paceto написа:Аз говорех предимно за България под социална политика понеже Смити се ядосваше и по тези причини за партиите у нас, но страни с по-лоша икономика е логично да гледат малко повече в социалната политика. Иначе здравеопазването тук се поема от застрахователните компании и не влизат под егидата на социалната политика, но ако нямаш застраховка и ти се наложи да се лекуваш ще ти съдерат задника после да плащаш. Тук дори ако викнеш линейка трябва да си плащаш и ако нямаш застраховка да я покрие нещата стават проблемни, но пък за по-бедните има специални помощи и безплатни линейки и клиники.
Това със застраховките го има и в Европа в някои държави предимно горе при северните райони, а в Русия също, ама там е малко по-сложно понеже закона не е за цялата страна и е предимно на области. В Москва обаче почти всички болници искат застраховка нещо като нашият еквивалент на здравната каса. В Турция положението е почти същото най-вече в големите и модерни болници.
Аз това за него го разясних, защото той спомена Обамакеър. Аз съм късметлия да имам застраховка от работодателя и да си призная ми спаси задника миналата година, когато се разболях от Ковид и опрях до болница. За една вечер в болницата сметката беше 21000 долара застрахователите договориха 18000 и платиха всичко, а болницата не ми поиска и цент, нищо, че според полицата трябваше да покрия някакви пари. Понеже ме взеха с линейка от 911 община Чикаго ми изпрати сметка за около 2500 долара, която препратих към застрахователя и те я покриха.Единственото, което не покриха беше частната линейка, която ме върна от болницата вкъщи, защото лекарите нито позволиха някой да дойде да ме вземе, нито да взема такси, защото според тях бях все още заразен (това става на ден 10-ти от първите симптоми) и трябваше аз да покрия 1500 долара за частна линейка, която ме превози няма и 3 км от болницата. Това беше най-скъпото такси.....