Betchualeng Arnaikem написа:Alexx написа:Betchualeng Arnaikem, системата при Тати,Тито,Сталин, Ким и други не е комунизъм,а държавен капитализъм. Аз това с се опитвам да набия в главите на хора като Жеков, които са пещерни анти-комунисти.
Капитализмът със свободен пазар е имало само в САЩ през 18-19 век. След този период в САЩ пазара се получават много монополи и олигополи(картели). И се създадоха мастодонти като , банковите консорциуми, медийите империи, "Кока-Кола". корпорациите добиващи енергоресурси и др., които са "частни стопанства", но практически позволяват на шепа хора да се "вплетат" в държавата и нейните институции и да им влияят според както им е изгодно.
Аз това го знам, но е факт: в очите на хората комунизма е именно тоя държавен капитализъм, комбиниран с режими като на Тито, Сталин и Ким. Името на идеята е дискредитирано от тези лидери и последователите им.
Иначе да си допълня мнението за капитализма и свободния пазар, защото пропуснах няколко щрихи.
Дивият запад всъщност не е бил такъв какъвто го изкарват по филмите. Просто хората са имали пушки с които да си защитават бизнеса и много икономически свободи(а не само политически). За това Америка дръпва изключително много и през този период на анархокапитализмът няма инфлация(защото няма големи корпорации и ФЕД които да надуват инфлационния балон). Сега хАмерианците нямат икономически свободи. Обаче хора които проповядват либертарианството и неолиберализъм обвиняват,че хората са се отказали от тези свободи заради сигурността или защото държавата им ги е отнела. Истината е,че тези свободи бяха отнети от монополите и олигополите чрез държавата. Сега се прокламира,че чрез либерализиране на пазара целта е да се върнат икономическите свободи на хората, но това е абсурд и няма как да стане. Защото сега свободния пазар днес не означава свобода за хората, а свобода на едрите капиталисти (шефове на мултинационалните корпорации).