождението, на не разбрал се правиш ти.... Във всеки един издаден том с документи за Балканските войни пише за изстъпления на български войници срещу мирното население, както пише и за изстъпления на другите армии срещу българското население. Отиваш в ДА там са всички томчета и започваш да ги четеш, там намираш всичко...

За кой път да ти повторя, че аз не съм историк и не ми е работа да ходя някъде за да чета! Това е ваша работа, да изкарате историята на показ, за да се знае от всички ! Някъде си пишело, аз от къде трябва да знам ??? Кой да ми го каже ???

Няма кой да ти го каже, понеже и нашият прочит на историята е манипулиран и в училище някои неудобни исторически събития се пропускат. Същото е и в Сърбия, Гърция и т.н., един дол дренки сме всичките.
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
djd
Контакти:

Мнениеот djd » 26 авг 2015 08:57

alexveselinov написа:

Написал съм "наследници", а не "еднакви".
акад. Методий Попов - Антропология на българския народ, том - I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959
Ето тук са снимани някои страници. Има някои елементи на подмазване на когото трябва, но предвид годините, в които е писано, това е неизбежно.
http://anthropology-history-ethnography ... -post.html

Потребителски аватар
alexveselinov
Контакти:

Мнениеот alexveselinov » 26 авг 2015 20:23

djd написа:
alexveselinov написа:

Написал съм "наследници", а не "еднакви".
акад. Методий Попов - Антропология на българския народ, том - I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959
Ето тук са снимани някои страници. Има някои елементи на подмазване на когото трябва, но предвид годините, в които е писано, това е неизбежно.
http://anthropology-history-ethnography ... -post.html

Човече, ти явно не си ме разбрал... Никой не оспорва факта, че в етногенезиса на съвременните българи влизат и траки. Или като е по-правилно(поне според мен) да се наричат - ''романизирано тракийско население''.
Въпроса ми беше за древните българи(прабългарите), които са дошли от север и са преминали река Дунав. Това е въпроса, който трябва да се изясни. Има ли връзка между прабългарите и траките?
То е ясно на всички, че с разширяването на българската държава на юг и югозапад особено след завоеванията на Крум, Омуртаг, Борис,Симеон и Самуил в етногенезиса на българите се вливат склавини и ромеизирани траки. Да не говорим за периода когато сме били под византийско владичество (1018-1185). По късно и други народности, но аз вече писах за тях в тази тема.
/Виктор Орбан/[/center]

Върни се в “Свободна зона”