Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот Soulen » 05 окт 2022 14:16

Colonelcassad написа:
Soulen написа:
Colonelcassad написа:Тук в Швеция здравната система е рай.

Остава въпроса тогава защо подкрепяш държава, в която всичко това го няма и е пълната противоположност. Харесва ти на Запад, но искаш орките от Мордор да разрушат и заграбят всичко това. И единствената причина това да не се е случило, е НАТО и ЕС. Само държави извън него са мишена като Украйна и Молдова.

Иначе и аз съм им фен на Скандинавия, но съм зиморничав и не мога да си представя да живея на студено и мрачно. Италия и Испания са ми топ дестинациите за емиграция, ако се наложи.

Пълни тъпотии! Отдавна казах, че съм пас и не участвам в агитки "който не е с мен, е против мен". Престанете да делите хората, тъпо е!

Няма идеални държави, в Швеция едно нещо е прекрасно (социалната политика), друго нещо е пълен провал - миграционната политика, това последното вече се признава и от всички шведски политици.

В България проблемите са други, но това не означава, че България няма своите положителни неща. Положителните и отрицателните неща в различните държави са различни. Какво значи да подкрепяш държава - преди всичко трябва човек да е обективен, защото пак повтарям - няма държава, в която всичко да е идеално.

Колкото до климата - по мое лично наблюдение, зимата в Стокхолм е по-мека отколкото зимата в София. Швеция, по-точно цялото Скандинавие дишат най-чистия въздух в Европа и света, което пък си е друг огромен плюс. Лятото е прекрасно в Стокхолм, защото не е много горещо. Пак си е за къси гащи и джапанки, но няма убийствени жеги и зеленината се запазва почти до зимата.

Единственото с което трудно се свикава са полярният ден и полярната нощ. През зимата в 14.00-15.00 часа следобед вече е тъмно като в рог, а през лятото са белите нощи, слънцето почти не залязва и птичките са разпяват под прозорците още в два през нощта.

А замисляш ли се кой ти разрешава да си "обективен" и да имаш право на мнение? В руски и китайски форум щеше ли да изказваш позиция, различна от наложената от властта? Сега можеш да се събереш с колегите ти и да оплюеш правителството на Швеция щото нещо са направили, което не те кефи. Айде някой руснак да пробва да оплюе Путин да видим какво ще стане.

Не оценявате огромното благо, което точно Запада ни е осигурил, а именно да можеш да напишеш критика във форума и да не свършиш в някой затвор.

Положително в Мордор не е останало. Бавно и методично е унищожавано от властта. Когато диктатора падне, нещата може и да се нормализират.
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
:P

Colonelcassad
Контакти:

Мнениеот Colonelcassad » 05 окт 2022 14:21

Red_Neck написа:
Colonelcassad написа:Няма идеални държави, в Швеция едно нещо е прекрасно (социалната политика), друго нещо е пълен провал - миграционната политика, това последното вече се признава и от всички шведски политици.

Майкоооооо ... :)))))
Мигрант да храни миграционната политика на страната, която го е приела ...... Класически оксиморон.
Новошведски, ... нали се сещаш, че ако не беше същата тази миграционна политика на Швеция, още щеше да драпаш като болонка на границата?

Поредната тъпотия!

Аз съм дошъл в Швеция още преди България да влезе в ЕС, т.е. като професионален кадър. Не съм дошъл като нелегален мигрант с основно образование, не съм легнал на шведската социална система, напротив - работя 16 години в Швеция без прекъсване и плащам данъци, за да може неграмотният сомалиец, афганистанец или арабин, който цял живот лежи на шведски социал да бъде лекуван безплатно и обгрижван като бял човек.

И, да - щом плащам данъци и имам право да гласувам за шведски парламент, имам пълното право да критикувам каквото си реша!
Последна промяна от Colonelcassad на 05 окт 2022 14:55, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Мнениеот Drunken_Master » 05 окт 2022 14:33

Red_Neck написа:
Drunken_Master написа:Вече над 20 пъти ти задавам един и същи въпрос, ама отговор още не съм получил - "По какъв начин Украйна е вкарана "насила" в СССР ?". Благодаря, надявам се тая година, да получа отговор.

Напротив, получи ...... даже е имало поне една полза (както и предположих) от него ;)))
Честито! :)))
... иначе, ..... да си знаеш, ...... със завряни зетове и дървени философи предпочитам да не комуникирам.
Благодаря за разбирането. ;)))

Не съм получил. Даването на линк от ютюб, не е отговор на въпроса ми.
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 05 окт 2022 14:45

ReBorn1982 написа:
Thsmith написа:
ReBorn1982 написа:Ми като постоянно пишеш, че Радев взел комисионна от Грипен, хубаво е да цитираш някой надежден източник.

Не бе, пилотчето е най-чистия политик, единствен по рода си. Прави сделки изцяло от добро сърце и случайно избира да си купи фолксваген костенурка, а не мерседес. Изцяло заради аеродинамичната форма.

Супер наивно е да вярваш, че който и да е би подписал сделка за такива пари без комисионна, дори за най добрата стока, а какво остава за нещо от третия ред. Също толкова наивно е да вярваш, че някой ще остави съперника да вземе комисионната вместо да я дръпне за себе си. Точно и заради това всички в опозиция са винаги против всеки проект, а щом стигнат до власт изведнъж го прегръщат.

ОК, тогава Бойко Борисов е взел комисионна от САЩ, за да купим картинките на F16.

Федералното правителство не произвежда самолети : )

Иначе, какво откритие само? Някой подписва многомилиардна сделка и прибира нещо, не е възможно просто! Това се случва навсякъде, няма какво да се лъжем. Просто в по цивилизованите места го наричат лобизъм и "екстрите" не правят проекта двойно по скъп и с двойно по евтини материали.
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 05 окт 2022 14:49

bobonikolov написа:Америка е една от най-несоциалните държави! Тук социалната помощ за безработица е 1300 долара на месец. И чакаш около 8 седмици да те одобрят, а през останалото време какво ядеш никой не го интересува. Има и купони за храна ама и за тях да те одобрят трябва време и то седмици. Плюс това не всички магазини ги приемат. През останалото време - на социална кухня... За Обамакеър- хубав- лош има го. Преди Обамакеър тук беше джунгла. Застрахователи имаха правото да откажат да ти покриват лечението по всяко едно време и без никаква причина. С две думи ако започнеш да им струваш скъпо те зарязват. В болниците питаха първо имаш ли застраховка. Ако нямаш - пред вратата и ако искаш умирай. Освновната причина Обама да започне тия промени беше, че имаше един случай на една жена, на която застрахователя прекрати полицата, само защото жената се разболя от рак. И още- ако имаш съпътстващи заболявания плащаш многократно повече. Ако си здрав плащаш. Ама като си здрав само им пълниш гушите. Болниците - измисляха си всякакви сметки. Можеха да ти сервират сметка от 20 000 долара и да не ти дадат никакво обяснение какво струва толкова след като си бил в спешното да ти сложат примерно 5 шева на порязан пръст. Сега са задължени да предоставят детайлна разбивка на сметката - до последнот хапче. Т. например се вижда, че едно хапче Тиленол, което е американската версия на ацетаамидофена болницата го таксува към застрахователя 20 долара! А цяла опаковка от 100 капсули в аптеката е 6 кинта! От тези 20 наприомер застрахователя покрива 15 а останалите ако болницата си ги иска ще си ги потърси от теб като пациент. Наблягам на ако си ги иска. Защото след Обамакеър болниците пренесоха битката срешу застрахователите, а не пациента. Ако се разболееш болницата или лоекарят първо ще прати сметка на застраховатля. Ако са в т.нар. мрежа (имат сключен договор) застрахователите ползват преференциални цени и може да се стигне до пълно покриване на сметката. Дори и да не са в мрежа болниците и застрахователите преговарят за сметката и се разбират кой колко да плати.Има случаи, при които пациента въпреки, че има доплащане в опредлен размер според полицата не плаща нищо, защото болницата толкова е надула сметката към застрахователя, че дори и ако застрахователя плати 80 процента от исканата цена това стига на болницата да си покрие разходите, да направи някаква печалба и за капак твоя дълг болн ицатаго описва като дарение, сиреч опрощава ти го и така пести от данъци...... Преди Обамакеър тези неща почти ги нямаше и всичко го отнасяше пациента. Ако трябва да говорим за прахосване на средства то перфектния пример е Канада, където ти обират 50% данъци за т.нар. безплатно здравеопазване....

Супер "несоциално"! Това, че има други, които са се насрали повече е съвсем друг въпрос. Купони, субсидирани жилища, 1300 $ за правене на нищо, ебати антисоциалното!
Естествено, че ще те питат дали имаш застраховка! Кой да плаща? Като нямаш, няма лечение. Така е справедливо, а не някой друг да ти плаща сметката.

Истински ад : 0 Това е най-ужасното нещо в тези държави, даже по ужасно от студа.
Направо бих се поболял ако държавата ме мародерства така за да може някой да получава "безплатни" услуги ; )
Последна промяна от Thsmith на 05 окт 2022 14:53, променено общо 1 път.
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Colonelcassad
Контакти:

Мнениеот Colonelcassad » 05 окт 2022 14:50

Не е за вярване, но Германия започна да критикува "приятелските" държави и "съюзниците"

Германски министър критикува САЩ за „астрономическите“ цени на природния газ

Министърът на икономиката на Германия обвини САЩ и други ”приятелски” държави доставчици на газ в астрономическите цени за техните газови доставки.

Той предположи, че някои доставчици на газ печелят от последиците от войната в Украйна, която доведе до скок на световните цени на енергията.

„Някои страни, включително приятелски, понякога постигат астрономични цени [за своя газ]. Разбира се, това води със себе си проблеми, за които трябва да говорим“, каза министърът на икономиката Роберт Хабек. Той призова за повече солидарност от страна на САЩ, когато става въпрос за подпомагане на техните енергийно притиснати съюзници в Европа .

https://www.cnbc.com/2022/10/05/german- ... rices.html
Последна промяна от Colonelcassad на 05 окт 2022 15:22, променено общо 1 път.

Colonelcassad
Контакти:

Мнениеот Colonelcassad » 05 окт 2022 15:10

Thsmith написа:

Истински ад : 0 Това е най-ужасното нещо в тези държави, даже по ужасно от студа.
Направо бих се поболял ако държавата ме мародерства така за да може някой да получава "безплатни" услуги ; )

Шведската социална система засега издържа, но новите шведи много бързо се плодят и ще променят драстично демографията в близките две десетилетия.

Само в Стокхолм живеят 100 000 сомалийци, отделно са другите от Африка, както и сирийци, иракчани, афгани и т.н. от MENA. Предимно слабообразовани и трудно се вписват в трудовия живот, затова престъпността вече е достигнала потресаващи нива. Провалена миграционна политика! Сомалийците живеят предимно в един огромен квартал, известен като шведското Могадишу. Огромна безработица, предимно на доживотен социал. 80% от сомалийските жени са дълготрайно и перманентно безработни, без един ден трудов стаж и докато родят и изгледат по пет-шест деца, е дошло време за социална пенсия. Аз сомалийка с под пет деца не съм виждал. За пет деца взима само 1400 лв детски на месец. Отделно общината ѝ плаща квартирата, социални помощи за храна. И те така...

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 05 окт 2022 15:29

ReBorn1982 написа:Принципно има разлика между мигрант от Европа и мигрант от дивашките Африка и Азия (не цяла, по-скоро западната й част) .... престъпността в Швеция е на чудовищни нива вече и причината не са мигрантите от Европа (като колегата) ... та да, мигрантската политика на Швеция е пълен провал. И въобще на целия ЕС ....

Много ви е тесен мирогледа ...... ;)))
Разлика има, .... но принципът е един - когато една страна има нужда от "свежа кръв" (работна ръка/консуматори на стоки и услуги) - отваря границите! Когато няма ги затваря.
Шведите от края на ВСВ периодично са приемали мигранти - Унгарци, Чехи, Поляци, а през 90-те години бивши югославяни (които ако не се лъжа са най-голямата група). Да не мислиш, че са го правили заради сините им очи?
Съвсем случайно, мигрантските процеси се засилват след 80-те години, когато естественият прираст отива към нулата.
Та с 2 думи, ... идва Мунчо от Балканите и като влиза в страната нямат гаранции дали ще бачка или ще лежи от ден 1 - калкулиран риск ;)). Ролята на Държавата е след време да накара повечето Мунчовци да са общественополезни. Може и да отнеме време, но Мунчо даже и да е на 50% полезен, децата и внуците му ще бъдат вкарани в матрицата. Това общо взето е идеята на всяка държава, докарала се до нуждата да стимулира миграция. Какви отрепки са заселвали Австралия и Нова Зеландия (да не включвам и Северна Америка, че има тънкообидни ;)) )?
Кво им е на австралийците сега? Големите съветски градове не са ли пълни с "азиатска измет"? Чичо Сам от 9/11/2001 се кани да гони незаконно пребиваващите, ..... докъде я докара? :) Знаят ги до човек колко изкарват, какво и колко потребяват, къде работят, къде почиват, къде пътуват, ..... ама не могат да ги натоварят на самолета за 24 часа, .... айде бе!
Веднъж вече съм го писал, .... мислите управляващите в САЩ, Канада и Европата за големи балъци, ... ама балъците са други ;)

Та с 2 думи (отново), разлика между Мунчо от Балканите и Хасан от Сирия има, .... ама в случая не е принципна ;)))
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 05 окт 2022 16:30

Thsmith написа:Федералното правителство не произвежда самолети : )

Така е, то само оказва натиск над "съюзниците" си да купуват американското ....

Thsmith написа:Иначе, какво откритие само? Някой подписва многомилиардна сделка и прибира нещо, не е възможно просто! Това се случва навсякъде, няма какво да се лъжем. Просто в по цивилизованите места го наричат лобизъм и "екстрите" не правят проекта двойно по скъп и с двойно по евтини материали.

Да, правят "проекта" така че да го предплатиш веднага и доставчикът да те излъже и да ти каже, че няма да спази сроковете .... "цивилизована" работа. САЩ взе парите и каза .... ще видим.

Потребителски аватар
Groucho
Контакти:

Мнениеот Groucho » 05 окт 2022 16:31

Colonelcassad написа:Не е за вярване, но Германия започна да критикува "приятелските" държави и "съюзниците"

Германски министър критикува САЩ за „астрономическите“ цени на природния газ

Министърът на икономиката на Германия обвини САЩ и други ”приятелски” държави доставчици на газ в астрономическите цени за техните газови доставки.

Той предположи, че някои доставчици на газ печелят от последиците от войната в Украйна, която доведе до скок на световните цени на енергията.

„Някои страни, включително приятелски, понякога постигат астрономични цени [за своя газ]. Разбира се, това води със себе си проблеми, за които трябва да говорим“, каза министърът на икономиката Роберт Хабек. Той призова за повече солидарност от страна на САЩ, когато става въпрос за подпомагане на техните енергийно притиснати съюзници в Европа .

https://www.cnbc.com/2022/10/05/german- ... rices.html

Kaпитан Америка ще бъде солидарен, ама друг пътИзображение
Последна промяна от Groucho на 05 окт 2022 16:33, променено общо 1 път.

Върни се в “Свободна зона”