Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
bobonikolov

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот bobonikolov » 05 окт 2022 06:14

paceto написа:Аз говорех предимно за България под социална политика понеже Смити се ядосваше и по тези причини за партиите у нас, но страни с по-лоша икономика е логично да гледат малко повече в социалната политика. Иначе здравеопазването тук се поема от застрахователните компании и не влизат под егидата на социалната политика, но ако нямаш застраховка и ти се наложи да се лекуваш ще ти съдерат задника после да плащаш. Тук дори ако викнеш линейка трябва да си плащаш и ако нямаш застраховка да я покрие нещата стават проблемни, но пък за по-бедните има специални помощи и безплатни линейки и клиники.

Това със застраховките го има и в Европа в някои държави предимно горе при северните райони, а в Русия също, ама там е малко по-сложно понеже закона не е за цялата страна и е предимно на области. В Москва обаче почти всички болници искат застраховка нещо като нашият еквивалент на здравната каса. В Турция положението е почти същото най-вече в големите и модерни болници.

Аз това за него го разясних, защото той спомена Обамакеър. Аз съм късметлия да имам застраховка от работодателя и да си призная ми спаси задника миналата година, когато се разболях от Ковид и опрях до болница. За една вечер в болницата сметката беше 21000 долара застрахователите договориха 18000 и платиха всичко, а болницата не ми поиска и цент, нищо, че според полицата трябваше да покрия някакви пари. Понеже ме взеха с линейка от 911 община Чикаго ми изпрати сметка за около 2500 долара, която препратих към застрахователя и те я покриха.Единственото, което не покриха беше частната линейка, която ме върна от болницата вкъщи, защото лекарите нито позволиха някой да дойде да ме вземе, нито да взема такси, защото според тях бях все още заразен (това става на ден 10-ти от първите симптоми) и трябваше аз да покрия 1500 долара за частна линейка, която ме превози няма и 3 км от болницата. Това беше най-скъпото такси.....

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Мнениеот Soulen » 05 окт 2022 09:10

Социалната и здравната система е много извратена в САЩ само като ви чета. Тук направо сме си добре.
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
:P

Потребителски аватар
bobonikolov

Мнениеот bobonikolov » 05 окт 2022 09:31

Soulen написа:Социалната и здравната система е много извратена в САЩ само като ви чета. Тук направо сме си добре.

Такава е но както се казва това е дивия капитализъм…

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 05 окт 2022 10:20

bobonikolov написа:Ако трябва да говорим за прахосване на средства то перфектния пример е Канада, където ти обират 50% данъци за т.нар. безплатно здравеопазване....

Що пишеш наизуст? ;)))
Под секрет ти думам, че ...... в най-масовият tax bracket (50 до 100 К) в Щатите плащате с 1,5% повече от канадците ;)))
... за разликата в качеството на живот (средностатистически) да не говорим ;)))
Не ги закачай канадците, преди 200 години са разбрали кои неща са наистина важни в живота ;)))

ПП: ... и да говориш общо за канадската здравна система е нелепо. Здравната им система е децентрализирана - т.е. всяка провинция финансира и управлява САМА здравната си система ;))))
Недей нагазва в дълбоки води ..... ;)))
Последна промяна от Red_Neck на 05 окт 2022 10:37, променено общо 1 път.
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Colonelcassad
Контакти:

Мнениеот Colonelcassad » 05 окт 2022 10:35

Тук в Швеция здравната система е рай. Първо, по подразбиране всички, както работещи, така и безработни са здравноосигурени и имат равни здравноосигурителни права. Няма застраховки, аз като работещ също не плащам такава. Всъщност плащам с данъците от заплатата един общ данък, но държавата си го разпределя както намери за добре. Въобще не знам каква част от моя данък отива за здравеопазване. Безработните също не плащат здравни вноски както в България, но имат същите здравни права като мен. Тук в Швеция понятието "спрени здравноосигурителни права" не съществува, всички са здравноосигурени.

Всички, работещи и безработни плащаме само потребителска такса при посещение при лекар. Тази потребителска такса е между 20-30 евро в зависимост от здравното заведение. Но след това ако се наложи да те приемат в болница било за лечение, било за операция - не плащаш и стотинка. Всичко е безплатно. Пак казвам, това важи и за безработните. Всичко е безплатно за всички - работещи и безработни. Аз преди години лежах в болница и като ме изписваха ме питаха има ли кой да ме прибере вкъщи. Ако няма - ти дават заредена карта с пари, с която да платиш на таксиметровия шофьор.

За децата до 18 години дори лекарствата с рецепта са безплатни. За децата до 18 години и зъболекарските услуги са безплатни. Швеция е рай за отглеждане на деца, социалната политика е страхотна. Яслите и детските градини са почти безплатни, месечната сума е символична в зависимост от доходите в семейството, нещо от порядъка между 60-150 лв. български пари, което е капка в морето на тукашните шведски заплати и стандарт. Децата още от една година масово са по яслите, нито носиш памперси, нито нищо, хранят ги по четири пъти на ден. Има безплатен обяд за всички ученици в цялата страна от 1-ви до 9-ти клас. Всички деца получават детски - 125 евро на месец, за трето дете и повече деца сумата е по-висока.

Децата са калени и здрави като бикове в яслите и детските градини. Няма дъжд, няма сняг, няма минусови температури - те са навън, разбира се с подходящи дрехи и обувки. Шведите имат една поговорка "Няма лошо време, има лоша екипировка". Моето дете тръгна на ясла, когото беше на една година и три месеца и до първи клас, беше боледувало има-няма 4-5 пъти за шест години и то някакви леки настинки. Когато ходех да го прибирам следобяд през зимата от ясла, много често го заварвах да спи вън в детската количка при минусови температури, заедно с другите деца. Разбира се, тези бебета бяха подходящо екипирани от персонала.

Всички деца в първи до трети клас получават персонален таблет от училището, след това от четвърти до девети клас получават персонален лаптоп от училището. И така е във всички училища. Тук в Швеция задължителното образование е до 9-ти клас. Училището подсигурява също учебни и канцеларски материали за всички ученици, аз досега не съм купил нито една тетрадка или молив за моя ученик. Родителите купуват общо взето само дрехи и обувки, за което получават и тези 125 евро детски на месец. До седми клас телефоните са забранени в училищата, учителите ги събират сутринта и ги връщат на децата след края на учебния ден. До девети клас децата влизат в училищата по чорапи, обувките са забранени. :)
Последна промяна от Colonelcassad на 05 окт 2022 12:07, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 05 окт 2022 10:43

Colonelcassad написа:Тук в Швеция здравната система е рай. .....

Ама ще влизат в НАТО, ..... деева и умрелите швеДци ;)))
Ше палиш ли гуменките? :)))))
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Colonelcassad
Контакти:

Мнениеот Colonelcassad » 05 окт 2022 11:06

Red_Neck написа:
Colonelcassad написа:Тук в Швеция здравната система е рай. .....

Ама ще влизат в НАТО, ..... деева и умрелите швеДци ;)))
Ше палиш ли гуменките? :)))))

Тъпотия до шия! Това ли успя да изцвъкаш?!

Ердоган ще реши дали Швеция ще влиза в НАТО, засега се е запънал и казва - не. Швеция трябва да изпълни една камара условия, като най-неприемливите са експулсиране на политически бежанци в Турция. Ердоган е изпратил един много дълъг списък с имена. Двама от тези политически бежанци вече минаха през съда и шведският съд отказа депортация, което още повече вбеси Ердоган.

Ердоган каза, че докато Швеция не изпълни до последната буква всички искания на Турция, подписани на срещата в Мадрид, то ще гледа НАТО през крив макарон и турският парламент никога няма да ратифицира членството на Швеция. Ердоган също иска Швеция да промени и някакъв закон за тероризма.

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 05 окт 2022 11:40

Thsmith написа:
ReBorn1982 написа:Ми като постоянно пишеш, че Радев взел комисионна от Грипен, хубаво е да цитираш някой надежден източник.

Не бе, пилотчето е най-чистия политик, единствен по рода си. Прави сделки изцяло от добро сърце и случайно избира да си купи фолксваген костенурка, а не мерседес. Изцяло заради аеродинамичната форма.

Супер наивно е да вярваш, че който и да е би подписал сделка за такива пари без комисионна, дори за най добрата стока, а какво остава за нещо от третия ред. Също толкова наивно е да вярваш, че някой ще остави съперника да вземе комисионната вместо да я дръпне за себе си. Точно и заради това всички в опозиция са винаги против всеки проект, а щом стигнат до власт изведнъж го прегръщат.

ОК, тогава Бойко Борисов е взел комисионна от САЩ, за да купим картинките на F16.

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 05 окт 2022 11:44

paceto написа:Човек, не може без социална политика една държава и това пряко зависи за нейното развитие.
Под социална политика не се има предвид само подпомагане на циганите или някакви такива, а това включва и здравеопазването, образованието, условията на труд, ваучери за храна за по-бедните, подпомагане на пенсионерите с безплатна храна, подпомагане на хора със здравословни проблеми като при инвалидите и друг вид заболявания и т.н.

Имам чувството, че като чуеш социална политика и го свързваш с някакви зелени щуротии и само с подпомагане на малцинствата, ама това не е така и обхваща много сфери.

А дълговете ви за тая "социална политика" кой ще ги плаща ??! Военният ви бюджет расте ударно всяка година, що не го орежете малко, за да понамалите малко космическия си дълг ??! Колко ще го правите, 300 трилиона ли ??!

Потребителски аватар
bobonikolov

Мнениеот bobonikolov » 05 окт 2022 11:59

Red_Neck написа:
bobonikolov написа:Ако трябва да говорим за прахосване на средства то перфектния пример е Канада, където ти обират 50% данъци за т.нар. безплатно здравеопазване....

Що пишеш наизуст? ;)))
Под секрет ти думам, че ...... в най-масовият tax bracket (50 до 100 К) в Щатите плащате с 1,5% повече от канадците ;)))
... за разликата в качеството на живот (средностатистически) да не говорим ;)))
Не ги закачай канадците, преди 200 години са разбрали кои неща са наистина важни в живота ;)))

ПП: ... и да говориш общо за канадската здравна система е нелепо. Здравната им система е децентрализирана - т.е. всяка провинция финансира и управлява САМА здравната си система ;))))
Недей нагазва в дълбоки води ..... ;)))

Имам приятели българи, които живеят в Канада и те ми споделят тези неща. Една позната даже преди това живееше тук в САЩ ама се ожени за българин там. Здравната им система много я дават за пример ама се оказа, че е пълна с недостатъци. Моите приятели там ми казват, че въпреки, че им отчисляват големи суми като осигуровки качеството на медицинските услуги е дори в някои отношения по-лошо от колкото в Америка. В някои провинции например частните лекарски практики и болници са забранени. Това лимитира сериозно броя на лекарите, които могат да работят в определен район и общопрактикувашите лекари са буквално заринати с работа. Заради т.нар. “Безплатно” здравеопазване хората ходят на лекар за най-малките болежки, което създава друг проблем- хората да не могат да си запишат час с месеци. Казвали са ми, че ако си запишеш час да речем за болки в ръката и отидеш и кажеш на лекаря, че имаш и болки на друго място ще те накара да си запишеш отделен час, защото няма време да ти преглежда всички болезнени места сега, защото опашката пред кабинета е огромна. Не сън живял там, но споделям, това което ми е казано.

Върни се в “Свободна зона”